Vratarsko znanje že prenaša na mlade

V Dobrepolju so ponosni na svoj klub, FK Dobrepolje letos slavi 10 let uspešnega delovanja. Del te zgodbe pa je od samega začetka tudi 25-letni vratar Matej Babnik. Rad se spomni, da je igral futsal že zgodaj še v času društva, ki je 2010. preraslo v klub. „Naša generacija U15 je bila uvodno sezono državni podprvak, od takrat sta v klubu še Miha Babič in Žan Marolt, pri članih pa Gregor Klinc in Kevin Strnad,“ pojasni Matej, ki pravi, da je bil uvod v tekmovanja mladih presenečenje za vse.

Ko bi morali tudi ti mladci, kot so bili Matej, narediti korak naprej, so imeli tudi malce smole, saj ni bilo več tekmovanja mladih U21. „Iz mladincev bi morali v člane, to je bil kar šok, saj fizično nismo bili kos. Zato je bil to dolgotrajen proces, da smo si izborili minute pri članih,“ priznava Matej, ki potrdi, da se je klub v zadnjih letih tudi kadrovsko stabiliziral.

Trenirali na dveh koncih

„Pred letošnjo sezono smo si zadali visoke cilje, med tri najboljše v 2. SFL smo želeli,“ razkriva želje in cilje, ki so jih postavili lani poleti. „Temu primerno smo tudi zastavili delo – po tri treninge na teden smo imeli, trenerski štab in vodstvo kluba se je izkazalo in ponudilo dobre pogoje. Trenirali smo tako v Velikih Laščah in Sodražici, a nobena pot ni bila težka, saj smo vedeli, zakaj delamo,“ pojasni Matej. V isti sapi pohvali kemijo v ekipi ter zagnanost vseh igralcev, ki so pihali v isti rog. Žal mu je, ker je odpadla zadnja tekma rednega dela 2. SFL – vodilne Mlinše (47 točk) bi morale gostiti Dobrepolje (45 točk). Pandemija koronavirusa je terjala svoj davek in preprečila izvedbo zadnjega dejanja 2. SFL.

Matej spomni na hendikep – klub nima dvorane. A bo tudi to slej ko prej urejeno! V Dobrepolju je zrasla prava športna dvorana, kjer bo svoje mesto našel prav futsal. „Sanjamo, da zaigramo v domači dvorani. Dosedaj smo igrali v Velikih Laščah, pa so bile tribune vedno polno zasedene. Zagotovo bo tako tudi, ko bomo igrali doma,“ se Matej veseli premiere v dvorani, ki so jim jo dolgo časa obljubljali, zdaj pa le zgradili ter dali novega vetra v jadra športu.

Študent strojništva

Babnik ima 74 tekem v 2. SFL, toliko jih je zbral v šestih sezonah. Bila je tudi ponudba, da bi šel v Ivančno Gorico, ko v Dobrepolju ni bilo članske vrste. A se je odločil, da se pridruži mladincem, s katerimi je treniral eno sezono, vmes so fantje dozoreli, Matej pa je dobil soigralce za člansko vrsto. Naš sogovornik je vesten študent strojništva, kjer pripravlja magisterij, dnevi pa so posvečeni futsalu. Tri leta je že trener, skrbi za mlajše selekcije, danes vodi ekipo U11, prej U7. Ponosen je, ker so lani v klubu uspeli organizirati futsal kamp, organizacijske niti so bile v rokah Mateja in Danija Kaljeviča. Kamp bi radi ponovili letos v upanju, da koronavirus ne bo ovira za to.

Babnik ob tem ne pozabi, kdo ga je naučil največ. To je bil Boštjan Šmalcelj, ki je v Dobrepolju, to Matej poudari, začeli s pravimi golmanskimi treningi. „Veliko sem se naučil od Boštjana, še danes uporabljam vrsto vaj, ki nam jih je pokazal,“ poudari Matej. Danes z njim in ostalimi vratarji v klubu dela Ivan Bratić. Matejev vzornik je bil in ostal Paco Sedano, nekdanji čuvaj mreže Barcelone.

