26.05.2023 | 1. SFL
Nov korak naprej pri usposabljanju futsal trenerjev

Trenerska šola NZS prof. Branko Elsner je letos pripravila usposabljanje strokovnih kadrov za naziv Strokovni delavec 2 – športno treniranje – mali nogomet / futsal 2. stopnja Trener futsal UEFA B. Usposabljanje se je začelo 5. maja in se bo sklenilo 8.6. Obsega pa 120 ur usposabljanja, od tega 62 ur teorije, 38 praktičnega dela in 20 ur predagoško-trenerske prakse v klubu.

„Uvodoma bi želel poudariti, da smo glede na pretekle izkušnje z usposabljanji za Futsal trenerje pristopili nekoliko bolj celostno in v sodelovanju z različnimi akterji. Poslušali smo problematiko trenerjev in zlasti analizirali problematiko vodenja ekip v futsalu, kjer smo ugotovili, da mnogi nimajo ustrezne usposobljenosti za vodenje ekip. To je bila tudi posledica tega, da so v preteklosti določeni tečaji odpadli ali zaradi obdobja korone ali zaradi premajhnega števila prijav. Vodstvo NZS se je odločilo, da bo v letošnjem letu sofinanciralo šolnine kandidatov na področju futsala. Kandidatom smo omogočili tudi, da se nekatere vsebine posluša preko spleta in jim s tem omogočili lažjo logistiko in nižje stroške za opravljanje tečaja,“ uvodoma pove Iztok Kavčič, ki je na Nogometni zvezi Slovenije vodja usposabljanj trenerjev. Potem Iztok Kavčič nadaljuje:

„Kot zadnje bi pa poudaril ekipni pristop v organizaciji tečaja za Futsal UEFA B, kjer bi izpostavil tri ključne sodelavce in sicer uvodoma Vanjo Starčevića, ki je znotraj našega oddelka zadolžen za organizacijo UEFA B in Futsal UEFA B. Vanja je zelo dobro in učinkovito pripravil urnik, da je določene vsebine združil med obema tečajema 2. stopnje ter da usposabljanje poteka delno preko spleta. Potem bi izpostavil Staneta Kokalja, ki je naredil dobro promocijo in v komunikaciji s klubi spodbujal kandidate, da se vpišejo na sofinancirane tečaje NZS. Tako imamo na obeh tečajih izredno dober vpis: na Futsal UEFA B 16 kandidatov in na Futsal C rekordnih 30 novih kandidatov za trenerski poklic. Kot zadnjega, ampak zelo pomembnega, bi pa izpostavil g. Dušana Razborška, ki je največ prispeval za pridobitev specializiranih predavateljev iz sveta futsala in za nemoten potek tečaja v Litiji ter proces mentorstva med moduli, ki ga peljemo skupaj z ZNTS. Menim, da je prav mentorstvo med moduli skupaj z interaktivnostjo med tečaji izredno velik korak naprej v naših usposabljanjih. Ta projekt smo uspeli štartati letos na osnovi dobrega sodelovanja z našo trenersko organizacijo.“

Poteka in struktura usposabljanja

„Usposabljanje Futsal UEFA B vsebuje 120 ur, ki so razdeljena na 62 ur teorije in 38 praktičnega dela, ki se v treh vikendih meseca maja odvijajo v predavalnici in športni dvorani Gimnazije Litija ter 20 ur pedagoške prakse. Prvi del usposabljanja zaključijo s samostojnim prikazom treninga. V mesecu juniju nato slušatelje čaka še šestdni predavanj na daljavo. Kasneje bo vsakemu od njih določen še mentor, ki bo trenerja dvakrat obiskal v njegovem klubu, kjer bo opazoval njegov trening ter mu pri tem svetoval in ga usmerjal. Slušatelji morajo ob tem izdelati in mentorju predati sestavo posameznih treningov, tedenskega in mesečnega načrta. Na koncu sledi še izpit, ki je sestavljen iz celotnega predmetnika šolanja,“ Vanja Starčević, vodja za Futsal UEFA B, opiše strukturo in potek usposabljanja.

