Vratarsko znanje že prenaša na mlade

V Dobrepolju so ponosni na svoj klub, FK Dobrepolje letos slavi 10 let uspešnega delovanja. Del te zgodbe pa je od samega začetka tudi 25-letni vratar Matej Babnik. Rad se spomni, da je igral futsal že zgodaj še v času društva, ki je 2010. preraslo v klub. „Naša generacija U15 je bila uvodno sezono državni podprvak, od takrat sta v klubu še Miha Babič in Žan Marolt, pri članih pa Gregor Klinc in Kevin Strnad,“ pojasni Matej, ki pravi, da je bil uvod v tekmovanja mladih presenečenje za vse.

Ko bi morali tudi ti mladci, kot so bili Matej, narediti korak naprej, so imeli tudi malce smole, saj ni bilo več tekmovanja mladih U21. „Iz mladincev bi morali v člane, to je bil kar šok, saj fizično nismo bili kos. Zato je bil to dolgotrajen proces, da smo si izborili minute pri članih,“ priznava Matej, ki potrdi, da se je klub v zadnjih letih tudi kadrovsko stabiliziral.

Trenirali na dveh koncih

„Pred letošnjo sezono smo si zadali visoke cilje, med tri najboljše v 2. SFL smo želeli,“ razkriva želje in cilje, ki so jih postavili lani poleti. „Temu primerno smo tudi zastavili delo – po tri treninge na teden smo imeli, trenerski štab in vodstvo kluba se je izkazalo in ponudilo dobre pogoje. Trenirali smo tako v Velikih Laščah in Sodražici, a nobena pot ni bila težka, saj smo vedeli, zakaj delamo,“ pojasni Matej. V isti sapi pohvali kemijo v ekipi ter zagnanost vseh igralcev, ki so pihali v isti rog. Žal mu je, ker je odpadla zadnja tekma rednega dela 2. SFL – vodilne Mlinše (47 točk) bi morale gostiti Dobrepolje (45 točk). Pandemija koronavirusa je terjala svoj davek in preprečila izvedbo zadnjega dejanja 2. SFL.

Matej spomni na hendikep – klub nima dvorane. A bo tudi to slej ko prej urejeno! V Dobrepolju je zrasla prava športna dvorana, kjer bo svoje mesto našel prav futsal. „Sanjamo, da zaigramo v domači dvorani. Dosedaj smo igrali v Velikih Laščah, pa so bile tribune vedno polno zasedene. Zagotovo bo tako tudi, ko bomo igrali doma,“ se Matej veseli premiere v dvorani, ki so jim jo dolgo časa obljubljali, zdaj pa le zgradili ter dali novega vetra v jadra športu.

Študent strojništva

Babnik ima 74 tekem v 2. SFL, toliko jih je zbral v šestih sezonah. Bila je tudi ponudba, da bi šel v Ivančno Gorico, ko v Dobrepolju ni bilo članske vrste. A se je odločil, da se pridruži mladincem, s katerimi je treniral eno sezono, vmes so fantje dozoreli, Matej pa je dobil soigralce za člansko vrsto. Naš sogovornik je vesten študent strojništva, kjer pripravlja magisterij, dnevi pa so posvečeni futsalu. Tri leta je že trener, skrbi za mlajše selekcije, danes vodi ekipo U11, prej U7. Ponosen je, ker so lani v klubu uspeli organizirati futsal kamp, organizacijske niti so bile v rokah Mateja in Danija Kaljeviča. Kamp bi radi ponovili letos v upanju, da koronavirus ne bo ovira za to.

Babnik ob tem ne pozabi, kdo ga je naučil največ. To je bil Boštjan Šmalcelj, ki je v Dobrepolju, to Matej poudari, začeli s pravimi golmanskimi treningi. „Veliko sem se naučil od Boštjana, še danes uporabljam vrsto vaj, ki nam jih je pokazal,“ poudari Matej. Danes z njim in ostalimi vratarji v klubu dela Ivan Bratić. Matejev vzornik je bil in ostal Paco Sedano, nekdanji čuvaj mreže Barcelone.

