26.05.2023 | 1. SFL
Dobovec do nove dvojne krone

Dobovec je novi, stari državni prvak. Ekipa trenerja Kujtima Morine je pred polno dvorano v Rogaški Slatini še tretjič, tokrat s 7:0, v finalni seriji 28. sezone 1. SFL premagala vrhniški Siliko.

Po koncu tekme so medalje in pokale podelili Stanko Glažar, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, Vlado Močnik, član IO NZS in predsednik Komisije za futsal pri NZS, in Martin Mikolič, župan občine Rogatec.

S finalno tekmo je konec sezone 2022/2023, ko so ekipe 1. SFL igrale za tri lovorike. Konec avgusta 2022 je superpokal pripadel Siliku, pokal Terme Olimia in naslov državnega prvaka je pristal v vitrini Dobovca, ki je osvojil 6. naslov državnih prvakov, Dobovec pa sezono vnovič končuje z dvojno krono.

Letošnji naslov državnega prvaka je za Dobovec nekaj posebnega: je sploh prvi, ki so ga osvojili pred domačimi navijači.

Dobovec bo v novi sezoni 2023/2024 Slovenijo zastopal v futsal ligi prvakov.

1. SFL, finale, 1. tekma, 12.5.
Dobovec – Siliko Vrhnika 6:2 (5:1)
1:0 Pasariček (6.), 1:1 Jandrić (11.), 2:1 Pasariček (11.), 3:1 Čujec (12.), 4:1 Duščak (19.)5:1 Echavarria (20.), 6:1 Pasariček (26.), 6:2 Mohorič (36.)

2. tekma, 18.5.
Siliko Vrhnika – FK Dobovec 5:6 (0:0, 1:1)
0:1 Matošević (29.), 1:1 Vesel (36.)

3. tekma, 26.5.
FK Dobovec – Siliko Vrhnika 7:0 (3:0) (3:0 v zmagah)
1:0 Santos (13.), 2:0 Mordej (16.), 3:0 Čujec(19.), 4:0 Santos (22.), 5:0 Matošević (31.), 6:0 Mordej (39.), 7:0 Cesarec (40.)

Dosedanji državni prvaki:
FC Litija: 10
Dobovec: 6
KMN Oplast Kobarid: 2
KMN Puntar: 2
Proen Maribor 2
Gip Beton MTO: 1
Pelikan Celje: 1
Mila Juventus: 1
Mizarstvo Krošelj: 1
Gorica: 1

Napake pred svojim golom

Prvi polčas finalne tekme je postregel z dobrim in dinamičnim futsalom, več od igre, to se je videlo tudi na rezultatu, so imeli domačini. Dobovec je tekmo začel s postavo Felipe, Čujec, Santos, Mordej, Peček; Vrhničani pa s peterico Frank, Klinc, Muratagić, Jandrič, Brzelak. Kolumbijec Felipe je v 2. minuti prvič pobegnil po levem boku in meril mimo gola, v 3. minuti je poizkusil Kristjan Čujec. V 3. minuti se je na drugi strani po vstopu v igro izkazal Žan Janež, a je bil domači golman Marko Peček na mestu. Sledil je nov pritisk Dobovca, po dveh kotih tudi dva poizkusa Patrika Pasarička. V 5. minuti so domačini naredili akumuliran prekršek. S prostega strela je Nikola Jandrić zaposlil Maxa Vesela, ki je zadel stativo. V 8. minuti se je stresel gostujoči okvir vrat. Udaril je Kristjan Čujec, Berzelak (tudi s pomočjo glave) je obranil, žogo pa odbil v okvir in v kot. Gostje so imeli precej težav z izhodi iz svoje tretjine. Pomagala ni niti minuta odmora.

Z veliko prednostjo na odmor

V 13. minuti nova napaka Silika pred svojim golom. Žogo je prestregel Santos, z dvojno podajo (s Kristjanom Čujcem) pa je prav Santos zabil za 1:0. Dobovec si je v 15. minuti nabral pet akumuliranih prekrškov, Siliko pa je v 16. minuti storil tretjega. Zaradi udarca ob prekršku je moral iz igre Žiga Čeh, nadomestil ga je Rok Mordej, ki je z dobro merjenim udarcem zadel za 2:0. Zdelo se je, da je h golu pomagalo tudi premikanje v živem zidu Silika. V 19. minuti je do izraza prišla individualna kvaliteta domačinov. Kristjan Čujec je žogo sprejel, naredil še korak oz. dva, potem pa z dobro merjenim strelom v zgornji desni kot matiral Berzelaka za visokih 3:0 po prvem polčasu.

