19.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Mile Simeunovič in Igor Osredkar

Nadaljujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta na vrsti Mile Simeunovič in Igor Osredkar.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek, petek in sobota so rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale, kjer odloča anketa.

Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji obrambni/organizator:
Igor Kragelj
Borut Kristan
Valdi Lakošeljac
Mile Simeunović
Igor Osredkar
Zoran Tesko

Iz Vuka v Italijo

Mile Simeunovič (1976) danes uspešno deluje na Vrhniki v Futsal klubu Siliko. S treningi na novo sezono bo ekipa začela avgusta, ambicij Simeunoviču ne manjka. Kot trener z bogato kariero pa ima svojim igralcem kaj povedati in pokazati. V 20 sezonah je igral v devetih klubih, zbral osem državnih in sedem pokalnih naslovov, v dresu Slovenije pa je vknjižil 60 nastopov in 23 golov. Sprva je igral za Vuko Ljubljana (sezona 1996/97), potem pa odšel v Italijo (Firence in Bologna med letoma 1997 in 2000), od tu pa v Rusijo, kjer je bil v Norilsku šest let. Do konca bogate futsal kariere je branil še barve hrvaškega Gospića, Gip Betona MTO, Litije, Dobovca Pivovarne Kozel in Proena Maribor ter drugoligaša Bautima.

Videopredstavitev Mileta Simeunoviča:Unovčiti svoje kvalitete

„Zelo hitro sem spoznal, da mi bolj ustreza futsal kot nogomet, vse skupaj pa se je začelo pri 13,14 letih. Ključen je bil tudi preskok z asfalta v dvorano. Prvo sezono ligaškega državnega prvenstva sem zamudil, potem pa sem bil že član Vuka Ljubljana,“ se spominja začetkov. Hitro so ga opazili na tujem pri sosedih v Italiji, s pomočjo prevajalke so se dogovorili za prihod Simeunoviča v Italijo.

„Dejansko se mi ni šlo v Italijo. Bil sem srečen v Ljubljani, imel sem dekle, zdelo se mi je, da se svet vrti okoli mene,“ se spominja tistih časov. A je šel na tuje, potem tudi v Rusijo in na Hrvaško. „Danes pri naših igralcih pogrešam to vrlino, da bi znali unovčiti svoje nesporne kvalitete,“ vleče paralelo med svojimi in današnjimi časi. „Bil pa sem čudna glava, trmast. Trenerjem, ki so me vodili, ni bilo lahko. To tedanji selektor Dušan Razboršek dobro ve,“ Simeunovič priznava, da z njim ni bilo lahko, poudari pa, da je vedno živel na in zunaj terena kot pravi profesionalec. Danes je trener, mentor, vzor.

„Današnji futsal je šel preveč v taktiko, preveč v obrambo. Premalo je napada. Preveč se govori o obrambi... Mislim, da bi bilo treba povečati gol in dati hitrejšo žogo. Da bo več golov, da bodo napadalci v prednosti,“ pa Simeunovič o svojem pogledu na današnji in morebitni jutrišnji futsal.

S Fiderškom

Na tujem pa je od leta 2014 Igor Osredkar (1986), ki je navdušuje v dresu Makarske, vmes je bil tudi član zagrebškega Nacionala. „Treniramo in čakamo nadaljevanje prvenstva,“ pravi Osredkar, ki se mu je v Makarski pridružil tudi reprezentančni soigralec Matej Fideršek.

Dokazovanje na tujem

„Star sem bil 27 let, z ženo sva bila poročena, ustvarila sva si dom. Odločen sem bil, da če že grem na tuje, skušam nekaj zaslužiti, ob tem pa spoznati nove ljudi, sredine,“ kapetan reprezentance o tem, zakaj je šel na tuje in uspel. Pa mu ni bilo vedno lahko. „Vedeli so domačini, da sem prišel v novo okolje, da dobim nekaj več kot oni. Proti meni so se dokazovali, tudi podajali niso. Po prvi tekmi so videli, kaj delam in da dajem vse od sebe in sem pravi. Ko to preživiš, nate gledajo drugače,“ nadaljuje Osredkar, ki je sprva igra nogomet na Slovanu, a njegova in klubska pričakovanja niso ujela.

Vrnil se je v Litijo, to so hitro izvedeli v Futsal klubu Litija in ga poklicali. Spomni se, da je takrat dobil tudi prvi pravi denar, kar mu je, to ne skriva, prav prišlo. Ostalo je zgodovina.

