22.09.2009 | 1. SFL
Pobuda za ohranitev evropskega prvenstva do 21 let

Evropska nogometna zveza UEFA je odločena, da ne podpre ideje o evropskem prvenstvu U21, ki je svojo premiero doživelo lani v Rusiji. Futsal scena se je zganila, osrednji svetovni futsal medij Futsalplanet.com je pripravil pobudo za podpis peticije, ki bi omogočila, da bi se še naprej igralo evropsko prvenstvo U21, ki ga je UEFA lani pripravila poizkusno, s to organizacijo pa ne želi nadaljevati.

Pobuda Miča Martiča in Futsal Planeta

Ker med vodilnimi možmi Uefe, kjer imajo v rokah škarje in platno usode futsala, ni zanimanja in interesa, da bi se tekmovanje nadaljevalo, se je zganila ljudska iniciativa. Mičo Martić, priznani futsal strokovnjak in promotor tega športa, je v sodelovanju s svojimi sodelavci pripravil posebno peticijo, ki jo je moč najti na spletni strani Futsalplanet.com, kjer je jasno dano na znanje Uefi, da naj ne stori tega. Še več, Uefo se želi pozvati, naj vendarle razmisli in uredi vse, da bi tekmovanje v konkurenci U21 zaživelo v vsej svoji obliki.

»Naredite nekaj konkretnega!«

Na Futsalplanetu je na voljo poseben dokument, ki ga je potrebno podpisati in poslati na naveden naslov, lahko po elektronski ali po klasični poti. Geslo futsal zanesenjakov pa se glasi: »Ne izgubljajte »futsal« časa za pritoževanje, ampak naredite nekaj konkretnega!« Omenjena peticija je zagotovo dovolj konkretna zadeva, kako pa bo akcija uspešna, pa bo jasno kaj kmalu. Mičo Martić, avgusta se je mudil tudi v Sloveniji, kjer je predaval slovenskim trenerjem, je optimist, v svoji nameri pa odločen in jasen!

Zakaj ni interesa?

Dvorana v Sankt Petersburgu, lani je tam igralo osem evropskih reprezentanc, ni bila popolnjena, prav to pa naj bi bil eden od (banalnih) vzrokov, ki ga je našla krovna evropska nogometna organizacija v obrazložitvi svoje odločitve, da ne nadaljuje, bolje rečeno, začne z rednimi evropskimi prvenstvi v tej mlajši kategoriji.

Mlade sile

Vsak šport se lahko razvija, če svoj obstoj in razvoj temelji na delu z mladimi kategorijami. Nič drugače ni niti v futsalu, v korak s časom, ali celo korak pred ostalimi, pa je tudi Slovenija, kjer bodo v sezoni 2009/10 organizirana tekmovanja v konkurenci U21, U18, U15 in U13.

V Sloveniji odločno z mladimi

V Sloveniji poteka državno prvenstvo za generacijo U21, medijski partner projekta pa je osrednji slovenski športni dnevnik Ekipa. Moštva so razdeljena na dve skupini, 10 ekip na Zahodu (pričeli so v nedeljo, 20.9.), na Vzhodu, kjer s tekmovanjem pričnejo 4.10., pa bo nastopilo osem ekip. Tekmovanje je tako ali tako obvezno za klube 1. SFL, v konkurenci pa je precej drugoligašev, v ligi pa bodo igrale tudi tri zasedbe (KRT Ilirska Bistrica, Extrem Sodražica in KMN Viktorbit), ki ne premorejo ekipe v članski konkurenci, a se podobno kot ostali klubi zavedajo, da le delo z mladimi vodi k napredku in razvoju futsala.

Odličen nastop Slovenije v Rusiji

Slovenija se lahko prav tako pohvali z odličnim nastopom na prvem, sicer neuradnim, evropskem  prvenstvu, ki ga je lani gostil Sankt Petersburg. Varovanci selektorja Zorana Teska, asistirala sta mu Simon Rosič ter Vojko Majcen, je zasedla 5. do 8. mesto.

Predsednik Komisije za mali nogomet odločno za podporo prvenstvu

»Tekmovanje U21 dnevnik Ekipa se je v Sloveniji izredno dobro prijelo. Zadeli smo žebljiček na glavico, saj prav to tekmovanje omogoči mladim asom, da dobijo prave delovne minute, omogočeno pa jim je, da gredo skozi tekmovalni proces. Če bi igrali le v 1. SFL, bi imeli premalo pravih minut. Navsezadnje pa je prav to tekmovanje U21 dober razlog, da mladi tekmovalci ne zapustijo futsala. Brez tekmovanja ne gre, brez takega tekmovanja ni razvoja!« je povedal Rade Mijatovič, predsednik KMN pri NZS.

