29.09.2023 | 1. SFL
Pripravljeni na novo futsal sezono

V Sodražici so se minulo soboto na Dnevu slovenskega futsala zbrali vsi akterji slovenskega futsala, ki so potrdili pripravljenost na začetek nove klubske sezone.

Danes se začenja 1. SFL, jutri Ženska futsal liga in tekmovanji mladih U19 (v nedeljo) in U15 (v soboto).

Za vsakogar nekaj

V Sodražici so se zbrali trenerji, ki so se udeležili licenčnega seminarja Futsal Uefa B in Futsal C za sezono 2023/2024. Uvodoma so slušatelji poslušali Gorana Ivančića, ki je predstavil sodoben pogled na igro v sistemu 4:0. Temu so sledila najnovejša navodila na sodniškem področju, predstavila sta jih Štefan Tivold in Silvo Borošak, Dušan Razboršek je pripravil predavanje Razvojna pot igralca futsala od 7. do 13. leta, Urban Bajc je predstavil delo na trening kampu vratarjev v Italiji, Drago Adamič pa analizo zadnjih dveh evropskih prvenstev članic, vse to pa je primerjal z žensko člansko reprezentanco.

„Potrdim, lahko, da smo s trenerskim seminarjem lahko zelo zadovoljni, prisotnih je bilo več kot 80 trenerjev. Na seminarju je vladala disciplina, trenerji so bili prisotni in so pozorno spremljali dogajanje. Upam, da smo našli za vsakega nekaj, da so si trenerji našli primerno tematiko, ki jim v tem trenutku pride prav. Veseli me, ker so bili vsi predavatelji iz futsala, pravi strokovnjaki. Imeli smo srečo pri izbiri tujega predavatelja Gorana Ivančića, ki je res navdušil dejansko vse prisotne. Predstavil je sodoben pogled na igro v sistemu 4:0.  V Sloveniji je taka postavitev bolj redkost kot pravilo. Kot sem videl, so se trenerjem med in po tem predavanju neki strahovi izgubili. Trenerji so videli, da ta igra obstaja, da je res spektakularna in zanimiva. Prepričan sem, da je to ta teden že kdo na treningu tudi preizkusil. Vsa gradiva bodo na voljo trenerjem. Drago Adamič je predstavil ženski futsal, Urban Bajc je predaval o futsal kampu v Italiji, sam pa sem govoril o razvojni poti: kako naj bi se mladi futsal igralci pravilno razvijali. Svoje so dodali še sodniki, ki so predstavili novitete, ki čakajo trenerje,“ je po koncu v imenu licenčnega seminarja povedal Dušan Razboršek.

Svoje izobraževanje oz. predavanje pred začetkom sezone so opravili delegati, ki jim je v soboto predaval Andrej Narat (vodja tekmovanj 1. SFL in 2. SFL, ŽFL, Pokal Terme Olimia in superpokal).

Najprej fizični test, potem analiza

V Sodražici so se zbrali sodniki in kontrolorji. Z delom so prvi začeli sodniki, ki so opravili test fizične pripravljenosti, temu pa so sledila predavanja.
„Kot vedno so sodniki najprej uspešno izvedli preizkus telesne pripravljenosti pred novo sezono. Temu je sledilo nadaljevanje z analizo videoposnetkov minule sezone. Bilo je kar nekaj dobrih stvari, žal tudi nekaj odklonov, ki pa niso vplivali na sam potek prvenstva. Na analizi so bili poleg sodnikov tudi kontrolorji sojenja. Tu bi še poudaril, da sem predaval tudi trenerjem, ki so pokazali zavidljivo futsal znanje. Imeli smo tudi konstruktivno debato, za kar se trenerjem zahvaljujem,“ je povedal Silvo Borošak, predsednik SO pri komisiji za futsal.

Svoje izobraževanje so opravili tudi časomerilci.

„Časomerilci v Sloveniji izhajajo iz domačih klubskih vrst, da prihranimo nekaj finančnih sredstev. Kar je prav. Dosedaj nismo imeli težav ali bili deležni pritožbe, kar pomeni, da časomerilci svoje delo opravljajo zelo dobro. Opozoril pa sem jih na elemente začetka igre, žoga v igri in žoga iz igre. Izrazil sem tudi težnjo, da so časomerilci še posebej pozorni na dogajanje v zadnji minuti. Najboljše je, da tekmo še posebej v manj preglednih dvoranah spremljajo kar stoje,“ je pojasnil Silvo Borošak, ki so mu prisluhnili časomerilci.

Prvi Dan slovenskega futsala je potekal 1.9. 2007 na Škofijah, gostitelj pa je bil KMN Tomi Press Bronx ob 20-letnici delovanja. Letošnji dogodek, gostitelj The Nutrition Extrem, je bil že 17. po vrsti.

