26.03.2012 | Futsal AA
Slovenija korak do svetovnega prvenstva na Tajskem

Sloveniji je pripadel prvi polčas dodatnih kvalifikacij za SP 2012. V Velenju so varovanci selektorja Andreja Dobovičnika s 2:0 premagali Čehe, in si priigrali lepo prednost pred povratno tekmo v Pragi (11.4. 2012 ob 18. uri). Za Slovenijo sta v Velenju zadela Alen Fetič in Rajko Uršič.

Dodatne kvalifikacije za SP 2012, ponedeljek, 26.3.

Slovenija : Češka 2:0 (1:0)
1:0 Fetič (10.), 2:0 Uršič (30.)

Odločen uvod

Slovenija je tekmo začela v postavi Zorč, Osredkar, Grželj, Mordej, na vratih pa je bil Puškar. Uvod je bil dober, nič boječ, ampak odločen, kot si ga boj za vozovnico za SP tudi zasluži.

Nagradi za Melinka in Čujca

Dodaten impulz je celotni tekmi dala tudi slavnost pred samim prvim udarcem. Predsednik NZS Aleksander Čeferin in predsednik KMN Pri NZS Vlado Močnik sta obdarila dva jubilanta – Benjamin Melink je dobil priznanje za 100. nastop, Kristjan Čujec pa za 50.

Potem je šlo zares. V 2. minuti je preko vrat meril Rok Mordej, v 4. minuti so Čehi blokirali Igorja Osredkarja, pri strelu je bil tudi Primož Zorč. Dvakrat so Puškarja ogreli gostje. V 4. minuti je selektor Andrej Dobovičnik poslal na parket športne dvorane v Velenju nove moči – Uršič, Čujec, Melink, Fetič.  Gostom niso dali dihati – visoko na njihovo polovico so se postali. Zgodilo se je, da niso zmogli s svoje polovice.

Puškar na mestu

Ko so prišli preko, so bili najbolj nevarni po levi strani. Tam je deloval izkušeni rutiner Michal Mareš. Dvakrat je meril. Enkrat je dobil blok, drugič pa je bil tudi Damir Puškar. V 7. minuti bi lahko gostje vodili, pa jim ni uspelo – Slovenija je povsem na desni strani pozabila na Michala Seidlerja. Na srečo je bil Puškar zopet na svoje mestu.

Fetič za 1:0

Nagrada za požrtvovalne Slovence je prišla v 10. minuti. Zorč, Fetič in Uršič so vršili pritiks, Fetič je prišel do žoge in premagal še vratarja Liborja Gerčaka. Rdeča dvorana je eksplodirala, 1200 gledalcev je skočilo na noge. Zasluženo!

Vratnica Čujca

Pričakovati je bilo, zgodilo se je. Med 12. in 15. minuto so prišle češke minute. Grozili so, a slovensko srce in požrtvovalnost, tudi nekaj sreče, žogi niso dali poti v mrežo. Po minuti odmora se je Slovenija zopet razživela. Kristjan Čujec je stresel prečko, za piko na i pa navezal nase celo češko obrambo, ki je izpadla sila nebogljena ob slovenskemu legionarju.

Uršič za 2:0

V drugem polčasu so Čehi vršili pritisk, prvih deset minut se je igralo na njihovi polovici. Kljub temu Slovenija ni klonila. Še več – v 10. minuti je sledila hiter protinapad »tri na dva«, ki ga je po sredini s strelom s kakih 10-ih metrov zaključil Rajko Uršič.

Upanje živi

V zadnji minuti bi lahko Čujec povišal na 3:0, a je tudi 2:0 dober rezultat, ki daje upanje, da se ta generacija zapiše med nesmrtne.

Edina slaba vest iz Velenja je ta, da na povratni tekmi v Pragi ne bo Benjamina Melinka. To pot je dobil parni rumeni karton, srečanje si bo ogledal s tribune.

Tekst: D.P.
Foto: D.P.

SORODNE NOVICE

 • 03.07.2024 | Futsal AA
  Nejc Hozjan okrepil Osijek
  Članski reprezentant Nejc Hozjan se po sezoni v Italiji (v dresu Sandro Abate) seli na Hrvaško. 27-letni Hozjan bo kariero nadaljeval v Osijeku, kamor se je že preselil njegov reprezentančni kolega Jeremy Bukovec.
 • 02.07.2024 | Futsal AA
  Jesen v znamenju futsal reprezentanc
  Člane čaka začetek kvalifikacij za EP 2025, članice bodo igrale kvalifikacije za SP 2025, na delu tudi reprezentanci U21 in U19.
 • 23.06.2024 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec okrepil Osijek
  Jeremay Bukovec je s futsalom začel v KMN Meteorplast Šic bar, v Sloveniji je igral še za FutureNet Maribor in FC Hiša daril Ptuj. Izkazal se je tudi v Italiji, kjer bil član Pescare, Cormar Polistene in Buldog Lucrezie.
 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.

DELI NA