13.05.2020 | 1. SFL
Izbor naj: Milko Verboten in Aljoša Mohorič

Še dva vratarja predstavljamo danes: to sta Milko Verboten in Aljoša Mohorič. Bila sta izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. V četrtek in petek sledi glasovanje na Facebooku.

Izbor Naj:
Kako poteka izbor? V ta namen smo za pet različnih igralnih pozicij izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek in petek bosta rezervirana za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale. Dva boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec. Ko bomo po petih tednih dobili 10 igralcev, po dva na vsaki poziciji, bo sledil še veliki finale, kjer boste odločali o naj igralcu zadnjih 25 let na vsaki poziciji posebej.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani vratarji:
Igor Bratić
Vojko Majcen
Aljoša Mohorič
Damir Puškar
Darko Tokić
Milko Verboten

Aboniran na naslove

Milko Verboten (1962) prihaja iz Šaleške doline, kjer je začel svojo športno pot v velenjskem NK Rudar, kjer je igral v vseh selekcijah, tudi v članski, s katerim je uspešno igral tudi v slovenski ligi, kamor so izpadli Velenjčani. Milko je bil dve sezoni tudi v Avstriji, odkoder se je vrnil in odšel v NK Partizan Žalec, s katerim se je v petih letih prebil v prvo slovensko ligo, z njimi pa je nastopal tudi v 2. SNL. Ob tem je s prijatelji igral mali nogomet, potem pa je prišlo vabilo, da se priključi velenjski ekipi Sportklub, tja ga je povabil  Adem Biščič. Leta 1994 so postali Velenjčani državni prvaki, tekmovanje pa je potekalo turnirsko, leto za tem so bili 2. V ligaško tekmovanje se niso vključili, Verbotna so povabili v Šentjur v ekipo Mila Juventus, ki je z Verbotnom postala prvi slovenski državni prvak, ko je tekmovanje potekalo ligaško. Sledila je še selitev v Sevnico, takrat z njim tudi Andrej Dobovičnik in Janko Dolenc, kjer so bili drugi in prvi, kariero pa je sklenil v Celju pri Pelikanih takisto z naslovom državnega prvaka.

Videopredstavitev Milka Verbotna:„Predvsem mi je v spominu ostalo, kako so nas v Sevnici lepo in prijetno sprejeli domači fantje,“
se spominja Verboten sezon, ko je igral za Mizarstvo Krošelj.

Trener vratarjev, danes delegat

Verboten je bil tudi reprezentant, začel je pri selektorju Dušanu Razboršku, sedem nastopov je zbral. Leta 2002 ga je k sodelovanju povabil Zdravko Golob, tedanji predsednik KMN pri NZS. Verboten je asistiral selektorjema Darku Križmanu in Andreju Dobovičniku, z delom pa je sklenil 2009, s futsalom je povezan še danes – deluje kot delegat, pozorno pa spremlja tudi vratarje.

„Izstopa zagotovo Damir Puškar, ki je naredil izvrstno kariero. Spomnim se ga že iz mlajših selekcij. Bil je eksploziven, vztrajen in hiter,“ pove Verboten, ki danes deluje v NK Rudar kot sekretar mlajših selekcij.

V Kragljevi diplomski nalogi

Z največjimi uspehi Puntarja iz Tolmina pa je povezan Aljoša Mohorič (1980), ki je sprva igral nogomet v NK Tolmin, preizkusil se je tudi v kadetski vrsti Gorice, a se je vrnil domov, nadaljeval v NK Tolmin, potem pa izzive poiskal v futsalu, bilo je poleti 2005. O tem v svoji diplomski nalogi piše tudi Igor Kragelj, še ena legenda posoškega futsala.

