02.09.2009 | 1. SFL
"Slovenija za zgled!"

Nekdanji igralec Dževad Habibija je pripravil obsežno delo z naslovom Futsal, kjer se je na podlagi svojih bogatih izkušenj lotil futsala, vse skupaj pa je podkrepil s svojo strokovnostjo, knjigo pa je predstavil na Dnevih slovenskega futsala v Rogatcu.

»Zelo lepo ste me sprejeli. Ljudje, ki me skorajda niso poznali, so mi dali priložnost, da predstavim svoje delo. Za to sem jim zelo hvaležen!

Zakaj ste se odločili, da pripravite to delo?

»Ideja se je rodila na začetku tega stoletja, a sem imel obilo obveznosti, zato niti nisem mogel začeti s pisanjem. Knjiga je precej preprosta, predstavlja pa osnovo, kar bazo tega športa. Že sedaj pripravljam drugi del, kjer bo več govora o sami igri. Saj ne bo treba več pojasnjevati posameznih segmentov.«

Kdaj se je rodila ideja?

»Iz italije sem se vrnil leta 2003, ker sem imel precej časa, sem se odločil, da naredim nekaj za futsal, ki na tem koncu Evrope ni premogel prave strokovne literature, kot jo imajo svetovne velesile Španija, Brazilija in Italija. Štiri leta sem potreboval za pripravo tega dela.«

Dževad ima za sabo zanimivo zgodovino na Apeninskem polotoku.

»Leta 1992 sem bil član jugoslovanske reprezentance, morali bi na svetovno prvenstvo, saj smo v kvalifikacijah premagali Portugalsko in Italijo, a je potem prišlo do vojne, sam pa sem bil primoran ostati v Italiji, hitro sem našel mesto v klubu iz Rima, kjer sem igral tri leta. Prepričan sem, da smo bili mi, poleg mene še Andrejčič, Vujovič, in Martić tisti, od katerih so se Italijani učili futsala! Po igranju v Rimu sem se preselil še v Aosto, kjer sem bil v 2. Ligi igralec in trener.«

Dževad razloži, kaj dela danes.

»Zadnjih štiri, pet let vodim mostarske ekipe, a pravega napredka ni. Pogoji za delo so res slabi. Ljudje iz Nogometne zveze BiH nimajo želje po izboljšanju razmer za futsal vsako leto jih obiščem, predstavim dobre ideje in poglede za boljše delo, a ni pravega posluha za vse to.«

Delovali ste tudi v Katarju.

»Res je, pol leta sem bil dejaven na tem koncu sveta, kjer so me lepo sprejeli. Predvsem pa so upoštevali nasvete, ki sem jih jim dal, pet od osmih so jih že udejanili. Več priložnosti za igranje so dobili mladi igralci, sestavili so mladinsko reprezentanco, uvedli so drugoligaško in pokalno tekmovanje.«

Habibija spregovori tudi o regionalni ligi.

»Še vedno iskreno upam, da se bo ideja enkrat le realizirala. Veliko smo govorili že o tem, omenjeno tekmovanje bi bilo zelo dobro za futsal. Če samo pogledamo košarko, vidimo, da je to prava stvar. Kdor želi napredek futsala, bo podprl tako obliko tekmovanja. Bo pa potrebno govoriti z vsemi nacionalnimi zvezami, ker le tako lahko rešimo zadevo, ki bo še pripomogla k promociji ter popolni afirmaciji futsala.«

Za konec pa je Habibija podal še eno zanimivo oceno.

»Futsal na področju nekdanje skupne države je na različnih razvojnih stopnjah. Če bi naredil lestvico od 1 do 10, potem bi to izgledalo takole: v prvi skupini, ocena 10, bi bila Slovenija, oceno 9 bi si zaslužila Hrvaška, tako Slovenija kot Hrvaška premoreta organizacijo in kvaliteto. V drugi skupini bi bila Srbija (ocena 6), slednja ima veliko bazo, a slabšo organizacijo. Povsem na dnu lestvice so BiH, Črna Gora in Makedonija, ki si zaslužijo skromno oceno - 2. Naša naloga je, da se učimo, kako to počneta Slovenija in Hrvaška, šele potem lahko razmišljamo o svetovnih velesilah.«

Dževad Habibija se je rodil 18.9. 1966 v Jablanici, nogomet je igral v dresu FK Lokomotive Mostar in Mostarju in FK Igmana. Bil je tudi član pionirske reprezentance BiH. Bil je član futsal klubov KMF Mostar, Camel, Fiumicino, Roma, Eurotravel, Aymavilles, Torino, Mostarske kiše, Mostar SG, nastopal je tudi za futsal reprezentanco Jugoslavije in futsal reprezentanco BiH. 

