15.09.2020 | Futsal AA
"Slovenija premore zelo dobre igralce!"

Prvi zbor je tu. Članska futsal reprezentanca se bo zbrala v Laškem, kjer bo novi selektor Tomislav Horvat svoje varovance pričakal v četrtek, 17.9.. V soboto in nedeljo, 19.9. in 20.9., sta na sporedu tekmi s Srbijo. Sobotno boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.

Pred delovnim zaključkom tedna smo se pogovarjali s selektorjem Tomislavom Horvatom.

Pripravljalni tekmi:

19.9.
Slovenija – Srbija (19.00) (videoprenos na www.nzs.si)

20.9.
Slovenija – Srbija (17.00)

Tekmi v Laškem sta zaprti za javnost.

Uvodni tekmi bosta proti Srbiji.
„Rad bi spoznal ekipo in videl, kako reagira v zahtevnih situacijah, to nam bo koristilo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V kvalifikacijah prostora za napake ne bo smelo biti.“

Kakšne igralce premore Slovenija?
„Zelo dobre! Premorejo veliko izkušenj z mednarodnih prizorišč. Kar nekaj jih je že nekaj časa v tujini, izkušnje pa si nabirajo naši reprezentanti tudi z igranjem v ligi prvakov, v nogah imajo številne zahtevne tekme. Sem optimist, imamo zelo dobre igralce. Časa in treningov za korenite spremembe igre je zelo malo. Zagotovo so možnosti za napredek in izboljšave na taktičnem področju; predvsem v smislu tega, kako igrati proti različnim ekipam. Ne moremo ves čas proti vsem igrati enako. Ampak se moramo prilagoditi tekmecu. Včasih bomo dominirali, spet drugič ne, tudi branili se bomo.“

Na klubski sceni, pa tudi v reprezentanci do 21 let, ste bili velik zagovornik obrambe.
„Nisem velik zagovornik obrambe, trdim pa, da je obramba predpogoj za kakršenkoli dober rezultat! Brez dobre obrambe ne gre. Ne dvomim v naše igralce, ki so zelo disciplinirani, obrambo pa radi igrajo.“

Kaj še sodi v vašo vizijo članske reprezentance?
„Zagotovo je napočil čas, da določeni igralci dobijo večjo minutažo, da prevzamejo večje breme v reprezentanci. Videli pa bomo, kako bodo reagirali in to izkoristili.“

Ni vedno lahko to izkoristiti.
„Odvisno je od karakterjev igralcev. Na nas trenerjih je, da jim naložimo breme, igralčeva naloga pa je, da si vzame minute. Potem pa se na tekmi vidi, ali je tega sposoben. Bolj ali manj je jasno, da gre predvsem za psihološki element. Bistveno je, ali so v določenem momentu sposobni prevzeti to odgovornost.“

Kako pomembno bo sodelovanje med selektorjema članov in reprezentance U21?
„Ko sem bil sam še selektor reprezentance do 21 let, je tam igralo kar nekaj fantov, ki so zdaj v članski vrsti. S trenerskim štabom smo opravili dobro delo, dobro pa so delali tudi v klubih, da so igralci napredovali. Z Miletom Simeunovićem, ki je selektor reprezentance U21, se bova veliko pogovarjala in bila pozorna, ali si kak igralec zasluži mesto med člani.“

Kako priti v člansko vrsto?
„Da bi nekdo lahko igral vidno vlogo v članski reprezentanci, mora naprej pokazati precej v svojem klubu, predvsem pa je nujna kontinuiteta. Zaradi ene dobre tekme ne more postati reprezentant.

Med vabljenimi na prvi zbor, ki bo v četrtek, 17.9., ob 17.15 v Laškem, je tudi Nejc Berzelak, ki v ekipi Silika skrbi za igro z vratarjem v polju. Je to morda napoved neke dodane vrednosti naše izbrane vrste?
„Nejc Berzelak je bil eden teh, ki so bili v ekipi U21, ki sem jo vodil. Nanj danes nisem gledal skozi prizmo te igre z vratarjem v polju. Bil je reprezentant U21, psihološko je stabilen, hkrati pa je odličen vratar. Ima kontinuiteto nastopov v 1. SFL, kjer je s Silikom prišel med štiri, bili so tudi polfinalisti pokala Terme Olimia.“

Damir Puškar, legendarni reprezentančni vratar, se je poslovil.
„To je povedal že po koncu kvalifikacij za SP 2020. Z njim sem govoril tudi po superpokalni tekmi na Vrhniki in je dejal, da je njegova odločitev dokončna. Damir Puškar je vratarska ikona v Sloveniji, veliko dobrih tekem je odigral za Slovenjo. Vedno se nekdo poslavlja. Prepričan pa sem, da imamo kvalitetne vratarje. Prepričan sem, da bodo dostojno nadomestili Damirja Puškarja.“

Kar 261 tekem

Slovenska članska vrsta je dosedaj odigrala 261 uradnih tekem, zbrala je 115 zmag, 41 remijev in 101 poraz. Dosegla je 801 golov in jih prejela 667. Igor Osredkar je rekorder po številu nastopov (156) in zadetkov (77) v dresu Slovenije.

Vsi selektorji Futsal A reprezentance (obdobje, število tekem)
Željko Pijetlovič (obdobje imenovanja: 18.11. 1994 – 31.7. 1995) 0 tekem
Dušan Razboršek (15.9. 1995 – 29.10. 2000) 44 tekem, 12 zmag, 8 remijev, 24 porazov
Darko Križman (13.2. 2001 – 31.1. 2005) 38 tekem, 19 zmag, 6 remijev, 13 porazov
Andrej Dobovičnik (20.12. 2005 – 5.2. 2020) 179 tekem, 84 zmag, 27 remijev, 68 porazov

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.
  • 06.02.2024 | Futsal AA
    V 40. minuti do remija s Hrvaško
    Slovenija in Hrvaška sta v Podčetrtku odigrali še drugo prijateljsko tekmo v nekaj dneh. Nocoj je bilo 2:2, gola sta dosegla Jeremy Bukovec in Žan Janež.

DELI NA