30.01.2017 | Futsal EURO 2018
Futsal Euro 2018: Odštevanje se je pričelo

Ljubljana bo med 30. januarjem in 10. februarjem prihodnje leto gostila UEFA Futsal EURO 2018. Danes je v največji slovenski dvorani v Stožicah Nogometna zveza Slovenije dvignila zastor nad UEFA Futsal EURO 2018 z dogodkom »1 leto do«, na katerem je predstavila ambasadorje tekmovanja in uradno spletno stran, večina povabljenih gostov se je udeležila tudi promocijske futsal tekme na parketu Arene Stožice.

V Stožicah se je odštevanja pred UEFA Futsal EURO 2018, enega največjih športnih dogodkov leta 2018 v Sloveniji, udeležila kopica uglednih gostov, vključno s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Ambasadorstvo prvenstva je nekdanji zvezdnik Crvene zvezde, Lazia in Interja Dejan Stanković kot ambasador UEFA Futsal EURO 2016 predal reprezentantu zlate nogometne generacije Milenko Ačimoviću in prvemu slovenskemu futsal profesionalcu Milivoju Simeunoviću. Svoje želje in pričakovanja sta razkrila tudi selektor reprezentance Andrej Dobovičnik in kapetan Igor Osredkar, druženja z mediji pa sta se udeležila tudi predstavnika evropske nogometne zveze, vodja futsal tekmovanj pri UEFA Laurent Morel in vodja projekta UEFA Futsal EURO 2018 Pierre Lienhard.

Želje iz Evrope, Slovenije in Ljubljane

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je bil zaradi službenih obveznosti žal odsoten, a je v svojem nagovoru poudaril: »UEFA evropsko prvenstvo v futsalu je pomemben dogodek za našo organizacijo. Vesel sem, ker ga gostimo v moji domovini Sloveniji. Pred letom dni je bil v Srbiji zelo uspešen in pričakujem, da bo v Sloveniji, ob neprestanem razvoju tekmovalnega formata, naredil še korak naprej. Imam popolno zaupanje v Nogometno zvezo Slovenije in v organizacijski odbor UEFA Futsal EURO 2018.«

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je svoj nagovor začel z zahvalo: »Zahvaljujemo se UEFA, ki nam je zaupala organizacijo takega velikega dogodka, ki presega vse dogodke, ki smo jih doslej organizirali pod okriljem Nogometne zveze Slovenije. Ne dvomim, da bo NZS dogodek izpeljala na vrhunski ravni in poizkušala preseči izpeljavo EP v Srbiji, ki je bila doslej na najvišji ravni. Vabim vse, da skupaj v letu pred začetkom evropskega prvenstva naredimo vse, da organiziramo izjemno prvenstvo in da bodo vsi udeleženci iz Slovenije šli z lepimi vtisi.« Radenko Mijatović je nato simbolno podelil gostiteljstvo županu Mestne občine Ljubljana, Zoranu Jankoviću. Ljubljanski župan je v uvodu čestital bronastim slovenskim rokometašem in dodal: »Rokometna kolajna in sprejem v Ljubljani je tudi izziv selektorju Andreju Dobovičniku. Čez eno leto bo nov sprejem, tako da imate majhno obvezo – medaljo okrog vratu. Katerokoli, zame boste prvaki. Hvaležen sem tudi Dejanu Stankoviću, ker je prišel v Slovenijo in počastil začetek medijskih aktivnosti našega prvenstva.«

Trije ambasadorji v Stožicah

Za evropskega in svetovnega klubskega prvaka z Interjem Dejana Stankovića sta Ljubljana in futsal nekaj posebnega: »V veliko čast mi je bilo, ker sem bil ambasador futsal EURA 2016. Veselim se prvenstva v Sloveniji. Futsal je del mene, z njim sem odraščal. Vsi nogometaši smo začeli s futsalom. Še enkrat bi pozval vse ljubitelje futsala, da si ogledajo prvenstvo v Sloveniji, saj bodo na delu videli mojstre, kot je Ricardinho. To je tako, kot bi gledal Messija in Ronalda. Želim si, da bi bile Stožice polne.«

Njegov svak in nekdanji soigralec pri Crveni zvezdi Milenko Ačimović, povezujeta pa ju tudi neverjetna gola s sredine igrišča, si želi pozitivnih učinkov domačega evropskega prvenstva v futsalu: »Futsal sem igral na začetku kariere, tako kot vsi nogometaši. Danes pogrešam, ker otrok ni več na igrišču. Mi smo ves čas igrali, ko smo bili mladi. Menim, da lahko tudi Euro 2018 pripomore, da igrišča ne bodo več samevala. Biti ambasador na tako velikem dogodku je velika čast. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Nogometni zvezi Slovenije, da so me izbrali.«

»Ponosen sem, ker sem postal ambasador UEFA Futsal EURO 2018. Še danes se rad spomnim naših začetkov in uspeha, ko smo se prebili na Futsal EURO 2003. To je moj največji uspeh kariere, a je bilo težko, saj je takrat na evropskem prvenstvu igralo le osem ekip. Prepričan sem, da bo Slovenija navdušila na domačem prvenstvu, čeprav nerad napovedujem,« je dodal Milivoje Simeunović, ki je državne naslove osvajal v Rusiji in Sloveniji ter profesionalno igral tudi v Italiji.

