18.05.2020 | 1. SFL
Izbor Naj: Igor Kragelj in Zoran Tesko

Danes se začenja 2. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Darko Tokić izbran za najboljšega vratarja, od danes do srede smo na poziciji obrambni/organizator.

Uvodoma predstavljamo Zorana Teska in Igorja Kraglja.

Izbor Naj

Za pet različnih igralnih pozicij smo izbrali po šest igralcev, ki so zaznamovali zgodovino 1. SFL (25 sezon torej)  – s svojimi dosežki, nastopi in naslovi, ki so jih osvajali. V petih tednih bomo tako predstavili 30 igralcev, po dva vsak dan – od ponedeljka do srede. Četrtek, petek in sobota so rezervirani za glasovanje na Facebook strani Futsal.si. V tej uvodni fazi, ko predstavljamo igralce po posameznih pozicijah, boste iz šestih na eni poziciji izbrali po dva, ki se bosta uvrstila v veliki finale, kjer odloča anketa.

Dva, ki napredujeta v finale, boste določili tako, da boste v komentar pod grafiko od četrtka do petka vpisali številko (od 1 do 6), ki jo bo prejel vsak nominirani igralec.

Izbiramo naj postavo 1. SFL v 25 sezonah: nominirani na poziciji obrambni/organizator:
Igor Kragelj
Borut Kristan
Valdi Lakošeljac
Mile Simeunović
Igor Osredkar
Zoran Tesko

Zoran Tesko, rojen je bil leta 1970, danes deluje v Posočju, kjer ima v klubu Oplast smele načrte, oblikovanje futsal akademije. Mlajše selekcije kluba iz Posočja so začele z delom, člani se zberejo v soboto. Tesku ciljev in ambicij ne manjka. Upravičeno pa je ponosen na svojo igralsko in trenersko kariero. Do 21. leta je bil član ekipe Set Vevče, ob tem pa je igral futsal za zasedbo Assaloni Cosmos in ta Strelček, ki se je z Vukom Ljubljana in Talci Mariboru boril za naslov najboljšega v Sloveniji, prvenstva pa so bila organizirana turnirsko. Ko se je osnovala liga, so Teska povabili v Litijo, kjer je igral 15 let! „Samo eno sezono sem bil v Zagorju, leto dni pa v ljubljanskem Metropolu,“ razkrije Tesko, kje je igral futsal.

Videopredstavitev Zorana Teska:

Vuko z vratarjem, Tesko iznašel protiigro

Tesko je tudi tisti igralec, ki je iznašel način protiigre za igro v vratarjem v polju. „Pojdimo po vrsti: Vuko Ljubljana, vodil ga je trener Željko Pijetlovič, je z vratarjem Marjanom Dermastjo začel z igro z vratarjem v polju. To je bil šok za vse v Evropi. Zahvaljujoč tudi tej igri je bil Vuko leta 1992 neuradni evropski klubski prvak, leto za tem pa so to igro prepovedali. Ker pa je bil Vuko naš konkurent, smo s Tankom in Jamnikom naštudirali karo sistem in tako spremenili tedanjo klasično postavitev 2-2,“ povzame Tesko, ki je tedaj veliko igral kot vratar in nekako velja za izumitelja „kare“.

V sezoni 2004/05 je sedel na klop Litije, tja ga je povabil Tone Vrhovec. V prvi sezoni se je poleg domačih uspehov izkazal na evropski sceni. Litija se je kot prvi slovenski klub uvrstila med osem najboljših v Evropi, na poti do tja pa je v Azerbajdžanu izločila tudi italijanskega prvaka Arzignano Grifo (6:5).

Prvak pred desetimi leti

Tesko je z delom nadaljeval v ekipi FC Bronx Škofije, tam je bil dve leti trener in eno sezono športni direktor. Bil je trener Dobovca, s katerim je postal superpokalni prvak in uspešno nastopal v ligi prvakov. Bil je selektor reprezentance do 21 let, ki je na neuradnem EP prišla med štiri. Tesko je leta 2010 kot trener in igralec (zadnjo tekmo je odigral 7.5. 2010) popeljal do naslova državnega prvaka – pred točno 10 leti – zadnjo tekmo je Oplast dobil 6:4 proti Puntarju.

„Futsal se je menjal, danes vse bazira na moči in hitrosti,“ pravi Tesko, ki se spomni, kako se je v dresu reprezentance (26 nastopov in šest golov ima) seznanil tudi z neodbojno žogo, na katero so se hitro in uspešno privadili.

