20.03.2009 | Futsal AA
Preobrat za zmago

Slovenska futsal reprezentanca je kvalifikacije v Parizu pričela z zmago proti domačinom. Kljub temu, da so Francozi vodili že z 2:0 se Slovenci niso vdali in na koncu slavili z 2:3.  Odločilni gol je zabil Gorazd Drobnič.

Brez uvodnega otipavanja so domači že od uvodnega sodnikovega žvižga začeli “na polno”. Favorit v tekmi je bila sicer Slovenija, Francozi pa so povedli že v prvem napadu. Po pobegu ob avt liniji je v drugi minuti zadel Shaulet, slovenska obramba pa bi pravzaprav morala odreagirati bolje. V 5. minuti se kapetan Benjamin Melink znajde sam pred francoskimi vrati, vendar je vratar na mestu. Nekaj minut kasneje Čujec lepo išče Mordeja pred vrati, toda vratar je hitrejši. Sledi bomba Čujca od daleč, francoski čuvaj mreže pa je še enkrat več na mestu. V 10. minuti Francozi po dolgem času pridejo iz svoje polovice, poskusijo s protinapadom vendar na koncu slabo zaključijo. Kmalu zatem poskusi Osojnik s “špičko”, žoga pa francoskega vratarja med padcem zadane v nogo. Sledi še en hladen tuš za Dobovičnikove izbrance in posledično slovensko klop. Slovenci izgubijo žogo na francoski polovici, domači izvedejo bliskovit protinapad, Handoud žogo pričaka na drugi vratnici, ter jo pošlje v gostujočo mrežo. Slovenci nato z vso silo krenejo proti francoskim vratom, vendar sta Melink in Brkič nenatančna, ko žoge ne pošljeta v prazen gol, trikrat s strelom poskusi še Vrhovec, enkrat Osojnik, sam pa se pred francoskim vratarjem znajde tudi Kragelj, toda žoga noče v gol. Polčas se tako konča z visokim, a nezasluženim vodstvom domačih.

V drugem polčau pa popoln preobrat. Očitno je selektorju Dobovičniku v garderobi uspelo fante “zbuditi”, saj so pričeli z agresivnejšo igro, v ospredje pa sta stopila Melink in Vrhovec, katerima so sledili tudi drugi. Prvo priložnost so imeli sicer Francozi že v deseti sekundi, toda na mestu je bil Mohorlč. Kmalu zatem se Melink znajde sam pred francoskimi vrati, vendar še enkrat več je gol zanj začaran. Olašanje za Slovenijo sledi že v naslednjih minutah, ko Goranovič poskusi s strelom od daleč, žoga pa med rokama francoskega vratarja konča v mreži. Psihološka prepreka, ki je do tedaj visela nad glavami slovenskih reprezentantov, se dvigne in že v enem od naslednjih napadov Gašper Vrhovec z razdalje poskrbi za izenačenje na 2:2. Po zadetku začnejo deževati slovenski streli, tako poskusi Uršič iz obrata, pa Čujec v samostojni akciji in še Drobnič, vendar ostane 2:2. V Parizu diši po tretjem slovenskem golu, ki pride v 28. minuti. Drobnič strelja natančno, a ne premočno, v daljši vratarjev kot in Slovenija je v osmih minutah drugega dela dosegla popoln preobrat. V naslednji minuti poskuša Vrhovec, zatem še Goranovič in Osojnik, v 33. minuti pa Francozom pomaga tudi igralna površina, potem ko Melink naredi vse v samostojni akciji in pošlje žogo proti praznim vratom, pa se ta skoraj ustavi na itisonu in Francozi še pravi čas razčistijo. Francozi si prvo priložnost v drugem polčasu ustvarijo šele v 35 minuti, ko po dolgi podaji in voleju iz prve žoga konča preko vrat Slovenije. V 35. minuti sodnika piskata peti akumuliran prekršek Sloveniji, zaradi česar do konca Slovenci zaigrajo previdneje. Šesti bi namreč pomenil izjemno priložnost za domačine, da se dokopljejo do nezasluženega izenačenja. V 37. minuti Francozi poskusijo še z dodatnim igralcem v polju, Slovenci pa jih s presingom stisnejo na njihovo polovico in galski petelini imajo v “power playu” le en omembe vreden strel. Bi pa v tem času vodstvo skoraj povišal Melink, toda Francozi so v pravem trenutku rešili.  Zadnjo priložnost minuto pred koncem zapravi še Goranovič, za olajšanje pa poskrbi sirena, ki označi konec srečanja. Slovenci so bili veliko boljša ekipa, o tem priča tudi podatek v strelih na gol (27:5 za Slovenijo), toda tokrat žoga ni hotela v gol.
Slovenijo v petek ob 18. uri čaka bržkone odločilna tekma z Rusijo, nato pa še zadnja tekma v nedeljo s Črno Goro.

{{Lestvica mode=lestvica-prikazR reference=futsal}}
{{Lestvica mode=lestvica-prihajajoce reference=futsal}}  

Tekst: NZS/Stane Kokalj/MK
Foto: NZS/Stane Kokalj

 

SORODNE NOVICE

  • 22.04.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić pomagala svojima ekipama rang višje
    V Serie A2 se je vnovič izkazala ekipa Pordenoneja, ki je z domačo zmago proti Leccu (8:4) krog pred koncem rednega dela potrdila uvrstitev v končnico. Za ekipo trenerja Marka Hrvatina je Tilen Štendler dosegel dva gola, v tej sezoni skupaj sedem. V dresu Pordenoneja še vedno igra tudi Rok Grželj.
  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.

DELI NA