06.01.2023 | Futsal AA
Intervju: Tomislav Horvat

Futsal reprezentanca se je na evropskem prvenstvu, ki ga je januarja in februarja 2022 gostila Nizozemska, predstavila v dobri luči.

Slovenija je šestič zapored in skupno sedmič nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga je v začetku leta gostila Nizozemska. V izločilne boje se ni uspela uvrstiti, saj jo je po dveh odmevnih remijih z velesilama Italijo in Kazahstanom zaustavila Finska. Prvič je reprezentanco na velikem tekmovanju vodil selektor Tomislav Horvat.  

Kakšen je zdaj, nekaj mesecev po končanem evropskem prvenstvu na Nizozemskem, pogled na takratno dogajanje? 

Vtisi so dobri. Zadovoljivo smo se predstavili, odigrali dve dobri tekmi, zalomilo se nam je na zadnji. Finci so nas premagali tako rekoč z enim strelom na gol. Do tistega trenutka smo bili bližje zmagi, a nato zastali, saj nismo najbolje vedeli, kako naj se odzovemo. Žal se je izšlo tako, da smo se poslovili od nadaljnjega tekmovanja, vseeno pa moram biti zadovoljen s pristopom in povezanostjo ekipe. Bili smo pripravljeni, načrtovali smo precej več, a nam žal ni uspelo. Upam, da bomo dobili novo priložnost.

Bi danes na odločilni tekmi naredili kaj drugače?

Ko analiziram tekmo s Finci, mislim, da bi se moral odločiti drugače. Ne za posamično pokrivanje na njihovi polovici, ampak s postavljeno obrambo. Takšen je bil tudi prvoten načrt, ampak po uvodnih tekmah sem bil očitno preveč pod vtisom dobrih predstav in naredil napako, ko sem se odločil za napadalno taktiko. Morali bi torej postaviti obrambo in čakati na priložnosti.

Vas je finski strateg Mičo Martić presenetil s svojo taktiko?

Ne, povsem jasno sem vedel, kako bodo Finci igrali. So se pa dobro prilagodili kriteriju sojenja in bili zelo čvrsti v dvobojih. To jim je šlo na roko. Šli so odločno v igro, dvoboji na položaju 'pivota' so bili vselej na meji prekrška. Vedel sem torej, kako igrajo, in v tem pogledu nas niso presenetili. Je pa bil svojevrstno presenečenje njihov vodilni zadetek, ko so sploh prvič streljali na naš gol. Ta trenutek je nato preobrnil potek tekme. Kot pravim, morda bi se tekma drugače razpletla, če bi imeli mi drugačno taktiko. 

Če se vrneva še malo dlje nazaj, na obdobje pred prvenstvom. Ste se nanj optimalno pripravili?

Imeli smo kakovostne priprave. Res je sicer, da smo bili tudi mi pod bremenom ukrepov, povezanih s korona virusom, ki so nas v mnogih pogledih omejevali. Po drugi strani pa nas je bilo strah okužb, ki se jim nismo mogli izogniti. Vseeno smo priprave naredili v skladu z načrtom. Žal pa na prvenstvu nismo izpolnili osnovnega cilja in nismo napredovali v izločilne boje. Ampak predstavili smo se v dobri luči in pustili opazen pečat.

Kakšna pa je vaša splošna ocena prvenstva, na katerem se na primer nobena reprezentanca iz naše nekdanje skupne države ni prebila v izločilne boje, Španija je bila šele tretja, Gruzija in Finska na koncu šesta oziroma sedma?

Krog kakovostnih reprezentanc se je razširil, futsal je napredoval povsod, in sicer tako na reprezentančni kot klubski ravni. Čeprav je na prvenstvu prvič nastopilo šestnajst reprezentanc, ni bilo mogoče z gotovostjo reči, da bo višjepostavljena reprezentanca zagotovo premagala nižjepostavljeno. V Evropi se igra vse bolj kakovosten futsal.

