01.06.2024 | 1. SFL
Vedel in opozarjal, da se mora za naslov zmagati trikrat

„To je bila še posebej izrčpujoča sezona, za nameček pa še ekstra izrčpujoč finale. Skozi pet tekem smo pokazali več futsala. Dvakrat smo bili dovolj zbrani ter umirjeni v glavi in zmagali, dvakrat pa smo izgubili glavo in tudi izgubili tekmo za to. Spravili smo sami sebe v težko situacijo, a smo se pobrali in na peti tekmi pokazali izredno zrelost. Čeprav Dobovec ni tako izkušen, kot ljudje govorijo. Dobovec ima dva igralca, ki imata odigrane tekme, vsi ostali imamo isto ali manj odigranih tekme kot igralci Silika. To je potrebno povedati. Zato fantom ni bilo lahko. Tudi priprava na peto tekmo ni bila enostavna. Sto ur in milijon stvari smo imeli v glavi. A ko smo stopili na igrišče, zbistrili misli in razmišljali le to, kar smo delali to sezono, pokazali na terenu in potem zmagali, ker smo bili pač boljši nasprotnik,“ je po koncu 5. finalne tekme uvodoma povedla Žiga Čeh, eden od trojice ključnih mož Dobovca, ki je sinoči osvojil sedmi naslov državnega prvaka.

On je zaslužen

Pot do tja je bila zahtevna: Dobovec je drugič v zgodovini potreboval pet tekem, da je postal najboljši v državi. Sinoči je prišel do uspeha brez glavnega trenerja Kujtima Morine, ki je počival na tribuni zaradi rumenih kartonov. „Celo sezono trdo delamo in pilimo stvari. Tudi če ne bi nihče vodil tekme, moramo znati prevzeti odgovornost in delamo stvari, ki smo jih trenirali. Na peti tekmi smo to naredili. Kujtima nismo videli, nismo ga slišali, niti dobili napotkov od njega, saj jih nismo rabili. A na koncu lahko rečem: on je zaslužen za to: on nas je pripeljal do tega nivoja, da smo prvaki,“ Čeh ni pozabil izpostaviti vloge in pomena trenerja Kujtima Morine.

Ta sezona je bila tudi sezona Žige Čeha, ki je po slovesu Roka Mordeja, Kristjana Čujca in Vedrana Matoševića prevzel vlogo mentorja, vodje v ekipi. „To je naravna pot, naravna selekcija, čas se obrne in prevzameš drugo vlogo. Trudim se po najboljših močeh. Predvsem skušam pomagati pri pripravi na tekmo, to je ključnega pomena. Ko smo bili dobro psihološko pripravljeni, smo tekmo dobili. Ko ta priprava ni bila optimalna, smo izgubili. Psihološka priprava je zelo pomembna. Zato je mladim igralcem težje, izkušnje pa ti dajejo mirnost na dan tekme. Tu se dela razlika. Izkušnje težjih tekem ti pomagajo. Če lahko rečem, ta peta tekma ni bila ena teh težjih tekem,“ je še povedal Čeh, ki ga preseneča dejstvo, da je šele na peti tekmi finala prvič zmagal domačin: „To je res nekaj posebnega. Še posebej če vemo, da je Dobovec resnično domačinska ekipa. Pa da vemo, da Dobovec ne vem koliko let ni uspel tam zmagati, pa da v Rogaški Slatini spet ne vem, koliko časa ni nihče premagal Dobovca. Potem pa pride leto, ko se vse obrne na glavo. Tudi zaradi manjka discipline v naši igri. Na koncu smo se le zbrali in zasluženo postali prvaki.“

