20.05.2024 | Sodniki
Vlado Šajn kontrolor sojenja na finalu evropske lige

Letošnji zaključni obračuni v evropskih klubskih tekmovanjih se bodo pričeli s sredinim finalom evropske lige, ki bo odigran v glavnem in največjem mestu Irske. Poleg največje klubske tekme na Wembleyu med dortmundsko Borussio in madridskim Realom, ki jo bo na Otoku 1. junija vodila slovenska sodniška ekipa na čelu s Slavkom Vinčićem, bodo barve naše države zastopane tudi na finalni tekmi 15. izvedbe drugega najmočnejšega Uefinega tekmovanja (liga Europa).

Na zeleni- smaragdni otok se jutri odpravlja od leta 2000 član sodniškega odbora Uefa Vlado Šajn- častni predsednik ZNSS-, ki bo na finalni tekmi 53. sezone nekdanjega pokala Uefa- od sezone 2009/10 liga Europa-  med italijansko Atalanta in nemškim Bayer Leverkusen analiziral sojenje romunske sodniške ekipe, ki ji bo poveljeval 40-letni Istvan Kovacs iz mesta Carei na severozahodu Romunije (FIFA od 2010).

Zatem ko je bil v drugi izdaji tretjega najmočnejšega tekmovanju v Evropi 7. junija 2023 Vlado Šajn kontrolor sojenja na finalni tekmi Konferenčne lige v Pragi, ko sta se pomerila italijanska Fiorentina in angleški West Ham United bo 65-letni sodniški ekspert iz Ljubljane na stadionu Aviva v Dublinu imel že svoj 8. finalni obračun v evropskih pokalnih tekmovanjih. Doslej je bil naš strokovnjak štirikrat v vlogi kontrolorja sojenja na finalni tekmi Lige prvakov (2005, 2012, 2018, 2020), dvakrat v finalu Evropske lige (liga Europa) v letih 2002 in 2019 in v finalu Konferenčne lige leta 2023.

Šajn je sojenje Istvana Kovacsa že ocenjeval 17. marca 2021 na tekmi lige prvakov Bayern München - Lazio, za romunskega sodnika pa bo po 25. maju 2022 sodil premierni finale Konferenčne lige 2022/23 v Tirani med Romo in Feyenoordom (1-0) to drugi finalni obračun, sodil pa je tudi na SP v Katarju. 

Med slovenskimi sodniki je bil v Dublinu nazadnje Ljubljančan Rade Obrenović, ki je 27. septembra 2022 v vzhodnem delu Irske prestolnice sodil tekmo v 3. izvedbe Lige narodov (Nations League 2022/23) med Irsko in Armenijo. Na leta 2010 zgrajenem stadionu Aviva (edini irski stadion 4. kategorije Uefa, kapaciteta 51.700 gledalcev), ki je 18. maja 2011 že gostil tudi portugalsko obarvan finale Lige Evropa med ekipama Porto - Braga (1-0; Radamel Falcao) se bo začela v sredo ob 21 uri.