Tekst: D.P.
Foto: FK Dobrepolje

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | Državne futsal lige
    V Ljutomeru in Sodražici za naslov
    V tekmovanju mladih U19 sta si tako KMN Meteorplast Šic bar kot THE Nutrition Extrem že na prvi polfinalni tekmi v gosteh utrla pot do velikega finala tekmovanja mladih U19. Obe zasedbi sta bili tudi v drugo boljše. Za bron se bosta pomerila Siliko Vrhnika Fortrade in ŠD Mlinše.
  • 08.04.2024 | Državne futsal lige
    KMN Slovenske gorice do naslova v tekmovanju mladih U15
    Bron pa je osvojil THE Nutrition Extrem, ki je tudi v drugo porazil Oplast Kobarid (3:6). Za zmago in bron so bili uspešni Matevž Turk (2), Matevž Oražem, Miha Križ in Tilen Lavrič.
  • 06.04.2024 | Državne futsal lige
    Naslov Celju, srebro Košani, bron Vrhniki
    Igralke ŽNK Celje so nove, stare državne prvakinje. Tudi na tretji tekmi finala 11. sezone Ženske futsal lige so bile boljše od ŠD Košane, to pot v Celju s 7:2. Ekipa trenerja Blaža Adamiča je dobila finalno serijo s 3:0 in še šestič, tudi četrtič zapored, osvojila naslov državnih prvakinj.
  • 05.04.2024 | Državne futsal lige
    Za zlato v Celju, za bron na Vrhniki
    V soboto sta na sporedu dve tekmi v Ženski futsal ligi. ŽNK Celje ima ob 16. uri prvo zaključno žogo za naslov državnih prvakinj, v goste jim prihaja ŠD Košana. Ob 19. uri se bosta v povratni tekmi za bron pomerili ŽNK Vrhnika in FK Lukovica, Vrhničanke prihajajo na tekmo v domači dvorani s štirimi goli naskoka (4:0).
  • 03.04.2024 | Državne futsal lige
    Dobrepolju naslov, v nedeljo konec U15, začetek polfinala U19
    Po tem ko je ekipa KMN Bronx Škofije postala državni prvak v tekmovanju mladih U13, je FK Dobrepolje slavilo naslov v kategoriji U17. V nedeljo bomo dobili prvake v kategoriji U15, začel se je tudi polfinale v tekmovanju mladih U19.
  • 30.03.2024 | Državne futsal lige
    ŽNK Celje po zmagi v Pivki korak do naslova
    V Pivki je bila na sporedu 2. tekma finala Ženske futsal lige. Celjanke so zmagale in v finalu povedle 2:0. Za naslov prvakinj potrebujejo še eno zmago, 3. tekma bo na sporedu v soboto, 6.4, ob 16. uri v Celju.
  • 30.03.2024 | Državne futsal lige
    Nadaljuje se finale Ženske futsal lige
    ŠD Košana v domači dvorani lovi izenačenje v seriji, gostujoče igralke, tudi aktualne državne prvakinje, ŽNK Celje pa želijo povišati rezultat na 2:0 v zmagah.
  • 27.03.2024 | Državne futsal lige
    Po uvodnih tekmah za zlato in bron v Ženski futsal ligi
    „Naša želja je bila odločilna. Je pa bilo v prvem delu vse prehitro: veliko smo napadale, zato tudi veliko napak. V nadaljevanju smo se zbrale in vse iz prvega polčasa nadoknadile v nadaljevanju tekme. Predvsem smo v 2. delu stopile na žogo in igrale malce bolj taktično, več smo se pogovarjale in si bolj podajale žogo. Temu je sledil tudi rezultat,“ je dodala Zala Gomboc.
  • 24.03.2024 | Državne futsal lige
    KMN Bronx državni prvak v U13, znani polfinalisti U19 in finalista U15
    V tekmovanju mladih U13 smo dobili prvake: v ponovitvi lanskoletnega finala tokrat naslov na Škofije. V tekmovanju mladih U17 je Dobrepolje ohranilo prednost pred Dobovcem. Znana sta finalista tekmovanja mladih U15, znani so tudi polfinalisti tekmovanja mladih U19.
  • 23.03.2024 | Državne futsal lige
    ŽNK Celje vodi v finalu, ŽNK Vrhnika bližje bronu
    S tekmo v Celju se je začel finale 11. sezone Ženske futsal lige, v Lukovici je bila na sporedu 1. od dveh tekem za končno 3. mesto. Po sobotnih tekmah je več zadovoljstva v taborih ŽNK Celja in ŽNK Vrhnike.

DELI NA