12.08.2009 | 1. SFL
"Sodelovanje za dobrobit futsala!"

Rade Mijatovič bo prihodnja štiri leta vodil Komisijo za mali nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije. Novi predsednik je po imenovanju spregovoril za futsal.si.

Kakšni so občutki po imenovanju na mesto predsednik KMN pri NZS?

»Praktično ni posebnih občutkov, se pa še kako dobro zavedam, da bo treba prijeti za delo in nadaljevati tam, kjer se je ustavila prejšnja zasedba KMN pri NZS.«

Dela ne bo manjkalo.

»Premoremo vse potrebne informacije o prejšnjem mandatu, za katerega lahko rečem, da je KMN pri NZS dobro delala, saj je postavila tudi precej smernic, ki jih bo treba le nadaljevati. Opravili so veliko vsebinskega dela, dani rezultati pa nas zavezujejo, da nadaljujemo na dobrih temeljih iz preteklosti.«

Kateri bodo vaši prvi koraki po imenovanju?

»Naslednji teden bo prva konstitutivna seja KMN pri NZS v novi sestavi. Na tej seji bomo pogledali, kaj je bilo narejenega, postavljeni pa bodo tudi cilji, razdeljene pa naloge za posamezna področja.  Potem sledijo pogovori s partnerji, da rešimo morebitna nesoglasja, če bo le volja in pripravljenost za to. Sicer pa bomo nadaljevali delo prejšnje KMN pri NZS.«

Vsekakor pa bo vrhunec sezone, ki je pred nami, nastop slovenske članske reprezentance na evropskem prvenstvu na Madžarskem.

»Omenjeno tekmovanje in sodelovanje Slovenije je res imeniten dosežek tako za futsal tako za Nogometno zvezo Slovenije. To je lepa priložnost, da se futsal predstavi v najlepši možni luči na tuji sceni. Sama uvrstitev na evropsko prvenstvo pa je dokaz kvalitete. Prav evropskemu prvenstvu bomo podredili vse, reprezentanci pa zagotovili dobre priprave ter mir, da se na Madžarskem doseže odmeven rezultat. Prepričan sem, da smo za to sposobni!«

Veliko pozornosti pa bo zagotovo namenjenih tudi tekmovanju mladih.

»Če želimo tudi v prihodnje računati na take rezultate, ki jih beležijo reprezentance, potem bo potrebno veliko skrbi nameniti prav mladimi rodovom.«

Zakaj ste se odločili, da se postanete predsednik KMN pri NZS?

»Ta odločitev je bila dokaj hitra, prišla pa je kot posledica nesoglasij okoli imenovanja nove KMN pri NZS. Ker je prišlo do dane situacije, jo je bilo potrebno nemudoma rešiti in končno začeti z delom. Kot podpredsednik Nogometne zveze Slovenije je potrebno včasih sprejeti tudi odločitev, ki jo ne načrtuješ, vse pa s ciljem, da se spremeni določena situacija, da se ponovno vzpostavijo normalni pogoji za delo. Menim, da je bila odločitev, čeprav hitra, v danem trenutku edina možna.«

V minulem mandatu je bilo slišati nekaj očitkov na račun zapostavljanja sodelovanja s klubi.

»Znotraj določenega sistema vedno obstajajo različni interesi. Klubi 1. SFL imajo rahlo drugačne želje in interese kot pa KMN pri NZS, ki  na futsal in njegov razvoj gleda širše. Navsezadnje je KMN pri NZS organ, ki pripravlja strategijo tekmovanj državnih lig, skrbi za mlajše rodove, ženski futsal, dejansko za futsal v celoti. Klubi pa premorejo ožje interese, zato pride dostikrat do nasprotovanja interesov. Globalno gledano je jasno, da ne bo razvoja futsala in reprezentance brez dobrih klubov in obratno.«

Novi predsednik se zaveda, da je potreben dialog.

»Potrebno se je usesti za eno mizo z Združenjem prvoligašev ter se pogovoriti o problemih, ki jih imajo klubi. Prepričan sem, da lahko najdemo stične točke. Za dobrobit futsala je potrebno korektno sodelovanje.«

Prva SFL je brez generalnega pokrovitelja. Da je situacija resnično težka, pa potrjuje tudi dejstvo, da je brez generalnega pokrovitelja 1. SNL.

»Dobri produkti se vedno dobro prodajajo, ne glede na tržno situacijo. Definitivno je kriza zajela vse pore gospodarstva, mimo tega pač ne gre. Denarja za šport je malo, mogoče ga bo še manj. Kljub temu pa določena podjetja v določenem produktu vidijo možnost promocije in pojavljanja v javnosti. Futsal je v razvoju, ni pa še na takem nivoju, ki bi premogel tak potencial, ki bi bil zelo ugoden za trženje. Tudi nekateri pokrovitelj Nogometne zveze Slovenije so vprašljivi, kakšna je šele situacija na ostalih nivojih. Za normalno dobro delovanje je danes potrebno imeti več različnih pokroviteljev.«

Bili ste tudi sodnik.

»Ja, bil sem sodnik 1. SNL kar nekaj časa, vendar sem moral sojenje zaključiti predčasno, ker sem v tem obdobju  napredoval tudi v poklicni sferi in oboje hkrati ni bilo združljivo. Ko sem prišel do predsednika uprave večjega koncerna, enostavno nisem več imel zadosti časa, da bi usklajeval vse obveznosti, zato je bil logičen prehod v futsal. Tudi tu pa sem predčasno zaključil z mednarodno kariero zaradi službenih obveznosti.«

Neredki so, ki menijo, da ni dobro, ker bo krovni organ futsala vodil nekdanji sodnik.

