09.04.2012 | Futsal AA
Selektor Andrej Dobovičnik: "Sanje so dovoljene, na Češko po zmago!"

Reprezentanca Slovenije je pred izpitom in tekmo generacije. V sredo se bo ob 18. uri merila s Čehi v drugi tekmi dodatnih kvalifikacij. Reprezentanco od leta 2005 vodi Andrej Dobovičnik, ki je z zasedbo nastopil na dveh evropskih prvenstvih (2010 in 2012), sedaj pa ima ekipa možnost, da se s prebojem na SP 2012 zapiše med nesmrtne.

Tekma je pred vrati. Pred prvo tekmo ste menili, da so Čehi favorit.
»Še vedno sem tega mnenja. Temu v prid govorijo rezultati. Mi pa smo si s z zmago v Velenju malce bolj odprli vrata za napredovanje.«

So vas s čim presenetili na prvem obračunu?
»Moram reči, da smo si sodelavci v strokovnem štabu in igralci ogledali precej videozapisov. Z ničemer nas niso presenetili. Tekma je šla po takem planu, kot smo pričakovali. Velikokrat smo igrali proti njim (17 tekem dosedaj; op.a.), velikih skrivnosti ne more biti. Vidi pa se, da so moji igralci z glavami pri stvari, zato nam je bilo lažje.«

Čehi so del elite. Slovenija (še) ne.
»Že vrsto let so prisotni na velikih tekmovanjih. So pa še vedno najlažji tekmec iz elitne skupine. Zato je treba reči, da nam je bil žreb naklonjen. Ostali so za odtenek ali dva boljši.«

Potem Dobovičnik nadaljuje:
»A tudi oni imajo težave z mladimi igralci, saj stavijo na izkušene može. Menim pa, da je to ena močnejših ekip v češki zgodovini.«

Je 2:0 dovolj velika prednost?
»V futsalu je 2:0 mala prednost. V parih minutah se lahko zgodi marsikaj. Igrišče je kratko, tekmec pa zelo dober v igri z vratarjem. Če bo rezultat ugoden za nas, bodo to prav gotovo uporabili.«

Torej po zmago?
»Seveda! Nimamo se kaj zanašati na prednost 2:0. Odigrali bomo po najboljših možnih močeh!«

Bo dovolj tako, kot je bilo v Velenju?
»Težko rečem, ali bo dovolj. Potrebno bo ponoviti to igro, ali pa biti še boljši. Manjkal nam bo Benjamin Melink, zanj prave menjave nimamo. Zato bodo potrebni nekateri kompromisi v igri.«

Je uvrstitev na SP vrhunec te generacije?
»Mislim, da je to, kar dajejo sedaj od sebe, blizu vrhunca. Prepričan sem, da so bili pristop, srčnost, tehnično-taktična pripravljenost v Velenju na zelo visokem nivoju. Vedno pa je mogoče še boljše!

Potem pa:
»Vkolikor bom še naprej selektor, bom skušal Benjamina Melinka prepričati, da nadaljuje z igranjem za Slovenijo! Lep čas je bil naš najboljši igralec, z največ nastopi za reprezentanco, in prepričan se, da lahko še precej da tej ekipi.«

Kaj bi pomenilo za Slovenijo, da se uvrsti na SP?
»Zelo veliko! Tudi za nas, saj veliko dajemo in se odrekamo za futsal. Slovenije v futsalu tako visoko še ni bilo. V zadnjih letih se je konkurenca zaostrila, tudi ekipe iz 3. in 4. evropskega kakovostnega razreda napredujejo. Uvrstitev na Tajsko bi bila lepa krona, lahko pa bi potem govorili o zlati generaciji!«

Za konec pa:
»Sanje so dovoljene. Z mislimi smo v Pragi, kjer nas čaka zahteven obračun. Naredili bomo vse, da se veselimo!«

Tekst: A.P., D.P.
Foto: D.P.

SORODNE NOVICE

 • 03.07.2024 | Futsal AA
  Nejc Hozjan okrepil Osijek
  Članski reprezentant Nejc Hozjan se po sezoni v Italiji (v dresu Sandro Abate) seli na Hrvaško. 27-letni Hozjan bo kariero nadaljeval v Osijeku, kamor se je že preselil njegov reprezentančni kolega Jeremy Bukovec.
 • 02.07.2024 | Futsal AA
  Jesen v znamenju futsal reprezentanc
  Člane čaka začetek kvalifikacij za EP 2025, članice bodo igrale kvalifikacije za SP 2025, na delu tudi reprezentanci U21 in U19.
 • 23.06.2024 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec okrepil Osijek
  Jeremay Bukovec je s futsalom začel v KMN Meteorplast Šic bar, v Sloveniji je igral še za FutureNet Maribor in FC Hiša daril Ptuj. Izkazal se je tudi v Italiji, kjer bil član Pescare, Cormar Polistene in Buldog Lucrezie.
 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.

DELI NA