29.02.2024 | 2. SNL
Drugoligaši odpirajo nogometno pomlad

Po več kot trimesečnem tekmovalnem premoru se na igrišča vračajo še drugoligaši. Vodilna Nafta bo v nedeljo pred kamerami Sportkluba gostila četrto Gorico, drugouvrščeni Beltinčani pa se odpravljajo na dolgo gostovanje v Tolmin, kjer bo srečanje pospremila kamera NZS. Omeniti velja še nedeljski sosedski obračun Konjičanov in Bistričanov, v soboto se bodo pomerili Biljenci in Ajdovci, drugoligaško pomlad pa s petkovo tekmo odpirajo močno spremenjeni Novomeščani in Kranjčani.

Petek, ob 16.30: KRKA - TRIGLAV KRANJ
Sodnik: Božo Kondić
Prepoved igranja: Mark Čeh in Leon Kondić (Triglav) 

Kot že zapisano, bodo spomladanski del drugoligaškega prvenstva odprli nogometaši Krke in Triglava. Dolenjci so s 13. mestom eno od razočaranj jesenskega dela sezone, v slogu prenove Portovala pa v pomlad vstopa močno spremenjena ekipa. Ekipi trenerja Agrona Šalje se je pozimi pridružilo kar deset novih obrazov. Novomeščani so v svoje vrste zvabili tudi andorskega reprezentanta Cucuja, ki je jeseni v napadu Bilj dosegel 12 golov in v nadaljevanje sezone vstopa kot vodilni strelec 2. SNL. Stari znanci z drugoligaških zelenic so tudi Nik Kapun (Brinje), Maj Rorič (Ilirija), Ismir Nadarević (Ilirija), Matija Carl (Fužinar) in Filip Nikola Ostojić (Bilje), v petek pa bosta nasprotnika jesenskih soigralcev Veron Šalja in Janko Ivetić. Novinca v ekipi sta še Karlo Lalić in Abdoulaye Toure, ki sta nazadnje igrala za avstrijski Kapfenberg oziroma ameriški Panters.

Brez sprememb ni šlo niti na Gorenjskem, Triglav pa v nadaljevanje sezone vstopa tudi z novim trenerjem. Miki Kondić je s Kranjčani sicer pričel zimske priprave, konec februarja pa ga je zamenjal Hrvat Toni Golem, ki je nazadnje v najmočnejši hrvaški ligi vodil zagrebški Rudeš. Ob Šalji in Ivetiću, ki sta se pridružila Krki, velja omeniti še selitev vratarja Tima Kruljaca v Koper, Tilen Mlakar pa se je pridružil Iliriji. Dres Triglava si bo po nekaj letih znova nadel Grega Sorčan, ki si je nazadnje kruh služil v drugi poljski ligi, domov se je vrnil tudi izkušeni Momir Bojić. V napadu bo zaigral Edi Horvat, ki je v Sloveniji že nastopal za Aluminij, Fužinar, Brežice in Krko. Domžalčani so v Kranj poslali Miho Vrhovnika in Morreja Makadjija, nekaj eksotičnega pridiha pa sta ekipi dodala Irec Josh Okpolokpo in Daniel Goodnews, ki ima potni list Martinika. Se lahko petouvrščeni Triglav spomladi vmeša tudi v boj za napredovanje med prvoligaše?

Andraž Lipec, nogometaš NK Krka: "Po dolgem zimskem premoru in napornih pripravah je končno prišel čas za začetek spomladanskega dela prvenstva. Do konca prvenstva nas čaka 12 zahtevnih tekem. Pomembno je, da gremo optimistično s tekme v tekmo in da damo kot ekipa vsako tekmo vse od sebe. Pričakovanja za prihajajočo tekmo so zelo velika in tako kot v vsako tekmo, gremo tudi tokrat po zmago, da tri točke ostanejo na Portovalu."

