02.09.2009 | 1. SFL
"Slovenija za zgled!"

Nekdanji igralec Dževad Habibija je pripravil obsežno delo z naslovom Futsal, kjer se je na podlagi svojih bogatih izkušenj lotil futsala, vse skupaj pa je podkrepil s svojo strokovnostjo, knjigo pa je predstavil na Dnevih slovenskega futsala v Rogatcu.

»Zelo lepo ste me sprejeli. Ljudje, ki me skorajda niso poznali, so mi dali priložnost, da predstavim svoje delo. Za to sem jim zelo hvaležen!

Zakaj ste se odločili, da pripravite to delo?

»Ideja se je rodila na začetku tega stoletja, a sem imel obilo obveznosti, zato niti nisem mogel začeti s pisanjem. Knjiga je precej preprosta, predstavlja pa osnovo, kar bazo tega športa. Že sedaj pripravljam drugi del, kjer bo več govora o sami igri. Saj ne bo treba več pojasnjevati posameznih segmentov.«

Kdaj se je rodila ideja?

»Iz italije sem se vrnil leta 2003, ker sem imel precej časa, sem se odločil, da naredim nekaj za futsal, ki na tem koncu Evrope ni premogel prave strokovne literature, kot jo imajo svetovne velesile Španija, Brazilija in Italija. Štiri leta sem potreboval za pripravo tega dela.«

Dževad ima za sabo zanimivo zgodovino na Apeninskem polotoku.

»Leta 1992 sem bil član jugoslovanske reprezentance, morali bi na svetovno prvenstvo, saj smo v kvalifikacijah premagali Portugalsko in Italijo, a je potem prišlo do vojne, sam pa sem bil primoran ostati v Italiji, hitro sem našel mesto v klubu iz Rima, kjer sem igral tri leta. Prepričan sem, da smo bili mi, poleg mene še Andrejčič, Vujovič, in Martić tisti, od katerih so se Italijani učili futsala! Po igranju v Rimu sem se preselil še v Aosto, kjer sem bil v 2. Ligi igralec in trener.«

Dževad razloži, kaj dela danes.

»Zadnjih štiri, pet let vodim mostarske ekipe, a pravega napredka ni. Pogoji za delo so res slabi. Ljudje iz Nogometne zveze BiH nimajo želje po izboljšanju razmer za futsal vsako leto jih obiščem, predstavim dobre ideje in poglede za boljše delo, a ni pravega posluha za vse to.«

Delovali ste tudi v Katarju.

»Res je, pol leta sem bil dejaven na tem koncu sveta, kjer so me lepo sprejeli. Predvsem pa so upoštevali nasvete, ki sem jih jim dal, pet od osmih so jih že udejanili. Več priložnosti za igranje so dobili mladi igralci, sestavili so mladinsko reprezentanco, uvedli so drugoligaško in pokalno tekmovanje.«

Habibija spregovori tudi o regionalni ligi.

»Še vedno iskreno upam, da se bo ideja enkrat le realizirala. Veliko smo govorili že o tem, omenjeno tekmovanje bi bilo zelo dobro za futsal. Če samo pogledamo košarko, vidimo, da je to prava stvar. Kdor želi napredek futsala, bo podprl tako obliko tekmovanja. Bo pa potrebno govoriti z vsemi nacionalnimi zvezami, ker le tako lahko rešimo zadevo, ki bo še pripomogla k promociji ter popolni afirmaciji futsala.«

Za konec pa je Habibija podal še eno zanimivo oceno.

»Futsal na področju nekdanje skupne države je na različnih razvojnih stopnjah. Če bi naredil lestvico od 1 do 10, potem bi to izgledalo takole: v prvi skupini, ocena 10, bi bila Slovenija, oceno 9 bi si zaslužila Hrvaška, tako Slovenija kot Hrvaška premoreta organizacijo in kvaliteto. V drugi skupini bi bila Srbija (ocena 6), slednja ima veliko bazo, a slabšo organizacijo. Povsem na dnu lestvice so BiH, Črna Gora in Makedonija, ki si zaslužijo skromno oceno - 2. Naša naloga je, da se učimo, kako to počneta Slovenija in Hrvaška, šele potem lahko razmišljamo o svetovnih velesilah.«

Dževad Habibija se je rodil 18.9. 1966 v Jablanici, nogomet je igral v dresu FK Lokomotive Mostar in Mostarju in FK Igmana. Bil je tudi član pionirske reprezentance BiH. Bil je član futsal klubov KMF Mostar, Camel, Fiumicino, Roma, Eurotravel, Aymavilles, Torino, Mostarske kiše, Mostar SG, nastopal je tudi za futsal reprezentanco Jugoslavije in futsal reprezentanco BiH. 

