21.12.2022 | Futsal AA
S pozitivno izkušnjo iz Španije

Tomislav Horvat, selektor članske reprezentance in selektor izbrane vrste do 19 let, je ta mesec teden dni preživel v Španiji na strokovnem izpopolnjevanju v prvoligaškem klubu Noia Portus Apostoli.

Odhod na strokovno izpopolnjevanje sodi v okvir širšega načrta šolanja in izobraževanja futsal kadrov. NZS je načrtovala tovrsten način izobraževanja strokovnega kadra že pred pojavom COVID-19, a objektivne okoliščine tega niso omogočale. S podobno prakso želi NZS nadaljevati tudi v prihodnje.

„To je bila izjemna izkušnja. Hvaležen sem gostitelju, klubu Noia Portus Apostoli, ker sem lahko vse faze treninga spremljal in pridobival dragocene izkušnje. Veliko sem se pogovarjal tudi s trenerjem članske ekipe Marlonom Velascom,“ začne selektor Horvat.

Vnovično vabilo

„Lahko rečem, da smo že prej poznali delo na tako visoki ravni. Razlika pa nastaja, saj se v Španinji trenira več in boljše. Boljše tudi zato, ker tu igrajo najboljši igralci na svetu. Vsaka vaja izgleda na precej višji ravni kot pri nas. Tudi njihove postavitve v igri se ne razlikujejo od naših. Se pa vse skupaj izvaja precej hitreje, z večjo kontrolo žoge, igre. Igralci hitreje razmišljajo in reagirajo. Videoanalize so podobne, kot jih delamo mi. Jih pa delajo v Španiji pogosteje, zato so tudi krajše. Video koristijo tudi pri pripravi igralcev na trening, da vedo, kakšne vaje jih čakajo. Če bomo hoteli v Sloveniji narediti korak naprej in futsal dvigniti na višjo raven, bo treba povečati količino treninga,“ dodaja Horvat, ki so se mu Španci zahvalili za sodelovanje in obisk, v svojo sredino pa so ga povabili še v letu 2023.

„V spominu so mi ostale tudi trenerjeve kratke izjave in misli. Tako je dejal, da se futsal hitro menja. Danes velja nekaj, jutri bo mogoče nekaj drugega. Danes se igra tako, morda se bo v naslednjih mesecih drugače,“ je še povedal selektor.

Hozjan okreva

„Menim, da smo naredili dobro podlago na krepitev sodelovanja,“ je še dodal Horvat, ki se je v tem času srečal tudi z našim reprezentantom Nejcem Hozjanom, ki igra v tej španski ekipi. Nejc dobro okreva, čez dva tedna bo začel trenirati z ekipo. „Največji napredek je najlažje doseči, če treniraš s takimi igralci, kot vadi Nejc Hozjan. Pri takem delu in treningu je napredek neizbežen,“ je za konec dejal selektor.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.
 • 28.05.2024 | Futsal AA
  Slovenski trojec korak do Serie A
  Po uspehu v rednem delu, tam so zasedli 2. mesto v svoji skupini, pa navdušujejo tudi v končnici. Pordenone se bo boril za naslov prvaka Serie A2 Elite. Po porazu na prvi polfinalni tekmi z 1:4 je v drugo doma s 6:2 premagal Leonardo in se uvrstil v finale, kjer ga čaka Vitulano Drugstore Manfredonia.
 • 23.05.2024 | Futsal AA
  Kapetan z novo pogodbo, Fideršek, Gajser in Štendler med strelci
  Tokratni pregled izkupička naših futsal igralcev na tujem začenjamo v Bosni in Hercegovini, odkoder prihaja vest, da bo kapetan reprezentance Igor Osredkar vsaj še eno sezono nosil dres ekipe MNK Bubamara Cazin. Ekipi je letos pomagal v 1. ligo, zdaj pa se sodelovanje nadaljuje.
 • 19.05.2024 | Futsal AA
  Slovenija kot nosilka v žreb kvalifikacij za EP 2026
  V kvalifikacije pa se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe. Glavni del kvalifikacij bo potekal od decembra 2025 do aprila 2026.

DELI NA