16.03.2018 | 1. SFL
Začenja se četrtfinale, v Novi Gorici pa kvalifikacije za 1. SFL

Ljubitelji futsala si manejo roke, danes v petek, 16.3., se začne končnica 1. SFL, boj za prvaka, lov na naslov. Vse skupaj se začenja s četrtfinalom, na sporedu bo tudi boj za zadnje prosto mesto v 1. SFL. 23. sezona 1. SFL se tako preveša v sklepno fazo tekmovanja.

Jasne propozicije

V četrtfinalu končnice za državnega prvaka se igra na dve dobljeni tekmi iste ekipe. V kvalifikacijah se igrata dve tekmi po pokalnem sistemu (napreduje ekipa, ki je boljša v skupnem seštevku obeh tekem).

1.SFL, četrtfinale, 16.3., 1. tekma:
FC Litija – Siliko Rem Power (20.00)
FutureNet Maribor – KMN Oplast Kobarid (20.00)
KMN Bronx Škofije – KMN Sevnica (20.30)
Dobovec Pivovarna Kozel – Benedikt Avtodeli Džauš (21.00)

Horvat nenadoma na klop Maribora

Največ pozornosti pa bo verjetno usmerjeno v obračun 4. in 5. ekipe rednega dela. FutureNet Maribor in KMN Oplast Kobarid se bosta pomerila v četrtfinalu, prva tekma je na sporedu v Mariboru. V obeh ekipah je prišlo do sprememb: Mariborčani so pred drugim delom prvenstva pripeljali tri igralce, odšel je Nikola Jandrič, zdaj so menjali še trenerja – na to mesto so imenovali Tomislava Horvata. V Kobaridu so se poslovili od Anžeta Široka, trener Saša Leban pa velike upe polaga v Benjamina Melinka.

„Tomi Horvat čudeža v tednu dni ne more narediti. Za nas pa je njegov prihod na klop Maribora minus, ker nas dobro pozna. Ko sem gledal zadnje tekme prvakov, sem opazil, da je Maribor delal precej napak. Tega po prihodu Horvata ne bo več. Morda nam bodo pripravili še kako presenečenje. Se pa lahko z novim trenerjem zgodi preklop v glavi,“ o ekipi Maribora spregovori trener Oplasta Saša Leban, ki upa, da bo lahko na gostovanju pri vijoličastih računal na Benjamina Melinka. „Pretiranih skrivalnic pa ni, saj se poznamo precej dobro med sabo. Skušali smo čim več trenirati, dvakrat na teden nam uspe, več pa ne gre... Veliko pa bo odvisno od sproščenosti in svežine na dan tekme. Upam, da nas ta pot ne ubije. A na to se ne sme nihče izgovarjati,“ še doda Leban.

„Na prvem treningu sem opazil, da je ekipa v slabem psihološkem stanju. Zadnji dve tekmi so slabo odigrali. Igralci so kvalitetni, nekaj bo treba spremeniti v sami igri. Bistveno pa je, da kvaliteta in želja nista sporni. V tem tednu, torej do prve tekme, bomo opravili tri skupne treninge. Pričakujem velik napredek glede na predhodne tekme ter zmago v petek!“ pa novi trener Maribora Tomislav Horvat ne obupuje.

„Oplast je odlična ekipa, ki je že vrsto let v vrhu slovenskega futsala. Igrajo agresivno in zelo disciplinirano. Precej dobro se med sabo poznajo, vrsto let so že skupaj, zato je to njihova velika prednost. A verjamem v te fante, ki jih imam. Imajo kvaliteto, zato menim, da bo tekma zanimiva, na koncu pa se bo končalo z našo zmago. Na to računam. Igrali bomo agresivno, postavili se bomo precej visoko, to je sodoben futsal! Imamo dobre igralce, ki so slovenski, hrvaški in srbski reprezentanti, ti igralci morajo in zmorejo igrati sodobno! Pristop bo maksimalen, motiviran in samozavesten,“ še izvemo od Horvata, za katerim je pestra sezone: jeseni je sedel na klop FSK Stripyja in ga popeljal v 1. SFL, zdaj pa je prišel na pomoč FutureNet Mariboru.

Morina želi dvojno krono

Aktualni pokalni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je na po poti. „Vesel sem, ker smo s pokalno lovoriko nagradili te čudovite navijače. A smo šele na pol poti,“ je že po finalu pokala Terme Olimia trener Dobovca Kujtim Morina poudaril, da ga na klopi kluba, ki slavi 40. rojstni dan zanima dvojna krona. Lov na 2. naslov državnega prvaka kozli začenjajo z domačo tekmo proti Benediktu Avtodeli Džauš. Dobovec je absolutni favorit, čeprav v ekipi ne bo kaznovanega Matjaža Vojska. V tej sezoni so bili kozli suvereni, 9:0 in 3:0 je bilo proti Benediktu.

Po Zajčevih notah

Bronxi so, to se že ponavljamo, a si ekipa s Škofij to preprosto zasluži, najprijetnejše presenečenje aktualne sezone. S trenerjem novincem Markom Hrvatinom so se zavihteli na 3. mesto 1. SFL, za nameček so bili še polfinalisti pokala Terme Olimia. Dovolj razlogov, da dokaj neobremenjeno začnejo končnico, ki jo bo, v formi je izvrstni, zagotovo obeležil Nik Zajc.

