26.05.2023 | 1. SFL
Nov korak naprej pri usposabljanju futsal trenerjev

Trenerska šola NZS prof. Branko Elsner je letos pripravila usposabljanje strokovnih kadrov za naziv Strokovni delavec 2 – športno treniranje – mali nogomet / futsal 2. stopnja Trener futsal UEFA B. Usposabljanje se je začelo 5. maja in se bo sklenilo 8.6. Obsega pa 120 ur usposabljanja, od tega 62 ur teorije, 38 praktičnega dela in 20 ur predagoško-trenerske prakse v klubu.

„Uvodoma bi želel poudariti, da smo glede na pretekle izkušnje z usposabljanji za Futsal trenerje pristopili nekoliko bolj celostno in v sodelovanju z različnimi akterji. Poslušali smo problematiko trenerjev in zlasti analizirali problematiko vodenja ekip v futsalu, kjer smo ugotovili, da mnogi nimajo ustrezne usposobljenosti za vodenje ekip. To je bila tudi posledica tega, da so v preteklosti določeni tečaji odpadli ali zaradi obdobja korone ali zaradi premajhnega števila prijav. Vodstvo NZS se je odločilo, da bo v letošnjem letu sofinanciralo šolnine kandidatov na področju futsala. Kandidatom smo omogočili tudi, da se nekatere vsebine posluša preko spleta in jim s tem omogočili lažjo logistiko in nižje stroške za opravljanje tečaja,“ uvodoma pove Iztok Kavčič, ki je na Nogometni zvezi Slovenije vodja usposabljanj trenerjev. Potem Iztok Kavčič nadaljuje:

„Kot zadnje bi pa poudaril ekipni pristop v organizaciji tečaja za Futsal UEFA B, kjer bi izpostavil tri ključne sodelavce in sicer uvodoma Vanjo Starčevića, ki je znotraj našega oddelka zadolžen za organizacijo UEFA B in Futsal UEFA B. Vanja je zelo dobro in učinkovito pripravil urnik, da je določene vsebine združil med obema tečajema 2. stopnje ter da usposabljanje poteka delno preko spleta. Potem bi izpostavil Staneta Kokalja, ki je naredil dobro promocijo in v komunikaciji s klubi spodbujal kandidate, da se vpišejo na sofinancirane tečaje NZS. Tako imamo na obeh tečajih izredno dober vpis: na Futsal UEFA B 16 kandidatov in na Futsal C rekordnih 30 novih kandidatov za trenerski poklic. Kot zadnjega, ampak zelo pomembnega, bi pa izpostavil g. Dušana Razborška, ki je največ prispeval za pridobitev specializiranih predavateljev iz sveta futsala in za nemoten potek tečaja v Litiji ter proces mentorstva med moduli, ki ga peljemo skupaj z ZNTS. Menim, da je prav mentorstvo med moduli skupaj z interaktivnostjo med tečaji izredno velik korak naprej v naših usposabljanjih. Ta projekt smo uspeli štartati letos na osnovi dobrega sodelovanja z našo trenersko organizacijo.“

Poteka in struktura usposabljanja

„Usposabljanje Futsal UEFA B vsebuje 120 ur, ki so razdeljena na 62 ur teorije in 38 praktičnega dela, ki se v treh vikendih meseca maja odvijajo v predavalnici in športni dvorani Gimnazije Litija ter 20 ur pedagoške prakse. Prvi del usposabljanja zaključijo s samostojnim prikazom treninga. V mesecu juniju nato slušatelje čaka še šestdni predavanj na daljavo. Kasneje bo vsakemu od njih določen še mentor, ki bo trenerja dvakrat obiskal v njegovem klubu, kjer bo opazoval njegov trening ter mu pri tem svetoval in ga usmerjal. Slušatelji morajo ob tem izdelati in mentorju predati sestavo posameznih treningov, tedenskega in mesečnega načrta. Na koncu sledi še izpit, ki je sestavljen iz celotnega predmetnika šolanja,“ Vanja Starčević, vodja za Futsal UEFA B, opiše strukturo in potek usposabljanja.

