02.09.2021 | 1. SFL
Pred začetkom 27. sezone 1. SFL

V petek, 3. septembra, se začenja 27. sezona 1. SFL. V njej se bo za naslov državnega prvaka merilo devet ekip, naslov brani FK Dobovec. Uvod v futsal sezono je bil narejen minulo soboto z že 15. Dnevom slovenskega futsala, kjer je Litija prišla do jubilejne 10. superpokalne lovorike.

V letošnjem elitnem članskem futsal tekmovanju bo nastopilo devet ekip, KMN Sevnica je pred žrebom odpovedala nastop v 1. SFL za letošnjo sezono, ekipa iz Sevnice bo tekmovanje nadaljevala v 2. SFL. Ob tem velja omeniti še dve spremembi pri sestavi:  v tekmovanje za sezono 2021/22 se ni prijavila ekipa KMN Tomaž Šic Bar, novinec v 1. SFL pa je KMN Meteorplast Šic Bar, ki pa je v 1. krogu prost. V 1. SFL bo nastopala tudi ekipa Dobrepolja, ki je sicer izpadla, a je bila naknadno povabljena k sodelovanju, kar pa so v Dobrepolju sprejeli.

Tudi letos bomo tekmovanje spremljali prek Futsal Magazina, povzetkov golov, prisotnosti na Šport TV-ju, hkrati pa bo vsak mesec na sporedu tudi tekma meseca. Prek aplikacije Futsal semafor bomo še naprej spremljali v živo tekme članskih tekmovanj.

1. SFL, 1. krog, 3.9.
ŠD Mlinše – FK Siliko (20.00)
FK Dobrepolje – KMN Bronx Škofije (20.00)
KMN Oplast Kobarid – FC Litija (20.00)
Hiša daril Ptuj – FK Dobovec (20.00)

Dosedanji državni prvaki:
FC Litija: 10
Dobovec: 4
KMN Oplast Kobarid: 2
KMN Puntar: 2
Proen Maribor 2
Gip Beton MTO: 1
Pelikan Celje: 1
Mila Juventus: 1
Mizarstvo Krošelj: 1
Gorica: 1

Format tekmovanja

Po izstopu KMN Sevnica iz tekmovanja je jasno, da v sezoni 2021/22 iz 1. SFL neposredno ne izpade nobena ekipa. Devetouvrščena ekipa se bo za prvoligaški status pomerila z drugouvrščeno ekipo 2. SFL. Komisija za futsal je sprejela tudi sklep, da je tudi v sezoni 2022/2023 sistem tekmovanja 1. SFL nespremenjen, torej redni del, liga pa se sklene s končnico osmih najboljših zasedb po rednem delu.

Zadržali ekipo in ambicije

Začenjamo pri prvaku FK Dobovec. Upravi je uspelo, da je zadržala ekipo iz minule šampionske sezone, ko je Dobovec osvojil dvojno domačo krono in igral na zaključnem turnirju lige prvakov. V svojo ekipo so dodali nadarjenega Denisa Kneževiča, ki je prišel iz KMN Sevnica. Ekipa trenerja Kujtima Morine ohranja visoke ambicije: dvojna krona doma ter preboj med 16 najboljših ekip v ligi prvakov.

Prenovljeni do prve lovorike

Nadaljujemo pri Litiji, ki pa je doživela precej sprememb. Poslovil se je trener Senudin Džafić, ki ga je nadomestil Andrej Dobovičnik, asistiral mu bo Bojan Žunko, za golmane skrbi Vojko Majcen. Poslovili so se Matej Fideršek, Igor Bratić, Josip JurićJonhn LennonArnonTimi Debeljak, Nik Jelič in Marko Djeković. V matični klub se je vrnil Igor Osredkar, kapetan futsal reprezentance. Iz Sevnice sta prišla Domen Krnc in Uroš Martič, z Vrhnike se je v Litijo preselil golman Nejc Berzelak, moštvu so dodali dva Brazilca Allexa in Jedija, iz Silika se je v Litijo preselil še Admir Ćosić. Litijani so sezono začeli z osvojenim superpokalom.