 

Sobota, ob 15.00: JADRAN DEKANI - ILIRIJA 1911
Sodnik: Blaž Bezjak
Prepoved igranja: Din Gutić (Ilirija)

Dekani so zimski premor preživeli v zgornji polovici lestvice, z 28 točkami so se zavihteli na osmo mesto. Ekipo trenerja Alena Šćulca za uvod čaka domača tekma proti Iliriji, ki je avgusta dobila medsebojni obračun v prestolnici. Ljubljančani so znova močno spremenili svojo mlado ekipo, ki so jo med drugim zapustili Dejan Đermanović, Maj Rorič, Ismir Nadarević, Kevin Benkič in Jakob Cukjati. V Ljubljani so kljub temu poskrbeli, da ekipa ne bo sestavljena zgolj iz golobradih mladeničev. V Šiško sta se vrnila Matteo Tomiček in Tilen Mlakar, igralski premor pa je prekinil tudi 33-letni Matic Fink, ki je najgloblji pečat pustil pri Olimpiji. Novinci v ljubljanski ekipi so še Mark Žerjal, Ranaldo Biggs, Franco Bustos, Dejan Maksimović in Din Gutić.

Ljubljančani v pomlad vstopajo s 15. mesta, v nadaljevanju sezone pa jih glede na trenutn položaj čaka boj za obstanek. V Istri so lahko glede tega bolj mirni, pred cono izpada imajo devet točk naskoka. So pa tudi Primorci pozimi posegli po nekaj spremembah. Rok Ljutić je postal član Radomelj, Alen Dizdarević se je vrnil v Ljudski vrt, Leon Sever pa bo srečo znova preizkusil v Izraelu. Dekane je zapustil tudi prvi strelec ekipe Kebba Bekell Suso, nove moči Primorcev pa so Nejc Bračko (Bistrica), Benjamin Dalipi (Krško), Mihajlo Maletić (Brda), Nikola Gluščević (Kolubara) ter Rok Razman in Lovro Bjelopetrović, ki sta jeseni branila barve Tabora.

 

Sobota, ob 15.00: VITANEST BILJE - PRIMORJE EMUNDIA
Sodnik: Denis Halilović
Prepoved igranja: /

Ob množici primorskih drugoligašev letos ne manjka sosedskih spopadov na zahodu države. Tako bomo v soboto priča lokalnemu obračunu Biljencev in Ajdovcev, ki so ga jeseni dobili rdeče-črni iz Vipavske doline. Tudi sicer Primorju na lestvici kaže bolje, saj na tretjem mestu zaostajajo zgolj za Nafto in Beltinci, do samega vrha lestvice jih loči šest točk. Novinci v ekipi so Nikola Kušeta, Domagoj Babin, Goncalo Agrelos, Alexander Stožinič in Damir Zukić, trener Milan Anđelković pa se bo moral spomladi znajti brez Žana Beširja, Luke Jerina, Christiana Lotitta in Fahda Ndzengueja. Lahko burja svoje sinove spomladi ponese vse do prvega mesta lestvice?

Precej kadrovskih sprememb se je pozimi zgodilo tudi pri Biljencih, ki jih bo spomladi vodil Jani Šturm. Goričani so sosedom odstopili Leona Mariniča, Marka Gomizelja, Miho Žejna in Denisa Bjelkića, Vlade Stojičić je v preteklosti igral za mlajše selekcije Kopra, konkurenco v obrambi pa je zaostril Mateo Cipi, ki je bil član mlajših selekcij Sassuola in Genta. Na papirju najbolj zveneče ime predstavlja Luka Pršo, nečak hrvaškega reprezentanta Dada Prša pa se lahko pohvali z razgibano kariero, saj je bil v preteklosti član mladinskih selekcij Dinama, Olimpije in Osijeka, nazadnje pa je bil posojen Bistrici. Iz Italije se je v Slovenijo vrnil vratar Rok Bržan, David Radić je okrepil bočne položaje. Za mesto v napadu bosta konkurirala Nermin Bijelonja in Goran Trivunović, ki je nazadnje nosil dres Tolmina.