Predavatelji in pomen usposabljanja

„Z veseljem lahko ugotovimo, da sta med predavatelji tudi dva UEFA in FIFA inštruktorja Mičo Martić in Dušan Matić. Ostale predmete iz futsal vsebin bodo slušateljem predstavili Tadej Levstek, Andrej Dobovičnik in Dušan Razboršek. Vsebine iz splošnih vsebin pa bodo predstavili uslužbenci NZS ali pa njihovi zunanji strokovni sodelavci Vanja Starčevič, Dejan Kopasič, Domagoj Šutalo, Jani Sajko, dr. Samo Masleša, dr. Nina Makuc in dr. Darjan Smajla. Seveda bodo slušateljev predstavili vsak svoja bogata znanja iz obstoječega predmetnika in svoje strokovne usposobljenosti in že zdaj je jasno, da so udeleženci s predstavljenim zelo zadovoljni,“ pa pove Dušan Razboršek, zunanji sodelavec za Futsal UEFA B v Litiji, in podpredsednik ZNTS. „Strokovna usposobljenost kadra je za razvoj posamezne športne panoge in seveda s tem tudi futsal z naskokom najbolj pomembna. Usposobljeni trenerji so tisti, ki so za delovanje kluba med najbolj pomembnimi, tako da skupaj z vodstvom, igralci, pripadniki, pokrovitelji in drugimi sodelavci kluba omogočijo odličen in dolgotrajen obstoj. Strokovno usposobljen kader je tudi tisti, ki se maksimalno posveča delu z otroki različnih starosti, ki so osnova za delovanje vseh klubov,“ še zaključi Dušan Razboršek.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 09.05.2024 | 1. SFL
    Naj se finale začne
    Na petkovi prvi tekmi se bosta pomerila domači Dobovec in gostujoči Siliko Vrhnika. Tekma se v Rogaški Slatini začne ob 20. uri, prenos tudi na futsal.si. Druga tekma finala bo 17.5. na Vrhniki, tretja pa bo v četrtek, 23.5,, ob 20. uri, tudi s televizijskim prenosom.
  • 08.05.2024 | 1. SFL
    V boljši formi in s pravim receptom v finale
    „Pred nami so resnično kvalitetne tekme. Zato vabim vse gledalce tako v Rogaško Slatino kot potem na Vrhniko. Pred nami je praznik futsala. Verjamem, da se bo zbralo tudi veliko naših navijačev. Povem jim lahko le to, da bomo moji igralci „trgali“ parket,“ sklene Simeunovič.
  • 06.05.2024 | 1. SFL
    Vedo, da v tej sezoni Silika še niso premagali
    V petek se s tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 29. sezone 1. SFL. Za naslov se bosta pomerila FK Dobovec, tudi branilec naslova, ter Siliko Vrhnika, ki je v finalu 1. SFL drugič zapored.
  • 04.05.2024 | 1. SFL
    Znani termini finala in tekem za 3. mesto
    V zaključni fazi 29. državnega prvenstva članov nas čakata še finale in mali finale za končno 3. mesto. Za naslov prvaka se bosta merila FK Dobovec in FK Siliko, za 3. mesto pa THE Nutrition Extrem in KMN Oplast Kobarid.
  • 04.05.2024 | 1. SFL
    Po koncu polfinalne serije 1. SFL
    FK Dobovec in FK Siliko se bosta borila za naslov državnega prvaka v 29. sezoni 1. SFL, THE Nutrition Extrem in KMN Oplast Kobarid pa odhajata v lov na bronasto kolajno.
  • 03.05.2024 | 1. SFL
    Dobovec in Siliko finalista 1. SFL
    FK Dobovec in FK Siliko sta finalista 29. sezone 1. SFL. Vodilni ekipi ekipi rednega dela 1. SFL sta v trokoraku slavila zmago v polfinalu (s 3:0 proti Oplastu oz. THE Nutrition Extremu). Finalna serija, prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage, se bo začela v petek, 10. maja. Prva tekma bo v Rogaški Slatini.
  • 02.05.2024 | 1. SFL
    Prenos iz Rogaške Slatine, za finale tudi na Vrhniki
    S tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki se nadaljuje polfinale 29. sezone 1. SFL. Dobovec in Siliko, oba gostita 3. tekmi polfinala, sta gostitelja petkovih tekem. Obračun iz Rogaške Slatine tudi v spletnem prenosu na www.futsal.si.
  • 26.04.2024 | 1. SFL
    Dobovec in Siliko korak do finala
    Zmag se veselita Siliko Vrhnika in FK Dobovec. Aktualni državni prvak je slavil zmago v Kobaridu (0:1), Vrhničani pa 3:1 v Ribnici. V Kobaridu se je zbralo 300 gledalcev, v Ribnici kar Polfinale se nadaljuje 3. maja, tudi s spletnim prenosom tekme iz Rogaške Slatine, kjer bo Dobovec gostil KMN Oplast Kobarid.
  • 25.04.2024 | 1. SFL
    Oplast in Extrem po izenačenje, prenos iz Ribnice
    Petek prinaša nadaljevanje polfinala 1. SFL. Seriji se selita v Kobarid, kjer domači KMN Oplast gosti FLK Dobovec (tekma bo ob 20. uri), in v Ribnico, kjer THE Nutrition Extrem ob 21. uri tudi v spletnem prenosu na Futsal.si.
  • 24.04.2024 | 1. SFL
    Po koncu sezone NZS futsal center
    Minulo soboto in nedeljo je bilo v Laškem na sporedu sklepno dejanje v projektu NZS center – futsal za sezono 2023/2024. V soboto, 20.4., je bil na sporedu NZS center futsal – U15 in NZS center futsal – dekleta, v nedeljo, 21.4., pa še NZS center futsal – U17 in NZS center futsal – vratarji in vratarke.

DELI NA