18.01.2022 | Futsal AA
Premiera leta 2003, dvakrat med 8 v Evropi

V sredo se na Nizozemskem začenja 12. evropsko prvenstvo, prvič ga gosti Nizozemska. Slovenija pa bo na evropskem prvenstvu članov igrala sedmič, dosedaj se je med evropsko elito merila v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016 in 2018. Najvišje, med osem v Evropi, se je zavihtela dvakrat – v letih 2014 in 2018.  Slovenija je na evropskih prvenstvih med letoma 2003 in 2018 odigrala 15 tekem. V tem času je dvakrat ugnala Italijo (v letih 2014 in 2018), remizirala s Srbijo (2018.) in doživela 12 porazov.

Začeli 2003. v Italiji

Začetki pa segajo v leto 2003 in krstni nastop. »Naši so se pred odhodom na prvenstvo zbrali v Ankaranu, zadnji trening pa so opravili na Škofijah. Z Obale jih je naslednje jutro vodila pot do letališča v Benetkah, kjer so poleteli proti Napoliju,« se Stane Damiš, kronist slovenskega futsala, bil je v delegaciji, spominja odhoda na krstno prvenstvo Stare celine za našo reprezentanco.
 
Delegacijo reprezentance sta takrat vodila takratna podpredsednik NZS Črtomir Špacapan in predsednik komisije za mali nogomet Zdravko Golob, v njej so bili še Uroš Stanič, Gorazd Jakopič, Štefan Tivold in Stanko Damiš. Selektor izbrane vrste je bil Darko Križman, trenerja Franci Ravnikar in Milko Verboten, fizioterapevt Branko Mihelič, ekonom pa Igor Benčič. Za Slovenijo so igrali Marjan Dermastija, Denis Ibrišimovič, Jože Gačnik, Mile Simeunovič, Senudin Džafić, Dejan Simič, Tomi Horvat, Denis Delamea, Valdi Lakoseljac, Mito Kos, Dejan Kraut in Danilo Kurnik, drugi vratar pa je bil Marko Pungartnik.

Džafić dosegel prvega

„Po namestitvi v luksuznem hotelu ob avtocesti izven Napolija, se je reprezentanca takoj odpravila na prvi trening, naslednji dan pa je že odigrala uvodno tekmo z gostitelji. Dvorana Palajacazzi v Aversi je bila polna bučnih italijanskih navijačev, ki jih je že po štirih minutah in pol utišal Senudin Džafić ter dosegel vodstvo in prvi slovenski gol v zgodovini velikih tekmovanj,“ nadaljuje svoje spomine Damiš o tekmi, ki jo je Slovenija tesno izgubila – 1:2 je bilo. Drugi dve srečanji so naši odigrali v Caserti, Rusi so nas porazili po pravi drami (4:3), Tomislav Horvat pa je imel v nogah celo akcijo za remi. Na zadnji tekmi pa so bili Čehi premočni (3:8), manjkala sta poškodovani vratar Dermastija in kaznovani Džafić.

Prelomno leto 2014

Če je leta 2003 reprezentanco vodil Darko Križman, je potem prišla era, ko se je izbrana vrsta na EP uvrščala in tam igrala pod taktirko selektorja Andreja Dobovičnika. Na Madžarskem, leta 2010, sta bili Rusija in Srbija prevelik zalogaj, takisto dve leti za tem Španija in Ukrajina. Prelomno leto je bilo 2014. in evropsko prvenstvo, ko je Slovenija nastopila z reprezentanco, ko je večina igralcev igrala na tujem. Na tem prvenstvu je Slovenija prišla do prve zmage na evropskih prvenstvih: z goli Gašperja Vrhovca, Kristjana Čujca in Igorja Osredkarja je naša izbrana vrsta porazila Italijo, ki je kasneje postala evropski prvak. Slovenija je na tem prvenstvu navdušila z igro: na drugi tekmi predtekmovanja je na svoji 199. uradni tekmi, sicer pa 9. slovenski tekmi na EP na že 9. evropskem prvenstvu, z domiselno in učinkovito igro vodila že 5:2, a je Azerbajdžan režiral preobrat in prišel do zmage 6:7. Slovenija je tako prišla do četrtfinala, tam pa klonila proti Španiji. Leta 2016 je Slovenija hitro s porazoma proti Srbiji in Portugalski končala evropsko prvenstvo, v precej boljši luči pa se je predstavila leta 2018 na doma zgledno in izvrstno organiziranem evropskem prvenstvu v Stožicah, kjer je v predtekmovanju po remiju s Srbijo ugnala Italijo (kapetan Osredkar je žogo ukradel Murilu, ko je Italija igrala z igralcem več, stekel proti golu in zabil odločilni zadetek na tekmi), v četrtfinalu pa je Slovenija priznala premoč Rusiji.

Slovenska futsal reprezentanca ostaja še vedno edina državna reprezentanca, ki je v vsaki uradni tekmi v Areni Stožice le to napolnila do zadnjega mesta – tri tekme, trikrat razprodano.

Trije kapetani

Leta 2003 je bil kapetan reprezentance Dejan Kraut, v letih 2010 in 2012 Benjamin Melink, še četrto prvenstvo zapored pa bo kapetanski trak na roki Igorja Osredkarja.