Dan slovenskega futsala med letoma 2007 – 2023:
2023 Sodražica
2022 Spodnji Duplek
2021 Dobrepolje
2020 Vrhnika
2019 Vrhnika
2018 Ljutomer
2017 Ljutomer
2016 Litija
2015 Vrhnika
2014 Litija
2013 Podčetrtek
2012 Kobarid
2011 Laško
2010 Sežana
2009 Rogatec
2008 Laško
2007 Škofije

Tekst: D.P.
Foto:  Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2024 | 1. SFL
  V Rogaški Slatini padali, na Vrhniki rasli do konca
  „Pripravljali smo se na to tekmo. Zadnjič smo na prvi tekmi odigrali izvrstno in potem izgubili. Danes smo igralci malce manj dobro, a smo na koncu zmagali. Čestital bi svojim igralcem,“ je začel trener Dobovca Kujtim Morina po 2. tekmi finala, ki je s 3:2 pripadla Dobovcu, ki je v zaključku tekme dosegel dva gola in slavil zmago.
 • 17.05.2024 | 1. SFL
  Dobovec po 357 dneh premagal Siliko
  Siliko in Dobovec sta tudi na 2. tekmi finala 29. sezone 1. SFL navdušila. Zmage pa se je veselil Dobovec, ki je v izdihljajih tekme s preobratom slavil 2:3 in poravnal rezultat v finalni seriji na 1:1. Tretja tekma bo v četrtek, 23.5., ob 20.00 v Rogaški Slatini, tudi v prenosu na Šport TV.
 • 17.05.2024 | 1. SFL
  Ohranili mirno in hladno glavo, danes pripravljeni na 2. tekmo
  V petek, 17. maja, se nadaljuje finalna serija 29. sezone 1. SFL. Po zmagi Silika v Rogaški Slatini se serija seli na Vrhniko, kjer bo domačin lovil 2. zmago, Dobovec pa izenačenje rezultata. Prvak bo ekipa, ki prej zbere tri zmage. Siliko lovi svoj 1. naslov državnega prvaka, Dobovec sedmega.
 • 16.05.2024 | 1. SFL
  Dobovec bi radi spravili v položaj, kjer še ni bil
  „Dostikrat smo že rekli, da bo naša dvorana premajhna. Za tokrat pa lahko tole le potrdim in povem, dvorana bo premajhna za vse, ki bi radi na tekmo. Tudi taki bi prišli, ki sploh še niso bili na tekmi. Obeta se pravi spektakel,“ pa za uvod v tokratno napoved 2. tekme finala pove Mile Simeunovič, trener članske ekipe Silika, ki bo imel tudi to pot bučno podporo s tribun.
 • 16.05.2024 | 1. SFL
  Futsal spektakel na Vrhniki, prenos in studio na Šport TV
  Tako 2. kot 3. tekma finala bosta v neposrednem prenosu na Šport TV-ju. Tokrat se je Šport TV odločil, da na Vrhniki pred 2. tekmo pripravi tudi studio pred tekmo. Program v studiu bo vodil Žiga Ikič, njegov gost pa kapetan slovenske futsal reprezentance Igor Osredkar.
 • 11.05.2024 | 1. SFL
  Prvi gol dal upanje, drugi jih je ponesel
  Vrhniški Siliko igra 2. finale 1. SFL. Lani je z 0:3 klonil proti Dobovcu, v petek pa je prišel do sploh 1. zmage v finalu 1. SFL. Za nameček je bila to četrta zmaga na peti medsebojni tekmi. Zadnjič je Siliko klonil proti Dobovcu pred 351 dnevi.
 • 11.05.2024 | 1. SFL
  Ni jim bilo jasno, kaj so naredili narobe
  V preteklosti je bilo že nekaj primerov, ko je ekipa izgubila prvo tekmo finala in postala prvak. Več o tem v četrtkovem Futsal magazinu: zadnji, ki pa mu je to uspelo, pa je bil Oplast. Le ta je 2014. finale izgubljal z 0:2 v zmagah in potem s preobratom dobil po 6-metrovkah še 5. tekmo in slavil proti Litiji.
 • 10.05.2024 | 1. SFL
  Siliko povedel v finalu, v boju za bron 2:2
  Vrhničani so po 6-metrovkah s 7:6 slavili v Rogaški Slatini in povedli 1:0 v zmagah. Finale se nadaljuje v petek, 17.5., tekma bo na Vrhniki. V boju za 3. mesto je bilo v Sodražici 2:2, odločitev o dobitniku bronaste kolajne bo padla v Kobaridu, kjer se bosta še drugič pomerila Oplast Kobarid in THE Nutrition Extrem.
 • 10.05.2024 | 1. SFL
  Dve najprijetnejši presenečenji sezone za bron v 1. SFL
  V dveh tekmah pa bo jasno tudi to, kdo bo letos osvojil bronasto kolajno v 1. SFL. Kandidata sta THE Nutrition Extrem in KMN Oplast Kobarid. Prva tekma bo nocoj v Sodražici, povratna v Kobaridu čez teden dni.
 • 09.05.2024 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Na petkovi prvi tekmi se bosta pomerila domači Dobovec in gostujoči Siliko Vrhnika. Tekma se v Rogaški Slatini začne ob 20. uri, prenos tudi na futsal.si. Druga tekma finala bo 17.5. na Vrhniki, tretja pa bo v četrtek, 23.5,, ob 20. uri, tudi s televizijskim prenosom.

DELI NA