Pred Obrenovićem so bili na povabilo Irske nogometne zveze na tem objektu tudi Slavko Vinčič, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, po tem ko so 15. novembra 2018 sodili na prijateljski nogometni tekmi med reprezentancama Irske in Severne Irske.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 15.06.2024 | Sodniki
    Čeferin kontrolor sojenja v Hamburgu
    V drugo največje mesto v Nemčiji, ki je tretje največje pristanišče v Evropi se na sever prirediteljice EP odpravlja slovenski kontrolor sojenja Darko Čeferin iz Kranja. Na tekmi skupine D med Poljsko in Nizozemsko, ki se bo začela v nedeljo ob 15. uri bo prvi Slovenec v Ligi prvakov (6. december 2005 Betis-Anderlecht) analiziral sojenja portugalske sodniške ekipe.
  • 14.06.2024 | Sodniki
    Slavko Vinčić začenja EP z Madžarska - Švica
    Drugi igralni dan turnirja, ko se bosta v soboto na drugi tekmi evropskega prvenstva v skupini A pomerila Madžarska in Švica (15 h) bo že na delu slovenska sodniška ekipa. Prvo tekmo sobotnega dne bo vodil najboljši slovenski sodnik Slavko Vinčić iz Maribora, v njegovi ekipi pa bodo še štirje Slovenci.
  • 13.06.2024 | Sodniki
    Kamp s tečajem za sodnike v Škofji Loki - 23.6. ob 9 uri
    Če prihajaš iz Kranja, Škofje Loke, Tržiča, Žirov, Železnikov ali Poljanske doline in iščeš izziv, imaš dober razlog, da postaneš nogometni sodnik. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z NK Škofja Loka v nedeljo 23. junija ob 9. uri organizira #Poletni sodniški tabor# s tečajem za nove potencialne sodnike in sodnice.
  • 12.06.2024 | Sodniki
    Mariborski sodniki o favoritu EP
    Sodniki državne A liste Alen Borošak, Nejc Gergič, Uroš Rađević, Damjan Novarlić in Miha Kamplet (člani MDNS Maribor), so povedali kdo ima po njihovem mnenju največ možnosti za naslov 17. evropskega prvaka v Nemčiji (Uefa Euro 2024).
  • 11.06.2024 | Sodniki
    Poletni sodniški kamp 22.6 ob 9h - Ilirska Bistrica
    V Ilirski Bistrici, kjer se organiziran nogomet igra že od leta 1926 bo v soboto 22. junija Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z Medobčinskim društvom nogometnih sodnikov Koper in novim članom 3.SNL-zahod NK Bistrc Irbis organizira Sodniški kamp z brezplačnim tečajem za nove sodnike (-ce).
  • 09.06.2024 | Sodniki
    Sodnice na team buildlingu
    Na dan zadnje pripravljalne tekme slovenske nogometne reprezentance proti Bolgariji pred odhodom v nemški Wuppertal, kjer bodo Slovenci imeli bazni tabor tekom EP, so pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije včeraj organizirali #Ženski sodniški team building#, ki je bil namenjen vsem aktivnih sodnicam.
  • 08.06.2024 | Sodniki
    Sodniška info točka na 30. ŠIBS
    Na zahodni obali istrskega polotoka med petkom in nedeljo v Poreču v organizaciji Sindikata bančništva Slovenije - SBS- potekajo športne igre bančnikov. Ob robu igrišča za mali nogomet v Zeleni laguni je včeraj svojo sodniško bazo postavila tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije s sodniško info točko. 
  • 07.06.2024 | Sodniki
    20 novih sodnikov na Gimnaziji Šiška
    Na Gimnaziji Šiška je že več kot 20-let organiziran tradicionalni tečaj za nove nogometne sodnike, ki poteka znotraj obveznega dela prostih izbirnih vsebin dijakov in dijakinj v šolskem letu 2023/24. Pred skorajšnjim koncem šolskega leta je sodniški oddelek Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sklopu strateških usposabljanj za pridobivanje in povečanje števila nogometnih sodnikov tudi letos izpeljal predpoletni tečaj za nove sodnike na najbolj športni Gimnaziji v prestolnici.
  • 06.06.2024 | Sodniki
    Sodniške smernice za trenerje Uefa B
    V začetku tedna je izobraževalni center NZS, ki skrbi za usposabljanje trenerjev za pridobitev licence Trener UEFA B, organiziral II. modul, kjer je več kot 20 novih kandidatov imelo na programu Strokovno izobraževanje iz Pravil nogometne igre.
  • 05.06.2024 | Sodniki
    Goran Mijatović še naprej na čelu sodnikov MDNS Celje
    V naselju jugovzhodno od Celja so člani društva ki sodijo na Celjskem, Kozjanskem, v Posavju, Šaleški dolini, Zg. in Sp. Savinjski dolini, na skupščini zaupali še tretji mandat, ki ga je nastopil dosedanji predsednik in kontrolor sojenja Goran Mijatović iz Velenja do leta 2028.

DELI NA