02.09.2009 | 1. SFL
"Slovenija za zgled!"

Nekdanji igralec Dževad Habibija je pripravil obsežno delo z naslovom Futsal, kjer se je na podlagi svojih bogatih izkušenj lotil futsala, vse skupaj pa je podkrepil s svojo strokovnostjo, knjigo pa je predstavil na Dnevih slovenskega futsala v Rogatcu.

»Zelo lepo ste me sprejeli. Ljudje, ki me skorajda niso poznali, so mi dali priložnost, da predstavim svoje delo. Za to sem jim zelo hvaležen!

Zakaj ste se odločili, da pripravite to delo?

»Ideja se je rodila na začetku tega stoletja, a sem imel obilo obveznosti, zato niti nisem mogel začeti s pisanjem. Knjiga je precej preprosta, predstavlja pa osnovo, kar bazo tega športa. Že sedaj pripravljam drugi del, kjer bo več govora o sami igri. Saj ne bo treba več pojasnjevati posameznih segmentov.«

Kdaj se je rodila ideja?

»Iz italije sem se vrnil leta 2003, ker sem imel precej časa, sem se odločil, da naredim nekaj za futsal, ki na tem koncu Evrope ni premogel prave strokovne literature, kot jo imajo svetovne velesile Španija, Brazilija in Italija. Štiri leta sem potreboval za pripravo tega dela.«

Dževad ima za sabo zanimivo zgodovino na Apeninskem polotoku.

»Leta 1992 sem bil član jugoslovanske reprezentance, morali bi na svetovno prvenstvo, saj smo v kvalifikacijah premagali Portugalsko in Italijo, a je potem prišlo do vojne, sam pa sem bil primoran ostati v Italiji, hitro sem našel mesto v klubu iz Rima, kjer sem igral tri leta. Prepričan sem, da smo bili mi, poleg mene še Andrejčič, Vujovič, in Martić tisti, od katerih so se Italijani učili futsala! Po igranju v Rimu sem se preselil še v Aosto, kjer sem bil v 2. Ligi igralec in trener.«

Dževad razloži, kaj dela danes.

»Zadnjih štiri, pet let vodim mostarske ekipe, a pravega napredka ni. Pogoji za delo so res slabi. Ljudje iz Nogometne zveze BiH nimajo želje po izboljšanju razmer za futsal vsako leto jih obiščem, predstavim dobre ideje in poglede za boljše delo, a ni pravega posluha za vse to.«

Delovali ste tudi v Katarju.

»Res je, pol leta sem bil dejaven na tem koncu sveta, kjer so me lepo sprejeli. Predvsem pa so upoštevali nasvete, ki sem jih jim dal, pet od osmih so jih že udejanili. Več priložnosti za igranje so dobili mladi igralci, sestavili so mladinsko reprezentanco, uvedli so drugoligaško in pokalno tekmovanje.«

Habibija spregovori tudi o regionalni ligi.

»Še vedno iskreno upam, da se bo ideja enkrat le realizirala. Veliko smo govorili že o tem, omenjeno tekmovanje bi bilo zelo dobro za futsal. Če samo pogledamo košarko, vidimo, da je to prava stvar. Kdor želi napredek futsala, bo podprl tako obliko tekmovanja. Bo pa potrebno govoriti z vsemi nacionalnimi zvezami, ker le tako lahko rešimo zadevo, ki bo še pripomogla k promociji ter popolni afirmaciji futsala.«

Za konec pa je Habibija podal še eno zanimivo oceno.

»Futsal na področju nekdanje skupne države je na različnih razvojnih stopnjah. Če bi naredil lestvico od 1 do 10, potem bi to izgledalo takole: v prvi skupini, ocena 10, bi bila Slovenija, oceno 9 bi si zaslužila Hrvaška, tako Slovenija kot Hrvaška premoreta organizacijo in kvaliteto. V drugi skupini bi bila Srbija (ocena 6), slednja ima veliko bazo, a slabšo organizacijo. Povsem na dnu lestvice so BiH, Črna Gora in Makedonija, ki si zaslužijo skromno oceno - 2. Naša naloga je, da se učimo, kako to počneta Slovenija in Hrvaška, šele potem lahko razmišljamo o svetovnih velesilah.«

Dževad Habibija se je rodil 18.9. 1966 v Jablanici, nogomet je igral v dresu FK Lokomotive Mostar in Mostarju in FK Igmana. Bil je tudi član pionirske reprezentance BiH. Bil je član futsal klubov KMF Mostar, Camel, Fiumicino, Roma, Eurotravel, Aymavilles, Torino, Mostarske kiše, Mostar SG, nastopal je tudi za futsal reprezentanco Jugoslavije in futsal reprezentanco BiH. 

Preizkusil se je tudi kot trener, deloval je v klubih Aymavilles (Italija; 1998-2003), Mostarske kiše (2003-2007), Al-Rayyan (Katar; 2007-2008), danes pa deluje v Mostarju, kjer postavil temelje futsal šole.


