17.06.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Janko Dolenc in Senudin Džafić

Danes nadaljujemo in hkrati tudi zaključujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Za konec še dva izjemna igralca – Janko Dolenc in Senudin Džafić.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V skupaj šestih tednih smo oz. bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Temu smo dodali še dodatno šesterico im celotno ekipo razširili na 14 igralcev.

Tokratni Četrtek, petek in sobota pa so še zadnjič rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji pivot golgeter:
Denis Totošković
Janko Dolenc
Kristjan Čujec
Senudin Džafić
Rajko Uršič
Tomislav Horvat

Nogomet v Avstriji, doma za Talce

Janko Dolenc (1966) je bil zagotovo igralec, ki je obeležil zadnje desetletje minulega stoletja. Prihaja iz Selnice ob Dravi, kjer je začel z nogometom, ki ga je v nadaljevanju igral v 3. avstrijski ligi. Vmes se je navdušil nad malim nogometom, kasneje futsalom in slavo žel v dresu mariborskih Talcev. “Opazili so me na turnirjih in me povabili v ekipo Mila Juventus,” pove Janko, ostalo pa je praktično zgodovina.

Videopredstavitev Janka Dolenca:Strašna ekipa

Dolenc je v prvi sezoni 1. SFL igral za ekipo prvega državnega prvaka Mila Juventus iz Šentjurja, ki je zbral 43 točk, toliko tudi Vuko Ljubljana. Dolenc je bil s 25 goli prvi strelec. „Imeli smo strašno ekipo, tu so bili še Dobovičnik, Verboten, Lazić,“ opozarja Dolenc, ki spomni, da so bili to pionirski časi futsala, ko še praktično ni bilo posnetkov tekem in Youtubea.

Prvi (pokalni) strelec

Po koncu prvega prvenstva, tako je v seriji zapisov o futsalu zapisal Stane Damiš, je sledilo še uvodno pokalno tekmovanje. Tekme osmine finala so bile 19. in 20. aprila 1996, na njih je bilo doseženih 69 golov iz igre, trije pa s kazenskih strelov, ki so odločili o enem četrtfinalistu. Prvo srečanje je bilo odigrano v Murski Soboti, kjer je takratni državni prvak Mila Juventus iz Šentjurja napolnil mrežo moštva Keb Beltinci z izidom 9:2. Prvi strelec v zgodovini pokalnih slovenskih tekmovanj je bil gostujoči igralec Janko Dolenc, ki se je po koncu sezone za dve leti preselil v sevniško zasedbo Mizarstvo Krošelj, temu pa je sledila nesrečna poškodba kolena, ki je botrovala koncu kariere leta 2000. Čeprav je bil že domenjen, da se preseli v tabor Litije.

Dobre igre v dresu mariborskih Talcev so Dolencu prinesle tudi povabilo na priprave jugoslovanske reprezentance, ki se je pred neuradnim svetovnim prvenstvom 1991. zbrala v Mostarju.

Danes dela kot informatik na srednješolskem centru v Mariboru. Futsala in nogometa ne igra. Z veseljem pa se odzove druženjem, ki jih praviloma organizira nekdanji slovenski selektor Dušan Razboršek. Za Slovenijo je Dolenc v 12 tekmah dosegel pet zadetkov.

Prvi za Slovenijo

Tudi pri Senudinu Džafiću (1974) velja omeniti, da je bil prvi. 17. februarja 2003 je postal prvi Slovenec, ki je dosegel gol na EP v futsalu. V 5. minuti je zabil za vodstvo Slovenije proti Italiji, ki je gostila prvenstvo in ga na koncu tudi osvojila. Italijani so naše na premieri na evropski ravni porazili z 2:1.

8. v Evropi, trenerski prvenec v Splitu

Džafić je pustil močan pečat na slovenski (klubski) futsal sceni. Prihaja iz Ljubljane, futsal javnost pa je nase opozoril v dresu Litije. Od tu se je skupaj z Denisom Ibrišomovičem odpravil na tuje, bilo je v sezoni 2003/04. Prvega maja 2004, dobre štiri kroge pred koncem sezone, pa sta se Džafić in Ibrišimovič po zmagi Splita proti Torcidi (7:5, štiri gole je zabil Robert Jarni, dva pa Džafić) že veselila naslova državnega prvaka. V tej sezoni so se Splitčani uvrstili med osem najboljših v futsal ligi prvakov.

