09.01.2018 | Futsal AA
S svojo poškodbo prestrašil selektorja

Ko se je na prijateljski tekmi proti Poljski v Laškem poškodoval 26-letni Matej Fideršek, je bil selektor Andrej Dobovičnik izredno zaskrbljen. Jasno mu je bilo, da je ravno v Fideršku dobil igralca, ki je zaostril konkurenco, predvsem pa razširil bazo udarnih sil. Tudi zato je bilo selektorjevo veselje toliko večje, ko je Matej javil, da je čil in zdrav.

Dolgo je trajalo. Zdaj je vse skupaj preteklost.
„Počili sta mi stopalnici desne noge. S pomočjo infuzije se je zdravljenje skrajšalo. Opravil sem tudi pregled z magnetno resonanco.“

Torej zdaj pripravljen na vse napore?
„Povsem!“

Leto 2017 ste končali s kondicijskimi pripravami v Mariboru.
„V prvem delu priprav na Euro 2018 je bilo vse podrejeno in namenjeno kondiciji in moči. Zdaj se več vrti okoli žoge. Smo pa igralci taki, da nismo ravno ljubitelji teh kondicijskih priprav. A nam je jasno, da brez tega ni uspeha.“

Za vas je bilo verjetno še dodatno naporno.
„Zagotovo. Pet tednov nisem treniral. Zato sem potreboval nekaj časa, da sem prišel k sebi.“

V treh letih ste naredili izjemen napredek v igri in postali standardni reprezentant.
„Upal in želel sem si, da bi bil poleg na domačem evropskem prvenstvu. Temu sem podredil vse – tudi odhod na tuje, da bi se lahko s futsalom ukvarjal profesionalno.“

Ste zadovoljni v Splitu, kamor ste se preselili poleti, ko ste postali člani kluba Tommy Split?
„Sem. Prišel sem v nove okolje, kjer sem edini tujec. Potreboval sem nekaj časa, a se hitro vklopil. Trudim se, da upravičim zaupanje.“

Ste morda razmišljali, da bi v primeru dobre ponudbe vendarle ostali v Mariboru, kjer ste osvojili vse, kar je bilo mogoče?
„Ne. Že sredi lanske sezone sem se odločil, da grem na tuje.“

So pa verjetno ostali lepi spomini na vijoličasti ekspres, ki je doma mlel vse pred sabo?
„Bili smo izjemna ekipa, bili şmo tudi dobro vodeni, naš trener je bil Robert Grdovič.“

Od koga ste še v mariborskih letih še veliko naučili?
„Zagotovo od Mileta Simeunoviča, ki je bil z nami eno sezono. Poleg tega pa so me v reprezentanci tudi drugi igralci naredili boljšega.“

Sprva ste bili poleg in se učili, tudi v izbrani vrsti.
„ Vesel sem bil, ker sem bil povabljen. Potem pa sem leto dni zadeve bolj spremljal in treniral. Ni bilo lahko. A vmes sem napredoval in se kalil. Verjetno pa je tudi selektor spremenil mnenje o meni.“

Selektor vas prav gotovo ceni. Ste eden njegovih adutov. Že na prvi tekmi na EP – na menuju pa Srbija.
„To je tekmec po meri. Na prvi tekmi ne bodo v najboljši postavi. Naša naloga je, da pridemo na tekmo maksimalno pripravljeni in da izkoristimo.“

Torej priložnost generacije?
„Pritiska ne čutimo. Zavedamo se svojih kvalitet. Dovolj smo dobri. To bomo dokazali!“

