25.07.2009 | 1. SFL
Intervju: Jože Gačnik

Slovenska izbrana vrsta bo med 19. in 31. januarjem še drugič nastopila na evropskem prvenstvu. Premierni nastop je bil opravljen leta 2003, ko je za Slovenijo igral tudi Jože Gačnik, ki je še danes najučinkovitejši strelec reprezentance s petindvajsetimi zadetki.

Začetek v Ivančni Gorici, hotela ga je Olimpija

»Športno pot sem začel v ekipi Škorc iz Ivančne Gorice, igrali smo po turnirjih, dobro nam je šlo, z mano je igral tudi moj brat Robi,« se Jože spomni svojih začetkov. Potem ga je pot leta 1989 vodila v Inženiring Šarbek, za tem je bil član Vuka, sledila je selitev v Sevnico, pred tem je z Mariborčani osvojil pokalni naslov. V Italiji je odigral 10 sezon, v prihodnjih tednih bo začel svojo 11. sezono na Apeninskem polotoku. Začel je v Napoliju (1997/98), kjer je ostal tri leta, potem je tri leta igral v drugi ligi (Scafati, Iula Matera), štiri sezone pa se je preizkušal v tretji ligi (Afragola, Casagiove, Bergamo).

Ni veliko manjkalo, in Jože bi ostal v nogometnih vodah.

»Z bratom Robijem sva odigrala nekaj tekem za NK Ivančna Gorica, kjer so nas opazili ljudje iz ljubljanske Olimpije, dve leti sva igrala za njih, a sva se potem z bratom odločila za futsal. Četudi je manj denarja v tem športu, je srce odločilo. Ni mi žal, ker je bilo temu tako.«


V Italijo s trebuhom za kruhom

Tujino ste prvič okusili v Italiji na vročem jugu v Napoliju.

»Rad se vračam v Napoli, kjer je Maradona pustil resnično izreden pečat! V tujini je bilo zelo težko, saj nisem znal jezika.«

Leta 2003 je Jože staknil neugodno poškodbo desne noge, poškodoval se je ravno na kvalifikacijah za EP 2003. Tedaj je ostal tudi brez dveh mesecev zaslužka v klubu, saj jim ni mogel pomagati v ključnih trenutkih prvenstva. A ob tej priliki poudari korektnost Nogometni zvezi Slovenije, ki je tistikrat uredila zavarovanje zanj, in potem poskrbela tudi za izplačilo dogovorjene vsote.Za Slovenijo

Jože obudi spomine na igranje v dresu Slovenije.

»Na reprezentanco imamo zelo lepe spomine do leta 2003, ko smo igrali EP v Caserti, po tem sem igral dve prijateljski srečanji z Madžari, tam se je končala moja reprezentančna kariera. Brez razlogov! Manjkal sem tudi na kvalifikacijah za SP 2004, četudi sem imel letalske karte že kupljene.«

Ste z akterji takratnega dogajanja razčistili zadeve in jim prišli do dna?

»Govoril sem z določenimi ljudmi, tudi s selektorjem Križmanom, ki mi je dal čudne odgovore. Na koncu je povedal, da je bi s strani določenih igralcev, postavljen pogoj, da me izloči iz prve četvorke! Tega od teh igralcev nisem pričakoval.«


Kot je dejal Jože Gačnik, mu še danes ni jasno, zakaj so igralci, med njimi, tako Jože, je bil glavni Mile Simeunovič, storili, kar pač so.

Za isto mizo z Miletom?

Z Miletom pa tega nesporazuma nista rešila nikoli.  Morda je ravno sedaj vendarle napočil čas, da se omenjena igralca vendarle usedeta za isto mizo, si povesta, kar jima leži na duši, ter v dobrobit slovenskega futsala zakopljeta bojni sekiri.

V Italiji igralec in trener

Gačnika so klicali, da bi prevzel vodenje katere izmed italijanskih ekip v 1. ali 2. ligi, a ga to še ne mika. »Jasno sem jim dal vedeti, da želim še igrati!« pove Jože, kije v teh letih v tujini osvojil italijanski jezik, razume tudi portugalsko: »Ne bi me kar prodali, precej razumem.«  Četudi Jože še igra, je jasno, da se bo slej ko prej odločil za trenerski poklic. Poseduje profesionalno trenersko licenco, ki jo je pridobil v Italiji, omogoča pa mu vodenje katere koli zasedbe.

Ambicij igralcu dvoranskega nogometa s Krke pri Muljavi ne manjka.

»Nikoli se ne ve, kaj bo. Morda bom nekoč postal selektor AA vrste. Da pa bi to lahko počel, pa rabim precej izkušenj.«Kljub temu, da sodite med veterane, dela za vas ne manjka.

