18.03.2015 | Futsal AA
Futsal reprezentanca začenja z Norvežani

Slovenski futsal je v zadnjih letih naredil velik korak bližje evropskemu vrhu. Slovenci so edini, ki so na zadnjem evropskem prvenstvu premagali aktualne evropske prvake Italijane.

Danes pa se začenjajo kvalifikacije, kjer bo Slovenija lovila četrti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu. Uvodoma bo naš tekmec Norveška, 53. država na svetovni lestvici. Slovenija zaseda 15. mesto. Na drugi tekmi se bosta pomerila Češka in Francija.

Po tehničnem sestanku

Sinoči je bil na sporedu tudi uradni tehnični sestanek, ki ga je vodil predstavnik Nogometne zveze Slovenije in direktor turnirja Aleks Štolfa. Sodelovali so delegat turnirja Izraelec Avi Levi, kontrolor sojenja Španec Pedro Galan Nieto, sodniki turnirja Anglež Mark Birkett, Madžara Gabor Kovacs in Balazs Farkas ter Turek Kamil Cetin ter vse tehnično – podporne službe tekmovanja. Vse je nared, da se vnovič izvede še en vrhunsko organiziran turnir, za kar je Nogometna zveza Slovenije v preteklosti že dobila številne pohvale.

Kvalifikacije za Euro 2016:

18.3.
Slovenija – Norveška (18.30)
Češka – Francija(20.45)

19.3.
Norveška – Češka (17.45)
Slovenija – Francija (20.00)

21.3.
Francija – Norveška (16.00)
Češka – Slovenija (18.30)

:: Vse o kvalifikacijah in reprezentanci

Vedo, kako s Skandinavci

»Zagotovo danes ne bo v postavi Gašperja Vrhovca, ki še opravlja terapije. Bo pa nekaj minut zagotovo dobil Benjamin Melink. Prepričan sem, da bo Melink povsem pravi proti Franciji,« uvodoma pove selektor Andrej Dobovičnik. Ekipa je skupaj že več kot 36 ur, selektor opaža, da je klima dobra in obetajoča.

»Fantje so motivirani, predvsem pa so to tako izkušeni igralci, da vedo, da jih že danes čaka težka tekma, čeprav javnost meni drugače. Moji igralci so pravi in vem, da bomo tekmo začeli resno in zavzeto. Norvežani niso favoriti tega turnirja, so pa daleč od tega, da bi bili outsiderji.«

Analizirali tekmeca

Sinoči je slovenska reprezentanca opravila tudi videoanalizo tekmeca, selektor je opozarjal na Stiana Sortevika. »Igrali smo proti Norvežanom, informacije imamo iz prve roke. Stian Sortevik je take vrste igralec, ki je pripravljen narediti zmedo v naši obrambi. A imamo dovolj zdravila in prave igralce, ki ga lahko ustavijo,« nadaljuje Dobovičnik.

Danes se bodo igralci zjutraj dobro naspali, po zajtrku sledi sprehod, potem ogled videa. Po kosilu bo obvezni počitek, pred odhodom na tekmo pa še krajši sestanek.

Dobra podpora Nogometne zveze Slovenije

Slovenija je do danes odigrala 211 uradnih tekem, selektor Andrej Dobovičnik vodi reprezentanco od leta 2005 (danes bo 130-ič sedel na klopi), 121 nastopov za Slovenijo je zbral Benjamin Melink, Igor Osredkar je z 48 goli najučinkovitejši reprezentant v zgodovini.

»Za nami je lepo obdobje. Večkrat sem že rekel, da sem vesel, ker so zadeve s futsalom na Nogometni zvezi Slovenije tako dobro urejene. Tem fantom in meni se ni treba bati, pritiskov ni. Zveza spoštuje rezultate in so relacije so jasne. Ve se, kdo koga menja, ve se, kdo odgovarja za rezultat. Odkrito pa si želim dočakati na tem mestu evropsko prvenstvo 2018! S temi fanti, pa še koga bomo dodali. Medalje ne morem obljubiti. A jasno je, da bo takrat ta generacija izredno izkušena, ob vsaj približno takih pogojih, kot jih ima konkurenca, pa se za polfinale ne bojim!« je še dodal Dobovičnik.

Učijo se šele

»Norveška je še otrok v tem futsal svetu. Leta 2010 smo šele dobili reprezentanco, jasno pa nam je,  da se moramo še veliko naučiti. Cenimo in spoštujemo Slovenijo in Češko, poznamo tudi moč francoskega futsala. Mi se učimo in skrbimo za popularizacijo tega športa,« uvodoma pove norveški selektor Esten Oddmund Sather, ki še doda: »Vemo, kako igrati proti Sloveniji. Na dveh tekmah, ki smo jih igrali, smo se nekaj naučili. S hitro igro in dobro igro ena na ena nam bo lažje.«

Postava Norveške:

Magnar Nordtun (Nidaros Futsal), Kenneth Rakvaag (Fener), Morten Ravlo (Tiller), Mustapha Achrifi (Grorud IL), Tresor Egholm (KFUM Oslo), Erlend Skaga (KFUM Oslo), Cato Valoy (KFUM Oslo), Marius Brevig (KFUM Oslo), Stian Sortevik (KFUM Oslo), Jonas Schei Wiseth (Vegakameratene), Magnus Aasarod (Tiller), Christoper Moen (Tiller).

4:0

Slovenija je z vsemi tekmeci (Čehi, Norvežani in Francozi) že igrala. Prek Francozov se je uvrstila na evropsko prvenstvo 2010, Skandinavce je ugnala letos januarja, Čehi pa so veliki slovenski dolžniki. Leta 2012 je bil prav poraz s Čehi usoden, da je Slovenija ostala brez premiernega nastopa na svetovnem prvenstvu.

Medsebojne tekme Slovenije in Norveške:

Slovenija – Norveška 3:2 (10.1. 2013)
Slovenija – Norveška 5:1 (11.1. 2013)
Slovenija – Norveška 2:0 (5.1. 2015)
Slovenija – Norveška 8:4 (6.1. 2015)

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 03.07.2024 | Futsal AA
  Nejc Hozjan okrepil Osijek
  Članski reprezentant Nejc Hozjan se po sezoni v Italiji (v dresu Sandro Abate) seli na Hrvaško. 27-letni Hozjan bo kariero nadaljeval v Osijeku, kamor se je že preselil njegov reprezentančni kolega Jeremy Bukovec.
 • 02.07.2024 | Futsal AA
  Jesen v znamenju futsal reprezentanc
  Člane čaka začetek kvalifikacij za EP 2025, članice bodo igrale kvalifikacije za SP 2025, na delu tudi reprezentanci U21 in U19.
 • 23.06.2024 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec okrepil Osijek
  Jeremay Bukovec je s futsalom začel v KMN Meteorplast Šic bar, v Sloveniji je igral še za FutureNet Maribor in FC Hiša daril Ptuj. Izkazal se je tudi v Italiji, kjer bil član Pescare, Cormar Polistene in Buldog Lucrezie.
 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.

DELI NA