20.03.2019 | Futsal U19
S Puškarjevimi nasveti pogumno v kvalifikacije

Da bo v slovenski mreži končalo čim manj žog v skorajšnjih kvalifikacijah za Euro 2019, bo skušal poskrbeti tudi Maks Vidmar, vratar Silika, ki si je priboril mesto v reprezentanci selektorja Andreja Dobovičnika.

Kvalifikacije za Euro U21, Podčetrtek, tekme Slovenije:

27.3.
Slovenija – Nizozemska (17.30)

28.3.
Slovenija – Ciper (18.45)

30.3.
Azerbajdžan – Slovenija (18.00)

Dva treninga

„Futsal imam rad, je ekipni šport. Lahko si zvezda, sam pa ne moreš zmagati. Potrebuješ nekaj več: ekipo, karakter, energijo,“ razmišlja Maks, ki je sprva sedem let treniral odbojko na Brezovici. Potem se je na povabilo prijateljev udeležil turnirjev, na Vrhniko v klub ga je povabil Rok Železnik. Maks je ostal in se zapisal futsalu. Pridno trenira. Včeraj smo ga ujeli takoj po šoli (študent logistike, za nameček študentsko dela pri podjeju Prozvok), končal je ob 16.00, ko je hitel na trening. Najprej mlajše selekcije, potem še fitnes vodena vadba s člani.

„V futsalu sem se naučil marsikaj tudi za življenje: začenši s spoštovanjem, samodisciplino,“ nadaljuje Maks, ki se zaveda, da je njegovo delovno mesto v ekipi precej na očeh. Če pobrani vse, je naredil, kar se od njega pričakuje, če stori napako, pa si jo še lep čas žene k srcu, čeprav morda ni kriv za prejeti zadetek. „V soboto mi je šlo, potem tudi celi ekipi. V nedeljo smo hoteli odkriti toplo vodo...“ se spomni na polovični izkupiček proti Srbiji, generalki za skorajšnje kvalifikacije za Euro 2019.

Nejc in Damir

„Ko je tekma, je tekma. Takrat sem povsem „notri“. Sem motor ekipe, v zadnji liniji tisti, ki govori, daje energijo. Povsem se odklopim, da opravim svoje delo optimalno. Ne pa da razmišljam o čemer koli,“ nadaljuje Vidmar, ki ima dva vzornika: Nejca Vidmarja in Damirja Puškarja, s slednjim tudi precej trenira.

„Prihod Damirja je velik plus za vse nas! Res je dober človek in izjemen vratar. Daje nam svoj čas in nas uči, po drugi strani pa je rekel, da naredi nekaj zase. Velik užitek je delati in trenirati z njim, dobivati izkušnje iz prve roke,“ Maks ne skriva navdušenja nad Damirjem Puškarjem.

Maks pa se veseli kvalifikacij, ki se čez teden dni začnjejo v Podčetrtku.
„V ekipi vlada pozitivna energija. Ni važno, kdo od kod prihaja, v prvem planu je Slovenija, za domovino pa se igra s srcem. Vse gledalce, ki bodo prišli v Podčetrtek, ne bomo razočarali!“ obljublja Maks, ki se pred vsako tekmo prekriža, nekaj pa tudi zmoli. Pravi, da mu je potem lažje. Pa še en ritual nam razkrije: pol ure pred odhodom na tekmo vlada v hotelski sobi tišina, v njej pa skupaj s Timijem Debeljakom pripravita torbi in počakata na odhod.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 29.04.2019 | Futsal U19
  Po porazu končno 4. mesto
  „V nadaljevanju nam je malce padel motiv. Do izraza sta prišli fizična moč in večja količina treningov. Za nameček je Slovenija v parih dneh odigrala tri tekme, to je bil velik zalogaj za naše fante, ki so sedaj videli, kaj jim še manjka,“ je uvodoma dejal selektor Dobovičnik.
 • 28.04.2019 | Futsal U19
  Španiji nudili dober odpor
  Slovenska futsal reprezentanca do 19 let je na drugi tekmi na Turnirju narodov priznala premoč Španiji, 0:2 je bilo. Jutri se bodo varovanci selektorja Andreja Dobovičnika pomerili še z Ukrajino. Na tekmi proti Španiji se je zbralo tudi 30 slovenskih navijačev.
 • 27.04.2019 | Futsal U19
  Po vodstvu poraz proti Italiji
  Futsal reprezentanca U19 je s porazom proti Italiji začela nastop na turnirju Torneo Delle Nazioni. V Manzanu so domačini slavili s 3:1, edini gol za Slovenijo je dosegel Tod Ciuha.
 • 22.04.2019 | Futsal U19
  Na turnir v Italijo
  „Odhajamo na izredno zahteven turnir, kamor gredo tudi fantje, ki jih nismo uspeli peljati na kvalifikacije za Euro 2019. Te tekme bodo dragocena izkušnja za vse nas. Rezultatskih ciljev ni. Turnir je zahteven, želel pa bi, da bi se na taki ravni preizkusili vsi naši igralci,“ je pred potjo v Italijo povedal selektor Andrej Dobovičnik.
 • 30.03.2019 | Futsal U19
  Dve vrhunski tekmi premalo za preboj na Euro 2019
  "Mi nismo bili pravi. Kot je rekel selektor Andrej Dobovičnik, Nizozemci so ne krivi, ne dolžni odpotovali na EP. A to je šport. Iz tega se moramo nekaj naučiti in delati še več in še boljše,“ je po tretji tekmi kvalifikacij povedal Matej Kavčič.
 • 30.03.2019 | Futsal U19
  Slovenija ostaja v igri za nastop na Euru 2019
  V Podčetrtku se končujejo kvalifikacije v skupini 6. Po dveh tretjinah opravljenih nalog najboljše kaže Nizozemski, ki premore šest točk, sledita ji Slovenija in Ciper (s po tremi točkami) in Azerbajdžan, ki še nima točke.
 • 28.03.2019 | Futsal U19
  Z zmago ohranili upe za Euro 2019
  Varovanci selektorja Andreja Dobovičnika so s kar 6:0 porazili Ciper. O potniku na evropsko prvenstvo bosta odločali sobotni tekmi. Slovenija pa bo lahko razmišljala o poti na EP le v primeru, da Ciper na prvi tekmi premaga Nizozemce.
 • 28.03.2019 | Futsal U19
  Verjeti v fante in ugoden razplet
  „To prvo tekmo je treba pozabiti. Ti fantje zmorejo bistveno več! Še naprej je treba verjeti v to, da se lahko z dvema zmagama prebijemo na evropsko prvenstvo. Ni izključeno, da se zdaj po tem porazu naši igralci sprostijo in pokažejo, kaj znajo!“ se nadeja Dušan Razboršek.
 • 27.03.2019 | Futsal U19
  Kvalifikacije začeli s porazom
  V drugem polčasu je Slovenija imela svoje priložnosti, do izraza pa je prišla nizozemska upornost. Hitro so znižali na 1:2 in potem izenačili na 2:2. Po prekršku, ki pa ni bil zapiskan (Kamamba nad Bukovcem), so gostje z igralcem več povedli 2:3, tekla je 31. minuta.
 • 27.03.2019 | Futsal U19
  Dres Slovenije nagrada za ves trud
  Dileme ni, tudi danes se bo v Podčetrtku slišala Zdravljica. „Mi vedno pojemo glasno,“ poudari Ciuha, ki ne skriva ponosa, da bo danes zabeležil 16. nastop v dresu Slovenije. Od lanskega aprila je dosegel tudi pet golov.

DELI NA