Ciljno izbrali

Kot zadnji so pripravo na novo sezono začeli na Vrhniki v ekipi Silika, ki ga bo šesto sezono vodil trener Mile Simeunovič. »Ekipo smo osvežili, tako kot to mora biti. Vedno pred začetkom sezone dodamo enega ali dva igralca,« pove trener Vrhničanov in spomni, da se je poslovil trojec Nejc Berzelak, Admir Ćosić in Stefan Popović. Novinci so štirje: Marko Mohorič, Marko Djeković, Uroš Đurić in Tomas Marolt. »Ciljno smo izbirali igralce. Z Marko Mohoričem se pogovarjamo že nekaj let, tokrat sva se uspela dogovoriti. Navezan je na svoje brate, na Škofjo Loko, sedaj nam je uspelo, da smo ga pripeljali. Je talentiran in dober igralec, zdaj naj to potrdi še pri nas. Uroš Đurić je opozarjal nase, tak igralec paše v naš sistem. Verjamem, da bo potrdil svoje kvalitete. Z nami je tudi Tomas Marolt, s katerim smo bili v stiku več kot pol leta. Smo klub, ki rad pomaga in ponudi priložnost: tako smo naredili v primeru Stefana Popovića. Tomas je sidraš, prav to potrebujemo. Marko Djeković je bil že lep čas moja želja,« dodaja Simeunovič.

S Škofij v koprsko Bonifiko

V prenovljeni zasedbi, tako na klopi kot na parketu, pa začenjajo v taboru FC Bronx Škofije. Za trenerja so imenovali nekdanjega reprezentanta Damirja Pertiča, ki bo nadomestil Marka Hrvatina, ki se bo kot trener preizkusil v Italiji. Pertič ob tem izpostavi pohvale vredno delo in sodelovanje s kineziologom Matejem Klevo, ki je že pred sezono opravil vse meritve sposobnosti igralcev, in manualnim terapevtom Blažem Valenčičem, ki bo skrbel za sanacijo manjših težav in poškodb. Pertiču bo asistiral Nebojša Vajić. Nekaj novosti je tudi v igralskem kadru: Uroš Đurić se je preselil na Vrhniko, Borut Kolar si je vzel premor od futsala, Nik Klinc se je selil v Italijo. Novinci so štirje: Dejan Bojkić in Marin Mandir sta dejansko povratnika v klub, vračata se iz Italije oz. Avstrije. Nemanja Jakovljević in Nikola Ećimović sta novinca na slovenski prvoligaški futsal sceni. Do sedaj sta igrala za NK Korte. Bronxi bodo vsaj leto dni igrali in trenirali v koprski Bonifiki, saj se na Škofijah gradi šola, športna dvorana Burja pa služi za nadomestne učilnice.

V pripravah kar trije z zlomom roke

Pred ŠD Mlinše je 2. sezona med prvoligaši. V nečem so v Mlinšah že prvi, že drugič zapored. Vnovič so kot prvi začeli priprave, prvi trening so opravili 26.7. »Naša največja okrepitev je dejstvo, da smo ohranili jedro ekipe, da praktično nadaljujemo v isti postavi, kot smo sezono sklenili. Izjemi sta le dve: Matic Lokovšek se vrača v Avstrijo, kjer bo igral v futsal ligi prvakov. Novinec povratnik pa je Kristijan Šmid (letnik 1997), ki je za nas že igral,« pojasni trener članov Gregor Ceglar. So pa imeli nekaj smole v zadnjih tednih, saj so se kar trije njihovi igralci zlomili roke! Nik Smrkolj, Nejc Vozelj, Janez Močnik Guna so na prisilnem okrevanju, prav tako še vedno počiva Staš Kazič. Najbolj pa so v Zasavju veseli, ker se po poškodbi vrača kapetan Janez Dolinšek, ki s svojo pozitivo in izkušnjami daje ekipi dodatno energijo in kvaliteto pri prekinitvah. Mlinše po 2. krogu 1. SFL odhajajo na Hrvaško na minipriprave, kjer se bodo pomerili tudi z udeležencem lige prvakov najboljšo hrvaško ekipi Olmissumom.