Rumena družina

Dobra tri leta so minila, odkar je Igor Kragelj (1980) končal svojo športno pot. Ves čas je bil zvest Puntarju, s katerim je bil dvakrat tudi državni prvak, dvakrat je nastopil tudi v futsal ligi prvakov.

„Bili smo prava rumena družina, sam klub pa dejansko moja druga družina... Ko smo se pred časom zbrali, sem na Facebook objavil fotografijo, kjer sem zapisal, da nas je prišel pozdraviti tudi naš najstniški oče Simon Kenda, tedanji naš trener. Moja mama je zapisala, da mu je bila vedno hvaležna, ker je vedela, da smo v dobrih rokah, ko nas je zvečer pripeljal domov,“ Igor opiše razmere, ki so vladale v Tolminu.

Kragelj je začel s futsalom, ko mu je bilo 13 let. Sprva je z uporniki hodil na turnirje, ko mu je bilo 16 let, pa je smel zaigrati za člansko ekipo.

Videopredstavitev Igorja Kraglja:Tudi sin zapisan športu

„Veliko lepega sem doživel in se naučil, futsal je bil in ostal moj šport,“ poudari Igor, ki danes živi na Kneži, rojstnem kraju Puntarja. „Pozimi še vedno hodim na rekreacijo, v celotni sezoni sem manjkal le dvakrat,“ doda in razkrije, da gre po njegovih (bolje rečeno kar njunih: tudi Igorjeva boljša polovica Monika se je ukvarjala s futsalom in bila soustanoviteljica Ženskega futsal kluba Smaragd) stopinjah tudi sin, ki trenira pri NK Tolmin.

Igor je bil eden teh, ki so skušali obuditi delovanje KMN Puntar, a se ni izšlo. „Nič se ne dogaja, zaprli smo zgodbo. Imeli smo nekaj sestankov, a dejansko smo spoznali manjko na vseh področjih: finančno, igralsko in kadrovsko. Preprosto smo se vsi, ki smo poprej delali prostovoljno, iztrošili, novih pa ni,“ še pristavi Kragelj.

Tekst: D.P.
Video: M.P.
Foto: M.P.

SORODNE NOVICE

 • 30.05.2020 | 1. SFL
  Futsal sezona 2019/2020 tudi uradno zaključena
  Na podlagi 27. člena Statuta Nogometne zveze Slovenije je Izvršni odbor NZS na 48. seji dne 29.05.2020 sprejel tri sklepe.
 • 27.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Davorin Šnofl in Rok Grželj
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Zadnja dva kandidata na levem boku sta Davorin Šnofl in Rok Grželj.
 • 26.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Slaviša Goranovič in Damir Pertič
  Nadaljujemo predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. V tem tednu smo na levem boku, danes pa pod drobnogledom Slaviša Goranovič in Damir Pertič.
 • 25.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Benjamin Melink in Rok Mordej
  Danes se začenja 3. od petih krogov predstavitev igralcev za naj postavo minulih 25 sezon 1. SFL. Minuli teden je bil Igor Osredkar izbran na poziciji ogranizator/branilec, teden dni poprej Darko Tokić na mestu golmana.
 • 20.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Valdi Lakoseljac in Borut Kristan
  Danes zaključujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili na poziciji obrambni/organizator v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta tu Valdi Lakoseljac in Borut Kristan, bolje rečeno kar generacija 1978.
 • 19.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Mile Simeunovič in Igor Osredkar
  Nadaljujemo s predstavitvijo igralcev, ki so nase opozorili v 25 sezonah 1. SFL. Danes sta na vrsti Mile Simeunović in Igor Osredkar, ki sta se izkazala tudi z igranjem v tujini.
 • 13.05.2020 | 1. SFL
  Izbor naj: Milko Verboten in Aljoša Mohorič
  Še dva vratarja predstavljamo danes: to sta Milko Verboten in Aljoša Mohorič. Bila sta izbrana med tistih najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. V četrtek in petek sledi glasovanje na Facebooku.
 • 12.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Igor Bratić in Darko Tokić
  Igor Bratić ima 32 nastopov za reprezentanco do 21 let, zbral je 30 nastopov za člansko vrsto. Kar 45 nastopov pa je za Slovenijo zabeležil Darko Tokić.
 • 11.05.2020 | 1. SFL
  Izbor Naj: Vojko Majcen in Damir Puškar
  Danes začenjamo s predstavijo uvodnih dveh igralcev, ki sta bila izbrana med najboljših 30, ki so zaznamovali minulih 25 sezon 1. SFL. Začenjamo pred golovo črto.

DELI NA