Videopredstavitev Senudina Džafića:

Prav v Dalmaciji je Džafić v sezoni 2008/09 začel trenersko kariero, ko je nasledil Tiaga Polida. Po delu na Hrvaškem je sledila selitev v Slovenijo, kjer je vodil Vuko Ljubljana in Proen Maribor, s katerim je bil leta 2016 državni in pokalni prvak Slovenije. Vmes je deloval tudi na Vrhniki v klubu FK Siliko.

V dresu Slovenije je zbral 35 nastopov, dosegel je 24 zadetkov.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 22.01.2021 | 1. SFL
  Dobrepolje prvič v novi dvorani, gneča na sredini
  Pester program 1. SFL se nadaljuje že v petek, 22.1., je na sporedu 15. krog. Tekme se igrajo v Ljutomeru, Rogaški Slatini, Litiji, Kobaridu in v Dobrepolju. Do konca rednega dela so še štirje krogi, med 4. in 8. mestom pa le pet točk razlike.
 • 21.01.2021 | 1. SFL
  V Kazahstan po mesto na finalnem turnirju
  Dobovec ni bil nosilec, za mesto na finalnem turnirju pa se bo med 16. in 21.2. meril s kazahstanskim klubom Aktobe. O potniku v četrtfinale odloča ena sama tekma.
 • 21.01.2021 | 1. SFL
  Dobovec v pričakovanju žreba lige prvakov
  Vseh 16 ekip je potrdilo, da lahko tekmo tudi gostijo. Uefa je javila, da bo izžrebala par, potem pa še naknadno ekipo, ki bo gostitelj.
 • 19.01.2021 | 1. SFL
  Zmagi za Dobovec in Oplast
  Preloženi tekmi 12. in 14. kroga sta pripadli gostom - Dobovec je naprej v gosteh z 1:4 premagal KMN Tomaž Šic Bar, Oplast pa je na Vrhniki opravil s Silikom (3:5).
 • 18.01.2021 | 1. SFL
  Evropski Dobovec prihaja v Ljutomer
  Torek bo zaznamovala tudi preložena tekma 14. kroga 1. SFL. Ker je imel Dobovec evropski izpit in ga tudi izvrstno prestal, potuje v Ljutomer jutri, v torek, kjer ga gosti KMN Tomaž Šic Bar.
 • 18.01.2021 | 1. SFL
  V torek dve tekmi, prenos z Vrhnike
  Uvodoma se bosta ob 19. uri v Ljutomeru pomerila domači KMN Tomaž Šic bar in FK Dobovec, od 20. ure naprej pa vabljeni k spremljanju prenosa tekme na spletni strani www.futsal.si . Na Vrhniki se bosta srečali domači Siliko Vrhnika in KMN Oplast Kobarid.
 • 16.01.2021 | 1. SFL
  V 40. minuti do zasluženega napredovanja v ligi prvakov
  Dobovec bo tekmeca v osmini finala lige prvakov dobil v četrtek, 21.1., ko bo v Nyonu žreb. Osmina finala se igra med 16. in 21.2., o napredovanju na zaključni turnir pa odloča ena sama tekma.
 • 16.01.2021 | 1. SFL
  Dobovec nocoj po osmino finale lige prvakov
  Trener Dobovca Kujtim Morina je vesel, ker ima na voljo optimalno zasedbo. V ekipi je po težki poškodbi svoje mesto spet zavzel motor moštva Rok Mordej.
 • 15.01.2021 | 1. SFL
  Bronx in Oplast do treh, Litija štela do devet
  V štirih tekmah 14. kroga so so se treh zmag veselili gostje, za edino domače slavje je poskrbel Tod Ciuha, ki je v 39. minuti priboril zmago Siliku proti Dobrepolju, ki ostaja še brez točke v 1. SFL.
 • 15.01.2021 | 1. SFL
  Pripravljeni na evropski izpit na Malti
  Luxol SA Futsal je vodilna ekipa malteške lige, odigrali so štiri kroge, v povprečju zmagujejo z rezultatom 11:1, minulo soboto so s 17:2 premagali Qormi Futsal. Vodilni klub otoške države Malte premore pet Brazilcev, Portugalca, Srba, Norvežana, Romuna in Gruzinca, tu pa so še domačini.

DELI NA