Posnetek 3. finalne tekme:

Hitro povišanje vodstva za miren zaključek

Drugi polčas so podjetneje in odločneje začeli gostje, a jih je presekal domači gol. Gostujoči golman Berzlelak je po prekinitvi in podaji iz avta udaril močno, a je Brazilec Santos šel v blok, žoga ga je zadela in se odbila v vrhniško mrežo za vodstvo domačinov 4:0.

Polna dvorana

Za razliko od 1. polčasa so si pet akumuliranih prekškov tokrat, tekla je 28. minuta, prvi nabrali Vrhničani. V 29. minuti je bil Siliko bliz prvemu golu – Peček je bil premagan, imeniten strel Janeža pa je ustavila prečka, od nje pa se je žoga odbila v igralno polje. Z enako mero je na drugi strani vrnil Vedran Matošević, ki je stresel okvir vrat v 31. minuti. Nekaj sekund za tem pa je povišal na 5:0, do konca tekme, zbralo se je 500 gledalcev, pa sta v golu Vrhničanov končali še dve žogi.

Izjave po tekmi:

Kujtim Morina, trener Dobovca:
„Lepo je osvojiti naslov pred domačimi navijači. Še pomembneje pa je, da smo ga osvojili. Zelo smo si ga želeli. Pred današnjo tekmo je bila med igralci taka energija, da mi je bilo jasno, da ne moremo izgubiti. Malce sem jih celo moral brzdati, da ne bi izgoreli v želji. Prvenstvo smo končali na najlepši možni način – z zmago 7:0 v 3. tekmi proti glavnemu konkurentu, ki mu na tem mestu čestitam za fair in korektno igro. Vem, da niso srečni, ker so izgubili, a so imeli dobro sezono. Tudi nas so namučili. V tem hipu želim le in samo proslaviti naslov. Sezona je bila res težka. Že v najavi za to tekmo sem spomnil na tekmo v Sevnici in poraz. Padli smo nizko... Zelo nizko. Po boksarsko bi lahko rekel, da so nas zrušili, niso pa nas „knokavtirali“. Vsi so pričakovali in hoteli, da Dobovec „pade“. Pa saj to je normalno, ker naša dominacija je že predolga. Iskali so naše napake, slabe točke, kritizirali so nas. Ta naslov je najlepši možen odgovor za vse.“

Rok Mordej, kapetan Dobovca:
„Vsak naslov je zgodba zase, motiva ni manjkalo. Čeprav smo že veliko osvojili. Menim, da smo danes odigrali vrhunsko tekmo in povsem zasluženo postali državni prvaki.“

Mile Simeunovič, trener Silika:
„Sezone je konec. Dobovcu čestitam za zaslužen naslov državnega prvaka. Premagali so nas zasluženo, za eno stopnico so bili boljši od nas. V tem finalu nismo bili dorasel tekmec, odločila pa je kvaliteta Dobovca. Vsi smo več pričakovali od končnice, ki je nismo odigrali dobro. Komaj smo prišli v finale, potem pa odigrali nivo nižje, kot smo pričakovali. Če potegnemo črto pod sezono, ne smemo biti nezadovoljni. Redni del smo končali na 2. mestu, le točko za Dobovcem. Prišli smo v finale. Vsi smo pričakovali več. Kljub temu lahko z dvignjenimi glavami končujemo sezono. Gremo naprej, nadaljujemo pot po naših standardih.“

Nikola Jandrić, kapetan Silika:
„V dveh tekmah finala nas je Dobovec premagal suvereno, na eni po 6-metrovkah. Pokazal je več kvalitete v tem finalu, zasluženo je osvojil naslov. Bili so boljši v tej seriji. Pri nas je bilo morda malce premalo energije, pa tudi izpolnili in ponovili tega, kar smo pokazali na 2. tekmi finalne serije na Vrhniki. Dobovec je izenačil to energijo in potem s pomočjo svoje kvalitete prevladal.“

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: Polfinale 1. SFL
    Nocoj v živo spremljamo uvodni polfinalni tekmi 1. SFL.
  • 19.04.2024 | 1. SFL
    Igrali bodo tudi za Jureta
    Vrhniški Siliko je redni del 1. SFL sklenil na 2. mestu, v polfinalu ga čaka THE Nutrition Extrem. Prva tekma z Vrhnike tudi v prenosu na Futsal.si.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.

DELI NA