Preizkusil se je tudi kot trener, deloval je v klubih Aymavilles (Italija; 1998-2003), Mostarske kiše (2003-2007), Al-Rayyan (Katar; 2007-2008), danes pa deluje v Mostarju, kjer postavil temelje futsal šole.


Tekst: Futsal.si/DP

Foto: Futsal.si/DP


SORODNE NOVICE

 • 13.05.2022 | 1. SFL
  Ptuj za konec zmagal tudi na Vrhniki
  S tekmo na Vrhniki se je sklenila sezona 1. SFL. FC Hiša daril Ptuj je bil tudi na drugi tekmi boljši od SIlika. Pred tednom dni je bilo 4:1 za Ptujčane, danes 4:3. Na tekmi na Vrhniki je kariero sklenil Borut Ručna.
 • 09.05.2022 | 1. SFL
  Torkove tekme finala 1. SFL ne bo
  Futsal klub Litija je po 1. finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Zato torkove finalne tekme 1. SFL ne bo.  Dobovec, ki je dobil uvodno tekmo finala, pa je tako predčasno osvojil naslov državnega prvaka.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec vodi 1:0, Ptujčani imajo tri gole plusa
  Igralci Dobovca so na prvi tekmi finala 1. slovenske futsal lige v Rogaški Slatini po kazenskih strelih premagali Litijo s 5:4 (2:2, 0:0). V boju za bron so Ptujčani s 4:1 odpravili Siliko.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Za bron na Ptuju in Vrhniki
  Danes se začenja, prihodnji petek pa se bo končal, tudi boj za 3. mesto v 27. sezoni 1. SFL. Prvo tekmo gosti FC Hiša daril Ptuj, drugo pa bo gostil vrhniški Siliko. Bron osvoji ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Danes se začenja finale med Dobovcem in Litijo, prvo tekmo gosti Rogaška Slatina, prenos pa na Sportklubu, za naslov v 27. sezoni se merita FK Dobovec in FC Litija.
 • 05.05.2022 | 1. SFL
  Želijo parirati Dobovcu
  »Prva tekma je in ni pomembna. Čaka nas serija tekem, morda tri, morda pet. Želim si, da se ognemo poškodb. Le tako bomo lahko parirali Dobovcu,« razmišlja Dobovičnik, ki ob koncu izpostavi, da je zadovoljen s tem, kar je z igralci naredil v zadnjih dveh mesecih, odkar ima ekipo v popolni zasedbi.
 • 04.05.2022 | 1. SFL
  Še vedno željni naslovov, z Morino po 10. lovoriko
  V igri jih krasi visoko pokrivanje tekmeca na njegovi polovici, kar jim omogoča, da iz napak nasprotnikov prihajajo do lahkih golov. Izvrstni so tudi v prekinitvah, dimenzijo več pa njihovi igri daje Čujec, ki zna žogo zadržati, odložiti, podati ali pa sam zaključiti napad.
 • 03.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija v lov na najbolj dragocen naslov
  V petek, 6. maja, se s prvo tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 27. sezone 1. SFL. Za naslov prvaka se merita FK Dobovec in FC Litija, vodilni ekipi rednega dela 1. SFL. Vse tekme finala, najmanj tri, največ pet, bo prenašal tudi Sportklub.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija s 3:1 v finale 1. SFL
  Ekipi trenerjev Kujtima Morine in Andreja Dobovičnika sta z identičnim rezultatom 3:1 v zmagah prišli v finale, ki se začne v petek, 6. maja. Prva tekma je v Rogaški Slatini. Prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage. Vse tekme finala bo prenašal Sportklub. Za 3. mesto se bosta na dveh tekmah pomerila FK Siliko in FC Hiša daril Ptuj, tekmi bosta 6. in 13.5.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov s slovenskim pečatom
  V letošnjem tekmovanju je slovenske barve zastopal Dobovec, ki se je tudi v svojem petem nastopu v ligi prvakov prebil med 16 najboljših. Včeraj je minilo leto dni od nastopa Dobovca na finalnem turnirju osmerice v Zadru.

DELI NA