Kvalifikacije s 47 državami, Slovenija čaka 11-erico

V predkvalifikacijah, ki so se že začele, v njih pa je prvič nastopila tudi Nemčija – in že tudi prvič zmagala – je tekmovanje začelo rekordno število evropskih reprezentanc, 47. Glavni del kvalifikacij bo med 3. in 12. aprilom, ko si bodo nastop na evropskem prvenstvu zagotovili zmagovalci sedmih kvalifikacijskih skupin. Drugouvrščene ekipe in najboljša tretjeuvrščena se bodo v septembrskih dodatnih kvalifikacij pomerile za zadnja štiri prosta mesta. Uradni žreb skupin bo 29. septembra v Ljubljani. Evropski naslov brani Španija.

Naravnost s turnirja na Poljskem sta na prireditev v Areno Stožice prišla kapetan Igor Osredkar in selektor Andrej Dobovičnik, ki je prvi dobil besedo: »V tem obdobju nimamo kvalifikacij, zato izkoriščamo čas, da uigravamo ekipo in dodajamo mlade sile k že uveljavljenim igralcem. V danem trenutku bodo fantje zagotovo pravi. Do prvenstva bo treba popraviti določene zadeve, sestaviti okostje ekipe in poskrbeti, da bomo pravi, ko bo potrebno. Je pa čast, da smo dobili tak dogodek. Veselimo se ga.« Dobovičnik, ki je selektor že od leta 2005, za njim pa je že več kot 150 tekem na klopi slovenske reprezentance, je glede napovedi o uvrstitvi Slovenije na domačem prvenstvu v smehu dodal: »Ne upam si nasprotovati županu, tako da - medalja.«

Kapetan slovenske futsal vrste Igor Osredkar se je strinjal z vsemi govorci o posebnosti prvenstva v Sloveniji in že zdaj v Areno Stožice povabil tudi navijače: »Igrali smo veliko tekem pred polnimi tribunami, proti dobrim tekmecem, ampak mislim, da bo to domače prvenstvo nekaj posebnega. Želim si čim bolj polno dvorano, saj to pomeni dodaten zagon. Z navijaško pomočjo nam lahko uspe. Če bomo pravi in zdravi, potem smo lahko vsaki ekipi trn v peti.«

Za slovensko futsal reprezentanco bo to peto zaporedno in skupno šesto evropsko prvenstvo, najboljši rezultat je dosegla na prvenstvu v Belgiji leta 2014, ko se je prebila do četrtfinala. Vse o UEFA Futsal EURO 2018 je od 30. januarja naprej na voljo tudi na spletni strani in na uradnih profilih na družbenih omrežjih Twitter in Facebook.

