09.08.2009 | 1. SFL
Selektor odločno proti Euru 2010

Slovenska članska reprezentanca bo januarja 2010 še v drugo nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga bo gostila Madžarska. Selektor Andrej Dobovičnik že kuje plane za delovno jesen.

Počitnic je konec. Tudi za selektorja.

»Po dolgem času sem bil ponovno na morju, dopust sem preživel z družino v Makarski, potreboval sem tak počitek.«

Verjetno pa tudi na hrvaški obali ni šlo brez misli na futsal.

»Seveda ne, futsal je vedno v mojih mislih. Želim, da se zadeve v futsalu čimprej normalizirajo. Prvenstvo  je pred vrati, ni časa, da bi ga tratili.«

Še bolj kot to pa je pomembno evropsko prvenstvo, ki ga bo januarja 2010 gostila Madžarska.

»Program je pripravljen, le novi oz. stari predsednik KMN pri NZS ga mora potrditi, oktobra začnemo z delom.«

Plan je jasen.

»Ne bo manjkalo prijateljskih tekem, del priprav bo namenjen taktični nadgradnji, del pa fizični pripravi, ki je zelo pomembna v sodobnem futsalu. Vseh 14 igralcev, ki bodo odšli na evropsko prvenstvo, mora biti vrhunsko pripravljenih.«


Kako je s strokovnim kadrom?

»Ob sebi želim imeti tak strokovni kader, kot sem ga imel v zadnjem ciklusu!«

Sva že na parketu. Se obetajo kakšne (drastične) spremembe v igri slovenske izbrane vrste?

»Ne. Že štiri leta delamo po istem vzorcu in nadgrajujemo sistem. Ohraniti moramo naš nivo in dodati kako novost ali prekinitev. Tekme v Franciji so pokazale, kaj lahko naredimo z uigranimi prekinitvami, kar nekaj zadetkov smo dosegli na ta način! V prvi vrsti želim izboljšati uigranost reprezentance, to bo primarni cilj.«

UEFA še ni določila datuma, ko bo znanih 14 potnikov na EP. Verjetno pa nikomur ne boste pred pripravami zapirali vrat.

»Spisek bo fleksibilen, poškodbe in druge nepredvidene situacije lahko v hipu spremenijo in obrnjejo zadeve na glavo. Kljub temu s končnim seznamom, vse bo v zakonski rokih, ki jih bo postavila UEFA, ne bom hitel. Pri igralskem kadru glede na postavo iz Francije ne pričakujem drastičnih sprememb. Je pa kristalno jasno, da nikomur vrata v reprezentanco niso zaprta. Igralci v odlični formi so vedno dobrodošli v reprezentanci, si pa želim, da ohranimo jedro, kot je bilo.«

Klubi pričenjajo s pripravami. Boste izkoristili ta čas in se dogovorili s trenerji, da še malce več pozornosti namenijo reprezentantom?

»V prvi fazi ne. Bom pa dal vsakemu reprezentantu jasno vedeti, naj vzamejo vsak trening resno in odločno, saj brez dobre fizične pripravljenosti ni možnosti boja s profesionalci, ki nas čakajo na Madžarskem.«

Verjetno pa premorete v svojih mislih idealen žreb za Slovenijo?

»Seveda! Madžarska, Češka, Slovenija. Imamo pa smolo, ker smo v tretjem bobnu. Če bi Srbi izpadli, bi bili mi v drugem in bi tako dobili vsaj enega primerljivega tekmeca.«

Imate kaj treme pred vodenjem slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu?

»To je vsekakor vrhunec moje kariere. Veliko prostega časa sem vložil v ta projekt. Treme nimam, se pa že veselim prvenstva! Izredno sem motiviran in pripravljen za nove izzive.«

 

Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/DP
Video: Futsal.si/DP

 

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2022 | 1. SFL
  Ptuj za konec zmagal tudi na Vrhniki
  S tekmo na Vrhniki se je sklenila sezona 1. SFL. FC Hiša daril Ptuj je bil tudi na drugi tekmi boljši od SIlika. Pred tednom dni je bilo 4:1 za Ptujčane, danes 4:3. Na tekmi na Vrhniki je kariero sklenil Borut Ručna.
 • 09.05.2022 | 1. SFL
  Torkove tekme finala 1. SFL ne bo
  Futsal klub Litija je po 1. finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Zato torkove finalne tekme 1. SFL ne bo.  Dobovec, ki je dobil uvodno tekmo finala, pa je tako predčasno osvojil naslov državnega prvaka.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec vodi 1:0, Ptujčani imajo tri gole plusa
  Igralci Dobovca so na prvi tekmi finala 1. slovenske futsal lige v Rogaški Slatini po kazenskih strelih premagali Litijo s 5:4 (2:2, 0:0). V boju za bron so Ptujčani s 4:1 odpravili Siliko.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Za bron na Ptuju in Vrhniki
  Danes se začenja, prihodnji petek pa se bo končal, tudi boj za 3. mesto v 27. sezoni 1. SFL. Prvo tekmo gosti FC Hiša daril Ptuj, drugo pa bo gostil vrhniški Siliko. Bron osvoji ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Danes se začenja finale med Dobovcem in Litijo, prvo tekmo gosti Rogaška Slatina, prenos pa na Sportklubu, za naslov v 27. sezoni se merita FK Dobovec in FC Litija.
 • 05.05.2022 | 1. SFL
  Želijo parirati Dobovcu
  »Prva tekma je in ni pomembna. Čaka nas serija tekem, morda tri, morda pet. Želim si, da se ognemo poškodb. Le tako bomo lahko parirali Dobovcu,« razmišlja Dobovičnik, ki ob koncu izpostavi, da je zadovoljen s tem, kar je z igralci naredil v zadnjih dveh mesecih, odkar ima ekipo v popolni zasedbi.
 • 04.05.2022 | 1. SFL
  Še vedno željni naslovov, z Morino po 10. lovoriko
  V igri jih krasi visoko pokrivanje tekmeca na njegovi polovici, kar jim omogoča, da iz napak nasprotnikov prihajajo do lahkih golov. Izvrstni so tudi v prekinitvah, dimenzijo več pa njihovi igri daje Čujec, ki zna žogo zadržati, odložiti, podati ali pa sam zaključiti napad.
 • 03.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija v lov na najbolj dragocen naslov
  V petek, 6. maja, se s prvo tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 27. sezone 1. SFL. Za naslov prvaka se merita FK Dobovec in FC Litija, vodilni ekipi rednega dela 1. SFL. Vse tekme finala, najmanj tri, največ pet, bo prenašal tudi Sportklub.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija s 3:1 v finale 1. SFL
  Ekipi trenerjev Kujtima Morine in Andreja Dobovičnika sta z identičnim rezultatom 3:1 v zmagah prišli v finale, ki se začne v petek, 6. maja. Prva tekma je v Rogaški Slatini. Prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage. Vse tekme finala bo prenašal Sportklub. Za 3. mesto se bosta na dveh tekmah pomerila FK Siliko in FC Hiša daril Ptuj, tekmi bosta 6. in 13.5.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov s slovenskim pečatom
  V letošnjem tekmovanju je slovenske barve zastopal Dobovec, ki se je tudi v svojem petem nastopu v ligi prvakov prebil med 16 najboljših. Včeraj je minilo leto dni od nastopa Dobovca na finalnem turnirju osmerice v Zadru.

DELI NA