Tekst: Futsal.si/DP

Foto: Futsal.si/DP


SORODNE NOVICE

 • 18.05.2024 | 1. SFL
  V Rogaški Slatini padali, na Vrhniki rasli do konca
  „Pripravljali smo se na to tekmo. Zadnjič smo na prvi tekmi odigrali izvrstno in potem izgubili. Danes smo igralci malce manj dobro, a smo na koncu zmagali. Čestital bi svojim igralcem,“ je začel trener Dobovca Kujtim Morina po 2. tekmi finala, ki je s 3:2 pripadla Dobovcu, ki je v zaključku tekme dosegel dva gola in slavil zmago.
 • 17.05.2024 | 1. SFL
  Dobovec po 357 dneh premagal Siliko
  Siliko in Dobovec sta tudi na 2. tekmi finala 29. sezone 1. SFL navdušila. Zmage pa se je veselil Dobovec, ki je v izdihljajih tekme s preobratom slavil 2:3 in poravnal rezultat v finalni seriji na 1:1. Tretja tekma bo v četrtek, 23.5., ob 20.00 v Rogaški Slatini, tudi v prenosu na Šport TV.
 • 17.05.2024 | 1. SFL
  Ohranili mirno in hladno glavo, danes pripravljeni na 2. tekmo
  V petek, 17. maja, se nadaljuje finalna serija 29. sezone 1. SFL. Po zmagi Silika v Rogaški Slatini se serija seli na Vrhniko, kjer bo domačin lovil 2. zmago, Dobovec pa izenačenje rezultata. Prvak bo ekipa, ki prej zbere tri zmage. Siliko lovi svoj 1. naslov državnega prvaka, Dobovec sedmega.
 • 16.05.2024 | 1. SFL
  Dobovec bi radi spravili v položaj, kjer še ni bil
  „Dostikrat smo že rekli, da bo naša dvorana premajhna. Za tokrat pa lahko tole le potrdim in povem, dvorana bo premajhna za vse, ki bi radi na tekmo. Tudi taki bi prišli, ki sploh še niso bili na tekmi. Obeta se pravi spektakel,“ pa za uvod v tokratno napoved 2. tekme finala pove Mile Simeunovič, trener članske ekipe Silika, ki bo imel tudi to pot bučno podporo s tribun.
 • 16.05.2024 | 1. SFL
  Futsal spektakel na Vrhniki, prenos in studio na Šport TV
  Tako 2. kot 3. tekma finala bosta v neposrednem prenosu na Šport TV-ju. Tokrat se je Šport TV odločil, da na Vrhniki pred 2. tekmo pripravi tudi studio pred tekmo. Program v studiu bo vodil Žiga Ikič, njegov gost pa kapetan slovenske futsal reprezentance Igor Osredkar.
 • 11.05.2024 | 1. SFL
  Prvi gol dal upanje, drugi jih je ponesel
  Vrhniški Siliko igra 2. finale 1. SFL. Lani je z 0:3 klonil proti Dobovcu, v petek pa je prišel do sploh 1. zmage v finalu 1. SFL. Za nameček je bila to četrta zmaga na peti medsebojni tekmi. Zadnjič je Siliko klonil proti Dobovcu pred 351 dnevi.
 • 11.05.2024 | 1. SFL
  Ni jim bilo jasno, kaj so naredili narobe
  V preteklosti je bilo že nekaj primerov, ko je ekipa izgubila prvo tekmo finala in postala prvak. Več o tem v četrtkovem Futsal magazinu: zadnji, ki pa mu je to uspelo, pa je bil Oplast. Le ta je 2014. finale izgubljal z 0:2 v zmagah in potem s preobratom dobil po 6-metrovkah še 5. tekmo in slavil proti Litiji.
 • 10.05.2024 | 1. SFL
  Siliko povedel v finalu, v boju za bron 2:2
  Vrhničani so po 6-metrovkah s 7:6 slavili v Rogaški Slatini in povedli 1:0 v zmagah. Finale se nadaljuje v petek, 17.5., tekma bo na Vrhniki. V boju za 3. mesto je bilo v Sodražici 2:2, odločitev o dobitniku bronaste kolajne bo padla v Kobaridu, kjer se bosta še drugič pomerila Oplast Kobarid in THE Nutrition Extrem.
 • 10.05.2024 | 1. SFL
  Dve najprijetnejši presenečenji sezone za bron v 1. SFL
  V dveh tekmah pa bo jasno tudi to, kdo bo letos osvojil bronasto kolajno v 1. SFL. Kandidata sta THE Nutrition Extrem in KMN Oplast Kobarid. Prva tekma bo nocoj v Sodražici, povratna v Kobaridu čez teden dni.
 • 09.05.2024 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Na petkovi prvi tekmi se bosta pomerila domači Dobovec in gostujoči Siliko Vrhnika. Tekma se v Rogaški Slatini začne ob 20. uri, prenos tudi na futsal.si. Druga tekma finala bo 17.5. na Vrhniki, tretja pa bo v četrtek, 23.5,, ob 20. uri, tudi s televizijskim prenosom.

DELI NA