13.07.2009 | 1. SFL
Video: Tesko o igri z vratarjem

Moštvo Oplasta bo v prihajajoči sezoni vodil Zoran Tesko, ki je sredi sezone prišel v Kobarid, na koncu pa z zasedbo osvojil 2. mesto v pokalu NZS MunichX ter 4. mesto v 1. SFL. Tesko je v pogovoru za futsal.si spregovoril o igri z vratarjem ter ambicijah na klopi posoškega prvoligaša.

Spomin iz Bakuja

»Začeli smo zelo dobro, povedli z 2 : 0 potem sta na sceno stopila sodnika, ki sta nas malo hecala in nagajala in smo moral malo paziti. Resda so nato povedli s 5 : 2 in ker smo prava ekipa in prava klapa smo obrnili rezultat v svojo korist, se pobrali in zaradi tega mislim da je to prava ekipa. Fantom nimam kaj očitati, zato vse fante lahko samo pohvalim saj so na igrišču pustili srce. Če bi bili vsi igralci tukaj, ki jih imam na spisku, nam z igralcem namesto vratarja sploh ne bi bilo potrebno igrati saj smo jim bili povsem enakovredni,« je po koncu tekme med Sveo Lesno Litijo in Arzignanom (6:5) v Bakuju povedal trener Zoran Tesko, ki je med tekmo stopil na parket, s tvegano igro z vratarjem pa so prišli takratni slovenski prvaki do prestižne zmage in napredovanja med osem najboljših ekip Evrope.

Od 2:0 do 2:5 in 6:5

Spomnimo, Svea je z dvema zadetkoma Tomija Horvata povedla 2:0, potem  je sledilo pet zaporednih žog v mreži slovenskega prvaka, potem pa serija štiri zadetkov, Saša Leban, Igor Osredkar (2) in Horvat, za zmago 6:5.

Brez vratarja, ki je odšel

Tega srečanja smo se spomnili v družbi Zorana Teska, ki je bil takrat igralec in trener zasedbe.

»Veliko smo delali na tej igri, precej smo igrali v tem sistemu. Eno leto sem po turnirjih prakticiral le in samo to, saj je naš vratar odšel v Avtobum v nogometne vode. Bili smo prisiljeni igrati to igro, veliko smo se naučili, znanje pa sem prinesel v Litijo, kjer smo na vsakem treningu zadnjih petnajst minut igrali z vratarjem v polju.«

Vuko in Dermastja sta bila pionirja

Kdaj uporabiti tako igro? Sami ste tistikrat zaostajali 2:5.

»Ta igra pride  v poštev, ko izgubljaš. Če bi začel z vratarjem v polju, lahko hitro prejmeš zadetek... Ekipe znajo postaviti dobro protiobrambo, zato je tudi težko doseči zadetke. Po drugi strani pa je moč s tako igro v minuti ali dveh zabiti tri zadetke!«

Iznajda kare

Kje ste spoznali to igro?

»Ko smo s klapo hodili po turnirjih, sem opazil Vuko, ki je bila takrat najboljša ekipa v Sloveniji. Precej dobro so igrali z vratarjem v polju, na golu je bil Marjan Demastja, ki je bil začetnik te igre. Vuko je bila zelo uigran, mi pa smo to prvič videli, skušali smo kopirati, malce smo zadevo priredili, istočasno pa smo razvili »karo«. Tudi Brazilci in vsi drugi jo igrajo danes, začetniki pa smo bili mi, KMN Avtofiniš.«

Španska smrečica

Zoran Tesko v videozapisu spregovori o igranju  z vratarjem v polju proti »kari« ter »smrečici«, ki so jo razvili Španci.


Oplastova realnost

Spregovorimo tudi o sezoni, ki trka na vrata.

»Ostajam trener Oplasta. Ko sem prišel v Kobarid, sem obljubil enoinpolletno zvestobo.  V Sloveniji so trije klubi, ki sem jih hotel trenirati, Oplast pa eden od njih. Kratkoročno delo me ne zanima. V prvih treh mesecih smo naredili veliko, a ne tistega, za kar smo bili sposobni. Ekipa ima še precej pred sabo, veliko se bomo še naučili. Fantje so fajn, klub je dobro organiziran, vidim razloga, da ne bi ostal.«

Kako visoki pa so tekmovalni apetiti?

