22.09.2009 | 1. SFL
Pobuda za ohranitev evropskega prvenstva do 21 let

Evropska nogometna zveza UEFA je odločena, da ne podpre ideje o evropskem prvenstvu U21, ki je svojo premiero doživelo lani v Rusiji. Futsal scena se je zganila, osrednji svetovni futsal medij Futsalplanet.com je pripravil pobudo za podpis peticije, ki bi omogočila, da bi se še naprej igralo evropsko prvenstvo U21, ki ga je UEFA lani pripravila poizkusno, s to organizacijo pa ne želi nadaljevati.

Pobuda Miča Martiča in Futsal Planeta

Ker med vodilnimi možmi Uefe, kjer imajo v rokah škarje in platno usode futsala, ni zanimanja in interesa, da bi se tekmovanje nadaljevalo, se je zganila ljudska iniciativa. Mičo Martić, priznani futsal strokovnjak in promotor tega športa, je v sodelovanju s svojimi sodelavci pripravil posebno peticijo, ki jo je moč najti na spletni strani Futsalplanet.com, kjer je jasno dano na znanje Uefi, da naj ne stori tega. Še več, Uefo se želi pozvati, naj vendarle razmisli in uredi vse, da bi tekmovanje v konkurenci U21 zaživelo v vsej svoji obliki.

»Naredite nekaj konkretnega!«

Na Futsalplanetu je na voljo poseben dokument, ki ga je potrebno podpisati in poslati na naveden naslov, lahko po elektronski ali po klasični poti. Geslo futsal zanesenjakov pa se glasi: »Ne izgubljajte »futsal« časa za pritoževanje, ampak naredite nekaj konkretnega!« Omenjena peticija je zagotovo dovolj konkretna zadeva, kako pa bo akcija uspešna, pa bo jasno kaj kmalu. Mičo Martić, avgusta se je mudil tudi v Sloveniji, kjer je predaval slovenskim trenerjem, je optimist, v svoji nameri pa odločen in jasen!

Zakaj ni interesa?

Dvorana v Sankt Petersburgu, lani je tam igralo osem evropskih reprezentanc, ni bila popolnjena, prav to pa naj bi bil eden od (banalnih) vzrokov, ki ga je našla krovna evropska nogometna organizacija v obrazložitvi svoje odločitve, da ne nadaljuje, bolje rečeno, začne z rednimi evropskimi prvenstvi v tej mlajši kategoriji.

Mlade sile

Vsak šport se lahko razvija, če svoj obstoj in razvoj temelji na delu z mladimi kategorijami. Nič drugače ni niti v futsalu, v korak s časom, ali celo korak pred ostalimi, pa je tudi Slovenija, kjer bodo v sezoni 2009/10 organizirana tekmovanja v konkurenci U21, U18, U15 in U13.

V Sloveniji odločno z mladimi

V Sloveniji poteka državno prvenstvo za generacijo U21, medijski partner projekta pa je osrednji slovenski športni dnevnik Ekipa. Moštva so razdeljena na dve skupini, 10 ekip na Zahodu (pričeli so v nedeljo, 20.9.), na Vzhodu, kjer s tekmovanjem pričnejo 4.10., pa bo nastopilo osem ekip. Tekmovanje je tako ali tako obvezno za klube 1. SFL, v konkurenci pa je precej drugoligašev, v ligi pa bodo igrale tudi tri zasedbe (KRT Ilirska Bistrica, Extrem Sodražica in KMN Viktorbit), ki ne premorejo ekipe v članski konkurenci, a se podobno kot ostali klubi zavedajo, da le delo z mladimi vodi k napredku in razvoju futsala.

Odličen nastop Slovenije v Rusiji

Slovenija se lahko prav tako pohvali z odličnim nastopom na prvem, sicer neuradnim, evropskem  prvenstvu, ki ga je lani gostil Sankt Petersburg. Varovanci selektorja Zorana Teska, asistirala sta mu Simon Rosič ter Vojko Majcen, je zasedla 5. do 8. mesto.

Predsednik Komisije za mali nogomet odločno za podporo prvenstvu

»Tekmovanje U21 dnevnik Ekipa se je v Sloveniji izredno dobro prijelo. Zadeli smo žebljiček na glavico, saj prav to tekmovanje omogoči mladim asom, da dobijo prave delovne minute, omogočeno pa jim je, da gredo skozi tekmovalni proces. Če bi igrali le v 1. SFL, bi imeli premalo pravih minut. Navsezadnje pa je prav to tekmovanje U21 dober razlog, da mladi tekmovalci ne zapustijo futsala. Brez tekmovanja ne gre, brez takega tekmovanja ni razvoja!« je povedal Rade Mijatovič, predsednik KMN pri NZS.

Futsal Planet je pripravil zanimivo pobudo:

»To prvenstvo bi se moralo igrati naprej. Prepričan sem, da se bo nadaljevalo. Prav s kontinuiteto se bo zvečal tudi marketinški interes za to tekmovanje. Za zgled je lahko nogomet, ki premore precej takih tekmovanj. Slovenija je kandidatka za organizacijo evropskega prvenstva za člane, vsekakor pa bi bilo za Slovenijo interesantno, da bi organizirala tekmovanje tudi za mlajše selekcije,« zaključi Mijatovič


Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/DP

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.
  • 29.03.2024 | 1. SFL
    Oplast v polfinale, Bronx obstal, KMN Meteorplast podaljšal serijo
    KMN Oplast Kobarid je postal 3. polfinalist. Po zmagi v Sevnici se je ekipa trenerja Jake Sovdata pridružila Dobovcu in Siliku, ki sta si mesto v polfinalu zagotovila kot 1. in 2. ekipa rednega dela. Oplast se bo v polfinalu merili z Dobovcem. Četrtega polfinalista bomo dobili v petek, 5.4.
  • 28.03.2024 | 1. SFL
    V Sevnici in Sodražici za polfinale 1. SFL, v Oplotnici za popolnitev
    Petek prinaša tri tekme: v Sevnici in v Sodražici bosta Oplast ter THE Nutrition Extrem lovila mesto v polfinalu. KMN Sevnica in KMN Meteorplast Šic Bar pa bosta na vsak način hotela podaljšali četrtfinale. V Oplotnici pa bo povratna tekma za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025. KMN Bronx Škofije prihaja na povratno tekmo s prednostjo desetih golov.
  • 22.03.2024 | 1. SFL
    Oplast in THE Nutrition Extrem povedla, KMN Bronx do visoke prednosti
    S tekmama v Kobaridu in Ljutomeru se je začel četrtfinale 1. SFL, na Škofijah prva od dveh tekem za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025.
  • 22.03.2024 | 1. SFL
    Bronxi bi radi obstali, Oplotnica bi napredovala
    KMN Bronx Škofije, 7. ekipa rednega dela 1. SFL, in KN Oplotnica, 2. ekipa rednega dela 2. SFL; bosta na dveh tekmah odločili o novem/starem članu 1. SFL za sezono 2024/2025. Žreb je določil, da bo prva tekma na Škofijah, povratna pa čez teden dni v Oplotnici.
  • 21.03.2024 | 1. SFL
    Štirje v lov na polfinalni vstopnici
    V petek, 22. marca, se začenja končnica 1. SFL. V polfinalu sta že FK Dobovec in FK Siliko, za dve prosti polfinalni mesti pa se bodo merili KMN Oplast Kobarid, KMN Sevnica, KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem. Uvodni tekmi v petek gostita Kobarid in Ljutomer.

DELI NA