01.06.2024 | 1. SFL
Vedel in opozarjal, da se mora za naslov zmagati trikrat

„To je bila še posebej izrčpujoča sezona, za nameček pa še ekstra izrčpujoč finale. Skozi pet tekem smo pokazali več futsala. Dvakrat smo bili dovolj zbrani ter umirjeni v glavi in zmagali, dvakrat pa smo izgubili glavo in tudi izgubili tekmo za to. Spravili smo sami sebe v težko situacijo, a smo se pobrali in na peti tekmi pokazali izredno zrelost. Čeprav Dobovec ni tako izkušen, kot ljudje govorijo. Dobovec ima dva igralca, ki imata odigrane tekme, vsi ostali imamo isto ali manj odigranih tekme kot igralci Silika. To je potrebno povedati. Zato fantom ni bilo lahko. Tudi priprava na peto tekmo ni bila enostavna. Sto ur in milijon stvari smo imeli v glavi. A ko smo stopili na igrišče, zbistrili misli in razmišljali le to, kar smo delali to sezono, pokazali na terenu in potem zmagali, ker smo bili pač boljši nasprotnik,“ je po koncu 5. finalne tekme uvodoma povedla Žiga Čeh, eden od trojice ključnih mož Dobovca, ki je sinoči osvojil sedmi naslov državnega prvaka.

On je zaslužen

Pot do tja je bila zahtevna: Dobovec je drugič v zgodovini potreboval pet tekem, da je postal najboljši v državi. Sinoči je prišel do uspeha brez glavnega trenerja Kujtima Morine, ki je počival na tribuni zaradi rumenih kartonov. „Celo sezono trdo delamo in pilimo stvari. Tudi če ne bi nihče vodil tekme, moramo znati prevzeti odgovornost in delamo stvari, ki smo jih trenirali. Na peti tekmi smo to naredili. Kujtima nismo videli, nismo ga slišali, niti dobili napotkov od njega, saj jih nismo rabili. A na koncu lahko rečem: on je zaslužen za to: on nas je pripeljal do tega nivoja, da smo prvaki,“ Čeh ni pozabil izpostaviti vloge in pomena trenerja Kujtima Morine.

Ta sezona je bila tudi sezona Žige Čeha, ki je po slovesu Roka Mordeja, Kristjana Čujca in Vedrana Matoševića prevzel vlogo mentorja, vodje v ekipi. „To je naravna pot, naravna selekcija, čas se obrne in prevzameš drugo vlogo. Trudim se po najboljših močeh. Predvsem skušam pomagati pri pripravi na tekmo, to je ključnega pomena. Ko smo bili dobro psihološko pripravljeni, smo tekmo dobili. Ko ta priprava ni bila optimalna, smo izgubili. Psihološka priprava je zelo pomembna. Zato je mladim igralcem težje, izkušnje pa ti dajejo mirnost na dan tekme. Tu se dela razlika. Izkušnje težjih tekem ti pomagajo. Če lahko rečem, ta peta tekma ni bila ena teh težjih tekem,“ je še povedal Čeh, ki ga preseneča dejstvo, da je šele na peti tekmi finala prvič zmagal domačin: „To je res nekaj posebnega. Še posebej če vemo, da je Dobovec resnično domačinska ekipa. Pa da vemo, da Dobovec ne vem koliko let ni uspel tam zmagati, pa da v Rogaški Slatini spet ne vem, koliko časa ni nihče premagal Dobovca. Potem pa pride leto, ko se vse obrne na glavo. Tudi zaradi manjka discipline v naši igri. Na koncu smo se le zbrali in zasluženo postali prvaki.“