Preizkusil se je tudi kot trener, deloval je v klubih Aymavilles (Italija; 1998-2003), Mostarske kiše (2003-2007), Al-Rayyan (Katar; 2007-2008), danes pa deluje v Mostarju, kjer postavil temelje futsal šole.


Tekst: Futsal.si/DP

Foto: Futsal.si/DP


SORODNE NOVICE

 • 13.06.2024 | 1. SFL
  Po seji Komisije za futsal
  Prav tako so člani komisije potrdili pričetek novega državnega prvenstva, 30. sezone 1. SFL, s prvim petkom v septembru. Uvodno kolo bo tako na sporedu v petek, 6.9. V istem vikendu bodo s tekmami v ženski futsal ligi pričela tudi članice.
 • 04.06.2024 | 1. SFL
  Premalo zreli za svoj prvi naslov državnega prvaka
  „Štiri tekme smo bili skoraj poravnani z Dobovcem. Imeli smo celo zaključno žogico. Pomisli smo, da bomo prvaki. Roko na srce: eno je zmagati tekmo ali dve, drugo pa je postati državni prvak. Očitno nismo zreli za to, da bi premagali tako ekipo, kot je Dobovec,“ je po koncu finala 29.sezone 1. SFL povedal trener Silika Mile Simeunovič.
 • 03.06.2024 | 1. SFL
  Prijava v futsal tekmovanja za sezono 2024/2025
  V petek se je sklenila futsal sezona 2023/2024, začenja pa se priprava na novo sezono 2024/2025. Na tem mestu objavljamo prijavnico v tekmovanja in časovnico prijav.
 • 02.06.2024 | 1. SFL
  Vedel in čutil, da so sumili v Dobovec
  „Vsi vemo, kje smo bili 15.8. 2023. Imeli smo ekipo, katerih dosegi niso bili jasni, nismo vedeli, kaj zmoremo. So pa vsi v tej ekipi videli ranjeni Dobovec, ki je pripravljen, da izgubi naslov državnega prvaka. Tudi zaradi te situacije dajem kapo dol mojim igralcem. To pa jim je vse uspelo s trdim in napornim delom,“ se trener Morina ozira na začetek in zahtevno delo.
 • 01.06.2024 | 1. SFL
  Upali, da dobijo pokal z enico
  „Izkušnje so tiste, ki so prevesile tehtnico v korist Dobovca. Odigrali so več takih tekem kot mi. Naša ekipa se na take tekme še privaja,“ se izkušeni Jandrić zaveda, kje se je delala razlika. Ekipa za svoj razvoj potrebuje čas.
 • 01.06.2024 | 1. SFL
  Vedel in opozarjal, da se mora za naslov zmagati trikrat
  „Najtežje nam je bilo po prvi tekmi, kjer smo res prevladovali, vodili smo 3:0, potem pa izgubili. To so bili zahtevni trenutki,“ je po finalu proti Siliko razmišljal Žiga Čeh.
 • 31.05.2024 | 1. SFL
  Pred nabito polno dvorano Dobovec do 7. naslova
  Na odločilni peti tekmi v Rogaški Slatini so zmagali s 7:1. S tremi goli se je izkazal Paragvajec Francisco Javier Martinez Villalba, ki je nocoj zabil kar tri gole, skupaj z Brazilcem Lucasom Andersonom Pereiro pa sta bila ob Žigi Čehi najbolj vidna posameznika v dresu prvakov.
 • 31.05.2024 | 1. SFL
  Dobovec sedmič ali Siliko prvič
  V petek bo znano, kdo bo postal prvak 29. sezone 1. SFL. FK Dobovec lovi svoj 7. naslov državnega prvaka, Siliko Vrhnika prvega. Peta, odločilna tekma, bo na sporedu v Rogaški Slatini, začenši ob 20. tudi, tudi s televizijskem prenosu na Šport TV.
 • 29.05.2024 | 1. SFL
  V Rogaški Slatini bodo imeli novo priložnost
  „Ni odločala ena žoga. Tokrat ne. Bilo je nekaj več, več kot ena žoga. Dobovec je povsem zasluženo zmagal. Vedel je, kako igrati. Igrali so dobro. Mi pa... Nismo bili dorasel tekmec, najbolj ključno tekmo smo odigrali najslabše. Kar ne morem verjeti,“ pa je po 4. tekmi finala 1. SFL povedal Mile Simeunovič, trener Silika.
 • 29.05.2024 | 1. SFL
  Pokazali karakter, za evforijo pa ni prostora
  „Vse, kar smo delali na prejšnjih tekmah, smo igrali tudi na 4. tekmi. Je pa razlika v tem, da smo bili tokrat precej boljši v obrambi, kjer smo igrali odgovornejše. Siliku nismo dovolili, da pride do udarcev, ki jih je imel, tudi napak nismo delali, kot smo jih preje,“ je Morina pohvalil segment igre. Dobovec se je vrnil v igro in serijo vrnil v Rogaško Slatino.

DELI NA