27.10.2021 | 1. SFL
Dobovec navdušil z igro in zmago

Igralci Dobovca so v 1. krogu turnirja glavnega dela futsalske lige prvakov v Podčetrtku premagali kazahstansko zasedbo Atyrau z 2:1 (0:0). Izbrance Kujtima Morine v četrtek čaka obračun s francosko ekipo ACCS. Ta je na prvi današnji tekmi v skupini 2 izgubila proti branilcu naslova Sportingu s 3:4.

Tekmo v Podčetrtku sta si ogledala tudi mag. Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije, ter Vlado Močnik, predsednik komisije za futsal pri NZS in član IO NZS.

Glavni del lige prvakov:

27.10.
Sporting Clube de Portugal – ACCS Asnières Villeneuve 92 4:3

MFC Atyrau – FK Dobovec 1:2 (0:0)
0:1 Duščak (30.), 0:2 Čujec (35.), 1:2 Erick (38.)

28.10.
MFC Atyrau – Sporting Clube de Portugal (17.30)
FK Dobovec – ACCS Asnières Villeneuve 92 (20.00)

30.10.
ACCS Asnières Villeneuve 92 – MFC Atyrau (17.30)
FK Dobovec – Sporting Clube de Portugal (20.00)

Dvakrat v okvir vrat

Dobovec je v Podčetrtku prevladoval v prvem polčasu in v prvem polčasu navdušil, v okvir kazahstanskega kluba je poslal kar devet žog, žal pa je bil rezultat ob polčasu 0:0. Še najbližje golu sta bila Vedran Matošević in Tihomir Novak, ki sta stresla okvir vrat.  Začelo se je podjetno že v prvi minuti, udaril je Matošević, v 2. je bil pri strelu Čujec. Kazahstanci so prvič zapretil v 6. minuti, a je bil Damir Puškar na mestu ob strelu Sarbassova.  V taisti minuti je na drugi strani poizkusil Luka Perić, ki je udaril iz obrata. V nadaljevanju so se domači napadi vrstili. V 15. in 20. minuti je okvir vrat veselje preprečil Matoševiću in Novaku, v zavidljivih prilikah sta se znašla še kapetan Rok Mordej (v 16. minuti je meril visoko pod strop, potem ko je Dobovec že izigral obrambo Kazahstancev) in Teo Turk, a se rezultat ni menjal. Gostujoči golman Dalton je zbral osem obramb.

Atomski futsal

Drugi polčas je trener Dobovca začel s postavo Čujec, Mordej, Duščak, Turk, tekmo pa je namesto Duščaka v prvi četvorki štartal Matošević.  Najprej je v 22. minuti Dalton z zadnjimi močmi odbil strel Tea Turka . To je bila napoved udarnih minut! V 24. in 25. minuti je padalo z vseh strani. Kristjan Čujec je naprej ukradel žogo, v protinapadu »dva na ena« je meril, a je bil Dalton na mestu. Kazahstanci so vrnili z enako mero – Tokayev je meril, Puškar brani. Damir Puškar pa je bil na mestu tudi v nadaljevanju: v 25. minuti je obranil strel Sinesia, potem še Ewertona.

Duščak in Čujec

V 28. minuti je Teo Turk spet zatresel okvir vrat kazahstanske zasedbe, v 30. pa je Klemen Duščak le poskrbel za vodstvo slovenske ekipe, s kota je podal Turk, ki je podaljšal do Žige Čeha, ta pa do Duščaka. Prednost je podvojil Kristjan Čujec v 35. minuti. V 38. minuti je Kazahstancem (zadnjih deset minut so igrali z igralcem vratarjem v polju) nekaj upov vzbudil Erick z golom z 1:2, toda gostitelji so zdržali in nekaj sekund pred koncem še četrtič zadeli okvir vrat, takrat je streljal Žiga Čeh, rezultat se ni menjal, domače slavje se je lahko začelo.

Lovijo 5. preboj med 16 v Evropi

V elitni del bodo iz skupin od 1 do 4 napredovale po tri ekipe, iz drugega dela (skupine od 5 do 8) po ena. Skupaj bo tako v elitni del šlo 16 ekip, ta pa bo med 23. in 28. novembrom. Prvaki skupin elitnega dela, torej štiri ekipe, si bodo zagotovili vozovnico za finalni turnir, ki bo konec aprila 2022.

