02.09.2021 | 1. SFL
Pred začetkom 27. sezone 1. SFL

V petek, 3. septembra, se začenja 27. sezona 1. SFL. V njej se bo za naslov državnega prvaka merilo devet ekip, naslov brani FK Dobovec. Uvod v futsal sezono je bil narejen minulo soboto z že 15. Dnevom slovenskega futsala, kjer je Litija prišla do jubilejne 10. superpokalne lovorike.

V letošnjem elitnem članskem futsal tekmovanju bo nastopilo devet ekip, KMN Sevnica je pred žrebom odpovedala nastop v 1. SFL za letošnjo sezono, ekipa iz Sevnice bo tekmovanje nadaljevala v 2. SFL. Ob tem velja omeniti še dve spremembi pri sestavi:  v tekmovanje za sezono 2021/22 se ni prijavila ekipa KMN Tomaž Šic Bar, novinec v 1. SFL pa je KMN Meteorplast Šic Bar, ki pa je v 1. krogu prost. V 1. SFL bo nastopala tudi ekipa Dobrepolja, ki je sicer izpadla, a je bila naknadno povabljena k sodelovanju, kar pa so v Dobrepolju sprejeli.

Tudi letos bomo tekmovanje spremljali prek Futsal Magazina, povzetkov golov, prisotnosti na Šport TV-ju, hkrati pa bo vsak mesec na sporedu tudi tekma meseca. Prek aplikacije Futsal semafor bomo še naprej spremljali v živo tekme članskih tekmovanj.

1. SFL, 1. krog, 3.9.
ŠD Mlinše – FK Siliko (20.00)
FK Dobrepolje – KMN Bronx Škofije (20.00)
KMN Oplast Kobarid – FC Litija (20.00)
Hiša daril Ptuj – FK Dobovec (20.00)

Dosedanji državni prvaki:
FC Litija: 10
Dobovec: 4
KMN Oplast Kobarid: 2
KMN Puntar: 2
Proen Maribor 2
Gip Beton MTO: 1
Pelikan Celje: 1
Mila Juventus: 1
Mizarstvo Krošelj: 1
Gorica: 1

Format tekmovanja

Po izstopu KMN Sevnica iz tekmovanja je jasno, da v sezoni 2021/22 iz 1. SFL neposredno ne izpade nobena ekipa. Devetouvrščena ekipa se bo za prvoligaški status pomerila z drugouvrščeno ekipo 2. SFL. Komisija za futsal je sprejela tudi sklep, da je tudi v sezoni 2022/2023 sistem tekmovanja 1. SFL nespremenjen, torej redni del, liga pa se sklene s končnico osmih najboljših zasedb po rednem delu.

Zadržali ekipo in ambicije

Začenjamo pri prvaku FK Dobovec. Upravi je uspelo, da je zadržala ekipo iz minule šampionske sezone, ko je Dobovec osvojil dvojno domačo krono in igral na zaključnem turnirju lige prvakov. V svojo ekipo so dodali nadarjenega Denisa Kneževiča, ki je prišel iz KMN Sevnica. Ekipa trenerja Kujtima Morine ohranja visoke ambicije: dvojna krona doma ter preboj med 16 najboljših ekip v ligi prvakov.

Prenovljeni do prve lovorike

Nadaljujemo pri Litiji, ki pa je doživela precej sprememb. Poslovil se je trener Senudin Džafić, ki ga je nadomestil Andrej Dobovičnik, asistiral mu bo Bojan Žunko, za golmane skrbi Vojko Majcen. Poslovili so se Matej Fideršek, Igor Bratić, Josip JurićJonhn LennonArnonTimi Debeljak, Nik Jelič in Marko Djeković. V matični klub se je vrnil Igor Osredkar, kapetan futsal reprezentance. Iz Sevnice sta prišla Domen Krnc in Uroš Martič, z Vrhnike se je v Litijo preselil golman Nejc Berzelak, moštvu so dodali dva Brazilca Allexa in Jedija, iz Silika se je v Litijo preselil še Admir Ćosić. Litijani so sezono začeli z osvojenim superpokalom.