Pogrešal je klubsko sceno

V spremenjeni zasedbi sezono pričenja tudi Oplast iz Kobarida. Namesto dosedanjega trenerja Zorana Teska na klop prihaja Matej Kavčič, ki je največje trenerske uspehe beležil na klopi Puntarja, vrsto let pa je bil pomočnik Andreju Dobovičniku v članski reprezentanci. Ekipo pa so v Posočju okrepili tudi s tremi igralci. V klub se po nekaj letih igranja za Litijo in Ptuj vrača domačin David Lah, drugi novinec v ekipi je reprezentant Slovenije do 21 let Vanč Florjančič, tretji novinec Jan Žnidaršič prihaja iz Ajdovščine. Klub sta zapustila Marko Mohorič in Anže Širok. »Oplast mi je predstavil zanimivo zgodbo, pa tudi klubska scena mi je malce manjkala, zato sem se relativno hitro odločil, da se spoprimem z novim izzivom,« pove trener Kavčič, ki pravi, da bi rad v zimskem prestopnem roku ekipi dodal še kakega igralca. »Sicer pa imamo mlado in pripravljeno ekipo, ki veliko zna,« navrže Kavčič.

Odmevna okrepitev s Hrvaške

V novi podobi sezono začenjajo tudi na Ptuju. Trener je ostal hrvaški strokovnjak Robert Grdović. Moštvo so zapustili Vanč Florjančič, David Lah, Mitja Gašparič in Jurček Klinc ter Žan Krajnc. Novinci so Urban SenekovičMarko Senekovič, Timi Debeljak, golman Klemen Anžel, hrvaški igralec Dario Markić (v sezoni 2017/2018 26 tekem in 18 golov v dresu mariborskega futsal kluba) in Nik Jelić. S člansko ekipo bo treniral tudi nadarjeni mladinec Luka Pišek.

Veseli, ker sta okreval Klinc in Strnad

Sezone se veselijo tudi v Dobrepolju. »Veseli smo, da smo poleg. Verjamem, da bomo pokazali še več kot v lanski sezoni, ki je bila za nas prva,« pravi trener članov Dani Kaljevič, pri delu mu bo asistiral Saša Đorđević. V klubu so veseli, ker sta poškodbi sanirala Gregor Klinc in Kevin Strnad, pripeljali so novinca Denisa Galeta, ki je nazadnje igral v Sevnici. Dobrepolje lahko pohvali, da je minulo soboto zgledno gostil Dan slovenskega futsala.