»Vesel sem, da je temu tako. Še preden se konča sezona, že prejmem ponudbe za delo v novi sezoni. Treniram  precej, ob takem ritmu pa bi lahko igral vsaj še tri leta.«

Včasih si ogleda tudi kakšno izmed tekem na slovenskem parketu.

»V Sloveniji se igra precej bolj na telo, pa tudi sodniki manj piskajo kot v Italiji!« pa pove o primerjavi med slovenskim in italijanskim futsalom.

Jože Gačnikje za futsal.si tudi razložil, kakšni tipi igralcev so dobrodošli v Italiji.

 

Tekst: Futsal.si/DP
Foto: Futsal.si/DP

Video: Futsal.si/DP

SORODNE NOVICE

 • 13.05.2022 | 1. SFL
  Ptuj za konec zmagal tudi na Vrhniki
  S tekmo na Vrhniki se je sklenila sezona 1. SFL. FC Hiša daril Ptuj je bil tudi na drugi tekmi boljši od SIlika. Pred tednom dni je bilo 4:1 za Ptujčane, danes 4:3. Na tekmi na Vrhniki je kariero sklenil Borut Ručna.
 • 09.05.2022 | 1. SFL
  Torkove tekme finala 1. SFL ne bo
  Futsal klub Litija je po 1. finalni tekmi 1. SFL izstopil iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Zato torkove finalne tekme 1. SFL ne bo.  Dobovec, ki je dobil uvodno tekmo finala, pa je tako predčasno osvojil naslov državnega prvaka.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec vodi 1:0, Ptujčani imajo tri gole plusa
  Igralci Dobovca so na prvi tekmi finala 1. slovenske futsal lige v Rogaški Slatini po kazenskih strelih premagali Litijo s 5:4 (2:2, 0:0). V boju za bron so Ptujčani s 4:1 odpravili Siliko.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Za bron na Ptuju in Vrhniki
  Danes se začenja, prihodnji petek pa se bo končal, tudi boj za 3. mesto v 27. sezoni 1. SFL. Prvo tekmo gosti FC Hiša daril Ptuj, drugo pa bo gostil vrhniški Siliko. Bron osvoji ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem.
 • 06.05.2022 | 1. SFL
  Naj se finale začne
  Danes se začenja finale med Dobovcem in Litijo, prvo tekmo gosti Rogaška Slatina, prenos pa na Sportklubu, za naslov v 27. sezoni se merita FK Dobovec in FC Litija.
 • 05.05.2022 | 1. SFL
  Želijo parirati Dobovcu
  »Prva tekma je in ni pomembna. Čaka nas serija tekem, morda tri, morda pet. Želim si, da se ognemo poškodb. Le tako bomo lahko parirali Dobovcu,« razmišlja Dobovičnik, ki ob koncu izpostavi, da je zadovoljen s tem, kar je z igralci naredil v zadnjih dveh mesecih, odkar ima ekipo v popolni zasedbi.
 • 04.05.2022 | 1. SFL
  Še vedno željni naslovov, z Morino po 10. lovoriko
  V igri jih krasi visoko pokrivanje tekmeca na njegovi polovici, kar jim omogoča, da iz napak nasprotnikov prihajajo do lahkih golov. Izvrstni so tudi v prekinitvah, dimenzijo več pa njihovi igri daje Čujec, ki zna žogo zadržati, odložiti, podati ali pa sam zaključiti napad.
 • 03.05.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija v lov na najbolj dragocen naslov
  V petek, 6. maja, se s prvo tekmo v Rogaški Slatini začenja finale 27. sezone 1. SFL. Za naslov prvaka se merita FK Dobovec in FC Litija, vodilni ekipi rednega dela 1. SFL. Vse tekme finala, najmanj tri, največ pet, bo prenašal tudi Sportklub.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Dobovec in Litija s 3:1 v finale 1. SFL
  Ekipi trenerjev Kujtima Morine in Andreja Dobovičnika sta z identičnim rezultatom 3:1 v zmagah prišli v finale, ki se začne v petek, 6. maja. Prva tekma je v Rogaški Slatini. Prvak bo ekipa, ki bo prej zbrala tri zmage. Vse tekme finala bo prenašal Sportklub. Za 3. mesto se bosta na dveh tekmah pomerila FK Siliko in FC Hiša daril Ptuj, tekmi bosta 6. in 13.5.
 • 29.04.2022 | 1. SFL
  Finalni turnir lige prvakov s slovenskim pečatom
  V letošnjem tekmovanju je slovenske barve zastopal Dobovec, ki se je tudi v svojem petem nastopu v ligi prvakov prebil med 16 najboljših. Včeraj je minilo leto dni od nastopa Dobovca na finalnem turnirju osmerice v Zadru.

DELI NA