»Kakor kaže, se bom oboril za 5. ali 6. mesto. V drugih klubih so se okrepili, Oplast ima problem, saj bo moral delati na dolgi rok z mladimi. Vemo pa, kje leži Kobarid, in koliko igralcev se želi voziti na ta konec Slovenije. Oplast ni bogat klub in si ne more privoščiti, da bi igralce plačal z nekaj tisoč evri.«

Od Krima do Oplasta

Zoran Tesko (172 cm, 1970) je začel svojo športno pot v NK Krim, potem pa igral za NK Svobodo, Ježico in Set Vevče, kasneje pa se je preizkusil v KMN Avtofiniš, Litiji (dvakrat) in Gip Betoni MTO-ju.

Trenersko delo je opravljal pri Tomi Press Bronxu, Litiji in Oplastu. Bil je tudi selektor mlade reprezentance U21, s katero je na evropskem prvenstvu v Rusiji (december 2008) zasedel 5. do 8. mesto.

Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/DP
Video: Futsal.si/DP

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2022 | 1. SFL
  Ptuj za konec zmagal tudi na Vrhniki
  S tekmo na Vrhniki se je sklenila sezona 1. SFL. FC Hiša daril Ptuj je bil tudi na drugi tekmi boljši od SIlika. Pred tednom dni je bilo 4:1 za Ptujčane, danes 4:3. Na tekmi na Vrhniki je kariero sklenil Borut Ručna.
 • 09.05.2022 | 1. SFL
  Torkove tekme finala 1. SFL ne bo
  Futsal klub Litija je po 1. finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Zato torkove finalne tekme 1. SFL ne bo.  Dobovec, ki je dobil uvodno tekmo finala, pa je tako predčasno osvojil naslov državnega prvaka.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec vodi 1:0, Ptujčani imajo tri gole plusa
  Igralci Dobovca so na prvi tekmi finala 1. slovenske futsal lige v Rogaški Slatini po kazenskih strelih premagali Litijo s 5:4 (2:2, 0:0). V boju za bron so Ptujčani s 4:1 odpravili Siliko.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Za bron na Ptuju in Vrhniki
  Danes se začenja, prihodnji petek pa se bo končal, tudi boj za 3. mesto v 27. sezoni 1. SFL. Prvo tekmo gosti FC Hiša daril Ptuj, drugo pa bo gostil vrhniški Siliko. Bron osvoji ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Danes se začenja finale med Dobovcem in Litijo, prvo tekmo gosti Rogaška Slatina, prenos pa na Sportklubu, za naslov v 27. sezoni se merita FK Dobovec in FC Litija.
 • 05.05.2022 | 1. SFL
  Želijo parirati Dobovcu
  »Prva tekma je in ni pomembna. Čaka nas serija tekem, morda tri, morda pet. Želim si, da se ognemo poškodb. Le tako bomo lahko parirali Dobovcu,« razmišlja Dobovičnik, ki ob koncu izpostavi, da je zadovoljen s tem, kar je z igralci naredil v zadnjih dveh mesecih, odkar ima ekipo v popolni zasedbi.
 • 04.05.2022 | 1. SFL
  Še vedno željni naslovov, z Morino po 10. lovoriko
  V igri jih krasi visoko pokrivanje tekmeca na njegovi polovici, kar jim omogoča, da iz napak nasprotnikov prihajajo do lahkih golov. Izvrstni so tudi v prekinitvah, dimenzijo več pa njihovi igri daje Čujec, ki zna žogo zadržati, odložiti, podati ali pa sam zaključiti napad.
 • 03.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija v lov na najbolj dragocen naslov
  V petek, 6. maja, se s prvo tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 27. sezone 1. SFL. Za naslov prvaka se merita FK Dobovec in FC Litija, vodilni ekipi rednega dela 1. SFL. Vse tekme finala, najmanj tri, največ pet, bo prenašal tudi Sportklub.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija s 3:1 v finale 1. SFL
  Ekipi trenerjev Kujtima Morine in Andreja Dobovičnika sta z identičnim rezultatom 3:1 v zmagah prišli v finale, ki se začne v petek, 6. maja. Prva tekma je v Rogaški Slatini. Prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage. Vse tekme finala bo prenašal Sportklub. Za 3. mesto se bosta na dveh tekmah pomerila FK Siliko in FC Hiša daril Ptuj, tekmi bosta 6. in 13.5.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov s slovenskim pečatom
  V letošnjem tekmovanju je slovenske barve zastopal Dobovec, ki se je tudi v svojem petem nastopu v ligi prvakov prebil med 16 najboljših. Včeraj je minilo leto dni od nastopa Dobovca na finalnem turnirju osmerice v Zadru.

DELI NA