 

Sobota, ob 15.00: BRINJE GROSUPLJE - TABOR SEŽANA
Sodnik: Uroš Rađević
Prepoved igranja: Anže Šparovec (Brinje)

Za Grosupeljčani je jesen vzponov in padcev, saj so Dolenjci odlično odprli sezono in sredi avgusta šest zadetkov nasuli tudi Sežancem. Prav Kraševci bodo prvi tekmec v nadaljevanju sezone. Cilj Tabora je jasen, čimprej nabrati dovolj točk in se vključiti v enakovredno bitko za obstanek. Rdeče-črnim vsaj za zdaj ne kaže najboljše, saj imajo na dnu lestvice deset točk, osem manj od Dravinje in Krke. Ekipa je po prihodu novih partnerjev, del katerih je tudi novi športni direktor Lyndon Tomlinson, ki je svojčas deloval pri obeh klubih iz Manchestra, znova doživela precej sprememb. Mednarodni pisani zasedbi sta se pridružila Bolgara Krasimir Todorov in Stanislav Petkov, Italijan Gabriele De Nuzzo, Francoz Ibrahim Keita, Nizozemec Hans Mpongo in Brazilec s švedskim potnim listom Lucas Gomes. Novinca iz domačega okolja sta Anel Lelić in Miloš Medić.

Grosupeljčani so pred meseci postali pravi hit v Avstriji, zato so dve pripravljalni tekmi odigrali tudi pri severnih sosedih. Goran Marković je pozimi delal s precej prevetreno ekipo, v kateri med drugimi ni več Nika Kapuna, Ivana Makovca in Maja Pavlija. Kar tri nogometaše so posodile Radomlje, na drugoligaško kaljenje so se preselili Tibor Gorenc Stankovič, Žan Žaler in Rok Štorman, Domžalčani pa so posodili vratarja Dennyja Tiganja. Luka Jerin je jeseni nastopal za Primorje, Jakob Cukjati pa za Ilirijo.  Novinec v moštvu je tudi izraelski napadalec Dan Ovadia. Lahko Grosupeljčani po uspešnih pripravah ponovijo lansko pomlad?

Goran Marković, trener NK Brinje Grosuplje: "Jasno je, da se v tekmo podajamo s ciljem, da osvojimo tri točke. V spomladanskem delu imamo zastavljene visoke cilje in vse se začne s sobotno tekmo. Po pripravljalnem obdobju je vedno nekoliko več neznank o igri nasprotne ekipe kot sicer, ampak verjamem v svoje fante in vem, da bodo dali vse od sebe."

 

Sobota, ob 17.00: RUDAR VELENJE - FUŽINAR SIJ RAVNE SYSTEMS
Sodnik: Mateo Tozan
Prepoved igranja: /

Koroško-šaleški obračun so poleti dobili Ravenčani, kdo se bo veselil v sobotnem večeru? Tako Fužinar kot Rudar sta jeseni nabrala 19 točk, kar je verjetno manj od pričakovanj v obeh sredinah. Velenjčani so sredi sezone zamenjali tudi trenerja, jesen so zaključili s Simonom Sešlarjem na klopi, zimski premor pa so izkoristili za dodatno prenovo kadra. Več je bilo odhodov kot prihodov, dres knapov pa sta pred tedni znova oblekla Dejan Đermanović in Adam Vošnjak, ki se je vrnil v matično sredino. Tako kot Đermanović, je tudi Matevž Medič Slaček jeseni igral za ljubljansko Ilirijo, njegov vrstnik Miha Sitar pa je bil član Celja. Rogaška je do konca sezone posodila Dejana Kantužerja, Rudarju pa se je pridružil tudi David Šugić. Nekdanji vratar Radomelj in Tabora je že stari znanec slovenskih zelenic.

Tako Ravenčane kot Velenjčane spomladi čaka borba za oddaljitev od nevarne cone, ki jo bo Fužinar med drugimi napadal tudi brez Matevža Turkuša in Ceneta Kitka. Slednji se je pridružil Rogaški, v nasprotno smer pa se je preselil Petar Čuić. Nikola Čurčija jeseni v golu Kopru ni dočakal priložnosti, povratnik na Koroško Chris Cener pa je imel jeseni vlogo jokerja s klopi pri lendavski Nafti. Korošci so tudi tokrat ekipi dodali nekaj tujih moči, med njimi so Papa Mamadou Seck, Moustapha Diaby, Martin Pajić in Daniel Miljanović.

