16.01.2018 | Futsal EURO 2018
Odštevamo: 14 dni Eura 2018 - Slaviša Goranovič

Z nestrpnostjo evropsko prvenstvo v futsalu pričakuje tudi nekdanji slovenski reprezenant Slaviša Goranovič. „Vstopnice so kupljene, pridemo že na prvo tekmo!“ zatrdi Slaviša, ki je za Slovenijo zabil 14 golov. Prav 14 dni pa nas še loči do uvodne tekme – v Stožicah bo Slovenija igrala proti Srbiji! Tekmovanje se prične 30. januarja.

Prva odloča

„Prva tekma bo ključna. To nam je vsem jasno. Srbija bo oslabljena, tudi to nagiba tehtnico na našo stran. A ne bo lahko. Pričakujem polno in razprodano dvorano Stožice!“ v svojem stilu nadaljuje Goranovič, ki je za reprezentanco zbral 47 nastopov. Zagotovo bi imel kakega več.

„Selektor Darko Križman mi je dejal, da bi me poklical, če ne bi leta 2005 dobil kazni," se Gorki, tako ga kličejo prijatelji, ozre 13 let nazaj. Ker je bil na doping kontroli na turnirju lige prvakov pozitiven na kanabis, je počival pol leta. "Tale kazen je dobro vplivala name. Streznila me je in postavila pred dejstvo,“ danes Goranovič gleda nazaj na dogodke v sezoni 2004/2005. Z novim selektorjem, to je postal sedanji selektor Andrej Dobovičnik, pa je prišlo tudi vabilo.

Reprezentanca svetinja

„Po tej kazni se mi je zgodilo še precej lepih stvari – uvrstili smo se na evropsko prvenstvo, dobil sem zlato žogo, ki jo vsako leto prejme najboljši slovenski igralec,“ nadaljuje Goranovič, ki je prepričan, da je sedanja reprezentanca boljša, kot so bile prejšnje. „Več trenirajo, tudi izkušnje imajo. Predvsem pa so fizično boljše pripravljeni. Če ne treniraš, nisi konkurenčen,“ dodaja Goranovič, ki je vedno z veseljem prihajal na reprezentančne zbore.

„Reprezentanca je bila in ostala svetinja! Kdor se je bil pripravljen temu prilagoditi in kaj narediti, temu je uspelo,“ Goranovič razkriva recept za trajanje v izbrani vrsti. Vesel je tudi, ker je futsal iz leta v leto deležen večjega zanimanja medijev.

