02.07.2015 | Futsal AA
Lov na Kolumbijo se začne na Češkem

Slovenija je dobila tekmece v kvalifikacijah za SP 2016, ki ga bo prihodnjo jesen (med 14. 9. in 2. 10.) gostila Kolumbija.

Na Češkem bodo varovanci selektorja Andreja Dobovičnika igrali proti domačinu, Kazahstanu in prvaku kvalifikacijske skupine C.

V treh fazah

Kvalifikacije bodo potekale v treh krogih. V prvem krogu (med 22. in 25. oktobrom) bo nastopilo 23 reprezentanc, ki bodo razdeljene v šest skupin. Igralo se bo med 22. in 25. oktobrom. Prvaki skupin bodo napredovali v glavni del. Kvalifikacijske turnirje bodo gostili Ciper, Litva in Izrael.

Tudi Hrvaška in Italija

V glavnem krogu bo sodelovalo 28 ekip, ki bodo razdeljene v sedem skupin po štiri ekipe. V glavni del kvalifikacij (izločilne boje) bosta napredovali po dve najboljši zasedbi iz vsake skupine.

Med 10. in 13. decembrom bodo turnirje gostili Italija, Portugalska, Hrvaška (Osijek), Češka (Chomutov), Madžarska, Nizozemska in Turčija.

Še izločilni boji

Vseh 14 ekip bo po žrebu razdeljenih v sedem parov, kjer si bo boljša ekipa na dveh tekmah priborila vozovnico v Južno Ameriko. Zadnja izločilna faza kvalifikacij bo potekala med 22. marcem in 14. aprilom.

Kvalifikacije za SP 2016 (drugi del, 10. – 13.12.)

skupina 1:
Ukrajina, Madžarska, Belgija, zmagovalec kvalifikacijske skupine E

skupina 2:
Hrvaška, Azerbajdžan, Belorusija, zmagovalec kvalifikacijske skupine B

skupina 3:
Rusija, Srbija, Turčija, zmagovalec kvalifikacijske skupine F

skupina 4:
Španija, Nizozemska, BiH, zmagovalec kvalifikacijske skupine D

skupina 5:
Češka, Slovenija, Kazahstan, zmagovalec kvalifikacijske skupine C

skupina 6:
Portugalska, Romunija, Poljska, Norveška

skupina 7:
Italija, Slovaška, Makedonija, zmagovalec kvalifikacijske skupine A


Kvalifikacije za SP 2016 (prvi del, 22. - 25.10.):

skupina A
Gruzija, Moldavija, Andora, Gibraltar

skupina B: 
Grčija, Črna gora, Švedska, San Marino

skupina C: 
Francija, Litva, Albanija, Malta

skupina D: 
Latvija, Armenija, Ciper, Estonija

skupina E: 
Izrael, Anglija, Danska, Wales

skupina F: 
Finska, Bolgarija, Švica

Izjave po žrebu:

Igor Osredkar
, kapetan reprezentance:
»Skupina je izjemno izenačena. Tako močno, da si lahko kaj hitro tudi zadnji. Iz prvega bobna smo dobili enega izmed lažjih nasprotnikov, iz tretjega pa enega najtežjih, če ne kar najtežjega. Iz predkroga, če bo vse normalno, bomo dobili starega znanca ekipo Francije, kar je tudi eden izmed težjih nasprotnikov, ne glede na rezultat iz Laškega. Ekipe so stare znanke, razen Kazahstana, ki pa je iz leta v leto močnejši za brazilske virtuoze, ki so nosilci, evropskega klubskega prvaka. Treba bo pozabiti turnir v Laškem, kjer smo premagali tako Češko kot Francijo, saj bo to povsem drug turnir. Vse se začne iz ničle, ekipe pa bodo toliko bolj motivirane, da nam vrnejo za poraze, ki smo jim jih zadali. Skupina je težka, treba se bo dobro pripraviti, in kar je najpomembnejše vsi moramo biti zdravi, potem se lahko uvrstimo na eno od mest, ki vodi v dodatne kvalifikacije.«

Andrej Dobovičnik, selektor reprezentance:
»To je pač žreb. Skupina je precej izenačena. Tudi iz 3. in 4. bobna smo dobili precej spoštovanja vredne tekmece, to sta Kazahstan in po vsem prognozah Francija. A ponavljam, to je le žreb. Bistveno je, da bodo naši igralci zdravi in v pravi formi. Skušali bomo ujeti vsaj to 2. mesto, ki še vodi v zaključne boje.«

Stane Kokalj, izvršni sekretar za futsal pri NZS:
»Zagotovo nismo dobili najlažje izmed sedmih možnih skupin. Zagotovo bi bilo kje drugje precej lažje . Kazahstan je korak do preboja na EP, v dodatnih kvalifikacijah ga čaka BiH. Uvodno tekmo bomo verjetno igrali kar s Francozi. Osebno pa sem prepričan, da bo o prvem mestu odločala zadnja tekma turnirja med Slovenijo in Češko!«

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 03.07.2024 | Futsal AA
  Nejc Hozjan okrepil Osijek
  Članski reprezentant Nejc Hozjan se po sezoni v Italiji (v dresu Sandro Abate) seli na Hrvaško. 27-letni Hozjan bo kariero nadaljeval v Osijeku, kamor se je že preselil njegov reprezentančni kolega Jeremy Bukovec.
 • 02.07.2024 | Futsal AA
  Jesen v znamenju futsal reprezentanc
  Člane čaka začetek kvalifikacij za EP 2025, članice bodo igrale kvalifikacije za SP 2025, na delu tudi reprezentanci U21 in U19.
 • 23.06.2024 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec okrepil Osijek
  Jeremay Bukovec je s futsalom začel v KMN Meteorplast Šic bar, v Sloveniji je igral še za FutureNet Maribor in FC Hiša daril Ptuj. Izkazal se je tudi v Italiji, kjer bil član Pescare, Cormar Polistene in Buldog Lucrezie.
 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.

DELI NA