 

Nedelja, ob 13.00: NAFTA 1903 - GORICA
Sodnik: Damjan Novarlić
Prepoved igranja: Mihael Rebernik (Nafta)
Neposredni prenos: Sportklub 1

Derbi prvega spomladanskega dejanja v 2. SNL bo nedvomno obračun vodilne Nafte in četrte Gorice. Lendavska ekipa praktično ni doživela sprememb, saj se je moštvu trenerja Jozsefa Bozsika pridružil zgolj Žan Bešir. Primorec je bil pred časom tudi član Gorice, nazadnje pa je nosil dres matičnega Primorja. Vodstvo lendavskega drugoligaša je bilo očitno zadovoljno z ekipo, ki je barve modrih branila jeseni, saj tudi na seznamu odhodov ni veliko imen. Že omenjeni Chris Cener se je vrnil k Fužinarju, Ivan Verhas, ki ga je poleti posodil Osijek, pa bo spomladi znova igral v domovini, saj se je pridružil Cibalii iz Vinkovcev. Poletni obračun v Novi Gorici je navdušil s sedmimi zadetki, točke pa so po preobratu Lendavčanov odšle v Prekmurje.

Kako bo pod lendavskimi griči? Goričani so vstopu novih partnerjev, ki jih predstavlja športni direktor Zoran Ljubinković, pošteno posegli v sestavo moštva in mu dodali precej novih obrazov. Med njimi je veliko tujih nogometašev, Salih Husić, Inwen Raymond, Boris Krstić, Robert Ćosić in Lazar Sajčić so za slovensko nogometno javnost neznanci, precej bolje pa ljubitelji 2. SNL poznajo povratnika Adisa Hodžića, Luko Marjanca in Haris Kadrića. Že sobotni obračun v Lendavi bo nakazal, če se lahko Goričani ob osmih točkah zaostanka še vključijo v igro za vrh lestvice. Za Primorce šteje zgolj zmaga, morebiten poraz bi jih pošteno oddaljil od prvega mesta.

Miran Srebrnič, trener ND Gorica: "Imamo karakteristike, drugačne od tistih, ki smo jih imeli jeseni. So še trenutki, v katerih je treba bolj čutiti tekmo, morda pri tranziciji, večkrat je treba stopiti na žogo, da ne porabimo toliko energije, vendar to mora tudi moštvo samo spoznati in se zavedati podrobnosti. Mislim, da smo na dobri poti, in upam, da bomo uspešni."

 

Nedelja, ob 15.00: TKK TOLMIN - BELTINCI KLIMA TRATNJEK
Sodnik: Žan Jazbec
Prepoved igranja: Rene Prodanović (Tolmin)
Neposredni prenos: NZS.si

Kamere Sportkluba bodo pospremile dvoboj v Lendavi, na spletni strani NZS pa si boste lahko takoj po koncu srečanja Nafte in Gorice ogledali obračun Tolmina in Beltincev. "Žuti" z ravnice so z drugim mestom najprijetnejše presenečenje jesenskega dela prvenstva, v nekdaj najbolj nogometni vasi pa ne skrivajo, da se želijo spomladi znova vključiti v boj za sam vrh lestvice, ki so ga že zasedali. Damjan Gajser bo pri tem pogrešal prvega strelca ekipe Roberta Čakša, ki je postal član Beltincev, še ob začetku priprav pa je ekipo zapustil Filip Kosić. Iz Fazanerije sta se v Beltince preselila mlada Žan Črnko in Nenad Ignjič, član črno-belih pa je tudi povratnik med Beltinčane Tarik Bagola. Branilec ni edini stari znanec, saj se je februarja v Prekmurje vrnil tudi Jakov Katuša, ki se lahko po epizodi pri Aluminiju pohvali tudi s prvoligaškimi izkušnjami. Podobno velja tudi za Gašperja Černeta, ki so ga Beltincem posodile Domžale.