„V novi sezoni je bilo spet največje breme na ramenih uprave najti novega generalnega pokrovitelja. Ekipa je ostala enaka kot v prejšnji sezoni, okrepila pa se je z Vedranom Smiljanićem in Zoranom Šeklijem z Gorenjske. Članski ekipi sta se pridruţila še dva mladinca, Gorazd Vasiljevič in Kristjan Čujec. Še pred začetkom sezone sta se priključila Valentin Mrak in vratar Aljoša Mohorič iz vrst NK Tolmin. Predvsem Aljoša Mohorič se je v naslednjih sezonah izkazal za pravo okrepitev in postal prvi vratar ekipe,“ je zapisano v diplomi, kjer je dodano tudi to, da je tedanjega trenerja Simona Kendo nadomestil Darijo Leban, pomočnik je postal Matej Kavčič. Družba Alpkomerc je znova postala generalni pokrovitelj kluba.

Da se je Mohorič preselil v Puntar, gredo zasluge predvsem Benjaminu Melinku, ki je o Mohoričevi nameri obvestil Julijana Draga, ki je kot izvrsten klubski operativec uredil vse ostalo.

Vztrajnost in delavnost

„V Puntarju je bila klapa, dobro vzdušje,“ Mohorič rad obuja spomin na čase v rumenem dresu, s katerim je bil dvakrat državni prvak, preizkusili in navdušili so v ligi prvakov. Za nameček se je Mohorič prebil tudi v reprezentanco, 70 nastopov je zbral.

„V Tolminu smo imeli vedno dobre golmane, Denis Rutar pa je bil tisti, ki smo ga spremljali od začetka. Sem pa se v nadaljevanju veliko naučil še od Milka Verbotna, Vojka Majcna in Alana Pertovta, s katerimi sem sodeloval v reprezentanci,“ še doda Aljoša.

„Vedno sem bil delavec. Kar sem dosegel, sem dosegel z vztrajnostjo. Nikoli niso bile v ospredju moje ambicije,“ poudari Mohorič, ki je kariero sklenil 2014., zadnjo tekmo za Puntar je odigral v Ljubljani. Danes je v poslovnih vodah.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 30.05.2020 | 1. SFL
  Futsal sezona 2019/2020 tudi uradno zaključena
  Na podlagi 27. člena Statuta Nogometne zveze Slovenije je Izvršni odbor NZS na 48. seji dne 29.05.2020 sprejel tri sklepe.
 • 27.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Davorin Šnofl in Rok Grželj
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Zadnja dva kandidata na levem boku sta Davorin Šnofl in Rok Grželj.
 • 26.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Slaviša Goranovič in Damir Pertič
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. V tem tednu smo na levem boku, danes pa pod drobnogledom Slaviša Goranovič in Damir Pertič.
 • 25.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Benjamin Melink in Rok Mordej
  Danes se začenja 3. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Igor Osredkar izbran na poziciji ogranizator/branilec, teden dni poprej Darko Tokić na mestu golmana.
 • 20.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Valdi Lakoseljac in Borut Kristan
  Danes zaključujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili na poziciji obrambni/organizator v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta tu Valdi Lakoseljac in Borut Kristan, bolje rečeno kar generacija 1978.
 • 19.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Mile Simeunovič in Igor Osredkar
  Nadaljujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta na vrsti Mile Simeunović in Igor Osredkar, ki sta se izkazala tudi z igranjem v tujini.
 • 18.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Kragelj in Zoran Tesko
  Danes se začenja 2. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Darko Tokić izbran za najboljšega vratarja, od danes do srede smo na poziciji obrambni/organizator.
 • 12.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Bratić in Darko Tokić
  Igor Bratić ima 32 nastopov za reprezentanco do 21 let, zbral je 30 nastopov za člansko vrsto. Kar 45 nastopov pa je za Slovenijo zabeležil Darko Tokić.
 • 11.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Vojko Majcen in Damir Puškar
  Danes začenjamo s predstavijo uvodnih dveh igralcev, ki sta bila izbrana med najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Začenjamo pred golovo črto.

DELI NA