29.03.2015 | Futsal U21
U21: Gliha zadovoljen s prvo tekmo, v ponedeljek z Makedonci

Mlada reprezentanca Slovenije se bo jutri v Celju pomerila z izbrano vrsto Makedonije. Selektor Primož Gliha bo od svojih varovancev zahteval podoben pristop, kot so ga pokazali na petkovi preizkušnji z Ukrajino.

Slovenska reprezentanca do 21 let je na Bonifiki doživela poraz, vendar je bilo v sami igri mogoče prepoznati kar nekaj pozitivnih stvari. »Prvi polčas smo odigrali po pričakovanjih, saj je bila to za nas prva tekma po dolgem času, medtem ko so Ukrajinci, ki so tudi sicer zelo kakovostna reprezentanca, že uigrani. Bistveno bolj zadovoljen sem bil z drugim delom, s katerim smo opravili superiorno. Ukrajinci so namreč v drugem polčasu prišli zgolj štirikrat do našega kazenskega prostora, kar je prava redkost,«je ocenil tekmo z Ukrajino Primož Gliha, pozitivno presenečen nad angažiranostjo mladih Slovencev.

»Navdušen sem bil, kako so se fantje spopadli z izzivom in kako so si upali stopiti višje. Nasprotne nogometaše smo pokrivali praktično že na njihovi polovici, kar je velik riziko. Če v tem primeru nisi dovolj discipliniran, te lahko nasprotnik hitro kaznuje.« Dobra igra naše reprezentance žal ni bila kronana z zadetki, saj je slovensko izbrano vrsto pustila na cedilu realizacija. »Če bi Bajde stokrat prišel v tako situacijo, bi zagotovo dosegel devetindevetdeset golov. Iz dveh metrov je zelo težko poslati žogo preko prečke. To je že po fizičnih zakonih zelo majhna verjetnost, ki pa se je vseeno zgodila. Ni kaj, to je nogomet,« se spominja najlepše priložnost slovenske reprezentance Gliha, ki se zaveda, da v ekipi ni pravega eksekutorja.

»Eksekutor ni navaden igralec, on naredi tisto, kar drugi ne morejo. Tu gre že za različne karakterje, osebnosti. Če bi bilo doseganje zadetkov lahko delo, potem bi bilo na tekmah dvajset golov. Vsak ne more zabiti gola. Na tem segmentu je potrebno ogromno delati, če želiš, da bo igralec, ki ni »golgeter«, dosegal zadetke,« razmišlja selektor in opozori na poslanstvo mlade reprezentance. »Mi smo tukaj, da razvijamo igralce. Naš osnovni namen je ta, da se igralci razvijajo v pravi smeri in da se ob tem poskuša narediti čim boljši rezultat. Fante želimo približati A-reprezentanci. Za to pa je potreben napadalen pristop, da se nogometaši naučijo odvzeti žogo nasprotniku, kreirati igro, ob tem pa paziti na disciplino v obrambi.«

Priložnost za nove izkušnje se ponuja že v ponedeljek, ko se bo četa Primoža Glihe ob 15h predstavila na celjski Areni Petrol proti makedonskim vrstnikom. Je začetna postava že znana? »Proti Makedoniji bomo imeli podobno izhodišče, kot na zadnji preizkušnji z Ukrajinci. Morda bom tekmo začel z eno, dvema spremembama, saj želim dati priložnost tudi nekaterim drugim igralcem. Fantom sem te zadeve razložil. Mi moramo standardizirati reprezentanco, kar pomeni, da je ogrodje ekipe znano, temu pa se bomo od tekme do tekme prilagajali.«

»Pričakujem disciplinirano igro, maksimalno koncetracijo vseh devetdeset minut in veliko mero požrtvovalnosti. Igranje za reprezentanco predstavlja čast in velik osebni interes. Če to razumeš, potem želja po zmagi in stoodstoten pristop nista vprašljiva, zaključi Gliha.

Gledalci si bodo obračun na Areni Petrol lahko ogledali brezplačno, medtem ko bomo za neposredni prenos poskrbeli tudi na naši spletni strani Nzs.si.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.01.2024 | Futsal U21
    V dveh tekmah navdušili proti svetovni velesili
    „Fantje so odigrali vrhunsko, v drugo pa še boljše! A še zdaleč to nista bili prijateljski tekmi. Bilo je tako, kot bi igrali finale svetovnega prvenstva. Na meji... Sam si želim, da bi fantje s te tekme izkušnje prenesli na tekme 1. SFL, ki bo imela od tega korist. Prav tako smo se veliko naučili v strokovnem štabu,“ je nadaljeval selektor Mile Simeunovič.
  • 24.01.2024 | Futsal U21
    Mladi upi navdušili in remizirali s Portugalci
    Slovenska in portugalska reprezentanca U21 sta za na drugi medsebojni tekmi v Taviri remizirali (2:2).
  • 24.01.2024 | Futsal U21
    Tesen poraz proti Portugalski
    Futsal reprezentanca do 21 let je v Taviri na Portugalskem odigrala prvo od dveh tekem proti domačim vrstnikom in kljub porazu 1:2 pustila dober vtis. Edini gol za Slovenijo je dosegel Aleksander Stanić, ekipi pa se bosta v sredo pomerili še enkrat.
  • 22.01.2024 | Futsal U21
    Pripravljeni na Portugalsko
    Slovenski reprezentanci futsal članice in reprezentanca U21 sta danes trenirali na Portugalskem, kjer jo jutri in v sredo čakata tekmi z domačo zasedbo.
  • 21.01.2024 | Futsal U21
    Na Portugalskem 40. in 100. uradna tekma reprezentanc
    Slovenski reprezentanci futsal članice in reprezentanca U21 sta danes odpotovali na Portugalsko, kjer ju v torek in sredo čakata po dve tekmi. Tako fantje kot dekleta bodo tekmi izkoristili za nabiranje izkušenj in lova na čim boljši izkupiček proti svetovni futsal velesili.
  • 17.01.2024 | Futsal U21
    Mladi upi na Portugalsko
    V prihodnjih dneh se bo v dveh prijateljskih srečanjih pomerila z reprezentanco Portugalske. Selektor Mile Simeunovič je obelodanil seznam igralcev, na katere računa na tekmah 23.1. in 24.1. v mestu Tavira.
  • 17.12.2023 | Futsal U21
    Zmanjkalo časa za preobrat
    Futsal reprezentanca do 21 let je v Budimpešti odigrala še drugo od dveh prijateljskih tekem proti Madžarski. Domačin je bil tokrat boljši z rezultatom 2:1. Edini gol za Slovenijo je v 39. minuti zabil Aljaž Goznik.
  • 16.12.2023 | Futsal U21
    V nedeljo še enkrat z Madžari
    Futsal reprezentanca do 21 let je v Budimpešti odigrala prvo od dveh prijateljskih tekem proti Madžarski. Domačin je slavil s 4:1. Jutri se bosta ekipi pomerili še enkrat.
  • 15.12.2023 | Futsal U21
    Veselijo se tekem na Madžarskem
    Futsal reprezentanca U21 se bo jutri in v nedeljo dvakrat pomerila z madžarskimi vrstniki. Tekmi bosta v Budimpešti.
  • 12.12.2023 | Futsal U21
    Dvakrat z Madžarsko
    V dveh tekmah se bo v Budimpešti (Aramis Sports Hall) pomerila z vrstniki z Madžarske. Prva tekma bo v soboto, 16.12.,, druga pa dan za tem. Selektor Mile Simeunovič je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.

DELI NA