Kot že zapisano, Beltinčani pomlad odpirajo s časovno najdaljšim gostovanjem. Pot iz Beltincev do Tolmina namreč traja dobre štiri ure, kar je lahko adut domačinov. Ekipa trenerja Sanela Konjevića je nekoliko spremenjena napram jesenski zasedbi, ki je po vrnitvi med drugoligaše potrebovala nekaj časa za prilagoditev. Precej boljša je bila druga polovica jeseni, ko so rdeče-črni pridno nabirali točke. Med drugim sta Tolmin zapustila Haris Sadiković in visokorasli belgijski branilec Dylan Maes, ekipi pa se je pridružilo šest novincev. Nove moči Tolmincev so Norvežan kolumbijskega porekla Jamp Duque, Luka Simić, ki je bil član mlajših selekcij Empolija in Interja, Vito Čilić, Lucas Erjavšek in Marko Furlan, ki je bil jeseni na nekaj tekmah kapetan Tabora. Rdeče-črni imajo šest točk zaloge pred rdečo cono, si bodo spomladi priigrali obstanek v ligi?

Sanel Konjević, trener NK TKK Tolmin: "Jesenski del tekmovanja smo zaključili na mestih, ki smo si jih potihoma želeli doseči. S sredino lestvice imamo odlično izhodišče za nadaljevanje sezone, ki je tik pred nami. V zimskem premoru smo osvežili moštvo, nekateri igralci so odšli, a verjamem, da novinci prinašajo nekatere nove dimenzije k celotni vrednosti moštva. Začenja se intenzivno nadaljevanje prvenstva z 12 tekmami, napak ne smemo dopuščati, tako kot smo jih v začetku prejšnjega dela. Vsaka tekma bo posebna bitka, zavedamo se, da se veliko moštev bori za obstanek v ligi. Prva ovira so Beltinci, zato je naš fokus že na pripravi strategij za soočenje s tem zahtevnim tekmecem. Komaj čakamo na prvo tekmo. Vsi igralci so zdravi in pripravljeni, razen Prodanovića, ki ima prepoved igranja."

Gašper Černe, nogometaš ND Beltinci Klima Tratnjek: "Mislim, da vsi nestrpno čakamo prvo prvenstveno tekmo, katera bo najbolj pomembna, podobno kot tudi pokalna, ki sledi le nekaj dni po gostovanju v Tolminu. Kar se pa tiče naših ciljev, ti ostajajo takšni kot zmeraj. Torej, da ciljamo visoko, ker imamo to kakovost."

 

Nedelja, ob 15.00: DRAVINJA - KETY EMMI & IMPOL BISTRICA
Sodnik: Anže Jerič
Prepoved igranja: /

Za konec napovednika uvodnega kroga nadaljevanja 2. SNL pa še en sosedski obračun. V Slovenskih Konjicah si bodo nasproti stali nogometaši domače Dravinje in sosednje Bistrice. Konjičane v drugem delu sezone čaka še precej dela glede obstanka v drugem razredu slovenskega nogometa, saj z 18 točkami še niso na varnem. Vseeno ekipa trenerja Almirja Sulejmanovića ni doživela večjih pretresov. Dobravo so zapustili Blaž Brglez, Jan Satler, Angelo Timotej Rec in Nejc Vovko, novinca pa sta le dva. Nick Hanik Horvat je nekdanji mladinec Maribora, Victor Mohamed Diagne pa je v poletnih kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakov z Valmiero igral proti Olimpiji. Senegalec je odigral prvo tekmo.

V Slovenski Bistrici je bilo precej bolj prometno. Rdeči so se pohvalili s prestopom Lana Vidmarja v Ljudski vrt, ekipo Simona Dvoršaka pa so med drugimi zapustili še Nejc Bračko, Kristijan Župić in Edvin Krupić. Spomladi bodo skušali vrzeli zapolniti Marko Deornja, Alen Bukovec, Azer Kozić, Domen Justinek, Nenad Adžibaba, Niko Drevenšek, Nikola Daniel Jadrić in Ibrahim Olamide Majid, ki je produkt mladinske šole Manchester Uniteda. Maribor je na kaljenje poslal Brina Horvata in Marcosa Tavaresa mlajšega, ki je bil jeseni drugi strelec mladinske lige. Lahko pošteno spremenjena ekipa Bistrice spomladi poseže še višje od šestega mesta lestvice?

