29.09.2023 | 1. SFL
Pripravljeni na novo futsal sezono

V Sodražici so se minulo soboto na Dnevu slovenskega futsala zbrali vsi akterji slovenskega futsala, ki so potrdili pripravljenost na začetek nove klubske sezone.

Danes se začenja 1. SFL, jutri Ženska futsal liga in tekmovanji mladih U19 (v nedeljo) in U15 (v soboto).

Za vsakogar nekaj

V Sodražici so se zbrali trenerji, ki so se udeležili licenčnega seminarja Futsal Uefa B in Futsal C za sezono 2023/2024. Uvodoma so slušatelji poslušali Gorana Ivančića, ki je predstavil sodoben pogled na igro v sistemu 4:0. Temu so sledila najnovejša navodila na sodniškem področju, predstavila sta jih Štefan Tivold in Silvo Borošak, Dušan Razboršek je pripravil predavanje Razvojna pot igralca futsala od 7. do 13. leta, Urban Bajc je predstavil delo na trening kampu vratarjev v Italiji, Drago Adamič pa analizo zadnjih dveh evropskih prvenstev članic, vse to pa je primerjal z žensko člansko reprezentanco.

„Potrdim, lahko, da smo s trenerskim seminarjem lahko zelo zadovoljni, prisotnih je bilo več kot 80 trenerjev. Na seminarju je vladala disciplina, trenerji so bili prisotni in so pozorno spremljali dogajanje. Upam, da smo našli za vsakega nekaj, da so si trenerji našli primerno tematiko, ki jim v tem trenutku pride prav. Veseli me, ker so bili vsi predavatelji iz futsala, pravi strokovnjaki. Imeli smo srečo pri izbiri tujega predavatelja Gorana Ivančića, ki je res navdušil dejansko vse prisotne. Predstavil je sodoben pogled na igro v sistemu 4:0.  V Sloveniji je taka postavitev bolj redkost kot pravilo. Kot sem videl, so se trenerjem med in po tem predavanju neki strahovi izgubili. Trenerji so videli, da ta igra obstaja, da je res spektakularna in zanimiva. Prepričan sem, da je to ta teden že kdo na treningu tudi preizkusil. Vsa gradiva bodo na voljo trenerjem. Drago Adamič je predstavil ženski futsal, Urban Bajc je predaval o futsal kampu v Italiji, sam pa sem govoril o razvojni poti: kako naj bi se mladi futsal igralci pravilno razvijali. Svoje so dodali še sodniki, ki so predstavili novitete, ki čakajo trenerje,“ je po koncu v imenu licenčnega seminarja povedal Dušan Razboršek.

Svoje izobraževanje oz. predavanje pred začetkom sezone so opravili delegati, ki jim je v soboto predaval Andrej Narat (vodja tekmovanj 1. SFL in 2. SFL, ŽFL, Pokal Terme Olimia in superpokal).

Najprej fizični test, potem analiza

V Sodražici so se zbrali sodniki in kontrolorji. Z delom so prvi začeli sodniki, ki so opravili test fizične pripravljenosti, temu pa so sledila predavanja.
„Kot vedno so sodniki najprej uspešno izvedli preizkus telesne pripravljenosti pred novo sezono. Temu je sledilo nadaljevanje z analizo videoposnetkov minule sezone. Bilo je kar nekaj dobrih stvari, žal tudi nekaj odklonov, ki pa niso vplivali na sam potek prvenstva. Na analizi so bili poleg sodnikov tudi kontrolorji sojenja. Tu bi še poudaril, da sem predaval tudi trenerjem, ki so pokazali zavidljivo futsal znanje. Imeli smo tudi konstruktivno debato, za kar se trenerjem zahvaljujem,“ je povedal Silvo Borošak, predsednik SO pri komisiji za futsal.

Svoje izobraževanje so opravili tudi časomerilci.

„Časomerilci v Sloveniji izhajajo iz domačih klubskih vrst, da prihranimo nekaj finančnih sredstev. Kar je prav. Dosedaj nismo imeli težav ali bili deležni pritožbe, kar pomeni, da časomerilci svoje delo opravljajo zelo dobro. Opozoril pa sem jih na elemente začetka igre, žoga v igri in žoga iz igre. Izrazil sem tudi težnjo, da so časomerilci še posebej pozorni na dogajanje v zadnji minuti. Najboljše je, da tekmo še posebej v manj preglednih dvoranah spremljajo kar stoje,“ je pojasnil Silvo Borošak, ki so mu prisluhnili časomerilci.

Prvi Dan slovenskega futsala je potekal 1.9. 2007 na Škofijah, gostitelj pa je bil KMN Tomi Press Bronx ob 20-letnici delovanja. Letošnji dogodek, gostitelj The Nutrition Extrem, je bil že 17. po vrsti.