Tekst: D.P.
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.02.2018 | Futsal EURO 2018
    FOTO: V Litiji pozdravili junake z Eura 2018
    „Ponosni smo na nas ter hvaležni, ker ste poskrbeli za tako odmeven izid, promocijo Slovenije ter več kot dostojno zastopali barve Slovenije,“ je ob tej priložnosti povedal župan Rokavec, potem pa v družbi sodelavcev podelil priznanja reprezentantov v dresu Litije in Dobovca. Priložnostna darila so prejeli Rok Mordej, Kristjan Čujec, Damir Puškar, Žiga Čeh, Alen Fetić, Denis Totoškovič, Vid Sever, Teo Turk, Anže Širok in Gašper Vrhovec.
  • 10.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Bruno Coelho poskrbel za prvi portugalski evropski naslov
    Portugalci so pred polno dvorano - skupno si je 20 tekem na tem EP v dvorani ogledalo 101.943 gledalcev - tako Špancem preprečili osmi naslov na enajstih prvenstvih. Junak tekme je bil Bruno Coelho z dvema zadetkoma, skupaj jih je na prvenstvu dosegel šest. Enega več je dosegel njegov soigralec Ricardinho, ki je s sedmini zadetki na turnirju bil izbran za najboljšega igralca prvenstva v Ljubljani.
  • 10.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Eder Lima Rusiji zagotovil bron v Ljubljani
    Rusija, ki je ostala prvič brez finala po letu 2010, je po letih 2001 in 2007 spet dobila tekmo za tretje mesto. Kazahstan, ki je bron osvojil na prejšnjem EP, pa se od prvenstva v Ljubljani in selektorja Cacaua poslavlja s četrtim mestom. Rusi so bili prvič nevarni v 16. minuti, ko je Danil Davidov s polovice igrišča žogo poslal proti praznim vratom, a za malo zgrešil cilj. V 17. minuti pa je bil kar nekajkrat na preizkušnji kazahstanski vratar Higuita.
  • 09.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Za finalni dan Eura 2018 na voljo le še nekaj vstopnic
    "Ni pritiska za Ricardinha, ampak tekma kot tekma. Zelo je motiviran, da osvoji naslov z reprezentanco. To je užitek, ne pritisk. Vsi si želimo isto," je povedal Braz, ki je ob tem pohvalil tudi slovensko vrsto, med drugim je izpostavil Igorja Osredkarja, Kristjana Čujca in Alena Fetića, veseli pa ga, da se tudi z mladimi v Sloveniji dobro dela in upa, bo nadaljevala po tej poti.
  • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Španci po kazenskih strelih do finala v Ljubljani
    Španija je v ponovitvi polfinala s prejšnjega EP znova premagala Kazahstan. Tokrat se je za preboj v finale, v katerem se bo potegovala za svoj osmi naslov, morala precej bolj potruditi, saj je odpor tekmeca zlomila šele po kazenskih strelih. V soboto jo čaka boj za zlato s Portugalsko, Kazahstan pa bo bron branil proti Rusiji.
  • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Portugalci prek Rusov v svoj drugi evropski finale
    Portugalci so v tekmo šli z ne najboljšo popotnico, kar zadeva zadnje tekme z Rusi. V letu 2017 so z njimi igrali štirikrat, dvakrat so izgubili, dvakrat pa igrali neodločeno. Tudi tokrat so se hitro znašli v zaostanku, a v drugem polčasu so tudi po zaslugi dveh zadetkov Andreja Coelha preobrnili izid in se veselili vstopa v svoj drugi finale evropskih prvenstev.
  • 08.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Še štirje kandidati za naslov evropskega prvaka
    Futsalsko evropsko prvenstvo v Ljubljani se bliža koncu. Danes bosta na sporedu polfinalni tekmi. Ob 18. uri se bosta za mesto v sobotnem finalu merili Rusija in Portugalska, ob 21. uri pa Kazahstan in Španija. "Ker Ricardinho še nima naslova, bi to lovoriko najbolj privoščil Portugalcem. Ki imajo, to je očitno, letos tudi kvalitetno moštvo. Nikoli poprej niso bili tako dobri," pred polfinalom razmišlja Mile Simeunovič, nekdanji slovenski selektor Dušan Razboršek pa prednost vendarle daje Špancem.
  • 07.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Futsal praznik vseh generacij v Stožicah
    Na 11. evropskem prvenstvu je danes prost dan. A dvorana ni samevala, bilo je precej živahno, dvorano in posebej za to prvenstvo pripravljeno podlago so preizkusil najmlajši, dekleta z Gimnazije Šiška, članice slovenske ženske futsal selekcije, reprezentanci Slovenije iz let 1995 in 2003, policisti (ekipi policijskih postaj Brežic in Celja) ter nogometaši Specialne olimpijade Slovenije. Stožice so gostile Futsal Grassroots dan.
  • 06.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Španci z golom Pole med štiri
    Evropski prvaki so v zadnjem četrtfinalu premagali Ukrajince in tako zadržali niz brez poraza proti dvakratnim evropskim podprvakom (2001, 2003). Na 16 tekmah z njimi imajo 15 zmag in neodločen izid. Tokrat so zadeli ob koncu prvega polčasa in prednost obdržali vse do konca. Španci so imeli večino polčasa pobudo, sicer prišli do nekaj strelov, a prave nevarnosti za Jevgena Ivanjaka ni bilo. Šele v 13. minuti je Pola poskusil z leve strani, a zadel le zunanji del mreže.
  • 06.02.2018 | Futsal EURO 2018
    Izjemni Ricardinho zabil štiri za portugalski polfinale
    Portugalska, podprvakinja 2010, nazadnje pa je pred dvema letoma izpadla v četrtfinalu, je v četrtfinalu potrdila namere po visoki uvrstitvi na tem EP. Že v prvem polčasu je Azerbajdžanu, ki je bil najvišje na EP 2010, ko je bil četrti, zabila pet zadetkov. V drugem polčasu je tudi po zaslugi Ricardinha, s štirimi zadetki junaka tekme, še povečala prednost in se prebila v polfinale, kjer jo čaka slovenska krvnica Rusija.

DELI NA