Kakšen pa je vaš pogled na razvoj futsala v taktično-tehničnem smislu?

Igra je vse hitrejša in vse bolj agresivna, veliko je kratkih, silovitih šprintov, ki od igralcev zahtevajo maksimalno pripravljenost. Težko je odigrati celotno tekmo samo s petimi, šestimi igralci, na klopi mora biti več enakovrednih zamenjav. Futsal gre torej v smer tekaško in agresivno dovršene izvedbe, raven igre je vse višja.

Slovenija je vse od leta 2010 redna udeleženka evropskih prvenstev, nastop na svetovnem prvenstvu pa je zaenkrat nerealiziran izziv. Naloga je zaupana vam.

V preteklosti se je bilo lažje prebiti na prvenstva, saj je bil krog kakovostnih reprezentanc manjši in tudi naše uvrstitve so bile nekako samoumevne. V prihodnje ne bo tako lahko. Še bolj zahteven pa bo preboj na svetovno prvenstvo, saj dobi Evropa samo sedem vstopnic in moraš v kvalifikacijah izločiti tudi nekoga od velikih. Reprezentanca, kot je naša, potrebuje zato tudi kanček sreče pri žrebu. Seveda pa smo kakovostni, zato bomo v nadaljevanju kvalifikacij odločno napadli preboj med najboljših sedem.

V igri za preboj na veliko tekmovanje pa ste tudi z mladinsko reprezentanco. Marca prihodnje leto vas čakajo boji s Poljsko, Kazahstanom in Moldavijo, ki bo tudi gostiteljica kvalifikacijske skupine 1.

Ekipa dobro napreduje in smo na dobri poti. Žreb je bil ugoden in prepričan sem, da imamo v Moldaviji dobre možnosti za prvo mesto v skupini in nastop na prvenstvu, ki ga bo septembra 2023 gostil Poreč.

Nekaj igralcev iz mladinske reprezentance že trka na vrata članske. Kot selektor obeh imate verjetno lažje delo pri izboru.

Tako jaz kot Mile Simeunović, ki vodi reprezentanco do 21 let, imava odličen vpogled v podmladek. Fante, ki izstopajo, zato pravočasno opaziva. Na prijateljskih tekmah, kot sta bili zadnji dve v tem letu z Belgijo, jim dajem priložnost, da pridobivajo izkušnje. Ko se bo v naslednjih letih nadaljevala menjava generacij, bodo pripravljeni, da prevzamejo pomembnejše naloge. Mislim, da bo imel slovenski reprezentančni futsal tudi v prihodnje kakovostne igralce. Je pa dejstvo, da futsal v Evropi napreduje, vse več je reprezentanc, ki izzivajo tiste, ki so dlje časa na vrhu. Če želimo ostati blizu teh, bomo morali še naprej kakovostno delati.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Sandi Škvarč
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 03.07.2024 | Futsal AA
  Nejc Hozjan okrepil Osijek
  Članski reprezentant Nejc Hozjan se po sezoni v Italiji (v dresu Sandro Abate) seli na Hrvaško. 27-letni Hozjan bo kariero nadaljeval v Osijeku, kamor se je že preselil njegov reprezentančni kolega Jeremy Bukovec.
 • 02.07.2024 | Futsal AA
  Jesen v znamenju futsal reprezentanc
  Člane čaka začetek kvalifikacij za EP 2025, članice bodo igrale kvalifikacije za SP 2025, na delu tudi reprezentanci U21 in U19.
 • 23.06.2024 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec okrepil Osijek
  Jeremay Bukovec je s futsalom začel v KMN Meteorplast Šic bar, v Sloveniji je igral še za FutureNet Maribor in FC Hiša daril Ptuj. Izkazal se je tudi v Italiji, kjer bil član Pescare, Cormar Polistene in Buldog Lucrezie.
 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.

DELI NA