09.01.2018 | Futsal AA
S svojo poškodbo prestrašil selektorja

Ko se je na prijateljski tekmi proti Poljski v Laškem poškodoval 26-letni Matej Fideršek, je bil selektor Andrej Dobovičnik izredno zaskrbljen. Jasno mu je bilo, da je ravno v Fideršku dobil igralca, ki je zaostril konkurenco, predvsem pa razširil bazo udarnih sil. Tudi zato je bilo selektorjevo veselje toliko večje, ko je Matej javil, da je čil in zdrav.

Dolgo je trajalo. Zdaj je vse skupaj preteklost.
„Počili sta mi stopalnici desne noge. S pomočjo infuzije se je zdravljenje skrajšalo. Opravil sem tudi pregled z magnetno resonanco.“

Torej zdaj pripravljen na vse napore?
„Povsem!“

Leto 2017 ste končali s kondicijskimi pripravami v Mariboru.
„V prvem delu priprav na Euro 2018 je bilo vse podrejeno in namenjeno kondiciji in moči. Zdaj se več vrti okoli žoge. Smo pa igralci taki, da nismo ravno ljubitelji teh kondicijskih priprav. A nam je jasno, da brez tega ni uspeha.“

Za vas je bilo verjetno še dodatno naporno.
„Zagotovo. Pet tednov nisem treniral. Zato sem potreboval nekaj časa, da sem prišel k sebi.“

V treh letih ste naredili izjemen napredek v igri in postali standardni reprezentant.
„Upal in želel sem si, da bi bil poleg na domačem evropskem prvenstvu. Temu sem podredil vse – tudi odhod na tuje, da bi se lahko s futsalom ukvarjal profesionalno.“

Ste zadovoljni v Splitu, kamor ste se preselili poleti, ko ste postali člani kluba Tommy Split?
„Sem. Prišel sem v nove okolje, kjer sem edini tujec. Potreboval sem nekaj časa, a se hitro vklopil. Trudim se, da upravičim zaupanje.“

Ste morda razmišljali, da bi v primeru dobre ponudbe vendarle ostali v Mariboru, kjer ste osvojili vse, kar je bilo mogoče?
„Ne. Že sredi lanske sezone sem se odločil, da grem na tuje.“

So pa verjetno ostali lepi spomini na vijoličasti ekspres, ki je doma mlel vse pred sabo?
„Bili smo izjemna ekipa, bili şmo tudi dobro vodeni, naš trener je bil Robert Grdovič.“

Od koga ste še v mariborskih letih še veliko naučili?
„Zagotovo od Mileta Simeunoviča, ki je bil z nami eno sezono. Poleg tega pa so me v reprezentanci tudi drugi igralci naredili boljšega.“

Sprva ste bili poleg in se učili, tudi v izbrani vrsti.
„ Vesel sem bil, ker sem bil povabljen. Potem pa sem leto dni zadeve bolj spremljal in treniral. Ni bilo lahko. A vmes sem napredoval in se kalil. Verjetno pa je tudi selektor spremenil mnenje o meni.“

Selektor vas prav gotovo ceni. Ste eden njegovih adutov. Že na prvi tekmi na EP – na menuju pa Srbija.
„To je tekmec po meri. Na prvi tekmi ne bodo v najboljši postavi. Naša naloga je, da pridemo na tekmo maksimalno pripravljeni in da izkoristimo.“

Torej priložnost generacije?
„Pritiska ne čutimo. Zavedamo se svojih kvalitet. Dovolj smo dobri. To bomo dokazali!“