Dobovec je prvič v elitnem klubskem tekmovanju igral v sezoni 2015/16, nato še v sezonah 2018/19 in 2019/20. Prejšnja sezona je zaradi pandemije novega koronavirusa potekala v spremenjeni obliki, Dobovec pa je kot prvi slovenski futsalski klub sploh tekmoval na zaključnem turnirju, ki je bil v Zadru. V ligi prvakov je vsakič, torej štirikrat, prišel vsaj med 16 najboljših ekip v Evropi. Danes je ekipa trenerja Kujtima Morine odigrala 22. evropsko tekmo, vknjižila je 14. zmago, ob tem ima še osem porazov.

Ponosen na heroje

»To so tekme, ki so pričakovane na tem nivoju. Tehtnica se lahko prevaga na eno ali drugo stran. Bi pa mi lahko dosegli že prej kak gol več, da bi mirno zaključili. A na koncu štejejo le tri točke, dobro smo začeli, zdaj samo tako naprej. Kazahstanci so uvodoma zaigrali s štirimi v liniji, to je bil atomski uvod, težko smo sledili, potem pa smo jim vsilili naš način igre in zasluženo zmagali. Vesel pa sem, da smo spet odigrali pred gledalci, ki so dolgo čakali, da so se lahko vrnili na tribune. Prav ti gledalci pa so nam dali dodaten motiv, hkrati pa je to tisto, za kar se šport igra,« je po tekmi povedal Kristjan Čujec.

»Opozarjal sem cel čas, kako zahtevno skupino smo dobili. To je potrdila prva tekma, prav tako naša. Gol je ves čas visel v zraku na obeh straneh. Presrečen sem, ker nam je uspelo. Srečen sem zaradi zmage in teh mojih igralcev, jaz jim pravim kar heroji, ki so vedno pravi, ko je treba. Ni lahko, že štiri leta zaporedoma si postavljamo visoke cilje in jih tudi dosegamo,« je dodal trener Kujtim Morina.

»Malce bremena je padlo z nas. Veseli smo te zmage. Vesel sem, ker sem spet zabil prvi gol, tako je bilo tudi pred dvema letoma na domačem turnirju lige prvakov. Nisem pa vedel, kaj lahko danes pričakujem, saj sem bil minuli teden bolan. Opravil sem dva treninga, a sem bil utrujen. Danes pa mi je šlo, odigral sem eno boljših evropskih tekem,« pa je sklenil Klemen Duščak.

Tekst: D.P., STA
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 26.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: Polfinale 1. SFL
    Nocoj spremljamo dve polfinalni tekmi 1. SFL.
  • 25.04.2024 | 1. SFL
    Oplast in Extrem po izenačenje, prenos iz Ribnice
    Petek prinaša nadaljevanje polfinala 1. SFL. Seriji se selita v Kobarid, kjer domači KMN Oplast gosti FLK Dobovec (tekma bo ob 20. uri), in v Ribnico, kjer THE Nutrition Extrem ob 21. uri tudi v spletnem prenosu na Futsal.si.
  • 24.04.2024 | 1. SFL
    Po koncu sezone NZS futsal center
    Minulo soboto in nedeljo je bilo v Laškem na sporedu sklepno dejanje v projektu NZS center – futsal za sezono 2023/2024. V soboto, 20.4., je bil na sporedu NZS center futsal – U15 in NZS center futsal – dekleta, v nedeljo, 21.4., pa še NZS center futsal – U17 in NZS center futsal – vratarji in vratarke.
  • 23.04.2024 | 1. SFL
    S štirimi novimi futsal sodniki
    Anel, Amir, Blažo in Miha so se kot futsal sodniški kandidati detajlno spoznali z zakonitostmi iz futsal Pravil nogometne igre, predstavljeni pa so bili tudi praktični izobraževalni posnetki s futsal tekem in interpretacijo sprejetih odločitev na igrišču.
  • 19.04.2024 | 1. SFL
    Dobovec in Siliko povedla v polfinalu
    Dobovec je doma s 3:1 premagal KMN Oplast Kobarid, FK Siliko pa s 5:3 takisto doma THE Nutrition Extrem. Finale se nadaljuje prihodnji petek. V finale bosta napredovali ekipi, ki bosta prej zbrali po tri zmage v polfinalni seriji.
  • 19.04.2024 | 1. SFL
    Igrali bodo tudi za Jureta
    Vrhniški Siliko je redni del 1. SFL sklenil na 2. mestu, v polfinalu ga čaka THE Nutrition Extrem. Prva tekma z Vrhnike tudi v prenosu na Futsal.si.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.

DELI NA