Ni jim bilo lahko

Dobovec je v tej seriji izgubljal 0:1 in 1:2, Siliko pa je bil letos v medsebojnih tekmah celo boljši. A ključne tekme je dobival Dobovec. „Najtežje nam je bilo po prvi tekmi, kjer smo res prevladovali, vodili smo 3:0, potem pa izgubili. To so bili zahtevni trenutki... Pri zaostanku 1:2 v zmagah je bilo celo najlažje: vedeli smo, da jim bo najtežje, ker v taki situaciji še niso bili. Mi smo se res dobro psihološko pripravili na 4. tekmo in jo tudi dobro odigrali. Kdor prvi zbere tri zmage, je prvak. To ni floskula, to je dejstvo. Tudi če vodiš 2:0, in greš po naslov, se tretja tekma ne bo zmagala sama, prava tako se ne bo izgubila sama, če izgubljaš 0:2,“ je še opozoril Čeh.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 17.07.2024 | 1. SFL
  Po žrebu parov 1. SFL in ŽFL
  Danes so bili prostorih NZS izvedeni žrebi tekmovalnih parov za sezono 2024/25 v 1. SFL, Ženski futsal ligi, z žrebom je bil določen tekmovalni par tekme superpokala (31.8. v Benediktu).
 • 10.07.2024 | 1. SFL
  V sredo žreb pred jubilejno 30. sezono 1. SFL
  V 1. SFL bo v novi sezoni nastopalo osem ekip. Sistem igranja bo trikrožni s končnico za prvaka. Podrobnosti tekmovanja boste prejeli v Navodilih za tekmovanje za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 09.07.2024 | 1. SFL
  Totoškovič ostaja v Sodražici
  Denis Totošković je začel športno pot pri ljubljanski Iliriji, kmalu se je preselil na Ljubljano, potem je bil še član Interblocka. S futsalom je začel pri Vuku Ljubljana, ki ga je vodil Željko Pijetlovič.
 • 04.07.2024 | 1. SFL
  Dobovec v Španijo na turnir lige prvakov
  V tekmovanje vstopa 56 ekip iz 51 evropskih nogometnih zvez. Španija, Portugalska, Kazahstan in Hrvaška pa bodo imele vnovič po dva predstavnika. Naslov prvaka brani španska Palma Futsal, ki je zmagovalka lige prvakinj v zadnjih dveh sezonah.
 • 02.07.2024 | 1. SFL
  Kot 8. ekipa v Evropi čakajo žreb lige prvakov
  V Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, bo v četrtek, 4. julija, ob 14. uri, opravljen žreb pred začetkom 24. sezone futsal lige prvakov. Dobovec, slovenski državni prvak, bo vnovič igral v glavnem delu lige prvakov, tokratno evropsko sezono pa začenja kot 8. uvrščena ekipa v Evropi.
 • 28.06.2024 | 1. SFL
  Matic Goznik okrepil Dobrepolje
  V pretekli sezoni je Matic v 1. SFL nastopil na 23 tekmah in bil tudi kapetan ekipe, ki je igrala v finalu pokala Terme Olimia. Futsal kariero je sicer začel v ekipi KMN Slovenske Gorice, eno sezono pa je igral tudi za FutureNet Maribor.
 • 24.06.2024 | 1. SFL
  V novi sezone višje finančne vzpodbude za klube
  Na današnji redni seji IO NZS je bilo potrjenih tudi nekaj sklepov, ki so direktno povezani s futsal tekmovanji. Prav tako je IO NZS povečal nadomestila za spodbude futsal klubom v TL2024/2025.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Matej Fideršek se je vrnil v 1. SFL
  V zadnji sezoni je v Švici igral za Futsal Minerva ter osvojil prvenstvo in pokal. Futsal kariero je začel v Mariboru, nato se je preizkusil na sosednjem Hrvaškem (MNK Novo Vrijeme). Leta 2021 se je vrnil v Slovenijo in bil slabo leto dni član Litije.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Z ekipo na 3. mesto, vrnil Vulikiča
  Članska vrsta je sezono začela s trenerjem Matejem Kavčičem in izkušenim Kristjanom Čujcem, ki pa se je moral zaradi zdravstvenih težav posloviti, v Posočju pa segli tudi po trenerski menjavi, februarja sta na trenersko klop sedla Jaka Sovdat in Primož Zorč.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Žiga Čeh na Hrvaško, Dobovec predstavil tri novince
  V Dobovcu nadaljujejo s sestavljanjem ekipe za novo sezono, v kateri pa v zasedbi ne bo več slovenskega reprezentanta Žige Čeha, ki bo okrepil HMNK Rijeka, kjer bodo igrali tudi Alen Fetić, Teo Turk in Max Vesel.

DELI NA