»To so stvari, katerim ne bi dajal pozornosti. Sam sem bil nogometaš, igral sem tudi v tujini. Preizkusil sem se tudi v različnih ljubljanskih malonogometnih ekipah, potem sem bil nogometni in futsal sodnik. Nogometaš sem bil več kot 20 let, sojenje pa je bilo le en segment na moji poti. Sedaj opravljam vlogo kontrolorja in inštruktorja sojenja. V vsem tem ne vidim nič slabega. Brez dobrega sojenja ni dobrega futsala, bistveno je, da vsi delamo za eno in isto stvar,  brez segmentiranja, saj vsi delamo za nogomet. Le tako smo lahko učinkoviti in uspešni. Če bomo le gledali, kdo je od kod, in kaj počne, potem ne bomo nikamor prišli. Je pa res, da ima vsakdo pravico do svojega mnenja. Tudi to pomaga k razvoju futsala.«Biografija predsednika KMN pri NZS:

Rade Mijatovič se je rodil leta 1963, minulih šest je let predseduje upravi koncerna Valkarton, končal je visokošolski študij, danes je magister ekonomije.

Svojo športno pot je začel v nogometnih vodah, kjer je bil član Litije, Slavije Vevče, Slovana, Ilirije in Svobode, preizkusil se je tudi v Avstriji.

Po končani karieri je postal nogometni sodnik v 1. SNL, kasneje je bil tudi futsal sodnik v 1. SFL, preizkusil se je tudi v mednarodnih futsal vodah. Rade Mijatovič je podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, zadolžen je za delo in izobraževanje kontrolorjev, opravlja vlogo inštruktorja in kontrolorja sojenja v 1. SNL.


Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/DP

Video: Futsal.si/DP

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2022 | 1. SFL
  Ptuj za konec zmagal tudi na Vrhniki
  S tekmo na Vrhniki se je sklenila sezona 1. SFL. FC Hiša daril Ptuj je bil tudi na drugi tekmi boljši od SIlika. Pred tednom dni je bilo 4:1 za Ptujčane, danes 4:3. Na tekmi na Vrhniki je kariero sklenil Borut Ručna.
 • 09.05.2022 | 1. SFL
  Torkove tekme finala 1. SFL ne bo
  Futsal klub Litija je po 1. finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Zato torkove finalne tekme 1. SFL ne bo.  Dobovec, ki je dobil uvodno tekmo finala, pa je tako predčasno osvojil naslov državnega prvaka.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec vodi 1:0, Ptujčani imajo tri gole plusa
  Igralci Dobovca so na prvi tekmi finala 1. slovenske futsal lige v Rogaški Slatini po kazenskih strelih premagali Litijo s 5:4 (2:2, 0:0). V boju za bron so Ptujčani s 4:1 odpravili Siliko.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Za bron na Ptuju in Vrhniki
  Danes se začenja, prihodnji petek pa se bo končal, tudi boj za 3. mesto v 27. sezoni 1. SFL. Prvo tekmo gosti FC Hiša daril Ptuj, drugo pa bo gostil vrhniški Siliko. Bron osvoji ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Danes se začenja finale med Dobovcem in Litijo, prvo tekmo gosti Rogaška Slatina, prenos pa na Sportklubu, za naslov v 27. sezoni se merita FK Dobovec in FC Litija.
 • 05.05.2022 | 1. SFL
  Želijo parirati Dobovcu
  »Prva tekma je in ni pomembna. Čaka nas serija tekem, morda tri, morda pet. Želim si, da se ognemo poškodb. Le tako bomo lahko parirali Dobovcu,« razmišlja Dobovičnik, ki ob koncu izpostavi, da je zadovoljen s tem, kar je z igralci naredil v zadnjih dveh mesecih, odkar ima ekipo v popolni zasedbi.
 • 04.05.2022 | 1. SFL
  Še vedno željni naslovov, z Morino po 10. lovoriko
  V igri jih krasi visoko pokrivanje tekmeca na njegovi polovici, kar jim omogoča, da iz napak nasprotnikov prihajajo do lahkih golov. Izvrstni so tudi v prekinitvah, dimenzijo več pa njihovi igri daje Čujec, ki zna žogo zadržati, odložiti, podati ali pa sam zaključiti napad.
 • 03.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija v lov na najbolj dragocen naslov
  V petek, 6. maja, se s prvo tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 27. sezone 1. SFL. Za naslov prvaka se merita FK Dobovec in FC Litija, vodilni ekipi rednega dela 1. SFL. Vse tekme finala, najmanj tri, največ pet, bo prenašal tudi Sportklub.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija s 3:1 v finale 1. SFL
  Ekipi trenerjev Kujtima Morine in Andreja Dobovičnika sta z identičnim rezultatom 3:1 v zmagah prišli v finale, ki se začne v petek, 6. maja. Prva tekma je v Rogaški Slatini. Prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage. Vse tekme finala bo prenašal Sportklub. Za 3. mesto se bosta na dveh tekmah pomerila FK Siliko in FC Hiša daril Ptuj, tekmi bosta 6. in 13.5.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov s slovenskim pečatom
  V letošnjem tekmovanju je slovenske barve zastopal Dobovec, ki se je tudi v svojem petem nastopu v ligi prvakov prebil med 16 najboljših. Včeraj je minilo leto dni od nastopa Dobovca na finalnem turnirju osmerice v Zadru.

DELI NA