Ciljno izbrali

Kot zadnji so pripravo na novo sezono začeli na Vrhniki v ekipi Silika, ki ga bo šesto sezono vodil trener Mile Simeunovič. »Ekipo smo osvežili, tako kot to mora biti. Vedno pred začetkom sezone dodamo enega ali dva igralca,« pove trener Vrhničanov in spomni, da se je poslovil trojec Nejc Berzelak, Admir Ćosić in Stefan Popović. Novinci so štirje: Marko Mohorič, Marko Djeković, Uroš Đurić in Tomas Marolt. »Ciljno smo izbirali igralce. Z Marko Mohoričem se pogovarjamo že nekaj let, tokrat sva se uspela dogovoriti. Navezan je na svoje brate, na Škofjo Loko, sedaj nam je uspelo, da smo ga pripeljali. Je talentiran in dober igralec, zdaj naj to potrdi še pri nas. Uroš Đurić je opozarjal nase, tak igralec paše v naš sistem. Verjamem, da bo potrdil svoje kvalitete. Z nami je tudi Tomas Marolt, s katerim smo bili v stiku več kot pol leta. Smo klub, ki rad pomaga in ponudi priložnost: tako smo naredili v primeru Stefana Popovića. Tomas je sidraš, prav to potrebujemo. Marko Djeković je bil že lep čas moja želja,« dodaja Simeunovič.

S Škofij v koprsko Bonifiko

V prenovljeni zasedbi, tako na klopi kot na parketu, pa začenjajo v taboru FC Bronx Škofije. Za trenerja so imenovali nekdanjega reprezentanta Damirja Pertiča, ki bo nadomestil Marka Hrvatina, ki se bo kot trener preizkusil v Italiji. Pertič ob tem izpostavi pohvale vredno delo in sodelovanje s kineziologom Matejem Klevo, ki je že pred sezono opravil vse meritve sposobnosti igralcev, in manualnim terapevtom Blažem Valenčičem, ki bo skrbel za sanacijo manjših težav in poškodb. Pertiču bo asistiral Nebojša Vajić. Nekaj novosti je tudi v igralskem kadru: Uroš Đurić se je preselil na Vrhniko, Borut Kolar si je vzel premor od futsala, Nik Klinc se je selil v Italijo. Novinci so štirje: Dejan Bojkić in Marin Mandir sta dejansko povratnika v klub, vračata se iz Italije oz. Avstrije. Nemanja Jakovljević in Nikola Ećimović sta novinca na slovenski prvoligaški futsal sceni. Do sedaj sta igrala za NK Korte. Bronxi bodo vsaj leto dni igrali in trenirali v koprski Bonifiki, saj se na Škofijah gradi šola, športna dvorana Burja pa služi za nadomestne učilnice.

V pripravah kar trije z zlomom roke

Pred ŠD Mlinše je 2. sezona med prvoligaši. V nečem so v Mlinšah že prvi, že drugič zapored. Vnovič so kot prvi začeli priprave, prvi trening so opravili 26.7. »Naša največja okrepitev je dejstvo, da smo ohranili jedro ekipe, da praktično nadaljujemo v isti postavi, kot smo sezono sklenili. Izjemi sta le dve: Matic Lokovšek se vrača v Avstrijo, kjer bo igral v futsal ligi prvakov. Novinec povratnik pa je Kristijan Šmid (letnik 1997), ki je za nas že igral,« pojasni trener članov Gregor Ceglar. So pa imeli nekaj smole v zadnjih tednih, saj so se kar trije njihovi igralci zlomili roke! Nik Smrkolj, Nejc Vozelj, Janez Močnik Guna so na prisilnem okrevanju, prav tako še vedno počiva Staš Kazič. Najbolj pa so v Zasavju veseli, ker se po poškodbi vrača kapetan Janez Dolinšek, ki s svojo pozitivo in izkušnjami daje ekipi dodatno energijo in kvaliteto pri prekinitvah. Mlinše po 2. krogu 1. SFL odhajajo na Hrvaško na minipriprave, kjer se bodo pomerili tudi z udeležencem lige prvakov najboljšo hrvaško ekipi Olmissumom.