Ni jim bilo lahko

Dobovec je v tej seriji izgubljal 0:1 in 1:2, Siliko pa je bil letos v medsebojnih tekmah celo boljši. A ključne tekme je dobival Dobovec. „Najtežje nam je bilo po prvi tekmi, kjer smo res prevladovali, vodili smo 3:0, potem pa izgubili. To so bili zahtevni trenutki... Pri zaostanku 1:2 v zmagah je bilo celo najlažje: vedeli smo, da jim bo najtežje, ker v taki situaciji še niso bili. Mi smo se res dobro psihološko pripravili na 4. tekmo in jo tudi dobro odigrali. Kdor prvi zbere tri zmage, je prvak. To ni floskula, to je dejstvo. Tudi če vodiš 2:0, in greš po naslov, se tretja tekma ne bo zmagala sama, prava tako se ne bo izgubila sama, če izgubljaš 0:2,“ je še opozoril Čeh.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 13.06.2024 | 1. SFL
  Po seji Komisije za futsal
  Prav tako so člani komisije potrdili pričetek novega državnega prvenstva, 30. sezone 1. SFL, s prvim petkom v septembru. Uvodno kolo bo tako na sporedu v petek, 6.9. V istem vikendu bodo s tekmami v ženski futsal ligi pričela tudi članice.
 • 04.06.2024 | 1. SFL
  Premalo zreli za svoj prvi naslov državnega prvaka
  „Štiri tekme smo bili skoraj poravnani z Dobovcem. Imeli smo celo zaključno žogico. Pomisli smo, da bomo prvaki. Roko na srce: eno je zmagati tekmo ali dve, drugo pa je postati državni prvak. Očitno nismo zreli za to, da bi premagali tako ekipo, kot je Dobovec,“ je po koncu finala 29.sezone 1. SFL povedal trener Silika Mile Simeunovič.
 • 03.06.2024 | 1. SFL
  Prijava v futsal tekmovanja za sezono 2024/2025
  V petek se je sklenila futsal sezona 2023/2024, začenja pa se priprava na novo sezono 2024/2025. Na tem mestu objavljamo prijavnico v tekmovanja in časovnico prijav.
 • 02.06.2024 | 1. SFL
  Vedel in čutil, da so sumili v Dobovec
  „Vsi vemo, kje smo bili 15.8. 2023. Imeli smo ekipo, katerih dosegi niso bili jasni, nismo vedeli, kaj zmoremo. So pa vsi v tej ekipi videli ranjeni Dobovec, ki je pripravljen, da izgubi naslov državnega prvaka. Tudi zaradi te situacije dajem kapo dol mojim igralcem. To pa jim je vse uspelo s trdim in napornim delom,“ se trener Morina ozira na začetek in zahtevno delo.
 • 01.06.2024 | 1. SFL
  Upali, da dobijo pokal z enico
  „Izkušnje so tiste, ki so prevesile tehtnico v korist Dobovca. Odigrali so več takih tekem kot mi. Naša ekipa se na take tekme še privaja,“ se izkušeni Jandrić zaveda, kje se je delala razlika. Ekipa za svoj razvoj potrebuje čas.
 • 31.05.2024 | 1. SFL
  Pred nabito polno dvorano Dobovec do 7. naslova
  Na odločilni peti tekmi v Rogaški Slatini so zmagali s 7:1. S tremi goli se je izkazal Paragvajec Francisco Javier Martinez Villalba, ki je nocoj zabil kar tri gole, skupaj z Brazilcem Lucasom Andersonom Pereiro pa sta bila ob Žigi Čehi najbolj vidna posameznika v dresu prvakov.
 • 31.05.2024 | 1. SFL
  Dobovec sedmič ali Siliko prvič
  V petek bo znano, kdo bo postal prvak 29. sezone 1. SFL. FK Dobovec lovi svoj 7. naslov državnega prvaka, Siliko Vrhnika prvega. Peta, odločilna tekma, bo na sporedu v Rogaški Slatini, začenši ob 20. tudi, tudi s televizijskem prenosu na Šport TV.
 • 29.05.2024 | 1. SFL
  V Rogaški Slatini bodo imeli novo priložnost
  „Ni odločala ena žoga. Tokrat ne. Bilo je nekaj več, več kot ena žoga. Dobovec je povsem zasluženo zmagal. Vedel je, kako igrati. Igrali so dobro. Mi pa... Nismo bili dorasel tekmec, najbolj ključno tekmo smo odigrali najslabše. Kar ne morem verjeti,“ pa je po 4. tekmi finala 1. SFL povedal Mile Simeunovič, trener Silika.
 • 29.05.2024 | 1. SFL
  Pokazali karakter, za evforijo pa ni prostora
  „Vse, kar smo delali na prejšnjih tekmah, smo igrali tudi na 4. tekmi. Je pa razlika v tem, da smo bili tokrat precej boljši v obrambi, kjer smo igrali odgovornejše. Siliku nismo dovolili, da pride do udarcev, ki jih je imel, tudi napak nismo delali, kot smo jih preje,“ je Morina pohvalil segment igre. Dobovec se je vrnil v igro in serijo vrnil v Rogaško Slatino.

DELI NA