Futsal Planet je pripravil zanimivo pobudo:

»To prvenstvo bi se moralo igrati naprej. Prepričan sem, da se bo nadaljevalo. Prav s kontinuiteto se bo zvečal tudi marketinški interes za to tekmovanje. Za zgled je lahko nogomet, ki premore precej takih tekmovanj. Slovenija je kandidatka za organizacijo evropskega prvenstva za člane, vsekakor pa bi bilo za Slovenijo interesantno, da bi organizirala tekmovanje tudi za mlajše selekcije,« zaključi Mijatovič


Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/DP

SORODNE NOVICE

 • 17.07.2024 | 1. SFL
  Po žrebu parov 1. SFL in ŽFL
  Danes so bili prostorih NZS izvedeni žrebi tekmovalnih parov za sezono 2024/25 v 1. SFL, Ženski futsal ligi, z žrebom je bil določen tekmovalni par tekme superpokala (31.8. v Benediktu).
 • 10.07.2024 | 1. SFL
  V sredo žreb pred jubilejno 30. sezono 1. SFL
  V 1. SFL bo v novi sezoni nastopalo osem ekip. Sistem igranja bo trikrožni s končnico za prvaka. Podrobnosti tekmovanja boste prejeli v Navodilih za tekmovanje za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 09.07.2024 | 1. SFL
  Totoškovič ostaja v Sodražici
  Denis Totošković je začel športno pot pri ljubljanski Iliriji, kmalu se je preselil na Ljubljano, potem je bil še član Interblocka. S futsalom je začel pri Vuku Ljubljana, ki ga je vodil Željko Pijetlovič.
 • 04.07.2024 | 1. SFL
  Dobovec v Španijo na turnir lige prvakov
  V tekmovanje vstopa 56 ekip iz 51 evropskih nogometnih zvez. Španija, Portugalska, Kazahstan in Hrvaška pa bodo imele vnovič po dva predstavnika. Naslov prvaka brani španska Palma Futsal, ki je zmagovalka lige prvakinj v zadnjih dveh sezonah.
 • 02.07.2024 | 1. SFL
  Kot 8. ekipa v Evropi čakajo žreb lige prvakov
  V Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, bo v četrtek, 4. julija, ob 14. uri, opravljen žreb pred začetkom 24. sezone futsal lige prvakov. Dobovec, slovenski državni prvak, bo vnovič igral v glavnem delu lige prvakov, tokratno evropsko sezono pa začenja kot 8. uvrščena ekipa v Evropi.
 • 28.06.2024 | 1. SFL
  Matic Goznik okrepil Dobrepolje
  V pretekli sezoni je Matic v 1. SFL nastopil na 23 tekmah in bil tudi kapetan ekipe, ki je igrala v finalu pokala Terme Olimia. Futsal kariero je sicer začel v ekipi KMN Slovenske Gorice, eno sezono pa je igral tudi za FutureNet Maribor.
 • 24.06.2024 | 1. SFL
  V novi sezone višje finančne vzpodbude za klube
  Na današnji redni seji IO NZS je bilo potrjenih tudi nekaj sklepov, ki so direktno povezani s futsal tekmovanji. Prav tako je IO NZS povečal nadomestila za spodbude futsal klubom v TL2024/2025.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Matej Fideršek se je vrnil v 1. SFL
  V zadnji sezoni je v Švici igral za Futsal Minerva ter osvojil prvenstvo in pokal. Futsal kariero je začel v Mariboru, nato se je preizkusil na sosednjem Hrvaškem (MNK Novo Vrijeme). Leta 2021 se je vrnil v Slovenijo in bil slabo leto dni član Litije.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Z ekipo na 3. mesto, vrnil Vulikiča
  Članska vrsta je sezono začela s trenerjem Matejem Kavčičem in izkušenim Kristjanom Čujcem, ki pa se je moral zaradi zdravstvenih težav posloviti, v Posočju pa segli tudi po trenerski menjavi, februarja sta na trenersko klop sedla Jaka Sovdat in Primož Zorč.
 • 20.06.2024 | 1. SFL
  Žiga Čeh na Hrvaško, Dobovec predstavil tri novince
  V Dobovcu nadaljujejo s sestavljanjem ekipe za novo sezono, v kateri pa v zasedbi ne bo več slovenskega reprezentanta Žige Čeha, ki bo okrepil HMNK Rijeka, kjer bodo igrali tudi Alen Fetić, Teo Turk in Max Vesel.

DELI NA