11.05.2018 | 1. SFL
Litija do zmage, o prvaku odloča 5. tekma

O prvaku 23. sezone 1. SFL bo odločala 5. tekma, ki bo prihodnji petek v Litiji. Prav Litijani so danes v Rogaški Slatini s 4:2 porazili Dobovec Pivovarno Kozel. O zmagi so prvič v tej finalni seriji odločali kazenski streli. Litija je izkoristila vse tri strele, domačini le enega. Po rednem delu se je tekma končala z rezultatom 1:1.

V pričakovanju debija

Obračun v Športni dvorani Ratanska vas je spremljalo kar 600 gledalcev. Med njimi je bila tudi Lara D´Amato, slovenska futsal reprezentantka, ki igra v Italiji, v ponedeljek in torek, 14. in 15.5., pa bo z reprezentanco na Slovaškem odigrala sploh 1. in 2. uradno tekmo slovenske ženske futsal izbrane vrste.


Domači so praktično celi drugi polčas odigral brez poškodovanega Kristjana Čujca.

1. SFL,finale, 4. tekma, 11.5.
Dobovec Pivovarna Kozel – FC Litija 2:4 (1:0, 1:1)
1:0 Čujec (12.), 1:1 Totoškovič (34.)

6m:
Dobovec: Marot
Litija: Vrhovec, Totoškovič, Ručna

Čujčeva mojstrovina

Prvi polčas 4. finalne tekme je vnovič postregel s kvalitetnim futsalom. Konkretnejši so bili domačini, kjer je rahlo terensko premoč v prvi četrtini tekme materializiral Kristjan Čujec. V 12. minuti je spretno prišel do odbite žoge in jo z izjemnim strelom poslal za vrata Žige Dovča, ki je bil brez moči. Je pa bil Dovč na mestu za tem, ko je bil vnovič v glavni vlogi Čujec, slava pa je šla Dovču, ki je obranil strel.

V nadaljevanju so pobudo vnovič prevzeli Litijani, a je bil Damir Puškar vedno na mestu. Dvakrat tudi s pomočjo okvirja vrat, ki sta ga stresla Anže Širok (6. minuta) in Alen Fetić (20.).

V nadaljevanju so na terenu gospodarili gostje. Med domačimi prilikami velja omeniti dober strel Josipa Jurića, tudi njegov strel je ustavila vratnica.

Totoškovič za 1:1

V 34. minuti so bili za svoj trud nagrajeni gostje. Po akciji iz avta je "s prve" pomeril Totoškovič, ki je matiral Puškarja.

Gostje ohranili mirno kri

Pri kazenskih strelih so bili zbranejši gostje: Vrhovec, Totoškovič in Ručna so bili boljši od Puškarja, domačo usodo je z zgrešenim strelom zapečatil Rok Mordej (Žiga Dovč je bil na mestu), poraz je ublažil izkušeni Marot.

Dovč dočakal svoje minute

„Upali smo, da bomo prvaki že prej. A glede na igre in rezultate ter potek finala je prav, da se o prvaku odloči na peti tekmi. Oboji smo si zaslužili dve zmagi. Skrivnosti med ekipama ni, oboji igramo kvaliteten futsal,“ je prepričan Gašper Vrhovec, kapetan Litije.

„Za nami je še ena vrhunska tekma, pohvalil bi nas in njih. V čast mi je, da sem lahko trener v takem finalu. Mi smo bili pravi v pravem trenutku, pohvale mojim igralcem, ki so se striktno držali vseh dogovorov. A vedimo nekaj: ni še konec! Zdaj gremo v Litijo, naj se vidi v eni tekmi, kdo je boljši. Da se je danes spremenil rezultat, ste morali videti dva vrhunska gola!“ je bil navdušen Damir Pertič, trener Litijanov, ki je potem dodal še tole:
"Rad bi še enkrat pohvalil Žigo Dovča, on je profesionalec od A do Ž. Tri leta je v Litiji, vedno je bil v 2. planu, zdaj je dobil priložnost in nas popeljal do 5. tekme finala!"

„Na treningu se je zgodil nesrečen splet okoliščin. Čakal in dočakal sem svojo priložnost,“ je skromno dodal Žiga Dovč, ki je po poškodbi Vida Severja na zadnjih dveh tekmah stopil pred litijska vrata.

V pričakovanju Čujčeve diagnoze

„Tekma je bila trda, zahtevna. Odločale so malenkosti, Litija je zasluženo zmagala. Imeli smo tudi smolo pri izvajanju kazenskih strelov. Tudi jaz sem zgrešil svoj penal... Pri 1:0 bi morali mi zabiti še kak gol in verjamem, da bi mi zmagali,“ je zamujeno priložnost obžaloval Rok Mordej.