Priložnost mladim

V sezoni 2021/22 bo Prlekijo v 1. slovenski futsal ligi (SFL) zastopal ŠD KMN Meteorplast, ki si je nastop v eliti zagotovil kot prvak 2. SFL. V članski konkurenci bo ekipa nosila ime Meteorplast ŠIC bar, prvenstvene tekme pa bo igrala v dvorani ŠIC Ljutomer. Trener ostaja Tomislav Novak, ekipa pa je že doživela nekaj sprememb. Zaradi poškodbe bo dalj časa odsoten Domen Školiber, po polletni odsotnosti se v ekipo vrača Matic Goznik, novinci pa so Urban Goričan, Mitja Gašparič, Žan Krajnc, Jan Vajs, Andrej Fajfar in Miha Prijol. »Cilj je obstanek v ligi, želimo pa dati priložnost čim več mladim igralcem, da začutijo prvoligaški utrip,« doda predsedik Saša Makoter. Meteorplast ŠIC bar je v 1. krogu 1. SFL prost, v 2. krogu pa bo 10. septembra 2021 v Ljutomeru gostil ŠD Mlinše.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2022 | 1. SFL
  Ptuj za konec zmagal tudi na Vrhniki
  S tekmo na Vrhniki se je sklenila sezona 1. SFL. FC Hiša daril Ptuj je bil tudi na drugi tekmi boljši od SIlika. Pred tednom dni je bilo 4:1 za Ptujčane, danes 4:3. Na tekmi na Vrhniki je kariero sklenil Borut Ručna.
 • 09.05.2022 | 1. SFL
  Torkove tekme finala 1. SFL ne bo
  Futsal klub Litija je po 1. finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Zato torkove finalne tekme 1. SFL ne bo.  Dobovec, ki je dobil uvodno tekmo finala, pa je tako predčasno osvojil naslov državnega prvaka.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec vodi 1:0, Ptujčani imajo tri gole plusa
  Igralci Dobovca so na prvi tekmi finala 1. slovenske futsal lige v Rogaški Slatini po kazenskih strelih premagali Litijo s 5:4 (2:2, 0:0). V boju za bron so Ptujčani s 4:1 odpravili Siliko.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Za bron na Ptuju in Vrhniki
  Danes se začenja, prihodnji petek pa se bo končal, tudi boj za 3. mesto v 27. sezoni 1. SFL. Prvo tekmo gosti FC Hiša daril Ptuj, drugo pa bo gostil vrhniški Siliko. Bron osvoji ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Danes se začenja finale med Dobovcem in Litijo, prvo tekmo gosti Rogaška Slatina, prenos pa na Sportklubu, za naslov v 27. sezoni se merita FK Dobovec in FC Litija.
 • 05.05.2022 | 1. SFL
  Želijo parirati Dobovcu
  »Prva tekma je in ni pomembna. Čaka nas serija tekem, morda tri, morda pet. Želim si, da se ognemo poškodb. Le tako bomo lahko parirali Dobovcu,« razmišlja Dobovičnik, ki ob koncu izpostavi, da je zadovoljen s tem, kar je z igralci naredil v zadnjih dveh mesecih, odkar ima ekipo v popolni zasedbi.
 • 04.05.2022 | 1. SFL
  Še vedno željni naslovov, z Morino po 10. lovoriko
  V igri jih krasi visoko pokrivanje tekmeca na njegovi polovici, kar jim omogoča, da iz napak nasprotnikov prihajajo do lahkih golov. Izvrstni so tudi v prekinitvah, dimenzijo več pa njihovi igri daje Čujec, ki zna žogo zadržati, odložiti, podati ali pa sam zaključiti napad.
 • 03.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija v lov na najbolj dragocen naslov
  V petek, 6. maja, se s prvo tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 27. sezone 1. SFL. Za naslov prvaka se merita FK Dobovec in FC Litija, vodilni ekipi rednega dela 1. SFL. Vse tekme finala, najmanj tri, največ pet, bo prenašal tudi Sportklub.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija s 3:1 v finale 1. SFL
  Ekipi trenerjev Kujtima Morine in Andreja Dobovičnika sta z identičnim rezultatom 3:1 v zmagah prišli v finale, ki se začne v petek, 6. maja. Prva tekma je v Rogaški Slatini. Prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage. Vse tekme finala bo prenašal Sportklub. Za 3. mesto se bosta na dveh tekmah pomerila FK Siliko in FC Hiša daril Ptuj, tekmi bosta 6. in 13.5.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov s slovenskim pečatom
  V letošnjem tekmovanju je slovenske barve zastopal Dobovec, ki se je tudi v svojem petem nastopu v ligi prvakov prebil med 16 najboljših. Včeraj je minilo leto dni od nastopa Dobovca na finalnem turnirju osmerice v Zadru.

DELI NA