Dan slovenskega futsala med letoma 2007 – 2023:
2023 Sodražica
2022 Spodnji Duplek
2021 Dobrepolje
2020 Vrhnika
2019 Vrhnika
2018 Ljutomer
2017 Ljutomer
2016 Litija
2015 Vrhnika
2014 Litija
2013 Podčetrtek
2012 Kobarid
2011 Laško
2010 Sežana
2009 Rogatec
2008 Laško
2007 Škofije

Tekst: D.P.
Foto:  Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 13.06.2024 | 1. SFL
  Po seji Komisije za futsal
  Prav tako so člani komisije potrdili pričetek novega državnega prvenstva, 30. sezone 1. SFL, s prvim petkom v septembru. Uvodno kolo bo tako na sporedu v petek, 6.9. V istem vikendu bodo s tekmami v ženski futsal ligi pričela tudi članice.
 • 04.06.2024 | 1. SFL
  Premalo zreli za svoj prvi naslov državnega prvaka
  „Štiri tekme smo bili skoraj poravnani z Dobovcem. Imeli smo celo zaključno žogico. Pomisli smo, da bomo prvaki. Roko na srce: eno je zmagati tekmo ali dve, drugo pa je postati državni prvak. Očitno nismo zreli za to, da bi premagali tako ekipo, kot je Dobovec,“ je po koncu finala 29.sezone 1. SFL povedal trener Silika Mile Simeunovič.
 • 03.06.2024 | 1. SFL
  Prijava v futsal tekmovanja za sezono 2024/2025
  V petek se je sklenila futsal sezona 2023/2024, začenja pa se priprava na novo sezono 2024/2025. Na tem mestu objavljamo prijavnico v tekmovanja in časovnico prijav.
 • 02.06.2024 | 1. SFL
  Vedel in čutil, da so sumili v Dobovec
  „Vsi vemo, kje smo bili 15.8. 2023. Imeli smo ekipo, katerih dosegi niso bili jasni, nismo vedeli, kaj zmoremo. So pa vsi v tej ekipi videli ranjeni Dobovec, ki je pripravljen, da izgubi naslov državnega prvaka. Tudi zaradi te situacije dajem kapo dol mojim igralcem. To pa jim je vse uspelo s trdim in napornim delom,“ se trener Morina ozira na začetek in zahtevno delo.
 • 01.06.2024 | 1. SFL
  Upali, da dobijo pokal z enico
  „Izkušnje so tiste, ki so prevesile tehtnico v korist Dobovca. Odigrali so več takih tekem kot mi. Naša ekipa se na take tekme še privaja,“ se izkušeni Jandrić zaveda, kje se je delala razlika. Ekipa za svoj razvoj potrebuje čas.
 • 01.06.2024 | 1. SFL
  Vedel in opozarjal, da se mora za naslov zmagati trikrat
  „Najtežje nam je bilo po prvi tekmi, kjer smo res prevladovali, vodili smo 3:0, potem pa izgubili. To so bili zahtevni trenutki,“ je po finalu proti Siliko razmišljal Žiga Čeh.
 • 31.05.2024 | 1. SFL
  Pred nabito polno dvorano Dobovec do 7. naslova
  Na odločilni peti tekmi v Rogaški Slatini so zmagali s 7:1. S tremi goli se je izkazal Paragvajec Francisco Javier Martinez Villalba, ki je nocoj zabil kar tri gole, skupaj z Brazilcem Lucasom Andersonom Pereiro pa sta bila ob Žigi Čehi najbolj vidna posameznika v dresu prvakov.
 • 31.05.2024 | 1. SFL
  Dobovec sedmič ali Siliko prvič
  V petek bo znano, kdo bo postal prvak 29. sezone 1. SFL. FK Dobovec lovi svoj 7. naslov državnega prvaka, Siliko Vrhnika prvega. Peta, odločilna tekma, bo na sporedu v Rogaški Slatini, začenši ob 20. tudi, tudi s televizijskem prenosu na Šport TV.
 • 29.05.2024 | 1. SFL
  V Rogaški Slatini bodo imeli novo priložnost
  „Ni odločala ena žoga. Tokrat ne. Bilo je nekaj več, več kot ena žoga. Dobovec je povsem zasluženo zmagal. Vedel je, kako igrati. Igrali so dobro. Mi pa... Nismo bili dorasel tekmec, najbolj ključno tekmo smo odigrali najslabše. Kar ne morem verjeti,“ pa je po 4. tekmi finala 1. SFL povedal Mile Simeunovič, trener Silika.
 • 29.05.2024 | 1. SFL
  Pokazali karakter, za evforijo pa ni prostora
  „Vse, kar smo delali na prejšnjih tekmah, smo igrali tudi na 4. tekmi. Je pa razlika v tem, da smo bili tokrat precej boljši v obrambi, kjer smo igrali odgovornejše. Siliku nismo dovolili, da pride do udarcev, ki jih je imel, tudi napak nismo delali, kot smo jih preje,“ je Morina pohvalil segment igre. Dobovec se je vrnil v igro in serijo vrnil v Rogaško Slatino.

DELI NA