„Zadnji korak v taki seriji je vedno najtežji. Tudi tokrat se je to potrdilo. Moramo priznati, Litija je zasluženo zmagala. Mi pa se ne predajamo, predvsem pa se moramo dobro osvežiti. Hitro pa bo treba preveriti, kako resno je poškodovan Kristjan Čujec,“ je pristavil Kutjim Morina, strateg Dobovca Pivovarne Kozel.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 23.05.2018 | 1. SFL
  Danes sestanek s klubi
  V petek se je z izvrstnim finalom 1. SFL sklenila še ena ligaška sezona, po kateri pa sledijo prve analize, da bo prihodnja sezona še boljša. Kot je sedaj že stalnica, bo tudi letos organiziran sestanek s klubi, ki so nastopali v v kateremkoli rangu SFL. Sestanek bo danes, 23. maja, v NNC Brdo.
 • 22.05.2018 | 1. SFL
  Horvat: Damir Puškar odločil finale
  „Pohvalil bi Damirja Pertiča, ki je dal svoj maksimum v tem finalu. Nabira izkušnje, v tej sezoni jih je dobil precej. O Kujtimu Morini pa vse povesta lovoriki, ki jih je osvojil v Sloveniji, jasno je, da je naredil vrhunski posel!“ Horvat nameni nekaj besed tudi trenerjem.
 • 18.05.2018 | 1. SFL
  Morina in Mordej hvalita Marota, Pertič obžaluje gole
  „Sezone je konec. To je bil najboljši finale v zgodovini 1. SFL. Vse tekme, vseh pet, je bilo na televiziji, kar je super za slovenski futsal! Lahko bi bilo tudi 3:0 za ene ali druge. Ker pa smo bili tako izenačeni, je prav, da je odločala 5. tekma. Odločale so dejansko napake, mi smo jih izkoristili. Vsa čast Alešu Marotu, nikoli ni povesil nosu. Čakal je svojo priložnost,“ se je veselil Rok Mordej.
 • 18.05.2018 | 1. SFL
  Pred 900 gledalci Dobovec do 2. naslova državnega prvaka
  Najboljši igralec finalne serije je postal Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), ki je iz rok Danila Kacijana, podpredsednika NZS in Samanthe Tine Lovše, predsednice KMN pri NZS, prejel tudi pokal za naslov državnega prvaka. FC Ivančna Gorica je domov odnesla priznanje za najbolj fair zasedbo 1. SFL, Teo Turk pa je dobil priznanje za najboljšega mladega igralca (U21) v letu 2017.
 • 18.05.2018 | 1. SFL
  IZ ZGODOVINE FINALA: Puntar in Oplast na 5. tekmi, pet tekem prvič leta 2005
  V sezonah 1995/96, 1996/97, 1997/98 in 2001/02 ni bilo finala. V uvodnih treh sezonah 1. SFL je odločal o prvaku redni del in število točk. V sezoni 2001/02 so se najboljše štiri ekipe rednega dela pomerile še enkrat v t.i. ligi za prvaka - dodatno dvokrožno vsaka z vsako. Od sezone 2002/2003 in vse do danes o prvaku odloča finalna serija na tri dobljene tekme.
 • 17.05.2018 | 1. SFL
  Pertič želi, da igralci ohranijo trezno glavo in koncentracijo
  Dobovec prihaja v Litijo oslabljen. Zagotovo ne bo kaznovanega Matjaža Vojska, v ekipi naj bi manjkal tudi poškodovani Kristjan Čujec. „Svojo ekipo sem naučil: mislimo le in samo nase. Tako kot smo mi lahko slavili na 2. tekmi le z šestimi igralci, je tega zdaj v tej situaciji sposoben tudi Dobovec, ki ima zelo dobro ekipo, cenimo ga, a se ga ne bojimo,“ je jasen Pertič, ki z zdravstvenimi težavami igralcem nima težav.
 • 17.05.2018 | 1. SFL
  Jontez: Žiga Dovč kot Urban Bajc
  „Saj veste, trenerji smo taki, da se med sabo malce gledamo. Kujtima Morino in Damirja Pertiča izredno cenim in spoštujem. Tudi po njuni zaslugi spremljamo atomski finale 1. SFL. Če se malce pošalim, pa ne želim žaliti, Morina je kot profesor Baltazar – ves čas hodi gor in dol ter dejansko igra tekmo z igralci. Na drugi strani pa je Pertič za svoj prvi finale izredno miren...“
 • 16.05.2018 | 1. SFL
  Trener Dobovca stavi na psihološko pripravo
  „Jasno sem jim rekel, da za peto tekmo potrebujem samo tiste igralce, ki z mano verjamejo v osvojitev naslova. Ostalih ne rabim, naj ostanejo doma. Videl sem, da so igralci na te besede reagirali dobro, opazil sem jasno reakcijo na treningu, to me hrabri,“ poudari Morina, ki se tudi zaveda, da bodo morali ostati prevzeti nekaj več odgovornosti in končati začeto.
 • 15.05.2018 | 1. SFL
  Ne vedo, ali bo Čujec okreval do petka
  Kaj lahko pa se zgodi, da bodo gostje na zadnjo tekmo sezone pripotovali brez reprezentanta Kristjana Čujca. Le ta ima precej težav z mečno mišico leve noge. Precej očitno je bilo, da ga to moti in ovira na četrti tekmi, kjer je šepal že v prvem in potem v drugem polčasu. Zabil je prekrasen gol, potem pa večino časa preživel na klopi.

DELI NA