Pogrešal je klubsko sceno

V spremenjeni zasedbi sezono pričenja tudi Oplast iz Kobarida. Namesto dosedanjega trenerja Zorana Teska na klop prihaja Matej Kavčič, ki je največje trenerske uspehe beležil na klopi Puntarja, vrsto let pa je bil pomočnik Andreju Dobovičniku v članski reprezentanci. Ekipo pa so v Posočju okrepili tudi s tremi igralci. V klub se po nekaj letih igranja za Litijo in Ptuj vrača domačin David Lah, drugi novinec v ekipi je reprezentant Slovenije do 21 let Vanč Florjančič, tretji novinec Jan Žnidaršič prihaja iz Ajdovščine. Klub sta zapustila Marko Mohorič in Anže Širok. »Oplast mi je predstavil zanimivo zgodbo, pa tudi klubska scena mi je malce manjkala, zato sem se relativno hitro odločil, da se spoprimem z novim izzivom,« pove trener Kavčič, ki pravi, da bi rad v zimskem prestopnem roku ekipi dodal še kakega igralca. »Sicer pa imamo mlado in pripravljeno ekipo, ki veliko zna,« navrže Kavčič.

Odmevna okrepitev s Hrvaške

V novi podobi sezono začenjajo tudi na Ptuju. Trener je ostal hrvaški strokovnjak Robert Grdović. Moštvo so zapustili Vanč Florjančič, David Lah, Mitja Gašparič in Jurček Klinc ter Žan Krajnc. Novinci so Urban SenekovičMarko Senekovič, Timi Debeljak, golman Klemen Anžel, hrvaški igralec Dario Markić (v sezoni 2017/2018 26 tekem in 18 golov v dresu mariborskega futsal kluba) in Nik Jelić. S člansko ekipo bo treniral tudi nadarjeni mladinec Luka Pišek.

Veseli, ker sta okreval Klinc in Strnad

Sezone se veselijo tudi v Dobrepolju. »Veseli smo, da smo poleg. Verjamem, da bomo pokazali še več kot v lanski sezoni, ki je bila za nas prva,« pravi trener članov Dani Kaljevič, pri delu mu bo asistiral Saša Đorđević. V klubu so veseli, ker sta poškodbi sanirala Gregor Klinc in Kevin Strnad, pripeljali so novinca Denisa Galeta, ki je nazadnje igral v Sevnici. Dobrepolje lahko pohvali, da je minulo soboto zgledno gostil Dan slovenskega futsala.