„Zdaj gre zares. Vsi dosedanji letošnji rezultati so padli v vodo in se v tej sekundi pozabijo, če se ne uvrstimo v polfinale. Ne skrivamo: tekmeca izredno spoštujemo. Zelo dobro se zavedamo, kako nevarni so lahko, a ne bežimo od vloge favorita. Prva tekma v tej seriji bo ključna! Kdor bo povedel 1:0 v zmagah, ta bo napredoval v polfinale. Tokrat me ne zanimajo všečna igra, lepe poteze in zadovoljni gledalci. Zanima me le zmaga,“ tudi Hrvatin med vrsticami pove, da so njemu in ekipi po takem delu sezone zrasli apetiti.

Sevničani so letos delali dokaj mirno. Trener Mitja Jontez je testiral in v ogenj pošiljal mlade, zasedba pa se je hitro ustalila na 6. mestu po rednem delu. Bronxi so jim pisani na kožo, vsaj tako razmišljajo v taboru ekipe.
„Gremo v nove borbe. Vse se začenja znova. Hitro bomo lahko videli, kakšno zanko nam je pripravil Marko Hrvatin. Ampak tudi mi smo zviti kot preste,“ iz Sevnice na Škofije sporoča trener Jontez. V tej sezoni Sevničani Primorcev še niso ugnali (7:3 in 1:1).

Simeunovič opozarja na ranjeno Litijo

Litijani četrtfinale začenjajo kot vodilna ekipa rednega dela, kar jim v končni fazi venomer prinaša ključno tekmo doma. Na to se Litijani ne zanašajo, ampak se resno in zavzeto lotevajo obračuna z Vrhničani.

„Začenja se novo prvenstvo, kjer ni možnosti popravnega izpita. Prva tekma je najpomembnejša. Zato pričakujem, da jo bomo začeli z maksimalno mero odgovornosti in veliko željo po zmagi,“ trener Litijanov Damir Pertič napove obračun s Silikom Rem Power. Litijani so v teh dneh sanirali poškodbe (Denis Totošković, Alen Fetić), še naprej pa bodo morali Litijani brez Gašperja Vrhovca.

Litijani, 10 naslovov državnega prvaka imajo, so absolutni favoriti, Vrhničane pa so porazili tudi v rednem delu 1. SFL.

„Odhajamo na gostovanje k ranjenemu levu. Upam, da odigramo vsaj približno tako kot proti Mariboru in da se ne ustrašimo Litije,“ pa se svoje prilike na prvi tekmi zaveda trener vrhniškega moštva Mile Simeunovič. Litijo pozna v dno duše, kar mu je pripravi na tekmo zagotovo prav prišlo. Vrhničani, v 1. SFL nastopajo dve sezoni, pa odhajajo v goste osokoljeni z zmago v Mariboru, kjer so v zadnjem krogu rednega dela premagali celo aktualnega državnega prvaka.

Dodatne kvalifikacije za 1. SFL:

1. tekma, 16.3.
Gorica futsal klub - FC Ivančna Gorica (20.30)

2. tekma, 24.3.
FC Ivančna Gorica - Gorica futsal klub (19.00)

Za prosto mesto v 1. SFL se bosta pomerila FC Ivančna Gorica, ki je zasedla 9. mesto v 1. SFL, ter Gorica Futsal, ki je bila druga v 2. SFL.

„Prišli smo do prve izmed dveh tekem, ki odločajo o tem, ali ostajamo prvoligaši. Ne bežimo od tega, da smo favoriti. Igramo pa proti ekipi, ki je zelo izkušena. Smo pa tudi mi bogatejši za leto dni izkušenj, ki smo jih pridobili v minulih mesecih v 1. SFL. Ne bomo v kompletni postavi, a odhajamo vsekakor po pozitiven rezultat. Je pa treba upoštevati tudi to, da se povratna tekma igra pri nas,“ Jože Gačnik, v imenu FC Ivančna Gorica, napoved „prvi polčas“ kvalifikacij za 1. SFL. Prvi strelec Dolenjcev je Kristjan Čož (9), v ekipi pa je tudi nekdanji slovenski reprezentant Sebastijan Drobne.

„Ivančna Gorica je le prvoligaš, čaka nas težka tekma, a imamo tudi mi svoje adute. Odločitev o končnem zmagovalcu pa menim, da bo padla na povratni tekmi,“ pa sporoča Slaviša Božič, trener Novogoričanov, pri katerih velja izpostaviti, da še vedno uspešno igra nekdanji slovenski reprezentant Slaviša Goranovič, ki je skupaj z Janom Žnidarčičem s po 15 goli tudi prvi strelec moštva.

Prepoved nastopa na 1. tekmi četrtfinala 1. SFL:
Urban Senekovič (Benedikt Avtodeli Džauš)
Matjaž Vojsk (Dobovec Pivovarna Kozel)

Dosedanji državni prvaki:
FC Litija: 10
KMN Oplast Kobarid: 2
KMN Puntar: 2
Proen Maribor 2
Gip Beton MTO: 1
Pelikan Celje: 1
Mila Juventus: 1
Mizarstvo Krošelj: 1
Gorica: 1
Dobovec Pivovarna Kozel: 1

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | 1. SFL
    Dobovec in Siliko povedla v polfinalu
    Dobovec je doma s 3:1 premagal KMN Oplast Kobarid, FK Siliko pa s 5:3 takisto doma THE Nutrition Extrem. Finale se nadaljuje prihodnji petek. V finale bosta napredovali ekipi, ki bosta prej zbrali po tri zmage v polfinalni seriji.
  • 19.04.2024 | 1. SFL
    Igrali bodo tudi za Jureta
    Vrhniški Siliko je redni del 1. SFL sklenil na 2. mestu, v polfinalu ga čaka THE Nutrition Extrem. Prva tekma z Vrhnike tudi v prenosu na Futsal.si.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.

DELI NA