Pogleduje v 1. SFL

Letos bo Goranovič star 40 let, a še vedno igra. Danes je član drugoligaške Gorice, ki se s škofjeloškim Stripyjem bori za vstop v 1. SFL. „Pa saj je še najlažje zmagati v 2. SFL in priti v 1. SFL. Bistveno je, da prideš med elito pripravljen in s postavljeno klubsko strukturo,“ razmišlja Goranovič, ki je pet let igral tudi v tujini. V Sloveniji je poleg dresa Gorice branil še barve drugoligaša Ig Mokerc, kjer ga je opazil nekdanji slovenski reprezentant Marjan Dermastja. Sledila je selitev v Litijo, potem v Gip Beton MTO in na Primorsko, kjer 10 let uspešno vodi tudi lastni frizerski salon.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.02.2018 | Futsal EURO 2018
    FOTO: V Litiji pozdravili junake z Eura 2018
    „Ponosni smo na nas ter hvaležni, ker ste poskrbeli za tako odmeven izid, promocijo Slovenije ter več kot dostojno zastopali barve Slovenije,“ je ob tej priložnosti povedal župan Rokavec, potem pa v družbi sodelavcev podelil priznanja reprezentantov v dresu Litije in Dobovca. Priložnostna darila so prejeli Rok Mordej, Kristjan Čujec, Damir Puškar, Žiga Čeh, Alen Fetić, Denis Totoškovič, Vid Sever, Teo Turk, Anže Širok in Gašper Vrhovec.
  • 10.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Bruno Coelho poskrbel za prvi portugalski evropski naslov
    Portugalci so pred polno dvorano - skupno si je 20 tekem na tem EP v dvorani ogledalo 101.943 gledalcev - tako Špancem preprečili osmi naslov na enajstih prvenstvih. Junak tekme je bil Bruno Coelho z dvema zadetkoma, skupaj jih je na prvenstvu dosegel šest. Enega več je dosegel njegov soigralec Ricardinho, ki je s sedmini zadetki na turnirju bil izbran za najboljšega igralca prvenstva v Ljubljani.
  • 10.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Eder Lima Rusiji zagotovil bron v Ljubljani
    Rusija, ki je ostala prvič brez finala po letu 2010, je po letih 2001 in 2007 spet dobila tekmo za tretje mesto. Kazahstan, ki je bron osvojil na prejšnjem EP, pa se od prvenstva v Ljubljani in selektorja Cacaua poslavlja s četrtim mestom. Rusi so bili prvič nevarni v 16. minuti, ko je Danil Davidov s polovice igrišča žogo poslal proti praznim vratom, a za malo zgrešil cilj. V 17. minuti pa je bil kar nekajkrat na preizkušnji kazahstanski vratar Higuita.
  • 09.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Za finalni dan Eura 2018 na voljo le še nekaj vstopnic
    "Ni pritiska za Ricardinha, ampak tekma kot tekma. Zelo je motiviran, da osvoji naslov z reprezentanco. To je užitek, ne pritisk. Vsi si želimo isto," je povedal Braz, ki je ob tem pohvalil tudi slovensko vrsto, med drugim je izpostavil Igorja Osredkarja, Kristjana Čujca in Alena Fetića, veseli pa ga, da se tudi z mladimi v Sloveniji dobro dela in upa, bo nadaljevala po tej poti.
  • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Španci po kazenskih strelih do finala v Ljubljani
    Španija je v ponovitvi polfinala s prejšnjega EP znova premagala Kazahstan. Tokrat se je za preboj v finale, v katerem se bo potegovala za svoj osmi naslov, morala precej bolj potruditi, saj je odpor tekmeca zlomila šele po kazenskih strelih. V soboto jo čaka boj za zlato s Portugalsko, Kazahstan pa bo bron branil proti Rusiji.
  • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Portugalci prek Rusov v svoj drugi evropski finale
    Portugalci so v tekmo šli z ne najboljšo popotnico, kar zadeva zadnje tekme z Rusi. V letu 2017 so z njimi igrali štirikrat, dvakrat so izgubili, dvakrat pa igrali neodločeno. Tudi tokrat so se hitro znašli v zaostanku, a v drugem polčasu so tudi po zaslugi dveh zadetkov Andreja Coelha preobrnili izid in se veselili vstopa v svoj drugi finale evropskih prvenstev.
  • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Še štirje kandidati za naslov evropskega prvaka
    Futsalsko evropsko prvenstvo v Ljubljani se bliža koncu. Danes bosta na sporedu polfinalni tekmi. Ob 18. uri se bosta za mesto v sobotnem finalu merili Rusija in Portugalska, ob 21. uri pa Kazahstan in Španija. "Ker Ricardinho še nima naslova, bi to lovoriko najbolj privoščil Portugalcem. Ki imajo, to je očitno, letos tudi kvalitetno moštvo. Nikoli poprej niso bili tako dobri," pred polfinalom razmišlja Mile Simeunovič, nekdanji slovenski selektor Dušan Razboršek pa prednost vendarle daje Špancem.
  • 07.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Futsal praznik vseh generacij v Stožicah
    Na 11. evropskem prvenstvu je danes prost dan. A dvorana ni samevala, bilo je precej živahno, dvorano in posebej za to prvenstvo pripravljeno podlago so preizkusil najmlajši, dekleta z Gimnazije Šiška, članice slovenske ženske futsal selekcije, reprezentanci Slovenije iz let 1995 in 2003, policisti (ekipi policijskih postaj Brežic in Celja) ter nogometaši Specialne olimpijade Slovenije. Stožice so gostile Futsal Grassroots dan.
  • 06.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Španci z golom Pole med štiri
    Evropski prvaki so v zadnjem četrtfinalu premagali Ukrajince in tako zadržali niz brez poraza proti dvakratnim evropskim podprvakom (2001, 2003). Na 16 tekmah z njimi imajo 15 zmag in neodločen izid. Tokrat so zadeli ob koncu prvega polčasa in prednost obdržali vse do konca. Španci so imeli večino polčasa pobudo, sicer prišli do nekaj strelov, a prave nevarnosti za Jevgena Ivanjaka ni bilo. Šele v 13. minuti je Pola poskusil z leve strani, a zadel le zunanji del mreže.
  • 06.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Izjemni Ricardinho zabil štiri za portugalski polfinale
    Portugalska, podprvakinja 2010, nazadnje pa je pred dvema letoma izpadla v četrtfinalu, je v četrtfinalu potrdila namere po visoki uvrstitvi na tem EP. Že v prvem polčasu je Azerbajdžanu, ki je bil najvišje na EP 2010, ko je bil četrti, zabila pet zadetkov. V drugem polčasu je tudi po zaslugi Ricardinha, s štirimi zadetki junaka tekme, še povečala prednost in se prebila v polfinale, kjer jo čaka slovenska krvnica Rusija.

DELI NA