Vrhovec 6

Slovenija je na evropskih prvenstvih dosegla 29 golov (en avtogol so leta 2012 prispevali Ukrajinci). Gašper Vrhovec je na EP-ju dosegel šest golov, po pet sta jih dodala Igor Osredkar in Kristjan Čujec, štiri tudi sedanji selektor Tomislav Horvat.

EURO 2018, Ljubljana, 30.1. – 10.2.2018
Slovenija – Srbija 2:2
(Fetić in Vrhovec)

Italija – Slovenija 1:2
(Osredkar 2)

Slovenija – Rusija 0:2

Postava Slovenije:
Damir Puškar (V), Rok Mordej, Dejan Bizjak, Anže Širok, Kristjan Čujec, Denis Totošković, Igor Osredkar (K), Teo Turk, Gašper Vrhovec, Alen Fetić, Tilen Štendler, Vid Sever (V), Žiga Čeh, Matej Fideršek.

EURO 2016, Beograd, 2.2. – 13.2.2016
Slovenija – Srbija 1:5
(Osredkar)

Slovenija – Portugalska 2:6
(Čujec in Vrhovec)

Postava Slovenije:
Damir  Puškar (V), Rok Mordej, Matej Fideršek, Anže Širok, Kristjan Čujec, Uroš Kroflič, Igor Osredkar (K), Nejc Hozjan, Gašper Vrhovec, Alen Fetić, Tilen Štendler, Alen Mordej (V), Jaka Sovdat.

EURO 2014, Antwerpen. 28.1. - 8.2. 2014
Italija – Slovenija 2:3

(Vrhovec, Čujec, Osredkar)

Slovenija – Azerbajdžan 6:7
(Vrhovec (3), Čujec, Kroflič, Fetić)

Slovenija – Španija 0:4

Postava Slovenije:
Dejan Bizjak, Alen Fetič, Kristjan Čujec, Uroš Kroflič, Benjamin Melink, Rok Mordej, Alen Mordej (V), Igor Osredkar (K), Damir Puškar (V), Sebastijan Drobne, Tilen Štendler, Aleš Vrabel, Gaj Rosič in Gašper Vrhovec.

EURO 2012, Zagreb, 31.1. - 11.2. 2012
Slovenija – Španija 2:4
(Fetić in Mordej)

Slovenija – Ukrajina 3:6
(Uršič in Čujec)

Postava Slovenije:
Kristjan Čujec. Sebastijan Drobne, Alen Fetić, Rok Grželj, Benjamin Melink (K), Ajoša Mohorič, Alen Mordej (V), Rok Mordej, Igor Osredkar, Damir Pertič, Damir Puškar (V), Gaj Rosič, Rajko Uršič, Primož Zorč.

EURO 2010, Budimpešta 19.-30.1. 2010
Rusija – Slovenija 5:1

(Čujec)

Slovenija – Srbija 0:2

Postava Slovenije:
Siniša Brkič, Miha Osojnik, Kristjan Čujec, Gorazd Drobnič, Slaviša Goranovič, Igor Kragelj, Benjamin Melink (K), Aljoša Mohorič (V), Alan Pertovt (V), Igor Osredkar, Damir Pertič, Jaka Sovdat, Rajko Uršič, Danijel Pantić.

EURO 2003, Caserta, 17.-20.2. 2003
Slovenija – Italija 1:2

(Džafič)

Slovenija – Rusija 3:4
(Horvat 2, Džafič)

Slovenija – Češka 3:8
(Horvat 2, Lakošeljac)

Postava Slovenije:
Marko Pungartnik (V), Danilo Kurnik, Denis Delamea, Mito Kos, Danilo Guček, Valdi Lakošeljac, Marjan Dermastja (V), Dejan Kraut (K), Jože Gačnik, Tomi Horvat, Mile Simeunovič, Senudin Džafič, Dejan Simič, Denis Ibrišimovič.

Pred 280. uradno tekmo

Slovenija, članska reprezentanca, je dosedaj odigrala 279 uradnih tekem. Do danes je tako zbrala 124 zmag, 44 remijev in 111 porazov. Igor Osredkar je s 168 nastopi in 83 goli rekorder reprezentance po številu nastopov in doseženih golih v dresu Slovenije.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.
 • 28.05.2024 | Futsal AA
  Slovenski trojec korak do Serie A
  Po uspehu v rednem delu, tam so zasedli 2. mesto v svoji skupini, pa navdušujejo tudi v končnici. Pordenone se bo boril za naslov prvaka Serie A2 Elite. Po porazu na prvi polfinalni tekmi z 1:4 je v drugo doma s 6:2 premagal Leonardo in se uvrstil v finale, kjer ga čaka Vitulano Drugstore Manfredonia.
 • 23.05.2024 | Futsal AA
  Kapetan z novo pogodbo, Fideršek, Gajser in Štendler med strelci
  Tokratni pregled izkupička naših futsal igralcev na tujem začenjamo v Bosni in Hercegovini, odkoder prihaja vest, da bo kapetan reprezentance Igor Osredkar vsaj še eno sezono nosil dres ekipe MNK Bubamara Cazin. Ekipi je letos pomagal v 1. ligo, zdaj pa se sodelovanje nadaljuje.
 • 19.05.2024 | Futsal AA
  Slovenija kot nosilka v žreb kvalifikacij za EP 2026
  V kvalifikacije pa se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe. Glavni del kvalifikacij bo potekal od decembra 2025 do aprila 2026.

DELI NA