Priložnost mladim

V sezoni 2021/22 bo Prlekijo v 1. slovenski futsal ligi (SFL) zastopal ŠD KMN Meteorplast, ki si je nastop v eliti zagotovil kot prvak 2. SFL. V članski konkurenci bo ekipa nosila ime Meteorplast ŠIC bar, prvenstvene tekme pa bo igrala v dvorani ŠIC Ljutomer. Trener ostaja Tomislav Novak, ekipa pa je že doživela nekaj sprememb. Zaradi poškodbe bo dalj časa odsoten Domen Školiber, po polletni odsotnosti se v ekipo vrača Matic Goznik, novinci pa so Urban Goričan, Mitja Gašparič, Žan Krajnc, Jan Vajs, Andrej Fajfar in Miha Prijol. »Cilj je obstanek v ligi, želimo pa dati priložnost čim več mladim igralcem, da začutijo prvoligaški utrip,« doda predsedik Saša Makoter. Meteorplast ŠIC bar je v 1. krogu 1. SFL prost, v 2. krogu pa bo 10. septembra 2021 v Ljutomeru gostil ŠD Mlinše.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 12.01.2022 | 1. SFL
  Po okrepitve na Hrvaško
  Z novim elanom in prevetreno zasedbo so v leto 2022 vstopili v ekipi FC Hiša daril Ptuj, kjer trener ostaja hrvaški strokovnjak Robert Grdović. »Malce smo popolnili kader, želel bi si, da bi v drugem delu sezone igrali hitrejše in agresivnejše. Želel bi tudi, da v 1. SFL pridemo v polfinale,« se Grdović ozre na ambicije, ki jih premore klub iz najstarejšega slovenskega mesta.
 • 10.01.2022 | 1. SFL
  V Ljutomer še druga okrepitev iz Italije
  Po reprezentančnem vratarju Tjažu Lovrenčiču, ki je prejšnji teden pristopil k prleškemu klubu iz italijanskega kluba Benevento, se iz sosednje Italije v Ljutomer ponovno seli tudi 30-letni Marcel Vindiš. Slednji je v prejšnji sezoni nosil dres Tomaža ŠIC bara, ki je domače tekme igral v Ljutomeru, a v tej sezoni več ni vključen v tekmovalni sistem.
 • 06.01.2022 | 1. SFL
  V Ljutomeru trenirajo, okrepili so se z reprezentantom
  Igralci pod vodstvom trenerja Tomislava Novaka so po premoru med božično-novoletnimi prazniki v tem tednu pričeli s pripravami na nadaljevanje sezone. Prleška ekipa bo vstopila v zaključne boje v državnem prvenstvu in pokalu okrepljena. Med vratnici ljutomerske ekipe bo stopil reprezentančni vratar Tjaž Lovrenčič iz Benedikta, ki se po nekajletnem igranju v Italiji za kluba U. S. Saints Pagnano in Benevento ponovno vrača na slovensko futsal sceno.
 • 04.01.2022 | 1. SFL
  S trdim delom bi radi razvili še kakega reprezentanta
  »Nekako smo izpolnili pričakovanja. Morda je sprva kazalo na celo več, potem smo prišli na realna tla, kjer nam je mesto,« trener Vrhničanov Mile Simeunovič podaja oceno dela in nastopov svojih članov v 2. polovici koledarskega leta 2022. V dosedanjem delu sezone 1. SFL so Vrhničani zbrali sedem zmag, tri remije in dva poraza.
 • 03.01.2022 | 1. SFL
  Želijo zadržati prvoligaški status
  »Ekipa bo doživela nekaj sprememb, nekaterim igralcem se bomo zahvalili,« nadaljuje trener Dobrepolja. Potrdil je, da je ekipo zapustil golman Luka Đorđević, ki bo kariero nadaljeval v Srbiji, novinec v ekipi Dobrepolja pa je Blaž Končan, ki prihaja na posojo iz vrhniškega Silika.
 • 01.01.2022 | 1. SFL
  Prvak brez Perića, a z novimi močmi
  »Pred nami je še pomembnejši del sezone. Želimo ponoviti uspehe minulih sezon in osvojiti dvojno krono, tako v 1. SFL kot v pokalu Terme Olimia. Od svojih igralcev pričakujem, da pridejo na priprave z jasno, veliko željo, cilji in lakoto po uspehu. V ekipi bo tudi nekaj novih imen. Katera to bo bodo, bo znano v prihodnjih dneh,« je povedal Morina, ki se zaveda moči svoje ekipe, a v isti sapi želi, da v ekipi še več zdrave in močne konkurence.
 • 24.12.2021 | 1. SFL
  Sprememba tekmovalnega koledarja
  Aktivnosti reprezentance v zvezi nastopom na EP so bile prvotno planirane od 19.1.2021 do največ 6.2.2022. S ciljem, da se izvedejo čim kvalitetnejše priprave na EP, se je vodstvo reprezentance odločilo, da začne s pripravami že 10.1.2022. Zavoljo tega je vodja futsal tekmovanj NZS na podlagi določil 11., 15. in 16. člena Tekmovalnega pravilnika NZS sprejel sklepe o preložitvi tekem.
 • 10.12.2021 | 1. SFL
  Dobovec na vrhu, Siliku in Oplastu derbi
  S tekmami 13. kroga 1. SFL je konec prvoligaškega futsala za leto 2021. Zmag v tokratnem krogu so se veselili v taborih FK Dobovec, FK Siliko in KMN Oplast Kobarid, derbi začelja se je končal z delitvijo točk. Tekmovanje se nadaljuje z rednim 14. krogom 14. januarja, tri popreje pa bo na sporedu preložena tekma 12. kroga med Litijo in Dobovcem.
 • 10.12.2021 | 1. SFL
  Zadnji v letu 2021
  Pred prvoligaši je še zadnji krog v koledarskem letu 2021. Na sporedu je 13. krog. Dobovec se po koncu evropske poti v domače loge vrača s tekmo proti FC Bronx, na Ptuju se bosta merila FC Hiša daril Ptuj in FK Siliko, Oplast gosti KMN Meteorplast Šic bar, medtem ko Dobrepolje doma gosti ŠD Mlinše. Prosta je ekipa FC Litija.
 • 05.12.2021 | 1. SFL
  Od Evrope pričakovali več
  Ekipa Dobovca se je vrnila s Češke, kjer je z zmago in dvema porazoma sklenila nastop v elitnem delu lige prvakov. Napredovanje na finalni turnir četverice si je zagotovila Barcelona, Dobovec je turnir končal na 4. mestu.

DELI NA