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.04.2024 | 2. SNL
    Ilirija s pomembno zmago ujela Kraševce
    Sedemindvajseti krog 2. SNL so s tekmo začelja lestvice odprli nogometaši Ilirije in Tabora. Sežanci so po štirih zaporednih zmagah doživeli boleč poraz, Ljubljančani pa so z zmago izenačili točkovni izkupiček Kraševcev.
  • 26.04.2024 | 2. SNL
    Goričani po preboju v pokalni finale gostijo severnoprimorski derbi z Ajdovci
    Tudi drugoligaše le še štirje krogi ločijo do zaključka sezone. Vrhunec tokratnega kroga bo zaključno dejanje, v severnoprimorskem derbiju se bodo udarili Goričani in Ajdovci. Vodilna Nafta se bo pred kamero NZS pomerila z velenjskim Rudarjem, tretji Beltinci gostujejo v Slovenski Bistrici.
  • 21.04.2024 | 2. SNL
    Beltinci po petkovem porazu zdrsnili na tretje mesto, Goričani prvi zasledovalci Nafte
    Beltinčani so izgubili s Krko in zapravili priložnost, da se vsaj za en dan povzpnejo na vrh lestvice, poraz "žutih" pa so izkoristili Goričani, ki so se z zmago na Koroškem povzpeli na drugo mesto. Na vrhu lestvice ostaja Nafta, ki je bila po dveh porazih uspešna v Biljah. Tabor je z novo zmago zapustil cono izpada.
  • 18.04.2024 | 2. SNL
    Pred drugoligaši še pet krogov
    Še pet krogov nas loči do zaključka letošnjega drugoligaškega prvenstva, boj za vrh lestvice pa se znova zapleta. Nafta po dveh porazih gostuje v Biljah, drugouvrščeni Beltinci pa se bodo pred kamerami Sportkluba že v petek pomerili s Krko.
  • 14.04.2024 | 2. SNL
    Triglav ustavil nalet Gorice, po Taboru do zmage tudi Ilirija
    Nogometaši Tabora so se na Portovalu veselili tretje zmage v nizu, do zmage pa je prišla tudi Ilirija, ki je bila na svojem igrišču boljša od Fužinarja. Triglav je ustavil nalet Gorice, Bistrica je remizirala s Primorjem, Beltinčani pa so se z zmago v Slovenskih Konjicah povsem približali vodilni Nafti, ki je izgubila z Grosupeljčani.
  • 11.04.2024 | 2. SNL
    Kranjčani izzivajo Goričane, vodilna Nafta gosti Grosupeljčane
    Drugoligaši bodo med petkom in nedeljo odigrali tekme 25. kroga. Kamere Sportkluba bodo v Novi Gorici, kjer bo Triglav izzval Gorico, v spletnem prenosu NZS pa si boste lahko ogledali dvoboj Bistrice in Primorja. Vodilna Nafta bo po porazu v Tolminu gostila Brinje.
  • 07.04.2024 | 2. SNL
    Nafta klonila v Tolminu, Gorica, Beltinci in Primorje spet bližje
    Goričani, Beltinčani in Ajdovci so s kompletom točk izkoristili priložnost, da se približajo vodilnim Lendavčanom, ki so v sobotnem popoldnevu izgubili v Tolminu.
  • 05.04.2024 | 2. SNL
    Vodilna Nafta v Tolminu
    Drugoligaše do zaključka prvenstva loči še sedem krogov, trenutno pa najbolje kaže Nafti, ki bo v soboto gostovala v Tolminu. Primorsko-prekmurski obračun si boste lahko ogledali v prenosu na spletni strani NZS.
  • 31.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi Nafti, Gorica z novo zmago ujela Beltince
    Goričani so zmagovalno serijo podaljšali v Slovenski Bistrici, Primorje pa je v sosednjih Slovenskih Konjicah iztržilo točko. Avtogol je odločil prekmurski derbi Nafte in Beltinčanov, pred 2.200 gledalci so po avtogolu gostov slavili Lendavčani, ki imajo zdaj sedem točk naskoka pred zasledovalci.
  • 28.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi vodilnih drugoligašev v Lendavi
    Drugoligaši marčevski spored preizkušenj zaključujejo s 23. krogom, vrhunec katerega bo prekmurski derbi vodilnih klubov 2. SNL. Lendavčani bodo Beltinčane gostili v sobotnem večeru, obračun prve in druge ekipe prvenstva bodo pospremile tudi kamere Sportkluba.

DELI NA