Predavatelji in pomen usposabljanja

„Z veseljem lahko ugotovimo, da sta med predavatelji tudi dva UEFA in FIFA inštruktorja Mičo Martić in Dušan Matić. Ostale predmete iz futsal vsebin bodo slušateljem predstavili Tadej Levstek, Andrej Dobovičnik in Dušan Razboršek. Vsebine iz splošnih vsebin pa bodo predstavili uslužbenci NZS ali pa njihovi zunanji strokovni sodelavci Vanja Starčevič, Dejan Kopasič, Domagoj Šutalo, Jani Sajko, dr. Samo Masleša, dr. Nina Makuc in dr. Darjan Smajla. Seveda bodo slušateljev predstavili vsak svoja bogata znanja iz obstoječega predmetnika in svoje strokovne usposobljenosti in že zdaj je jasno, da so udeleženci s predstavljenim zelo zadovoljni,“ pa pove Dušan Razboršek, zunanji sodelavec za Futsal UEFA B v Litiji, in podpredsednik ZNTS. „Strokovna usposobljenost kadra je za razvoj posamezne športne panoge in seveda s tem tudi futsal z naskokom najbolj pomembna. Usposobljeni trenerji so tisti, ki so za delovanje kluba med najbolj pomembnimi, tako da skupaj z vodstvom, igralci, pripadniki, pokrovitelji in drugimi sodelavci kluba omogočijo odličen in dolgotrajen obstoj. Strokovno usposobljen kader je tudi tisti, ki se maksimalno posveča delu z otroki različnih starosti, ki so osnova za delovanje vseh klubov,“ še zaključi Dušan Razboršek.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.
  • 29.03.2024 | 1. SFL
    Oplast v polfinale, Bronx obstal, KMN Meteorplast podaljšal serijo
    KMN Oplast Kobarid je postal 3. polfinalist. Po zmagi v Sevnici se je ekipa trenerja Jake Sovdata pridružila Dobovcu in Siliku, ki sta si mesto v polfinalu zagotovila kot 1. in 2. ekipa rednega dela. Oplast se bo v polfinalu merili z Dobovcem. Četrtega polfinalista bomo dobili v petek, 5.4.
  • 28.03.2024 | 1. SFL
    V Sevnici in Sodražici za polfinale 1. SFL, v Oplotnici za popolnitev
    Petek prinaša tri tekme: v Sevnici in v Sodražici bosta Oplast ter THE Nutrition Extrem lovila mesto v polfinalu. KMN Sevnica in KMN Meteorplast Šic Bar pa bosta na vsak način hotela podaljšali četrtfinale. V Oplotnici pa bo povratna tekma za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025. KMN Bronx Škofije prihaja na povratno tekmo s prednostjo desetih golov.
  • 22.03.2024 | 1. SFL
    Oplast in THE Nutrition Extrem povedla, KMN Bronx do visoke prednosti
    S tekmama v Kobaridu in Ljutomeru se je začel četrtfinale 1. SFL, na Škofijah prva od dveh tekem za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025.
  • 22.03.2024 | 1. SFL
    Bronxi bi radi obstali, Oplotnica bi napredovala
    KMN Bronx Škofije, 7. ekipa rednega dela 1. SFL, in KN Oplotnica, 2. ekipa rednega dela 2. SFL; bosta na dveh tekmah odločili o novem/starem članu 1. SFL za sezono 2024/2025. Žreb je določil, da bo prva tekma na Škofijah, povratna pa čez teden dni v Oplotnici.
  • 21.03.2024 | 1. SFL
    Štirje v lov na polfinalni vstopnici
    V petek, 22. marca, se začenja končnica 1. SFL. V polfinalu sta že FK Dobovec in FK Siliko, za dve prosti polfinalni mesti pa se bodo merili KMN Oplast Kobarid, KMN Sevnica, KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem. Uvodni tekmi v petek gostita Kobarid in Ljutomer.

DELI NA