Videopredstavitev Igorja Osredkarja:„V futsalu nisem imel velikih pričakovanj. Igra mi je bila všeč, rad sem treniral, veliko sem delal zase dodatno. Prišla je reprezentanca, začel sem hoditi po svetu,“ Osredkar za konec še o tem, kaj mu je futsal še dal.

Osredkar je danes s 156 nastopi in 77 goli za Slovenijo rekorder v teh statističnih prvinah. V dresu Slovenije je debitiral 30.1. 2005. V 1. SFL je nosil dres Litije in Gorice, štirikrat je bil prvak 1. SFL.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 17.09.2020 | 1. SFL
  Futsal liga prvakov z novim formatom
  Evropska nogometna zveza Uefa je predstavila spremenjen format tekmovanja za sezono 2020/2021, ko bo Slovenijo v tem elitnem tekmovanju zastopal FK Dobovec.
 • 11.09.2020 | 1. SFL
  Dobovcu derbi, na vrhu še Ptuj in Mlinše
  Tekmovanje se nadaljuje s 3. krogom 25.9., prihodnji teden je rezerviran za reprezentančno akcijo članov.
 • 11.09.2020 | 1. SFL
  Ponovitev superpokala, Mlinše, Bronx in Ptuj po 2. zmago
  Pred nami je že 2. krog 1. SFL, 26. sezona je v polnem teku, klubi, igralci, ter trenerji pa željni dokazovanja. Tokratno kolo prinaša pet krasnih tekem!
 • 08.09.2020 | 1. SFL
  V Litiji z novim trenerjem
  „Vesel sem za Tomija in mu želim vse dobro v reprezentanci! V Litiji se bomo še naprej trudili, da uresničimo letošnji cilj - to je naslov državnega prvaka. Imamo igralce, ki so tega sposobni in imajo veliko željo!" je dejal Pijetlović.
 • 04.09.2020 | 1. SFL
  Ptuj s preobratom, prva za ŠD Mlinše
  Prve tri prvoligaške točke je osvojil ŠD Mlinše, ki je slavil v Sevnici. Litija in FK Dobovec sta upravičila vlogo favorita, FC Hiša daril Ptuj pa je režiral preobrat in po izvrstnem 2. polčasu porazil Siliko.
 • 03.09.2020 | 1. SFL
  V Kobaridu ponovitev zadnjega finala pokala Terme Olimia
  Čast Posočja v 1. SFL še naprej brani KMN Oplast Kobarid, ki bo sezono začel s tekmo proti FK Dobovec, aktualnemu udeležencu futsal lige prvakov. Dobovec je na zadnjih petih medsebojnih tekmah v 1. SFL vedno slavil, pred tem pa dvakrat izgubil.
 • 03.09.2020 | 1. SFL
  Točke bodo ostale ob Savi
  Ob Savi se je vedno igral kvaliteten futsal. Litija, Zagorje, Sevnica in še kdo... Zdaj se je tej eminentni druščini pridružil še novinec v 1. SFL – to je sredina ŠD Mlinše, ki bo svoj prvoligaški krst doživela ravno ob Savi – v Sevnici.
 • 03.09.2020 | 1. SFL
  Na tekmi Litija - Dobrepolje v znamenju številke 10
  Desetkratni državni prvak FC Litija, edini klub, ki je odigral vseh 25 dosedanjih sezone 1. SFL, vstopa odločno v sezono. Žreb je hotel, da uvodno tekmo odigrajo z ekipo FK Dobrepolje, ki ravno ob 10-letnici delovanja vstopa v 1. SFL.
 • 03.09.2020 | 1. SFL
  Okrepljeni Ptujčani bi radi pokvarili načrte Siliku
  V petek se nam zanimiv obračun obeta tudi na Ptuju, v najstarejšem slovenskem mestu. FC Hiša daril Ptuj gosti vrhniški Siliko. V minuli sezoni se je obračun na Ptuju končal z delitvijo točk (2:2), na Vrhniki pa so suvereno slavili domačini (7:1).
 • 02.09.2020 | 1. SFL
  Na Škofijah in Ljutomeru bi radi začeli z zmago
  V petek se s tekmami 1. kroga začenja sezona 1. SFL, to bo že 26. po vrsti. V 1. SFL je 10 ekip, vnovič pa bomo spremljali tudi tekmo med KMN Bronx Škofije in KMN Tomaž Šic Bar. V lanski sezoni se je ena tekma končala z remijem (5:5).

DELI NA