09.07.2009 | 1. SFL
Martič pohvalno o Sloveniji

Mičo Martić; nekdanji hrvaški reprezentant, nekdanji hrvaški selektor, FIFA instruktor, soustanovitelj osrednjega svetovnega spletnega medija Futsalplanet.com, in zagotovo eden najbolj poznanih trenerjev na svetu, je spregovoril za futsal.si.

Dve zmagi nista bili dovolj

Nismo mogli, da pogovora ne bi pričeli pri zadnjih kvalifikacijah za EURO 2010. Naši sosedje niso bili uspešni. »Skupina 3 je bila zelo težka in izenačena, vsaka od ekip bi lahko zmagala. Želeli smo na EURO 2010, a nam to iz različnih razlogov ni uspelo. Kakorkoli, igrali smo dobro, in z dvema zmagama in porazom zaključili na 2. mestu.«

Za boljši položaj znotraj HNS-a

Sogovornika Miča Martića smo pobarali, kako se razvija futsal na Hrvaškem.

»Predvsem bo potrebno izboljšati pozicijo futsala znotraj Hrvaške nogometne zveze. Želimo si večje finančne in politične neodvisnosti, a to bo zelo težko doseči v kratkem času. Kljub temu nam je uspelo dobiti ligo z nekaj urejenimi klubi. A to ni dovolj, da bi se lahko merili z najboljšimi evropskimi futsal nacijami. Znotraj Hrvaške nogometne zveze pa že štiri leta pripravljamo tečaj za futsal trenerjev, ki po koncu tega pridobijo B licenco. Ravno to je pravi način za razvoj futsala, na to smo ponosni.«

Poudarek na znanju in strokovnosti

Martić je v nadaljevanju še dodatno izpostavil, da so za napredek futsala bistvena izobraževanja, pa naj si bo za trenerje, igralce, ali sodnike. Martić je tudi poudaril, da je potrebno sodelovanje posameznih komisij za futsal iz različnih držav, k napredku futsala pa bosta pripomogli tudi Regionalna Futsal liga ter posameznimi turnirji državnih selekcij. Martić se zavzema, da se je potrebno še naprej boriti za evropska prvenstva U21 ter turnirje ženskih ekip v okviru UEFA.

Pohvalno o Sloveniji

»Slovenija ima močno ekipo, ni naključje, da je Slovenija v zadnjih letih med elito. Sreča je pomemben faktor na takih tekmovanjih, še posebej v prvih tekmah. Slovenija lahko preseneti. Upam, da bo sreča pri žrebu na vaši strani,« pa je Martić spregovoril o možnostih Slovenije na prvenstvu Stare celine na Madžarskem med 19. in 31. januarjem.

Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/arhiv

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2022 | 1. SFL
  Ptuj za konec zmagal tudi na Vrhniki
  S tekmo na Vrhniki se je sklenila sezona 1. SFL. FC Hiša daril Ptuj je bil tudi na drugi tekmi boljši od SIlika. Pred tednom dni je bilo 4:1 za Ptujčane, danes 4:3. Na tekmi na Vrhniki je kariero sklenil Borut Ručna.
 • 09.05.2022 | 1. SFL
  Torkove tekme finala 1. SFL ne bo
  Futsal klub Litija je po 1. finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Zato torkove finalne tekme 1. SFL ne bo.  Dobovec, ki je dobil uvodno tekmo finala, pa je tako predčasno osvojil naslov državnega prvaka.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec vodi 1:0, Ptujčani imajo tri gole plusa
  Igralci Dobovca so na prvi tekmi finala 1. slovenske futsal lige v Rogaški Slatini po kazenskih strelih premagali Litijo s 5:4 (2:2, 0:0). V boju za bron so Ptujčani s 4:1 odpravili Siliko.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Za bron na Ptuju in Vrhniki
  Danes se začenja, prihodnji petek pa se bo končal, tudi boj za 3. mesto v 27. sezoni 1. SFL. Prvo tekmo gosti FC Hiša daril Ptuj, drugo pa bo gostil vrhniški Siliko. Bron osvoji ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Danes se začenja finale med Dobovcem in Litijo, prvo tekmo gosti Rogaška Slatina, prenos pa na Sportklubu, za naslov v 27. sezoni se merita FK Dobovec in FC Litija.
 • 05.05.2022 | 1. SFL
  Želijo parirati Dobovcu
  »Prva tekma je in ni pomembna. Čaka nas serija tekem, morda tri, morda pet. Želim si, da se ognemo poškodb. Le tako bomo lahko parirali Dobovcu,« razmišlja Dobovičnik, ki ob koncu izpostavi, da je zadovoljen s tem, kar je z igralci naredil v zadnjih dveh mesecih, odkar ima ekipo v popolni zasedbi.
 • 04.05.2022 | 1. SFL
  Še vedno željni naslovov, z Morino po 10. lovoriko
  V igri jih krasi visoko pokrivanje tekmeca na njegovi polovici, kar jim omogoča, da iz napak nasprotnikov prihajajo do lahkih golov. Izvrstni so tudi v prekinitvah, dimenzijo več pa njihovi igri daje Čujec, ki zna žogo zadržati, odložiti, podati ali pa sam zaključiti napad.
 • 03.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija v lov na najbolj dragocen naslov
  V petek, 6. maja, se s prvo tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 27. sezone 1. SFL. Za naslov prvaka se merita FK Dobovec in FC Litija, vodilni ekipi rednega dela 1. SFL. Vse tekme finala, najmanj tri, največ pet, bo prenašal tudi Sportklub.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija s 3:1 v finale 1. SFL
  Ekipi trenerjev Kujtima Morine in Andreja Dobovičnika sta z identičnim rezultatom 3:1 v zmagah prišli v finale, ki se začne v petek, 6. maja. Prva tekma je v Rogaški Slatini. Prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage. Vse tekme finala bo prenašal Sportklub. Za 3. mesto se bosta na dveh tekmah pomerila FK Siliko in FC Hiša daril Ptuj, tekmi bosta 6. in 13.5.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov s slovenskim pečatom
  V letošnjem tekmovanju je slovenske barve zastopal Dobovec, ki se je tudi v svojem petem nastopu v ligi prvakov prebil med 16 najboljših. Včeraj je minilo leto dni od nastopa Dobovca na finalnem turnirju osmerice v Zadru.

DELI NA