Tekst: D.P.
Foto: FK Dobrepolje

SORODNE NOVICE

 • 05.05.2020 | Državne futsal lige
  Futsal jo osrečuje, zdaj pripravljena za korak naprej
  Med igralkami, ki so v tej sezoni 1. SFL opozorile nase, je tudi Vanesa Kozina, ki je v dresu ŽNK Vrhnika v 12 tekmah dosegla 16 zadetkov.
 • 04.05.2020 | Državne futsal lige
  V dresu ŠD Extrem bi rad v 1. SFL
  „Želim si, da bi se to še kdaj ponovilo,“ ne skriva želja in ambicij, ki jih imajo igralci, trenerji in publika na tem koncu Slovenije. „Tu imamo radi futsal, tudi precej dobrih igralcev je tu začelo, številni pa so šli dalje v želji po uspehu,“ pripoveduje Andraž, ki ostaja in igra.
 • 01.05.2020 | Državne futsal lige
  Opozoril nase, uči se od Davorina Šnofla
  V letošnji sezoni 2. SFL je do svojih minut in priložnosti prišel tudi Aljaž Ruis. Za KMN Meteorplast, ekipa je premierno nastopala v 2. SFL, je v 20 tekmah dosegel kar 16 zadetkov. Aljaž (letnik 2000) se je v KMN Meteorplast preselil lani poleti.
 • 19.03.2020 | Državne futsal lige
  Ženski futsal naredil korak naprej
  „Ženski futsal se razvija,“ nadaljuje Tanja, ki pohvali obe ekipi novink – ŠD Košano in KMN Sevnico. „Košana je iz tekme v tekmo boljša. Sevnica pa premore zelo dobro ekipo, v to ligo pa so prinesli nekaj novega! Za novinke igrajo odlično, predvsem pa premorejo izvrsten, kar ubijalski protinapad. Dragico Stipič poznam že vrsto let, je vrhunska igralka, ki jo futsal potrebuje,“ dodaja Tanja.
 • 15.03.2020 | Državne futsal lige
  V novi sezoni tudi s selekcijo U15
  Ob tem pa Rizvić še doda, da ostajajo zvesti svoji poti in viziji #poplanu. Vse mlajše selekcije v nogometni šoli Olimpija od U9 do U13 bodo še naprej igrale tudi futsal. V novi sezoni pa bodo naredili še korak naprej – ustanovljena bo tudi selekcija Futsal Olimpija U15.
 • 09.03.2020 | Državne futsal lige
  Olimpiji zlato, Dobovec srebrn
  Bron je pripadel KMN Slovenske gorice, ki je bil v skupnem seštevku srečanj boljši od NK Ribnica.
 • 08.03.2020 | Državne futsal lige
  Suveren začetek polfinala za ŽNK Celje in KMN Slovenske gorice
  Tudi vrsta ŽNK Celje je prišla do visoke zmage na prvi polfinalni tekmi. Varovanke dvojca Andreja Prek&Drago Adamič so z 10:0 porazile Vrhničanke, tri gole je dosegla Klementina Mavhar.
 • 06.03.2020 | Državne futsal lige
  O prvaku v petek trinajstega
  Vodilni klub lige ŠD Mlinše je v tokratnem krogu gostoval v Mariboru in s 5:7 slavil proti KMN Miklavž TBS team24. Ekipa iz Zasavja je v 30. minuti vodila 1:6, z dvema goloma se je izkazal Jure Mezek.
 • 29.02.2020 | Državne futsal lige
  Mlinše v 2. polčasu potrdile zmago
  V 2. SFL sta do konca ostala še dva kroga tekmovanja. Vodilni FK Dobrepolje ima 45 točk (do konca igra še eno tekmo), drugouvrščene Mlinše so pri 44 točkah, do konca lige pa imajo še dve tekmi.

DELI NA