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Teo Turk
  Slovenska futsal reprezentanca se je sinoči zbrala v Laškem, selektor Andrej Dobovičnik pa je nekaj ur pred tem razkril seznam štirinajsterice, na katero računa na evropskem prvenstvu. Med temi izbranci je tudi 21-letni Teo Turk, ki je najmlajši v slovenski reprezentanci. Dosedaj je zbral 14 nastopov, debitiral pa je decembra 2016 v Tolminu proti Italiji.
 • 19.01.2018 | Futsal AA
  Dobovičnik razkril seznam za domače EP
  "Do tekmovanja je še zelo malo časa. Mislim, da na seznamu ni presenečenj. Na njem so igralci, ki so bili že do zdaj z nami. Omenil bi, da je zadnji na seznam prišel Dejan Bizjak. Zanj sem se odločil, ker igra v prvi italijanski ligi, kakovostno trenira, z njim si bomo najlažje pomagali, če bo to potrebno," so bile prve besede slovenskega selektorja.
 • 18.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Alen Fetić
  Izraziti levičar s prefinjenim smislom za podajo in igro je postal pravi strup za tekmečeve obrambe. Alen zadeva, s filigransko natančnostjo pa deli podaje svojim soigralcem, saj premore izjemen pregled nad igro. V zadnjih letih je postal tudi odgovornejši v obrambi, kar mu je še dvignilo renome v evropskem prostoru. Za člane Slovenije nastopa od leta 2010, do danes je zabeležil 92 nastopov, dosegel je 38 golov.
 • 17.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Tilen Štendler
  Na nastop na svojem tretjem evropskem prvenstvu računa tudi 26-letni Tilen Štendler, ki prihaja iz kraja Podbrdo, v dresu Slovenije pa ima 54 nastopov, v katerih je prispeval pet golov. Gre za čvrstega igralca, ki je dovolj iznajdljiv v obrambi, v napadu pa ga krasi močan udarec z razdalje, pravi stroka.
 • 16.01.2018 | Futsal AA
  Nov zbor ženske futsal selekcije
  Prvič v letu 2018 se bo zbrala tudi ženska futsal selekcija, ki se bo letos udeležila kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu prihodnje leto. Zbor igralk in vodstva bo v nedeljo, 21. januarja, v Laškem. „Naš cilj je jasen: ponovili bomo zadeve, ki smo jih delali na prvem zboru v Kidričevem, hkrati želimo nadgraditi igro,“ pove vodja selekcije Dejan Kramberger.
 • 14.01.2018 | Futsal AA
  V Stožicah bi rad še enkrat presenetil Italijo
  Pravi senior med slovenskimi reprezentanti je izvrstni sidraš 29-letni Kristjan Čujec. Mojster iz Posočja se preudarno pripravlja na svoje peto evropsko prvenstvo. Z devetimi nastopi in petimi zadetki pa je tudi rekorder naše izbrane, ko nanese statistika na dogajanje na prvenstvih Stare celine.
 • 14.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Vid Sever
  S treningi je začel že v rani mladosti, a takrat še kot nogometni vratar pri Iliriji in Dobravi Dolomitih. V srednji šoli je začel branit v ljubljanski zimski ligi, redno je z ekipami odhajal na turnirje. „Že takrat mi je oče nekdanjega futsal asa Marjana Dermastje dejal, da bi lahko uspel v futsalu,“ še doda Vid. Prvi ga je k resnemu projektu povabil Zoran Tesko, ki je Vida opazil na turnirju na Rakovniku v Ljubljani.
 • 13.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Anže Širok
  Anže je po rodu iz kraja Ročinj pri Novi Gorici. V tem kraju je domoval nekdanji drugoligaš Sizif, kjer je kariero pričel tudi bivši slovenski reprezentant Dragan Perendija, ki je bil tudi Anžetov vzornik. Širok se je dobro razvijal, nogomet je igral za Novo Gorico in Tolmin, potem pa začel s futsalom pri ajdovskih Kixih. K njim je šel, ker so mu edini garantirali minutažo v 1. SFL. Po igranju v Gorici je sledila selitev Italijo.
 • 12.01.2018 | Futsal AA
  Video predstavitev: Žiga Čeh
  Evropsko prvenstvo v Sloveniji bo prvo tudi za 22-letnega Žigo Čeha, ki velja za mladega in talentiranega igralca, ki precej dobro razume igro, premore pa močan udarec z desnico. Do danes je zbral 16 nastopov v dresu z državnim grbom, prispeval je štiri gole. Prvič je nosil dres članske vrste 22. marca 2016 na tekmi proti Španiji, šestkratnim evropskim prvakom.
 • 11.01.2018 | Futsal AA
  Slovenija, čas je za nekaj več
  Verjetno so vratarji tisti, ki najtežje skrijejo svojo napako. Tudi v futsalu je tako. A si danes 30-letni Damir Puškar ne žene tega k srcu. S 104 nastopi je med najbolj izkušenimi v izbrani vrsti. Prvič je oblekel dres Slovenije 14. marca 2009, bilo je v Mariboru, Slovenija je gostila Iran.

DELI NA