16.09.2019 | 1. SFL
Iz zgodovine 1. SFL: kako se je rodil derbi med Litijo in Sevnico

Minuli petek smo stopili v jubilejno 25. sezono 1. SFL, ki jo bomo obeležili tudi prek 25 zgodb o tekmah, ki so tako ali drugače zaznamovale minula leta.

O tej tekmi pa boste jutri videli tudi prispevek v prvi oddaji Futsal Magazin. Prvič na Šport TV 1 v torek ob 19.00, od srede naprej pa še na našem youtube kanalu.

Simić in Gačnik

Uvodoma se ustavljamo ob Savi in tekmi 8. kroga sezone 2009/2010. Pravi klasični derbi za Savo, tekmeca pa soseda FC Litija in KMN Sevnica, obračun je bil na sporedu 13.11. 2009 (petek trinajsti je bil – takisto kot derbi, ki je bil na sporedu minuli petek!).

Nagrada za Tokiča in Pantiča

Litijane je vodil Boban Simić, Sevničane Robert Gačnik. V dresu Litije so igrali tudi Mile Simeunovič, Damir Pertič, Damir Puškar, Igor Osredkar. To je bil poseben večer za dva: Danijel Pantič in Darko Tokič sta prejela priznanji za 100. oziroma 200. nastop v dresu devetkratnega državnega prvaka. V dresu Sevničanov je kapetanski trak nosil Sebastijan Drobne. Tekma se je končala z zmago Litijanov (7:2), po dva gola sta dosegla Damir Pertič in Igor Osredkar za Litijo, Drobne je dvakrat zadel za goste.

Dosedanji državni prvaki:
FC Litija: 10
Dobovec Pivovarna Kozel: 3
KMN Oplast Kobarid: 2
KMN Puntar: 2
Proen Maribor 2
Gip Beton MTO: 1
Pelikan Celje: 1
Mila Juventus: 1
Mizarstvo Krošelj: 1
Gorica: 1

Prva za Jonteza

Rivalstvo je ostalo do danes! „Tako sem vesel in ponosen na svoje fante, v vseh teh letih, odkar vodim Sevnico, sem šele prvič uspel premagati Litijo,“ je v petek ponosno dejal Mitja Jontez, trener Sevničanov.

Kot otrok na tribuni

„Premagati Litijo je bilo vedno nekaj posebnega. Na teh medsebojnih srečanjih damo vedno nekaj več od sebe. Tudi zato, ker se zavedamo, kaj Litija pomeni v slovenskem futsalu,“ pa na temo derbija pove Sebastijan Drobne, ki je minuli petek poskrbel za zmago Sevničanov v 1. krogu 1. SFL. „Spomnim se tekem, ko sem z očetom še kot otrok prihajal na te medsebojne tekme. Takrat so igrali Janc, Kneževič, pa selektor Dobovičnik,“ Drobne rad spomni, ko je še kot golobradi fantič prihajal v dvorano, danes pa je ta, ki odloča derbije. Ob tem prizna, da je bil tudi sam parkrat zelo blizu selitvi v dres Litije, enkrat je namesto Litije izbral tujino.

Ko iščemo razloge za rivalstvo, nam Andrej Vrhovec, nekdanji igralec in trener, danes pa eden od osrednjih mecenov litijskega futsala, navrže jasen podatek: „Rivalstvo se je začelo, ko so nam vzeli trenerja Dušana Razborška. Odpeljali so ga, nastalo je rivalstvo, okrepili so se, nastal je zasavski derbi.“

„Res je, sam sem sprva delal kot trener v Litiji. Nekateri igralci pa niso bili pripravljeni sprejeti dejstva, da jih je vodil kot trener še dovčerajšnji soigralec. Sprejeli so le, ko je bila na sporedu zahtevna tekma. Sicer ne. Sam pa sem bil tak, da sem zahteval red in disciplino. Ko tako ni več šlo, sem jasno povedal, da se tega ne grem več, da me zanimajo samo resne zgodbe. Vmes nisem bil več trener, ampak sem le skrbel za administracijo v klubu. V tem času pa je prišla ponudba iz Sevnice,“ se spominja Razboršek leta 1996, ko je prišlo do selitve.

Po 1000 gledalcev

Javil se je klub, ki se je sprva imenoval KMN Juventus Mizarstvo Krošelj, potem KMN Mizarstvo Krošelj in od leta 2000 dalje KMN Sevnica.  „Krošelj je rekel, da je kupil Juventus. Da pa če že ima najboljše igralce, potem bo pripeljal še najboljšega trenerja. Prišel je na plano z nespodobno ponudbo,“ nadaljuje Razboršek, ki je sprejel izziv in začel z delom. „To je nekaterim v Litiji težko padlo. Niso bili ravno vajeni, da je kdo šel iz kluba,“ dodaja Razboršek, ki se rad spominja medsebojnih tekem, ko se je na tekmah zbralo tudi po 1000 gledalcev. „Sevničane sem vodil na šestih tekmah proti Litiji, zmagal pa nisem. Smo pa bili državni prvaki, enkrat drugi, v tretji sezoni pa sem klub predčasno zapustil,“ še doda Razboršek.

Postava Sevničanov v sezoni 1997/98, ko so postali državni prvaki:

Mizarstvo Krošelj:
Verboten, Kostić, Dobovičnik, Dolenc, Ristevski, Guček Boštjan, Guček Danilo, Plazar, Knežević, Janc, Držanič, Vincetić, Kobelščak, Banič, Erjavec. Trener Razboršek Dušan.

Tudi Mito Kos

„Na oba kluba gledam z veliko simpatije. V Sevnici imam še vedno veliko prijateljev, rad se vračam. V Litiji pa živijo moji „frendi“ še iz igralskih dni,“ še pristavi Razboršek in spomni, da je po njegovi poti, iz Litije v Sevnico, za tem šel tudi igralec Mito Kos.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.
  • 29.03.2024 | 1. SFL
    Oplast v polfinale, Bronx obstal, KMN Meteorplast podaljšal serijo
    KMN Oplast Kobarid je postal 3. polfinalist. Po zmagi v Sevnici se je ekipa trenerja Jake Sovdata pridružila Dobovcu in Siliku, ki sta si mesto v polfinalu zagotovila kot 1. in 2. ekipa rednega dela. Oplast se bo v polfinalu merili z Dobovcem. Četrtega polfinalista bomo dobili v petek, 5.4.
  • 28.03.2024 | 1. SFL
    V Sevnici in Sodražici za polfinale 1. SFL, v Oplotnici za popolnitev
    Petek prinaša tri tekme: v Sevnici in v Sodražici bosta Oplast ter THE Nutrition Extrem lovila mesto v polfinalu. KMN Sevnica in KMN Meteorplast Šic Bar pa bosta na vsak način hotela podaljšali četrtfinale. V Oplotnici pa bo povratna tekma za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025. KMN Bronx Škofije prihaja na povratno tekmo s prednostjo desetih golov.

DELI NA