08.05.2024 | 1. SFL
V boljši formi in s pravim receptom v finale

V petek se s tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 29. sezone 1. SFL. Za naslov se bosta pomerila FK Dobovec, tudi branilec naslova, ter Siliko Vrhnika, ki je v finalu 1. SFL drugič zapored.

Sistem tekmovanja

Državni prvak bo postala ekipa, ki bo v finalni seriji prej zbrala tri zmage.

Finale 1. SFL:

1. tekma, 10.5.
FK Dobovec – Siliko Vrhnika (20.00) (spletni prenos na Futsal.si)

2. tekma, 17.5.
Siliko Vrhnika – FK Dobovec (20.30)

3. tekma, 24.5.
FK Dobovec – Siliko Vrhnika (20.00)

4. tekma, 28.5.
Siliko Vrhnika – FK Dobovec (20.00)

5. tekma, 31.5.
FK Dobovec – Siliko Vrhnika (20.00)

Bred madežev

„Če bi rekel, da nisem zadovoljen, ne bi govoril resnice. Zadovoljni smo, ker smo zopet v finalu. Želeli smo si, da bi polfinalno serijo končali v treh tekmah, to nam je uspelo, brez madežev smo prišli v finale. Ni pa bilo lahko: čeprav je bilo 3:0 v zmagah, pa ni bilo tako enostavno, kot kaže rezultat,“ trener Silika Mile Simeunovič ne skriva navdušenja, ker bodo Vrhničani lovili svoj 1. naslov članskih državnih prvakov. „THE Nutrition Extrem ni imel kaj izgubiti v polfinalu, ni popuščal, mi pa smo naredili svoje,“ še postavi Simeunovič piko na i polfinalu, potem pa prizna, da njegova ekipa prihaja v drugačnem stanju na finale, kot je bilo to pred letom dni.

„Dejansko ni primerjave. Lani smo bili iztrošeni, prazni, neprepoznavni. Letos je drugače. Kot sem že povedal v najavi polfinala, smo naredili vse drugače, kot smo se delali v lanski sezoni. Očitno smo naredili prav. Predvsem pa se vidi, da so moji fantje iz tekme v tekmo bolj lačni futsala in igre,“ Simeunovič opozarja na segment, ki ga še dodatno hrabri pred finalom. Na drugi strani bo Dobovec.

Kot v dnevni sobi

„Stari tekmec, s katerim se poznamo v dušo,“ pravi strateg Silika, ki nadaljuje:
„To bo naš 2. zaporedni finale 1. SFL. Verjetno bo malce drugačen finale, kot je bil lani. Mi smo drugačni, že to je razlog, da bo drugače. Vemo pa, da je finale 1. SFL kot domača dnevna soba za Dobovec. Tam se počutijo dobro, vse poznajo, vse jim je jasno. Znajo in vedo igrati finala. Te izkušnje so zelo dragocene, mi jih še nimamo.“

Lani je Dobovec finalno serijo dobil s 3:0, za tem pa v štirih tekmah aktualne sezone Silika ni več premagal: Siliko je slavil trikrat, ena tekma se je končala z remijem.

Medsebojne tekme v sezoni 2023/2024:
Siliko Vrhnika – FK Dobovec 3:3 (1. SFL)
FK Dobovec – Siliko Vrhnika 3:5 (1. SFL)
Siliko Vrhnika – FK Dobovec 6:4 (1. SFL)
Siliko Vrhnika – FK Dobovec 3:1 (superpokal)

Rahla prednost Dobovca

„Omenjeno razmerje na letošnjih medsebojnih tekmah je plus v našo koristi. Dobovec je premagljiv. Vemo pa vsi, da so bile to drugačne tekme. Zdaj se začenjajo prave, zdaj se začenja finale, to je drug pomen in drug nivo. To so najpomembnejše tekme sezone. Tu je praviloma Dobovec najboljši. Če bi pogledal tako skupno, bi rekel, da je Dobovec z 2:1 zaradi prednosti domačega terena in izkušenj v rahli prednosti pred nami, naša točka, naš plus je letošnje medsebojno razmerje,“ nadaljuje Simeunovič, ki je pozorno preučil tekmeca.

Podaje na sidraša

„Vsi pravijo: paziti je treba na sidraše Dobovca. To je res, a nekdo temu sidrašu poda žogo. Torej je bolj točno, da rečemo, da je potrebno preprečiti dobro podajo do sidraša. Če enkrat dobijo sidraši žogo, jih je težko pokriti. Oplast je v polfinalu opravil dobro delo in nekako pokazal recept za Dobovec, ki ga moramo spraviti v težave. Predvsem bo bližje uspehu ekipa, ki bo uspela vsiliti svoj ritem. Edini, ki jim je to dosedaj uspevalo, smo ravno mi. Ne bo pa lahko,“ Simeunovič dodaja kanček in ščepec strokovnosti, s katero opozori na nekaj faktov v pripravi na tekmo. V Rogaški Slatini ne bo manjkalo gledalcev. Tudi oni so nestrpno čakali finale.