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 18.10.2018 | Futsal AA
  Člani na turnir na Hrvaško
  Prihodnji vikend se bo vnovič zbrala slovenska članska reprezentanca, ki jo vodi selektor Andrej Dobovičnik, ki je objavil seznam igralcev, na katere računa. Reprezentanca potuje v Novigrad, kjer jo med 27.10. in 31.10. čakajo štiri močne tekme. Pomerila se bo z Bosno in Hercegovino, Grčijo, Madžarsko in Kuvajtom.
 • 08.10.2018 | Futsal AA
  Članice dvakrat proti Portugalski
  Prav z evropsko futsal velesilo se bo ta mesec pomerila Slovenija, ki zavoljo dobrih medsebojnih odnosov in zglednega sodelovanja s Portugalsko odhaja na dve prijateljski tekmi. Obračuna bosta na sporedu 23. in 24. oktobra na otoku Madeira v mestu Funchal.
 • 18.09.2018 | Futsal AA
  Oktobra v Sloveniji in na Hrvaškem
  V mesecu septembru je na voljo uradni termin Evropske nogometne zveze Uefe, ki ga bodo številne članske moške futsal reprezentance izkoristile za igranje prijateljskih tekem. Tudi Slovenija je to načrtovala, a se je na koncu odločilo drugače.
 • 15.09.2018 | Futsal AA
  Švedska boljša po preobratu v 2. polčasu
  Slovenska ženska futsal reprezentanca je s porazom proti Švedski (1:5) sklenila kvalifikacije za Euro 2019. Edini gol za Slovenijo je prispevala kapetanka Tanja Vrabel.  Na evropsko prvenstvo so se poleg Rusije (v odločilni tekmi je z 9:0 porazila Hrvaško) uvrstile še Portugalska, Španija in Ukrajina.
 • 15.09.2018 | Futsal AA
  Za častno slovo proti Švedski
  Danes se končujejo prve kvalifikacije za žensko evropsko prvenstvo v futsalu, ki bo prihodnje leto. Na prvenstvo Stare celine se bodo uvrstile zmagovalke skupin. Po dveh krogih je to že uspelo Portugalski, na tri imena pa bo treba počakati do večera. Tudi v slovenski skupini v Karlovcu, kjer pa najboljše kaže Hrvaški.
 • 14.09.2018 | Futsal AA
  Kapetanka se počuti boljše
  Slovenska ženska futsal reprezentanca bo jutri sklenila uvoden nastop na kvalifikacijah za Euro 2019. Po dveh tekmah ima dva poraza, zadnjega je zabeležila sinoči proti Rusiji. To tekmo pa je predčasno končala kapetanka Tanja Vrabel. V 24. minuti je dobila močan udarec v prsni koš. Kar nekaj minut je potrebovala, da je normalno zadihala, s terena pa so jo odpeljali.
 • 13.09.2018 | Futsal AA
  Rusija previsoka ovira za Slovenijo
  Slovenska ženska futsal reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za Euro 2019 doživela poraz proti Rusiji, 0:5 je bilo. Tekmo je obeležila precej boljša igra naše izbrane vrste v obrambi. V 24. minuti pa se je poškodovala kapetanka Tanja Vrabel.
 • 13.09.2018 | Futsal AA
  Popraviti napake in kljubovati Rusiji
  „Ekipi nimam kaj očitati. Z borbenostjo bi si zaslužila zmago. A tako je. Gremo dalje. Danes nas čaka nič lažje, morda še za odtenek ali dva težje delo – pred nami je ranjena Rusija, od katere so vsi pričakovali lažje delo proti Švedski. Upam, da se jim danes ne odpre,“ razmišlja selektor Dejan Kramberger pred obračunom z Rusijo.
 • 12.09.2018 | Futsal AA
  Uvodoma klonile proti Hrvaški
  Slovenska ženska futsal reprezentanca je s porazom začela kvalifikacije za Euro 2019. V Karlovcu so bile od naše izbrane vrste boljše domačinke, 2:6 je bilo. Gola sta prispevali Mateja Vojsk in Tanja Vrabel, v dresu domačink je bila s štirimi goli prvo ime Tomislava Matijević. Jutri ob 16.30 se bo Slovenija pomerila z Rusijo, ki je na prvi današnji tekmi remizirala s Švedsko (2:2).
 • 12.09.2018 | Futsal AA
  Lov na Euro 2019 začenjamo proti Hrvaški
  „Mislim, da je forma tako ekipe kot posameznic zrasla od začetka. Z vsakim zborom smo boljše. Zato komaj čakamo začetek kvalifikacij. Menim, da lahko presenetimo tudi favoritinje,“ je optimistično razpoložena Sergeja Kos. „Vemo, da so sveža reprezentanca. Obe ekipi bosta „šli na glavo“, odločale bodo malenkosti. Naš plus je zagotovo motiviranost, pa tudi kot ekipa delujemo dobro. To bo dovolj za zmago,“ poudarja Kosova.

DELI NA