„Pred nami so resnično kvalitetne tekme. Zato vabim vse gledalce tako v Rogaško Slatino kot potem na Vrhniko. Pred nami je praznik futsala. Verjamem, da se bo zbralo tudi veliko naših navijačev. Povem jim lahko le to, da bomo moji igralci „trgali“ parket,“ sklene Simeunovič.

Tekst: D.P.
Foto: R.K./Siliko Vrhnika

SORODNE NOVICE

 • 17.07.2024 | 1. SFL
  Po žrebu parov 1. SFL in ŽFL
  Danes so bili prostorih NZS izvedeni žrebi tekmovalnih parov za sezono 2024/25 v 1. SFL, Ženski futsal ligi, z žrebom je bil določen tekmovalni par tekme superpokala (31.8. v Benediktu).
 • 10.07.2024 | 1. SFL
  V sredo žreb pred jubilejno 30. sezono 1. SFL
  V 1. SFL bo v novi sezoni nastopalo osem ekip. Sistem igranja bo trikrožni s končnico za prvaka. Podrobnosti tekmovanja boste prejeli v Navodilih za tekmovanje za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 09.07.2024 | 1. SFL
  Totoškovič ostaja v Sodražici
  Denis Totošković je začel športno pot pri ljubljanski Iliriji, kmalu se je preselil na Ljubljano, potem je bil še član Interblocka. S futsalom je začel pri Vuku Ljubljana, ki ga je vodil Željko Pijetlovič.
 • 04.07.2024 | 1. SFL
  Dobovec v Španijo na turnir lige prvakov
  V tekmovanje vstopa 56 ekip iz 51 evropskih nogometnih zvez. Španija, Portugalska, Kazahstan in Hrvaška pa bodo imele vnovič po dva predstavnika. Naslov prvaka brani španska Palma Futsal, ki je zmagovalka lige prvakinj v zadnjih dveh sezonah.
 • 02.07.2024 | 1. SFL
  Kot 8. ekipa v Evropi čakajo žreb lige prvakov
  V Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, bo v četrtek, 4. julija, ob 14. uri, opravljen žreb pred začetkom 24. sezone futsal lige prvakov. Dobovec, slovenski državni prvak, bo vnovič igral v glavnem delu lige prvakov, tokratno evropsko sezono pa začenja kot 8. uvrščena ekipa v Evropi.
 • 28.06.2024 | 1. SFL
  Matic Goznik okrepil Dobrepolje
  V pretekli sezoni je Matic v 1. SFL nastopil na 23 tekmah in bil tudi kapetan ekipe, ki je igrala v finalu pokala Terme Olimia. Futsal kariero je sicer začel v ekipi KMN Slovenske Gorice, eno sezono pa je igral tudi za FutureNet Maribor.
 • 24.06.2024 | 1. SFL
  V novi sezone višje finančne vzpodbude za klube
  Na današnji redni seji IO NZS je bilo potrjenih tudi nekaj sklepov, ki so direktno povezani s futsal tekmovanji. Prav tako je IO NZS povečal nadomestila za spodbude futsal klubom v TL2024/2025.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Matej Fideršek se je vrnil v 1. SFL
  V zadnji sezoni je v Švici igral za Futsal Minerva ter osvojil prvenstvo in pokal. Futsal kariero je začel v Mariboru, nato se je preizkusil na sosednjem Hrvaškem (MNK Novo Vrijeme). Leta 2021 se je vrnil v Slovenijo in bil slabo leto dni član Litije.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Z ekipo na 3. mesto, vrnil Vulikiča
  Članska vrsta je sezono začela s trenerjem Matejem Kavčičem in izkušenim Kristjanom Čujcem, ki pa se je moral zaradi zdravstvenih težav posloviti, v Posočju pa segli tudi po trenerski menjavi, februarja sta na trenersko klop sedla Jaka Sovdat in Primož Zorč.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Žiga Čeh na Hrvaško, Dobovec predstavil tri novince
  V Dobovcu nadaljujejo s sestavljanjem ekipe za novo sezono, v kateri pa v zasedbi ne bo več slovenskega reprezentanta Žige Čeha, ki bo okrepil HMNK Rijeka, kjer bodo igrali tudi Alen Fetić, Teo Turk in Max Vesel.

DELI NA